V

dnešní recenzi se podíváme na fotobanku Depositphotos. Je dostatečně důvěryhodná? Jakou má nabídku fotek a jak výhodné jsou její ceny? Na všechny tyto věci se zaměříme v následujícím textu a ohodnotíme je na škále od jedné do deseti.

‍🛡️ Důvěryhodnost služby Depositphotos - 8/10

Fotobanka Depositphotos vznikla v roce 2009 na Ukrajině, kde ji založil podnikatel Dmitry Sergeev. Dnes má firma hlavní sídlo ve Fort Lauderdale na Floridě ve Spojených státech. Vedle toho má Depositphotos kanceláře po celém světě.

Přestože Depositphotos patří mezi deset největších fotobank, jeho důvěryhodnost neřadíme tak vysoko jako například u fotobank Shutterstock či Adobe Stock. To jsou velké mezinárodní firmy, které jsou obchodované na burze, a platí pro ně přísnější pravidla a regulace.

📷 Nabídka fotek - 7/10

Depositphotos má ve své nabídce více než 113 milionů fotek. To je podobné číslo, jaké mají některé konkurenční fotobanky - například 123RF či iStock. Oproti největším fotobankám na trhu, kterými jsou Shutterstock a Adobe Stock, je to však výrazně méně. 

Pojďme si nyní nabídku fotek na Depositphotos srovnat s konkurencí a ukázat si konkrétní příklady. 

Začněme tím, že do vyhledávání Depositphotos zadáme výraz “lion”, tedy “lev”: 

Koláž z fotografií se lvem, které jsme našli na fotobance Depositphotos. Celkem patnáct povedených fotek s králem džungle.

Pro tento výraz našlo Depositphotos celkem 175 tisíc fotek. Fotobanka Shutterstock našla pro stejný výraz 700 tisíc fotek, Adobe Stock 529 tisíc fotek, 123RF 248 tisíc fotek a iStock 172 tisíc fotek.

Nyní si zadáme o něco neobvyklejší výraz, a to “cake recipe”, tedy “recept na koláč”: 

Koláž fotografií s motivem pečení dortu, které jsme objevili na fotobance Depositphotos. Fotky, u kterých se sbíhají sliny.

Pro toto zadání našlo Depositphotos celkem 201 tisíc fotek. Shutterstock našel 388 tisíc fotek, Adobe Stock 316 tisíc fotek, 123RF 205 tisíc fotek a iStock 138 tisíc fotek.

Jak vidíme, při srovnání nabídky fotek obstojí Depositphotos oproti menším konkurentům jako je 123RF či iStock. Oproti lídrům trhu Shutterstocku a Adobe Stock je však jeho nabídka výrazně menší. 

Depositphotos nabízí dostatečně velkou nabídku fotek pro univerzální a obvyklá témata. Pokud ale budete potřebovat fotografie pro témata, která nejsou úplně obvyklá, doporučujeme vám vsadit spíše na Shutterstock, který má největší nabídku fotek na trhu. 

PODÍVEJTE SE NA NABÍDKU FOTEK NA DEPOSITPHOTOS

💰 Cena - 10/10

Nízká cena je bezpochyby největším lákadlem fotobanky Depositphotos. Pojďme se nyní na ceny Depositphotos blíže podívat. V nabídce jsou tři varianty předplatného, které se liší tím, kolik fotek můžete stáhnout každý měsíc:

75 FOTEK ZA MĚSÍC150 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA69 USD měsíčně99 USD měsíčně199 USD měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK699 USD999 USD1 999 USD

Nyní si pojďme ceny fotobanky Depositphotos porovnat s konkurencí. Pro porovnání jsme vybrali měsíční předplatné, ve kterém si můžete stáhnout až 750 fotek. Za to u Depositphotos zaplatíte 199 USD měsíčně, v přepočtu 4 975 Kč. U ostatních fotobank za stejné řešení zaplatíte: 

  • fotobanka 123RF - 5 099 Kč
  • fotobanka Shutterstock - 5 373 Kč
  • fotobanka Adobe Stock - 5 399 Kč
  • fotobanka iStock - 9 153 Kč

Spolu s fotobankou 123RF je Depositphotos nejlevnější službou na trhu. 

