R

ádi byste spustili vlastní e-shop, ale nejste si jistí, kterou z mnoha dostupných platforem zvolit? Pokud je pro vás klíčová responzivita webu, nízká cena a jednoduchost používání, trefou do černého může být ByznysWeb. Pojďme se společně podívat na jeho spolehlivost, cenové balíčky, rychlost a další faktory, na kterých při tvorbě e-shopu záleží.

🛡️ Důvěryhodnost služby ByznysWeb - 10/10

Ukazatelem, že se jedná o důvěryhodnou platformu, jejíž použití se rozhodně bát nemusíte, je už poměrně dlouhá tradice, kterou se ByznysWeb může pochlubit. Zatímco na českém trhu působí ByznysWeb od roku 2007 (tedy více než 15 let), původně čistě slovenský projekt BiznisWeb začal psát svou historii už v roce 2003. Přestože tak nechybí základna v Praze, odkud jeden ze zakladatelů Juraj Bystrický manažuje celý tým programátorů, na zákaznickou podporu se dovoláte do Trenčína. 

Druhou nápovědou, že ByznysWebu můžete věřit, jsou četné reference spokojených zákazníků - na platformě běží například e-shop www.waterfall-products.cz či www.fajntricko.cz.

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Pokud nepatříte mezi právě technicky zdatné jedince, a na spuštění vlastního e-shopu vás děsí právě technická stránka věci, jistě vás potěší intuitivnost a jednoduchost používání, kterým se ByznysWeb, respektive redakční systém FLOX, může pochlubit. V prvé řadě si můžete veškeré funkce “osahat” v bezplatné 30denní verzi, a v administrativní sekci na vás navíc čeká praktický průvodce, který vám ukáže vše, co potřebujete vědět. 

Přizpůsobení vzhledu je otázkou minut až pár hodin - je už jen na vás, zda si se vzhledem trochu víc pohrajete, nebo se spolehnete čistě na některou z moderních šablon. Na webových stránkách Byznysweb.cz mimo jiné naleznete praktický návod pro tvorbu e-shopu, který vás provede nejen samotnou tvorbou webu na platformě ByznysWeb, ale také výběrem jména, registrací domény a výběrem webhostingu. Nechybí ani rady s přidáváním produktů, které je však na ByznysWebu skutečně hračka. 

VYZKOUŠEJTE BYZNYSWEB ZDARMA

Dle zvoleného tarifu je k dispozici až 170 modulů a funkcí, a ač jsou některé zahrnuté moduly tak trochu marketingovým tahákem, řadu z nich při tvorbě webu rozhodně oceníte.

Úvodní stránka ByznysWeb

💰 Cena - 8/10

Přestože si můžete ByznysWeb bezplatně vyzkoušet vytvořením vzorového e-shopu, jedná se samozřemě o placenou službu. Ceny jsou však poměrně příznivé, jak můžete vidět v tabulce níže. Vybírat lze z celkem 4 placených cenových balíčků, z nichž každý nabídne množství funkcí a modulů úměrných ceně.

MiniStart-upByznysPremium
Cena při měsíční platbě490 Kč/měsíc890 Kč/měsíc1790 Kč/měsíc3190 Kč/měsíc
Cena při roční platbě466 Kč/měsíc846 Kč/měsíc1701 Kč/měsíc3031 Kč/měsíc
Počet modulů100+130+170+200+
Max. počet produktů1001 00010 000
Prostor1 GB3 GB7 GB10 GB
Počet e-mailových schránek102050
Jazyky2 jazykové verze2 jazykové verze

Jak je vidět v tabulce výše, nejlevnější balíček MINI je vzhledem k nízkému počtu produktů, malému diskovému prostoru a omezeným množstvím jazykových mutací vhodný spíše pro malé e-shopy. Zároveň je však třeba dodat, že oproti konkurenci nabídne za srovnatelnou cenu poměrně štědré množství produktů - příkladem budiž platforma UPgates, která sice rovněž nabízí špičkové služby, avšak v základním balíčku jsme limitováni maximem 100 produktů.

O něco dražší alternativou je za měsíční poplatek 890 Kč tarif START-UP s již 1000 produkty a 3 GB prostoru. Následuje tarif BYZNYS za 1790 Kč s 10 000 produkty a 7 GM prostoru. 

Nejvyšším řešením je profesionální PREMIUM za 3190 Kč měsíčně, které je díky neomezenému množství produktů, jazykovým mutací i počtu e-mailových schránek ideální pro velké e-shopy. Zároveň obsahuje v již základní ceně celou řadu modulů, za které je v případě nižších tarifů nutné doplácet. 

Přestože je cena sama o sobě výhodná a odpovídá službám zahrnutým v každém z balíčků, připomínáme, že dalších 5 % můžete ušetřit při výběru roční platby. Ač je nutné počítat s tím, že vás čeká vysoká  jednorázová platba, u nejvyššího tarifu ušetříte téměř 2000 Kč ročně.

