Č

eský hosting patří mezi největší poskytovatele hostingu v Česku. Vyplatí se ho však používat? Jaké nabízí ceny, dostupnost a je to vůbec důvěryhodná služba? Na všechny tyto parametry jsme se podívali v dnešní recenzi a ohodnotili je na stupnici 1 až 10. 

🛡️ Důvěryhodnost služby Český hosting- 10/10

Český hosting je firma s dlouhou tradicí, která prodává webhosting na tuzemském trhu už patnáct let. Za tu dobu nasbírala desítky tisíc zákazníků a dvakrát se stala web hosterem roku (bylo to v letech 2006 a 2009).

Za celou dobu firmu nepotkala žádná aféra či skandál, naopak si u zákazníků vydobyla dobrou pověst. Proto Český hosting považujeme za důvěryhodnou značku, které je možné věřit.

💪 Jednoduchost používání - 8/10

V rozhraní Českého hostingu se nám pracovalo dobře. Design sice není úplně moderní a působí lehce zastarale, samotný dashboard je ale poměrně přehledný a najdete v něm všechno, co budete potřebovat.

Nejpoužívanější služby jako je FTP, databáze, PHP či DNS můžete upravit pomocí několika kliků. Stejně snadno můžete ovládat nastavení e-mailů. Velmi kladně hodnotíme podporu verzovacího nástroje Git, který vám může značně usnadnit práci a jeho používání se mezi vývojáři stává čím dál populárnější.

Červenobílý a přehledný dashboard služby Český hosting, přes který je možné ovládat služby jako DNS, FTP, Cron či databáze.

V rozhraní Českého hostingu je vedle technických věcí možné spravovat objednávky a faktury, zakoupené domény nebo přes speciální formulář odeslat autorizovaný požadavek na zákaznickou podporu.

↗️ Uptime - 8/10

Český hosting má garantovanou dostupnost ve výši 99,95 %. To v porovnání s konkurencí není vysoké číslo - u většiny konkurentů se tento parametr pohybuje na hodnotě 99,99 %. Když jsme se ale na dostupnost Českého hostingu podívali blíže, zjistili jsme, že historická dostupnost je 99,98 %. To už je uspokojivé číslo.

Je otázkou, proč tedy Český hosting uvádí v garancích pouze 99,95 %, když jeho reálná dostupnost je daleko vyšší. Pravděpodobně se tím chrání a používá toto číslo jako jakousi pojistku, pokud by skutečná dostupnost klesla.

Z naší zkušenosti však můžeme říct, že dostupnost Českého hostingu je dobrá a reálně se pohybuje mezi hodnotami 99,98 % - 99,99 %.

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

💰 Cena - 9/10

Nízká cena patří mezi největší výhody hostování webu u Českého hostingu. Za hosting tady zaplatíte 1 210 Kč ročně s DPH. Za v přepočtu 101 korun za měsíc tak získáte kvalitní službu a velmi dobrý poměr cena/výkon. K dispozici je pouze tento jediný tarif - Český hosting pravděpodobně nechce plést svým zákazníkům hlavu a nabízet jim více možností, a tak se rozhodl nabídnout jeden univerzální hosting s pevným ceníkem, který bude nejvhodnější pro všechny.

Cena samotného hostingu je přívětivá, méně příjemné překvapení vás ale čeká, pokud budete potřebovat navýšit prostor na disku nad standardní limit (standardem je 10 GB pro web, 5 GB pro databáze a 10 GB pro emaily). Za toto navýšení si firma účtuje 121 Kč (s DPH) na rok za 500 MB prostoru. To není úplně málo a tento balíček rozhodně patří mezi ty dražší. 

⚙️ Parametry hostingu - 8/10

Český hosting nabízí všechno, co byste očekávali od hostingu vyšší střední třídy. Příjemně překvapí celkový diskový prostor, který - jak už jsme si uvedli - činí 25 GB. 10 GB je z něj vyčleněno pro samotný web, 5 GB pro databáze a 10 GB pak pro emailové schránky.

Hosting nabízí neomezený přenos dat, neomezený počet subdomén, PHP ve verzi 7.0 a podporu HTTP/2 a CRON. Líbila se nám také vysoká paměť pro PHP skripty až 256 MB.

Velmi dobré parametry najdete i u databází. Jejich počet není nijak omezen, takže jich můžete provozovat libovolné množství. Maximální velikost jedné databáze je pak 1 GB, což je příjemně vysoké číslo. U konkurence je tento limit často nižší.

Jedinou menší kaňkou na hostingu od Českého hostingu je maximální doba PHP skriptů, která je omezena na nízkých 30 vteřin. To může způsobovat problémy při provozování robustních a náročných webových stránek a aplikací. Pro běžné webové stránky jako jsou firemní prezentace či blogy však tento parametr není překážkou.

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Český hosting nabízí zákaznickou podporu přes email, telefon a živý chat (v pracovní dny od 8 do 23 hodin). Naše zkušenost se zákaznickou podporou je dobrá - vždy jsme přes ní vyřídili vše, co jsme potřebovali, a naše požadavky byly vyřešeny rychle. Jedinou menší výtku bychom měli k podpoře na živém chatu, kde jsme občas cítili, že by operátoři mohli být o něco přívětivější a trpělivější. Jinak je ale podpora Českého hostingu profesionální a rychlá. 

✏️ Pro koho je vhodný Český hosting

Pokud hledáte kvalitní hosting pro běžný web, jako je například blog, firemní stránky či internetový magazín, je Český hosting dobrá volba. Jestli potřebujete standardní řešení a nemáte žádné speciální požadavky, budete spokojeni. Pokud naopak chcete provozovat náročnější webový projekt, doporučujeme zvážit virtuální nebo dedikovaný server.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Český hosting považujeme za ideální volbu, pokud hledáte hosting ve vyšší střední třídě. Nabízí velmi dobré parametry za rozumnou cenu. Výhodou je také dostupnost zákaznické podpory, která je k dispozici od brzkého rána do pozdního večera. Za nevýhody naopak považujeme o něco nižší dostupnost hostingu, než jakou má konkurence (99,98 % vs 99,99 %).

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING