M

áte e-shop a potřebujete si zařídit platební bránu, aby vaši klienti mohli jednoduše nakupovat na vašich stránkách? U Comgate najdete jak možnost zřízení platební brány pro váš e-shop, tak možnost zapůjčení terminálů do kamenných obchodů. Pojďme se tedy podívat, jaké podmínky nabízí.

🛡️ Důvěryhodnost služby Comgate - 10/10

Jde o českou společnost, kterou založil Nikolaj Šťáhlavský a která je již dvacet let na trhu. Jejich základním krédem je transparentnost, která je pro ně velmi důležitá. Proto mají na svých stránkách dostupnou veškerou dokumentaci a ceník.

Společnost byla založena v roce 2000 pod jménem SmartNET a zabývala se tvořením webových stránek pro mobilní telefony. Časem se ale její zaměření i jméno proměnilo (SMS soutěže, platby účtů přes mobilního operátora). Později se soustředí už jen na e-commerce a nabízí služby pro zavedené firmy, středně velké i začínající podniky. Tuto službu používá mimo jiné Albatros media, Ticketportal, Donio, Česká pošta nebo Trenýrkárna.cz.

V roce 2010 získala společnost licenci od České národní banky a začala se věnovat platebním branám pro e-shopy. S Českou národní bankou spolupracuje také na zamezení praní špinavých peněz. V roce 2019 přidala také platební terminály. 

Tato služba má dlouholetou tradici a je pod dohledem České národní banky. Jedná se tedy o důvěryhodnou službu.

📊 Funkce a platební metody služby Comgate - 10/10

Hlavní dvě služby, jež ComGate nabízí, je platební brána pro váš e-shop a platební terminály. V rámci těchto služeb nabízí možnost využití různých platebních metod a také další užitečné funkce. 

Platební brána vám umožňuje nabídnout vašim zákazníkům jednoduchý a efektivní způsob, jak zaplatit za vaše zboží nebo službu. K tomu ComGate nabízí širokou škálu platebních metod. 

  • Platby kartou - je možné platit kartou VISA, VISA Electron, MasterCard, Maestro, Diners Club. ComGate podporuje také stravenkové a benefitní karty - Chèque Déjeuner, Edenred, Lidl, Benefit Plus, Sodexo, Gusto.
  • Bankovní převody - nabízí bankovní tlačítka přibližně padesáti bankovních domů v Česku, Polsku a na Slovensku. 
  • Odložená platba - nabízí možnost zaplatit později pomocí služby MALL Pay (o 14 dnů), nebo PlatímPak od Equa bank (až o 30 dnů).
  • Apple Pay - tento způsob platby vám umožňuje platit pomocí mobilního telefonu.

Dále ComGate nabízí i funkce, které mají za úkol vám ulehčit a zefektivnit komunikaci s vašimi klienty a provoz vašich obchodů.

  • Platební link - tuto možnost můžete využít, pokud nemáte e-shop, nebo váš zákazník provede objednávku mimo váš e-shop (e-mailem, přes chat apod.) Takto mu vygenerujete unikátní link pro platbu. 
  • Opakované platby - pokud nabízíte předplatné, členství nebo jinou pravidelně se opakující službu, tato funkce vám pomůže zjednodušit administrativu pro vaše zákazníky. Zadají údaje k platbě jen jednou a poté se jim bude částka strhávat z účtu automaticky. 
  • Předautorizace - tato funkce vám umožní dočasně blokovat finanční prostředky zákazníka, před tím než mu zboží nebo službu prodáte. Funkce se hodí obzvlášť v případě, kdy předem není známa finální částka nákupu. 
  • Refundace - tato funkce vám umožňuje vrátit částku zákazníkovi v plné či částečné výši, pokud na to má nárok. 
  • Restart platby - tato funkce umožní zákazníkovi zkusit zaplatit znovu, pokud první pokus z nějakého důvodu nevyjde. Sama platební brána k tomu bude zákazníka vyzývat, umožní mu změnit kartu, nebo i platební metodu. 
  • Urgence platby - pokud dojde k nedokončení platby (z jakéhokoli důvodu), díky této funkci můžete platbu urgovat, můžete zákazníkovi poslat odkaz do e-mailu, chatu v SMS.
  • Storno platby - tuto funkci můžete využít, pokud si váš zákazník zájem rozmyslí a platbu nedokončí. Vy ji pak můžete stornovat a nebude vám v přehledu plateb viset jako nezaplacená.
  • Expirace plateb - tato funkce vám umožňuje určit čas, který mají vaši zákazníci na zaplacení. Po vypršení dané lhůty už nebudou moci zaplatit. Po vypršení termínu můžete odblokovat rezervaci zboží nebo služby, které nabízíte. 
  • Inline platební brána - platební bránu je možné vložit přímo na stránky vašeho e-shopu a zákazníci tak nebudou přesměrováni na jinou stránku, platební brána se zobrazí přímo v košíku. 
  • Vlastní vzhled brány - díky této funkci si můžete platební bránu uzpůsobit tak, aby vám vyhovovala, můžete použít barvy vaší značky nebo vložit logo. 
  • Propojení na účetní systémy - tato funkce vám umožňuje propojit platební bránu s vaším účetním programem. Díky tomu můžete párovat faktury s jednotlivými platbami apod. 
  • Zapamatování karty - tato funkce umožňuje vašim zákazníkům, aby si platební brána zapamatovala jejich platební údaje. Hodit se to může převážně těm, kteří na vašem e-shopu nakupují pravidelně. 