Závěrem bychom rádi upozornili na speciální předplatné pojmenované Flexibilní plán, které Depositphotos nabízí za v přepočtu 725 Kč měsíčně. Za ty si můžete každý měsíc stáhnout 30 fotek. Velkou výhodou je, že pokud tento limit překročíte, každý další stažený obrázek vás bude stát jen 25 Kč. Na podobné předplatné jsme u ostatních fotobank nenarazili a hodnotíme ho jako velmi výhodné. 

💪 Uživatelské prostředí a jednoduchost - 8/10

Uživatelské prostředí není u Depositphotos tak povedené jako například u Shutterstocku či Adobe Stock. Má o něco horší design a není tak čisté. Při prohlížení a stahování fotek se nám však nikdy nestalo, že bychom se na něčem zasekli nebo si nevěděli rady. 

Při vyhledávání fotek je k dispozici celá řada filtrů. Vybrat si můžete například sezónu (jaro, léto, podzim či zimu), denní čas (den, noc či soumrak) či místo (venkovní či vnitřní). Tento způsob filtrování nám přišel velmi nápaditý a užitečný a nesetkali jsme se s ním u ostatních fotobank. K dispozici jsou také standardní a obvyklé filtry, ve kterých si můžete vybrat například minimální výšku či šířku fotky či počet lidí na fotce. 

Stahování fotek probíhá ve formátu JPG. Na výběr je pět velikostí: S, L, XL, SUPER a EL. Pro zajímavost dodáváme, že při procházení fotek jsme u minimální velikosti fotky S narazili nejčastěji na formát 1000x667 pixelů a u velikosti EL na formát 7361×4790 pixelů. 

VYZKOUŠEJTE DEPOSITPHOTOS

💬 Jazyková podpora - nabízí Depositphotos češtinu? - 10/10

Fotobanka Depositphotos je kompletně přeložena do češtiny. Pokud tedy neovládáte cizí jazyky a hledáte platformu, která na vás bude mluvit česky, Depositphotos tento požadavek skvěle splňuje.  

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Zákaznická podpora fotobanky Depositphotos je k dispozici na e-mailu, livechatu (24/7) a telefonu. E-mail a livechat jsou v angličtině, podpora přes telefon je v češtině. Pro telefonickou podporu můžete zavolat na české číslo 255 790 503. Nejprve budete automatem upozorněni, že hovor může být monitorován, a pak budete přepojeni na operátora. V našem případě byla operátorka velmi příjemná a poradila nám se vším, co jsme potřebovali. 

✏️ Pro koho je Depositphotos vhodný 

Depositphotos se vám může hodit, pokud potřebujete fotky pro vás či vaši firmu. Může být dobrou volbou pro všechny, kteří provozují například internetový magazín, blog či agenturu. Fotky na něm často nakupují také grafici či weboví designéři. Depositstock doporučujeme hlavně pro univerzální fotografie pro co nejobvyklejší témata - a to proto, že jeho nabídka fotek je oproti největším fotobankám o něco menší. 

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Depositphotos hodnotíme jako lehce nadprůměrnou fotobanku, mezi jejíž největší výhodu patří nízká cena (obzvláště pokud se rozhodnete pro předplatné “Flexibilní plán”). Mezi hlavní nevýhody patří menší nabídka fotek, která neobstojí hlavně při srovnání s fotobankami Shutterstock a Adobe Stock. Uživatelské prostředí Depositphotos je spíš průměrné. Velmi se nám ale líbily nápadité filtry. Kladně také hodnotíme fakt, že fotobanka je v českém jazyce a že nabízí kvalitní zákaznickou podporu, která se zákazníky umí komunikovat hned přes tři kanály (e-mail, telefon a livechat, který je dostupný 24 hodin denně a 7 dní v týdnu). 

VYZKOUŠEJTE DEPOSITPHOTOS