A

ctive24 je další z dlouhé řady oblíbených poskytovatelů webhostingu, na které můžeme na českém trhu narazit. Vyplatí se však jeho použití z hlediska uživatelské přívětivosti, parametrů a zejména ceny? To vám prozradíme v dnešní recenzi. 

Důvěryhodnost služby - 10/10

Active24.cz, společnost specializující se na webhosting a registraci domén, působí na českém trhu už pěknou řádku let - od roku 1996, zanedlouho tedy úctyhodných třicet let. Firma nabízí širokou škálu internetových služeb pro webové stránky a online projekty, včetně registrace domén na desítkách různých koncovek, sdíleného i privátního hostingu a managed serverů na míru. Active 24 zdůrazňuje především svou snahu poskytovat stabilní služby na vysoké technické úrovni, což se projevuje například tím, že pravidelně investuje do potřebné infrastruktury a inovací. Pokud vám záleží na životním prostředí, možná vás potěší také skutečnost, že od roku 2020 využívá pro napájení svých serverů výhradně energii z obnovitelných zdrojů. 

Přestože společnost stále sídlí v Praze, momentálně je majitelem severská společnost Axcel. V současné době Active24 zaměstnávání čtyřicet devět zaměstnanců a během let rozšířila své služby do Španělska, Holandska, Německa a Velké Británie, což můžeme považovat za další ukazatel důvěryhodnosti a schopnosti společnosti poskytovat kvalitní služby.

Jednoduchost používání - 9/10

Pořízení domény, registrace i přihlášení do uživatelského rozhraní jsou na Active24 poměrně jednoduché procesy, které zvládnete během krátké chvilky. Samotné rozhraní je taková dobře známá klasika, ve které se snadno zorientujete. Hned na úvodní stránce najdete odkazy na důležité kategorie, jako je přehled služeb, rychlá instalace (například WordPressu), e-maily, domény a samozřejmě hosting. Všechny tyto kategorie a další najdete také v postranním menu, kde se v rozbalovacím menu hostingu snadno dostanete také do správy databází. Za zmínku stojí rovněž záložka Online marketing, odkud se dostanete k nástrojům pro správu SEO a reklam, které Active24.cz nabízí. 

Zákaznické centrum Active24

Co se týká technické stránky, snadno se dostanete také k fakturaci a platbě či nápovědě. Pokud vám nevyhovuje výchozí čeština, v pravém horním rohu stačí změnit na některý z dalších dostupných jazyků, kterými jsou momentálně slovenština, angličtina, nizozemština, španělština, katalánština a němčina. 

Uptime - 9/10

Poměrně důležitým parametrem je dostupnost, která je v případě všech cenových balíčků garantována ve výši 99,99 %. To je rozhodně dostačující číslo, například konkurenční poskytovatel Český hosting (na který si můžete přečíst recenzi zde) garantuje 99,95 %. Čísla vypadají dobře i z hlediska reálné průměrné dostupnosti, která je 99,9991 %. 

Cena - 7/10

Cena závisí především na zvoleném tarifu, které jsou k dispozici celkem tři (čtyři pro Linux). Zatímco za nejlevnější tarif Komplet zaplatíte pouhých 828 Kč bez DPH ročně, za zlatou střední cestu Firma 1 428 Kč bez DPH ročně a za nejdražší tarif Expert dáte 2 388 Kč bez DPH ročně. Je však třeba poznamenat, že tyto ceny platí pouze pro první rok využívání služeb - pokud budete hosting využívat i nadále, připravte se na to, že roční ceny vám vzrostou na 1 188 Kč bez DPH (Komplet), 2 028 Kč bez DPH ročně (Firma) a 3 469 Kč bez DPH ročně (Expert). 

O poznání nižší jsou ceny pro Linux, které navíc nabízí nejlevnější tarif Start. Pro Linux začíná roční cena na 348 Kč bez DPH (tarif Start na první rok), naopak za nejdražší tarif zaplatíte první rok 2 268 Kč. Opět platí, že po skončení prvního roku ceny o pár procent vzrostou.