Druhou službou, kterou ComGate nabízí je zapůjčení platebních terminálů. V tom případě umožňuje platby kartou (VISA a Mastercard), platby stravenkovými kartami (stejné jako u platební brány), nebo pomocí Gooogle Pay a Apple Pay. Terminály vám ComGate nainstaluje zdarma, můžete si vybrat mezi přenosnými (fungují přes Wi-fi nebo datovou SIM), nebo stacionárními (pevný internet, musí být připojeny do elektrické sítě). Mimo to nabízí řadu výhodných funkcí:

  • Variabilní symbol - každou platbu můžete označit speciálním variabilním symbolem, díky němuž bude vaše účetnictví přehlednější.
  • Spropitné - můžete od svých zákazníků přijímat spropitné.
  • Storno platby - můžete stornovat transakce, které jste špatně zadali.
  • Uzávěrka - po každém dni (či jiném časovém úseku) můžete provést uzávěrku a zjistit, kolik transakcí proběhlo.
  • Pokladní systémy - propojte pokladní systém a platební terminál. Nebudete muset platbu zadávat dvakrát a omezíte tak výskyt chyb. 
  • Propojení s účetními systémy - propojte platební terminál s účetním programem a zjednodušte si tak účetnictví.

ComGate nabízí všechny základní funkce, které potřebujete jak pro funkční platební bránu, tak pro používání platebního terminálu.

💪 Integrace a jednoduchost používání - 9/10

Pokud chcete sjednat účet u ComGate, můžete si vybrat ze tří možných cest. Můžete jim zavolat, napsat e-mail obchodnímu oddělení, nebo vyplnit formulář na webových stránkách. Dalším krokem je dodání potřebných informací do smlouvy a následné ověření údajů a podpis smlouvy. Pozitivní je, že zřízení účtu je možné provést elektronicky, nemusíte nikam chodit. 

Po zřízení účtu může být e-shop propojen s platební branou. ComGate podporuje integraci do více než 100 e-shopových platforem (Shoptet, FAPI, Clevero). Propojení s nimi je předpřipravené a k aktivaci je tedy potřeba jen pár kliků. Pokud používáte open-source platformu (Magento, Woo-Commerce, Shopify), ComGate nabízí pluginy, které vám umožní vložit platební bránu na váš e-shop. A v případě, že si stránky programujete sami, ComGate nabízí API rozhraní. Návod na propojení najdete v nápovědě a můžete požádat o IT podporu. 

Používání platformy je jednoduché a uživatelské prostředí přehledné. Jelikož ComGate nabízí základní a jasně definované funkce, bude pro vás snadné se v aplikaci zorientovat.

⚙️ Uživatelské prostředí služby Comgate- 8/10

Po přihlášení do uživatelského rozhraní můžete spravovat vaše platební brány a váš účet. Uživatelské prostředí je přehledné a jednoduché. Není tam toho tolik, takže se budete moci snadno zorientovat. 

  • Platby - v této záložce najdete přehled všech vašich plateb, můžete zadat novou platbu a poslat odkaz klientům, najdete zde přehled převodů na váš účet (je tam uveden i poplatek, který zaplatíte ComGate), vyúčtování a pohledávky (neuhrazené poplatky). Můžete kontrolovat, v jakém stavu platby jsou a exportovat potřebné informace do excelových tabulek. 
  • Integrace - v této záložce si můžete nastavit vaši platební bránu. Můžete si zde uložit bankovní účty pro jednotlivé měny a vybrat, jaké platební metody budete přijímat. Dále si můžete nastavit roli každého z uživatelů a také funkčnost EET. Veškeré návody naleznete v nápovědě. ComGate umožňuje zákazníkům platit v jedné z deseti měn (CZK, EUR, PLN, HUF, USD, GBP, HRK, RON, NOK, SEK) a nastavit si službu v jednom z dvanácti jazyků podle země zákazníka.
  • Kontakty - zde najdete veškeré důležité kontakty na ComGate a také zde uvedete kontakty na vaši společnost a kontaktní osoby, které si vyberete, aby vás zastupovali.

Jak je uvedeno výše, uživatelské prostředí je jednoduché a intuitivní a je důkladně popsáno v nápovědě. Má jednoduchý design, který není nijak přitažlivý, ale je funkční.

💰 Cena služby Comgate - 9/10

ComGate nabízí dvě hlavní služby: platební brány a platební terminály. 

Nejprve se pojďme podívat na ceny používání platební brány. Aktivace je vždy zdarma. 

