R

Rozhodli jste se založit webovou stránku? Ať už vytváříte web za jakýmkoliv účelem, nevyhnete se několika základním výdajům, jak jsme vám ostatně prozradili v článku věnovaném ceně webu. Jedním z víceméně nevyhnutelných výdajů je tzv. hosting, tedy webový prostor, na kterém budou vaše stránky umístěny. Stejně jako v případě domén, wordpressových šablon či třeba krabicových řešení stavby webu můžete vybírat z několika různých cenových kategorií. Pojďme se podívat, co vše může cenu hostingu ovlivnit, a jakou cenu nabídnou jednotliví poskytovatelé. 

Co ovlivňuje cenu hostingu?

Začněme odpověď na asi nejzásadnější otázku - co všechno má vliv na to, kolik za hosting zaplatíme? Jak již bylo řečeno v úvodu, cena hostingu rozhodně není jednotná, a to jak mezi jednotlivými poskytovateli, tak v rámci různých tarifů v jejich nabídce. Přestože vás možná bude lákat sáhnout po nejlevnějším dodavateli či balíčku, mějte na paměti, že cena je přímo úměrná poskytnutým službám. A jaké to jsou?

Typ hostingu

Velkým faktorem, který ovlivňuje cenu hostingu, je zvolený typ. Existuje hned několik různých typů webhostingu, jako je sdílený hosting, VPS (Virtual Private Server) hosting či dedikovaný hosting. Každý z těchto typů má svou vlastní cenovou strukturu. 

Nejčastější volbou bývá právě sdílený webhosting. Přestože má v určitých směrech různá omezení a mimo jiné sdílíte server s jinými zákazníky, což může znamenat například možné zpomalení webové stránky, jedná se o nejdostupnější variantu za příznivou cenu. 

Datový a úložný prostor

Asi nebude žádným překvapením, že cenu hostingu ovlivňuje také množství datového provozu a místa na disku, které budete pro svůj budoucí web potřebovat. Webové stránky s vysokým provozem a velkým množstvím dat budou vyžadovat dražší tarif, respektive větší úložný prostor, než malý blog, kam přispíváte jen příležitostně a návštěvníků máte také po málu. 

Délka trvání smlouvy

Jak napovídá pohled na ceníky jednotlivých služeb níže, cena za měsíc hostingu závisí také na délce trvání smlouvy. V drtivé většině případů dostanete nejlepší cenu, pokud sáhnete po dlouhodobém (typicky ročním či dvouletém) plánu. Přestože jednorázově zaplatíte větší částku a danému poskytovateli se zavážete na delší dobu, v přepočtu na měsíc vychází tato možnost o poznání levněji než platby po jednotlivých měsících. 

Dodatečné služby

Cenu hostingu ovlivňují také další služby, jako je například množství e-mailů, zabezpečení, zálohování, počet subdomén či třeba podpora WordPressu. V neposlední řadě může s cenou hostingu zamávat míra zákaznické podpory - zatímco u některých poskytovatelů vše vyřešíte po telefonu, u jiných se musíte spokojit se sekcí nápovědy.

WEDOS - webhosting - hlavní strana

Lze získat hosting zdarma?

Než se podíváme na konkrétní ceníky oblíbených poskytovatelů hostingů, odpovíme vám na otázku, která vám bezpochyby vrtá hlavou - lze získat hosting úplně zdarma?. Odpověď zní ANO, ALE… Přestože někteří poskytovatelé skutečně nabízejí hosting zdarma, je třeba potřeba počítat s celou řadou omezení:

  • Omezený výkon a úložiště,
  • Omezená technická podpora,
  • Omezení datového provozu,
  • Omezená kontrola a flexibilita,
  • Reklamy,
  • Omezení vlastního doménového jména.

Ceníky populárních poskytovatelů webhostingu

Poskytovatelů webhostingu je opravdu mnoho, a máte tak z čeho vybírat. Pokud si chcete udělat obrázek o cenách, které můžete při zařizování hostingu očekávat, prohlédněte si ceníky jednotlivých poskytovatelů níže. Opět platí, že cena je přímo úměrná kvalitě a množství služeb, které daný poskytovatel, respektive zvolený tarif nabízí. Pod minirecenzemi a ceníky jednotlivých služeb jsme si pro vás připravili také přehledné srovnání cen nejvyšších tarifů, které vám usnadní případné rozhodování. 

Wedos

Wedos patří mezi nejpoužívanější poskytovatele hostingu u nás, a jedním z důvodů jsou právě poměrně nízké ceny. Nabídne hned několik různých tarifů, mezi kterými si jistě vyberete ten, který splní vaše požadavky a nepřekročí stanovený rozpočet. Kromě toho přijde vhod možnost přikoupení doplňkových služeb, díky čemuž si můžete zakoupený tarif přizpůsobit svým konkrétním potřebám a požadavkům.

