P

odnikáte? Tvoříte obsah na sítě? Šijete šaty? Pořádáte kurzy či workshopy? A jak jste na tom s fakturací? Pro mnohé volnonožce totiž představuje nutné zlo. Záchvaty stresu a nervozity každý měsíc doplňují bezesné noci, s myšlenkou mít to hlavně rychle za sebou. Přijde vám to povědomé?

Dnes, kdy rčení, že čas jsou peníze, platí na 200%, nechce nikdo z nás nad fakturací trávit více času, než je potřeba. Na trhu však naštěstí můžeme najít spoustu různých programů, které nám s ní velmi dobře pomohou. 

Pojďme se podívat na 5 typů, které mohou vaši fakturaci nejen zrychlit a zefektivnit, ale také vám ušetří pár šedivých vlasů!

Excel vs. fakturační program

Buďme k sobě upřímní, vystavovat faktury ručně v tabulkovém editoru je v dnešní době mírně řečeno ztráta času. Na trhu existuje spousta různých fakturačních programů, které vše vyřeší za vás. A to doslova na pár kliknutí! 

Velkou výhodou takové online fakturace je nejen značná úspora času, ale také klidný spánek. Fakturační programy jsou totiž naprogramované takovým způsobem, aby doklady v nich vystavené odpovídaly zákonným požadavkům a obsahovaly veškeré povinné náležitosti.

Příjemným bonusem na závěr je pak vizuální podoba faktury, kterou si ve většině fakturačních programů můžete přizpůsobit, aby odpovídala vašemu podnikání. Fakturační systém vs. Excel za nás rozhodně vede 1:0.

Automatické párování plateb

Říká vám něco zdlouhavé procházení bankovního účtu a postupné odškrtávání faktur, že byly zaplaceny? S vhodným fakturačním programem se s dlouhými chvílemi nad bankovnictvím a tabulkami můžete navěky rozloučit.

Ve svém bankovnictví jednoduše nastavíte, aby se fakturačnímu systému odesílaly informace o přijatých platbách. Ten je pak bude automaticky přiřazovat k vytvořeným dokladům a zpravidla se tak děje na základě variabilního symbolu. 

Takto budete mít vždy jasný a kompletní přehled o všech proplacených i neproplacených fakturách. A ušetřený čas pak můžete věnovat smysluplnějším činnostem. (Třeba naháněním neplatičů.)

Adresář kontaktů

Už jste podlehli online fakturaci? Gratulujeme! A používáte svůj fakturační program opravdu na maximum? Nebojte se využít všechny dostupné funkce, které vám nabízí! 

Jednou z takových opomíjených funkcí bývá adresář kontaktů, ten je přitom opravdu k nezaplacení. Už žádné Ctrl + C a Ctrl + V při vkládání fakturačních údajů. Do adresáře si uložte všechny svoje odběratele a vystavujte jim faktury raz dva. 

Spousta programů také umožňuje do adresáře ke konkrétnímu kontaktu vkládat různé doplňující texty. Ty se pak automaticky zobrazí na faktuře poté, co konkrétního odběratele k faktuře přiřadíte. Každý z nich tak může mít na dokladu na míru přizpůsobenou textaci.

Našeptávač řádků na faktuře

Nabízíte trvale stejné portfolio zboží nebo služeb? Pak vlastně fakturujete stále jedno a to samé. Mrkněte po nástroji, který disponuje tzv. našeptávačem řádků faktury, respektive položek faktury. Sepište si seznam vámi nabízených položek (tedy poskytovaných služeb či zboží), který si do našeptávače uložíte. Při tvorbě faktury pak jen vyplníte několik počátečních písmen a položka se Vám vyplní automaticky. Společně s ní lze automaticky vyplňovat například také cena a množství.

Mobilní aplikace

Pohybujete se často v terénu? Ať už prodáváte na farmářských trzích nebo poskytujete službu přímo u zákazníků doma, nenosíte svůj počítač vždy při ruce. V takovém případě se vám bude hodit kvalitní mobilní aplikace. 

Tyto mobilní appky sice bývají zpravidla jednodušší, než jejich webové kolegyně, ale jsou vybavené natolik, aby vám umožnily vystavit právoplatnou fakturu také mimo pohodlí vaší kanceláře. Netrapte se tabulkami v Excelu, nedejbože ručním vypisováním papírového dokladu. V mobilní aplikaci naklikejte vše potřebné a přímo z telefonu doklad odešlete zákazníkovi. Fakturu pak najdete v seznamu veškerých vystavených dokladů také na webu.

Nebraňte se automatizaci! Víme, že si všechno nejlépe uděláte sami, ale v některých sférách je tento přístup neefektivní. Využitím chytrého nástroje si uvolníte ruce právě přesně pro to, co nejlépe dokážete pouze vy, tedy pro vaše podnikání!