Šest měsíců zdarma

  • ComGate v rámci kampaně Česko platí kartou nabízí pomoc začínajícím podnikatelům. Tato kampaň běží až do března 2022, takže v březnu je poslední měsíc, kdy se k akci můžete přihlásit. 
  • Pokud jste v posledních šesti měsících nepřijímali žádné platby kartou, máte nárok na šest měsíců zdarma, pokud máte příjmy do 50 000 korun za měsíc.

Měsíční obrat do 100 tisíc měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,99 % + 0 Kč fixní poplatek 
  • poplatek za vedení brány: 149 Kč

Měsíční obrat mezi 100 a 300 tisíci měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,89 % + 0 Kč fixní poplatek
  • poplatek za vedení brány: 99 Kč

Měsíční obrat nad 300 tisíc měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,79 % + 0 Kč fixní poplatek
  • poplatek za vedení brány: 0 Kč

Za některé další funkce (odložená platba nebo převod na Slovensko a do Polska) si budete muset připlatit, ale většina je obsažena v základním tarifu platební brány. Celý sazebník je dostupný na webových stránkách ComGate.

Pokud jde o platební terminály, tak zde také platí nabídka na šest měsíců zdarma. Pokud se na vás tato nabídka ale nevztahuje, zde je přehled základních sazeb.

Měsíční obrat do 100 tisíc měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,99 % + 0 Kč fixní poplatek 
  • poplatek za vedení brány: 249 Kč

Měsíční obrat mezi 100 a 300 tisíci měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,89 % + 0 Kč fixní poplatek
  • poplatek za vedení brány: 149 Kč

Měsíční obrat nad 300 tisíc měsíčně

  • poplatek za každou transakci: 0,79 % + 0 Kč fixní poplatek
  • poplatek za vedení brány: 0 Kč

V porovnání s konkurencí patří ComGate k spíše levnějším službám. Porovnejme jejich platební bránu s těmi, které nabízí GoPay, ThePay a Stripe, což jsou největší konkurenti ComGate na českém trhu.

  • GoPay nabízí tři tarify. Za tarif pro podniky s menším obratem zaplatíte 2,2 % + fixní poplatek 3 Kč za každou transakci a poplatek za vedení brány 190 Kč. Za tarif pro podniky s větším obratem neplatíte poplatek za vedení brány, ale zaplatíte 0,9 - 2,2 % + fixní poplatek 3 Kč za každou transakci. U obou tarifů platíte také poplatek 10 Kč za každou výplatu na bankovní účet. Třetí tarif je nastaven na mírů podnikům s těmi největšími obraty. 
  • Platební brána ThePay nabízí také tři tarify podle obratu. Při měsíčním obratu do 50 000 Kč zaplatíte 0,99 % za transakci a 139 Kč za vedení brány. Při obratu od 50 000 Kč do 250 000 Kč zaplatíte 0,89 % za transakci a nic za vedení brány. A při obratu nad 250 000 Kč zaplatíte 0,79 % a neplatíte nic za vedení brány.
  • Platební gigant Stripe si za evropské platební karty účtuje 1,4 % a za neevropské karty 2,9 % z každé transakce + fixní poplatek 6,50 Kč za transakci. 

Z tohoto srovnání vychází služba ComGate jako jedna z nejlevnějších variant, obzvlášť pokud máte obrat více než  300 000 Kč.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Zákaznická podpora funguje v každý pracovní den od osmi ráno do osmi večer. Podporu můžete kontaktovat na e-mailu, telefonu nebo online chatu. Podpora funguje v češtině, slovenštině a angličtině. 

Před tím, než budete kontaktovat zákaznickou podporu, můžete se podívat do centra nápovědy, jestli se tam nenachází odpověď na vaši otázku. Najdete tam návody na to, jak se registrovat, jak používat platební bránu nebo terminál. Můžete v návodech také vyhledávat pomocí klíčových slov.

✏️ Pro koho je vhodná služba Comgate

Tato služba se hodí pro firmy, které mají jak e-shop, tak kamennou prodejnu, protože vám zajistí i platební bránu i zapůjčení platebních terminálů a vy tak můžete mít bezhotovostní platby pokryty od jednoho dodavatele. 

Čím větší obraty máte, tím levnější pro vás služba bude. Přesto bychom tuto službu doporučili spíše začínajícím a středně velkým podnikům, a to i kvůli akci Česko platí kartou, která garantuje začínajícím firmám šest měsíců zdarma, pokud se přihlásíte do března 2022.

Závěrečné hodnocení - 9,1/10

Tato služba už je na trhu dlouho a je prověřená. Nabízí všechny základní funkce, které pro svůj e-shop můžete potřebovat a nabízí podporu v češtině, angličtině a slověnštině. Jako svou silnou stránku uvádí transparentnost, takže veškerou dokumentaci a ceny najdete na jejich webových stránkách. Uvádějí, že neexistují žádné skryté poplatky, které byste v ceníku nenašli. Můžete si tedy předem promyslet, zda se vám tato platební brána vyplatí. 

Na této službě jsme nenalezli žádné závady, můžeme vám ji tedy doporučit.