Ceník hostingu Active24 pro Linux

Přestože poskytovatel webhostingu Active24.cz nenabízí žádnou možnost bezplatného vyzkoušení, nějaké akce si pro své zákazníky přece jen připravil. Využít můžete například doménu .CZ na první rok hostingu zdarma, či 14denní garance vrácení peněz v případě nespokojenosti. A pokud přecházíte od konkurence, těšit se můžete na 100% hostingu navíc. To znamená, že pokud si zaplatíte rok hostingu, další rok získáváte zdarma. Pokud zaplatíte dva roky dopředu, získáte další dva roky hostingu zdarma a tak dále. Minimální období, na které se akce vztahuje, je půl roku. 

Celkově se tak ceny řadí spíše mezi vyšší, na druhou stranu musíme ocenit speciální akci pro dlouhodobý hosting, kdy můžete cenu “zkrouhnout” o polovinu. 

Parametry hostingu - 9/10

I vyšší cena však může být přijatelná, pokud za ni dostaneme dostatek funkcí. Ty se samozřejmě u každého tarifu liší, ale všechny tarify mají společné především neomezený diskový prostor pro weby, neomezený datový přenos, podporu 24/7, garantovanou dostupnost 99,99 %, pravidelné zálohování a obnovu dat či neomezený počet e-mailových schránek. U všech tarifů nechybí ani doménový koš, antivirová a antispamová ochrana, SMS upozornění na nové zprávy, přesměrování e-mailů, neomezený počet FTP účtů či neomezené množství aliasů k doméně 2. řádu (avšak pouze pro web, ne e-mailové schránky). Naopak žádný z tarifů nenabídne možnost nastavení vlastní chybové stránky, certifikáty SSL získáte pouze za příplatek. 

KompletFirmaExpert
Počet webů1510
Diskový prostor pro webNeomezeněNeomezeněNeomezeně
Počet e-mailových schránekNeomezeněNeomezeněNeomezeně
Diskový prostor pro e-maily5 GB5 x 5 GB10 x 5 GB
Datové přenosyNeomezeněNeomezeněNeomezeně
Maximální velikost databáze MSSQL500 MB500 MB500 MB
Maximální velikost databáze MySQL1 GB1 GB1 GB
Podpora WordPressAnoAnoAno
SSL/TLS certifikát Let´s EncryptAnoAnoAno

Zákaznická podpora - 10/10

Obrovskou výhodou služby Active24 je hlavně zákaznická podpora dostupná dvacet čtyři hodin sedm dní v týdnu. Nemusíte tak čekat na začátek pracovní doby, abyste vyřešili problém s hostingem. Využít můžete jak online chatu v administrativním rozhraní, tak na podporu napsat e-mail nebo zavolat, případně využít tzv. autorizovaného požadavku v zákaznickém centru. Nechybí ani obsáhlé Centrum nápovědy, kde najdete potřebné dokumenty ke stažení, slovníček pojmů či rádce při ztrátě přihlašovacích údajů. 

Zákaznická podpora Active24 - databáze znalostí

Pro koho je Active 24 vhodný?

Vzhledem k vyšším cenám Active 24 zřejmě nebude tou nejlepší volbou pro malé blogy a webové prezentace, na druhou stranu se jedná o ideální řešení pro náročnější klienty nebo firmy, které jistě potěší neomezený prostor pro web. Díky přehlednému administrativnímu rozhraní a spolehlivé zákaznické podpoře se však hostingu od Active 24 nemusí bát ani ti, kteří s weby teprve začínají. Pokud vám webhosting stačit nebude, společnost nabízí také virtuální managed servery. 

Závěrečné hodnocení - 9/10

Celkově je poskytovatel hostingu Active24 dobrou volbou, se kterou neuděláte krok vedle. Jedná se o důvěryhodnou společnost se sídlem v Praze a spolehlivou podporou v českém jazyce, díky čemuž si poměrně snadno poradíte s jakýmkoliv problémem, který může při tvorbě webu nastat. Ocenit musíme velký výběr tarifů, mezi kterými jistě najdete ten, který vám bude svými parametry i cenou nejvíce vyhovovat. Co se týká cen, právě ty mohou být pro mnohé zájemce největším kamenem úrazu - zkrátka a dobře, u konkurence lze najít levnější nabídky. Za mírně vyšší cenu však dostaneme odpovídající kvalitu služeb a množství funkcí, navíc lze ušetřit využitím některé ze speciálních nabídek, ať už slevy na první rok nebo možnosti získání dvojnásobku hostingu při přechodu od konkurence.