TIP: Neziskovky mohou u ByznysWebu získat e-shop či web zdarma. Stačí vyplnit formulář, který naleznete v ceníku. 

VYZKOUŠEJTE BYZNYSWEB ZDARMA

Jak si vede ByznysWeb ve srovnání s konkurencí?

Již jsme nakousli porovnání s konkurencí, respektive s platformou UPgates. Pojďme se však podívat na o něco známější službu, kterou je oblíbený Shoptet. Přestože nejnižší tarif vychází výhodněji u Shoptetu, ByznysWeb získává náskok u nejvyššího tarifu, kdy za srovnatelnou cenu nabídne větší množství produktů, modulů i e-mailových schránek

🌄 Nabídka šablon - 7/10

Pokud chcete, aby byla tvorba e-shopu co nejsnazší, ale zároveň toužíte po jednoduchosti, zásadní otázkou při výběru vhodné platformy je nabídka šablon. Ta bohužel v případě ByznysWebu není příliš bohatá - vybírat můžete pouze ze 3 šablon, přičemž jen dvě z nich odpovídají designovým požadavkům moderního e-shopu.

Pro srovnání, UPgates nabízí celkem 9 šablon, Shoptet 11 zdarma a 20 placených, a platforma E-shop rychle hned rovných 25. V tomto ohledu tak ByznysWeb trošku pokulhává.

Abychom však platformě nekřivdili, je na místě dodat, že se jedná o poměrně kvalitní šablony, se kterými si bohatě vystačíte. Především nejnovější Verona nabídne rychlé načtení, mobilní verzi a údajně vyšší míru konverzí.

Šablona ByznysWeb

Úpravy šablon

Jelikož je šablon na výběr poměrně málo, nechybí možnost nahrání vlastní šablony. To lze však provést až po podání žádosti o zvláštní přístup. Kromě toho si lze v ByznysWebu nechat vytvořit šablonu na míru, ale za poměrně vysoký poplatek. Mnohem levnější a celkově schůdnější alternativou je tak úprava jedné ze stávajících šablon (za nás rozhodně Verony). 

Samotné úpravy šablony můžete provést prostřednictvím vizuálního konfigurátoru či pomocí CSS. Kromě toho lze do šablon vkládat vlastní zdrojové kódy jako HTML nebo JavaScript.

⚡ Rychlost - 9/10

Asi se shodneme, že mnohem zásadnější než obrovský výběr šablon je rychlost e-shopu. Zkrátka a dobře, pomalé načítání stránek znamená více nedokončených nákupů a nespokojených zákazníků, kteří raději nakoupí u konkurence.

A jak tedy ByznysWeb, respektive e-shopy, které na něm běží, dopadly v měření?

Pro srovnání se pojďme podívat na rychlost načtení e-shopů běžících na konkurenčních platformách.

Shoptet:

E-shop rychle:

UPgates:

Přestože lepších výsledků bezpochyby dosahuje UPgates, ani ByznysWeb si nevede špatně, a z hlediska rychlosti ho lze srovnávat například s oblíbeným Shoptetem.

📊 Správa produktů - 10/10

Dalším klíčovým faktorem při výběru platformy pro e-shop jsou možnosti správy produktů. V tomto ohledu si vede ByznysWeb skutečně výborně - přidávání je snadné, intuitivní a rychlé, vyzkoušet si ho navíc můžete ve zkušební verzi s demo produkty. Vše bez problémů naleznete během pár kliknutí, a to nejen díky přehledně zpracované administrativní sekci, ale také možnostem filtrace a vyhledávání produktů. V případě větších e-shopů vás jistě potěší možnost hromadného importu produktů.

Produkty na ByznysWeb

🤖 Nabídka doplňků - 9/10

Zapomenout samozřejmě nesmíme ani na doplňky funkce, které ByznysWeb nabídne. Jak už to u podobných platforem pro tvorbu e-shopu bývá (až na čestné výjimky), jejich nabídka se odvíjí od zvoleného cenového tarifu. Velkou část funkcí a modulů naleznete už v základním balíčku, nejvíce funkcí však nabídne nejdražší PREMIUM. 

A jaké funkce můžete očekávat? V základní verzi nechybí například napojení na platební brány, platba přes PayPal, propojení se sociálními sítěmi, GDPR modul, zapamatování obsahu nákupního košíku či podpora pro srovnávače zboží. Na druhou stranu propojení s dopravními službami je zahrnuto až od verze BYZNYS, stejně tak newsletter, zasílání notifikací SMS či seznamy a hodnocení produktů. Kompletní přehled zahrnutých funkcí naleznete v ceníku tarifů ByznysWebu.