VYZKOUŠEJTE WEDOS

Ceník tarifů hostingu WEDOS

LowCostNoLimitExtra
Cena při měsíční platbě43 Kč/měsíc bez DPH68 Kč/měsíc bez DPH135 Kč/měsíc bez DPH
Cena při roční platběNenabízí zvýhodněnou cenu Nenabízí zvýhodněnou cenuNenabízí zvýhodněnou cenu
Prostor na disku10 GBNeomezenýNeomezený

Český hosting

Dalším poměrně velkým poskytovatelem hostingu u nás je Český hosting. Jak jste se mohli dočíst v podrobné recenzi, jedná se o společnost s dlouhou tradicí. Bohužel se spíše než na hosting zaměřuje na registraci domén, alespoň co lze soudit z nabízených tarifů - dostupný je pouze jeden. Navzdory malému výběru nabídne vše, co byste mohli pro provoz svého webu potřebovat.

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

Ceník tarifů hostingu Český hosting

Webhosting
Cena při měsíční platbě125 Kč/měsíc s DPH
Cena při roční platbě71 Kč/měsíc s DPH (pouze první rok)
Prostor na disku25 GB
Český hosting - webhosting - hlavní strana

Webglobe

Přestože hostingová společnost Webglobe za sebou nijak dlouhou historii nemá, své zákazníky láká celou řadou výhod, jako je skvělá uživatelská podpora, vysoké zabezpečení a výběr z několika různých tarifů. Oproti poskytovatelům výše je o něco dražší.

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Ceník tarifů hostingu Webglobe

StartPlusUltra
Cena při měsíční platbě59 Kč/měsíc bez DPH149 Kč/měsíc bez DPH269 Kč/měsíc bez DPH
Cena při roční platbě49 Kč/měsíc bez DPH119 Kč/měsíc bez DPH219 Kč/měsíc bez DPH
Prostor na disku5 GB100 GBNeomezený

Ebola hosting

Řadou výhod se může pochlubit také hosting Ebola - příkladem budiž denní zálohování dat, multihosting či velký prostor na disku. Na rozdíl od možností více nabídne nejen tři, ale hned čtyři různé tarify. 

VYZKOUŠEJTE HOSTING EBOLA

Ceník tarifů hostingu Ebola

BasicAdvancedPremiumBusiness
Cena při měsíční platběPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročněPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročněPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročněPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročně
Cena při roční platbě45 Kč/měsíc bez DPH115 Kč/měsíc bez DPH229 Kč/měsíc bez DPHod 229 Kč/měsíc bez DPH
Prostor na disku10 GB30 GB50 GBNeomezený

Savana hosting

Přestože Savana nepatří mezi nejznámější poskytovatele hostingu u nás, na trhu působí už přes dvacet let. Vybírat můžete z celkem dvou tarifů webhostingu, které nabídnou různé parametry. Mimo jiné nabízí optimalizovaný hosting pro WordPress a celou řadu rozšíření, které lze dokoupit za malý poplatek. Při platbě s tříletou frekvencí získáte 10% slevu.

VYZKOUŠEJTE HOSTING SAVANA

Ceník tarifů hostingu Savana

Savaha 101Savana 201
Cena při měsíční platběPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročněPlatby pouze čtvrtletně/pololetně/ročně
Cena při roční platbě42 Kč/měsíc bez DPH110 Kč/měsíc bez DPH
Prostor na disku10 GB20 GB
Savana webhosting- hosting - hlavní strana

Srovnání cen poskytovatelů hostingu

Pokud si chcete udělat lepší o obrázek o vašich možnostech, zde je srovnání cen jak nejdražších, tak nejlevnějších tarifů:

WedosČeský hostingWebglobeEbola hostingSavana hosting
Nejdražší tarif135 Kč/měsíc bez DPH71 Kč/měsíc bez DPH219 Kč/měsíc bez DPH229 Kč/měsíc bez DPH110 Kč/měsíc bez DPH
Nejlevnější tarif43 Kč/měsíc bez DPH71 Kč/měsíc bez DPH49 Kč/měsíc bez DPH45 Kč/měsíc bez DPH42 Kč/měsíc bez DPH

Sečteno a podtrženo

Jak je asi ze srovnání ceníků těchto pěti velkých poskytovatelů hostingu vidět, ceny se pohybují od 500 po zhruba 3000 Kč (bez DPH) ročně, samozřejmě s ohledem na případné příplatkové služby, které velká část poskytovatelů nabízí. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nijak závratné částky, doporučujeme vždy sáhnout po takovém tarifu a poskytovateli, který splní veškeré technické požadavky vašeho webu. Na škodu není ani kvalitní zákaznický servis, či například možnost instalace WordPressu jedním kliknutím.