Ač tak uživatele základních tarifů možná trochu zklamou některé chybějící funkce, v případě dvou nejdražších modulů se můžete těšit na opravdu obsáhlé množství doplňků přesně podle vašich představ.

💬 Jazyková podpora - 10/10

Vzhledem k tomu, že se jedná o původně slovenský projekt, nechybí kompletní podpora ve slovenštině a češtině. Jedná se tak o skvělou alternativu zahraničních platforem pro všechny, kteří si příliš nerozumí s angličtinou.

⚙️ SEO - 10/10

Chcete-li, aby se váš produkt prodával, rozhodně nesmíte zanedbávat SEO. I v tomto ohledu ByznysWeb potěší - umožňuje pokročilé nastavení SEO, které vám umožní získat dobré pozice ve vyhledávačích. U každého produktu můžete nastavit titulek, META popisek a klíčová slova.

Pokud jste si významu SEO dobře vědomi, ale zkrátka si s touto problematikou příliš nerozumíte, radost vás jistě udělá SEO pohotovost. V rámci této služby ByznysWeb nabízí svým zákazníkům bezplatné poradenství pro zefektivnění online byznysu. Kromě toho naleznete v horní části administrativní sekce záložku SEO, která vás krok za krokem provede nastavením systému. Pokud patříte mezi zkušené SEO matadory, průvodce můžete jediným kliknutím vypnout a dát se do práce sami.

SEO - ByznysWeb

🕹️ Zábavnost - 9/10

Přestože zadávání desítek až stovek produktů na e-shop samozřejmě baví jen málokoho, tvoření samotného e-shopu je na ByznysWebu přímočarou záležitostí, při které nervy ztrácet rozhodně nebudete. Ocenit musíme také 30denní bezplatnou verzi, v rámci které si můžete vyzkoušet, zda vám platforma vyhovuje a splňuje vaše očekávání jak z hlediska funkcionality, tak vzhledu výsledného webu. 

V neposlední řadě nám udělala radost sekce Návody, ve které najdete opravdu nepřeberné množství rad a tipů, jak na tvorbu a provoz e-shopu.

📧 Zákaznická podpora - 10/10

S tím souvisí také další bod dnešní recenze - zákaznická podpora. Pokud bychom měli na ByznysWebu vyzdvihnout nějakou přednost, ve které je na míle daleko před konkurencí, je to právě péče o zákazníky. Společnost lze kontaktovat jak přes e-mailovou adresu a sociální sítě (FB poradna), tak telefonicky. Zákaznická linka je v provozu každý všední den od 8:00 do 16:00 hodin a využívat ji mohou nejen platící zákazníci, ale také uživatelé 30denní zkušební verze. Případné nápady a žádosti o nové funkce se objeví v Knize přání, kde pro návrhy můžete hlasovat. Funkce, které požaduje více zákazníků, následně programátoři v pravidelných updatech přidávají do CMS FLOX.

Odezva podpory je relativně rychlá a odpovědi se obvykle dočkáte do několika desítek minut (s ohledem na denní dobu, kdy si o radu píšete).

✏️ Pro koho je ByznysWeb vhodný (a pro koho ne)

Pokud hledáte platformu pro tvorbu e-shopu, která nabídne celou řadu pokročilých funkcí, ale zároveň ji zvládne bez obtíží obsluhovat i naprostý začátečník, ByznysWeb bude ideální volbou. Vhodný je jak pro malé e-shopy, které potřebují funkcí naprosté minimum, tak pro velké internetové obchody se stovkami produktů.

Zároveň je třeba dodat, že malé e-shopy, které sáhnou po některém z levnějších tarifů, musí počítat s absencí některých funkcí, či nutností jejich dokoupení. Vždy si proto před výběrem tarifu pečlivě projděte zahrnuté funkce a sami se rozhodněte, zda daný cenový tarif splňuje veškeré vaše požadavky.

Druhou skupinou, která nad použitím ByznysWebu možná zaváhá, jsou milovníci velkého množství šablon. Ve srovnání s konkurencí zkrátka nabídne ByznysWeb šablon výrazně méně, a není tak příliš z čeho vybírat. Na druhou stranu lze tři šablony v nabídce personalizovat přesně podle vašich představ, a to jak z hlediska barvy a typu písmu, tak rozložení panelů a celkového barevného ladění.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Kolem a kolem je ByznysWeb skvělým nástrojem pro tvorbu e-shopu, který poslouží začátečníkům i zkušenějším. Jednoduché administrativní rozhraní spolu s velkým výběrem tarifů a doplňkových funkcí by si zasloužilo deset z deseti, jeden bod však musíme strhnout za opravdu malé množství šablon. Rozhodně to však nijak nesnižuje celkovou kvalitu služby - ostatně, přesvědčte se sami vyzkoušením bezplatné zkušební verze!