C

hcete si vytvořit web a zaslechli jste o nástroji Mozello? Přemýšlíte, jestli je správnou volbou? V naší recenzi se na něj podrobněji podíváme. Pojďme na to! 

Mozello nás zaujalo především svou jednoduchostí. Na trhu není dlouho, a proto není tak známé jako jeho konkurenti, rozhodně byste ho ale neměli podceňovat. Jak Mozello hodnotíme?

🛡️ Důvěryhodnost služby Mozello - 9/10

Mozello je lotyšská firma, která je na trhu od roku 2015. Aktuálně na něm běží několik desítek tisíc webů. Na rozdíl od velkých globálních hráčů Mozello tolik neinvestuje do marketingu, a proto je firma pro většinu lidí neznámá. I tak se ale jedná o stabilní byznys a firma ve svých kancelářích v lotyšské Jūrmale zaměstnává několik desítek lidí.

Pokud byste přeci jen chtěli vsadit na velkou mezinárodní firmu, která má miliony uživatelů, doporučujeme vám třeba Webnode či americký Weebly.  

💪 Jednoduchost používání - 10/10

Podle šéfa Mozello Kārlise Blūmentālse chtěla firma vytvořit “minimalistickou službu, která každému, kdo chce vytvořit web, nabídne přesně ty nástroje, které potřebuje”. Z našich zkušeností můžeme říct, že se tato mise povedla. Spolu s Webnode je Mozello nejjednodušším nástrojem na tvorbu webů na trhu. 

Je to hlavně díky tomu, jak Mozello funguje: na Mozello si totiž na začátku nevybíráte šablonu, jak je to běžné jinde, ale před sebou rovnou vidíte stránku, kterou můžete začít upravovat: 

Editor nástroje Mozello, ve kterém je otevřena modrobílá šablona pro firemní stránky s motivem hor. Prvky editoru jsou vlevo.

VYZKOUŠEJTE MOZELLO ZDARMA

Úpravy pak provádíte v jednoduchém editoru, který je umístěn vlevo. Měnit můžete barvy webu, písmo a další věci. Přes editor také upravujete jednotlivé stránky nebo přidáváte články. Web můžete měnit i tím, že ve stránce kliknete na prvek, který chcete upravit. 

Pokud nejste spokojeni s designem a chcete vyzkoušet jinou šablonu, na Mozello tuto volbu najdete pod tlačítkem Změnit design. 

Příprava webu byla s Mozello opravdu jednoduchá a okamžitě jsme intuitivně poznali, kde se co mění a nastavuje. To je výhoda oproti komplexnějším nástrojům typu Wix, které sice nabízejí velkou svobodu a velký počet prvků, ale je potřeba si na ně chvíli zvykat.

💰 Cena - 10/10

Cena je největší předností Mozella, aktuálně je nejlevnějším nástrojem na trhu. Nabízí tři varianty předplatného:

FREEPREMIUMPREMIUM+
CENA PŘI PLATBĚ NA ČTVRT ROKUzdarma229 Kč měsíčně399 Kč měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROKzdarma169 Kč měsíčně329 Kč měsíčně
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
BEZ REKLAM NA MOZELLO
PROSTOR NA SERVERU0,5 GB50 GB
.CZ DOMÉNA ZDARMA

Pojďme se nyní na jednotlivé tarify blíže podívat:

Tarif Free

  • cena: zdarma
  • Umožní provozovat váš web zcela zdarma. Nevýhodou je, že web nebudete moct umístit na vlastní doménu, ale poběží na doméně ve tvaru názevwebu.mozello.cz. Na stránkách bude také umístěna malá reklama na Mozello. Úložný prostor na webu je 0,5 GB. 

Tarif Premium

  • cena: 229 Kč měsíčně při platbě na čtvrt roku (a 169 Kč měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Umožní vám provozovat web na vlastní doméně a bez reklamy na Mozello. Úložný prostor na webu je 50 GB.

Tarif Premium Plus

  • cena: 399 Kč měsíčně při platbě na čtvrt roku (a 329 Kč měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Web poběží na vaší vlastní doméně a bez reklamy. Na web můžete nahrát libovolné množství dat, protože má neomezený úložný prostor. 
Součástí předplatných Premium a Premium Plus je také doména na jeden rok zdarma. Mozello rozdává i domény s koncovkou .cz, což považujeme za velkou výhodu. Ostatní nástroje při podobných akcích domény .cz většinou nenabízejí. 

O kolik je Mozello levnější než jeho konkurenti? Srovnejme ho se službami Webnode, Wix a Weebly, což jsou tři nejoblíbenější nástroje na trhu. Pro porovnání vybíráme tarif Premium, který Mozello nabízí za 169 Kč měsíčně při platbě na jeden rok. U českého Webnode zaplatíme za podobný tarif 417 Kč, u Wix 337 Kč a u amerického Weebly 300 Kč měsíčně.

🌄 Nabídka šablon - 6/10

Mozello aktuálně nabízí 48 šablon. To není velké číslo - připomeňme, že konkurence je na tom v tomto ohledu výrazně lépe. Lídr trhu Wix aktuálně nabízí přes 500 šablon, český Webnode přes 100 a americký Weebly má přes 70 šablon.

Doporučujeme se však na počet šablon příliš neupínat a raději se na šablony na Mozellu podívat - třeba tam najdete nějakou, která vám bude perfektně vyhovovat a kterou nebude mít žádný jiný konkurenční nástroj.

Infografika, která hodnotí kvalitu šablon nástroje Mozello. Chválí responzivitu, nelíbí se jí menší výběr oproti konkurenci.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY OD MOZELLO

Všechny šablony na Mozellu jsou responzivní. To znamená, že budou fungovat jak na desktopu, tak na mobilu. 

Mozellu bychom vytkli to, že se mezi šablonami nedá jednoduše filtrovat. U ostatních nástrojů je standardem, že si můžete vybrat zaměření šablony (například food blog či svatební web) a zobrazí se vám šablony, které zadání vyhovují. U Mozella toto není možné.

Co se týče kvality designu šablon, patří Mozello k průměru. Pokud potřebujete jednoduchý web, můžeme vám Mozello doporučit. Pokud však hledáte originální a vyšperkované šablony, najdete takové spíše u českého Webnode nebo izraelského Wixu

💬 Jazyková podpora - nabízí Mozello češtinu? - 10/10

Mozello nabízí plnou podporu českého jazyka. V češtině jsou jak jeho webové stránky, tak i editor. Pokud tedy neumíte anglicky a potřebujete, abyste web mohli vytvořit v češtině, je Mozello jedním z nástrojů, které to umí.

Líbí se nám, že všechny české překlady na webu i v editoru jsou srozumitelné. Oceňujeme i to, že v českém jazyce jsou i e-maily, které Mozello posílá svým uživatelům. Jazykovou podporu pro český trh tak Mozello zvládlo skvěle.

⚙️ SEO - 10/10

V posledních letech stoupla důležitost toho, zda nástroje na tvorbu webu umí SEO a jestli se vytvořené weby zobrazují ve vyhledávačích. U některých nástrojů byl v tomto ohledu problém, protože podporovaly Flash, který si se SEO nerozumí. 

Mozello ale nikdy takový problém nemělo, SEO umí, Flash nepodporuje, a pokud v něm vytvoříte webové stránky, ukážou se bez problému v Googlu a v dalších vyhledávačích. SEO prvky se na Mozellu nastavují přímo v editoru v pokročilém nastavení stránky. Přidat můžete klíčová slova, titulek a popis stránky.

Technicky je tedy Mozello pro SEO výborně připravené. Dodejme však, že pouze to k úspěchu nestačí. Aby byla vaše stránka na předních pozicích v Googlu, musíte se snažit hlavně vy, a to tím, že budete tvořit nový a kvalitní obsah. 

🕹️ Zábavnost - 10/10

Pokud vytváříte web, měl by vás celý proces bavit. S Mozellem je vytváření webu opravdu snadné a zábavné. Hned po jednoduché registraci se můžete pustit do díla, všechno je intuitivní a rychle vidíte progres. Mozello navíc patří mezi nástroje, ve kterých zvládnete web vytvořit opravdu rychle. Z naší zkušenosti můžeme říct, že webové stránky v něm zvládnete vyrobit během deseti minut. 

Musíme také přiznat, že jsme si velmi oblíbili editor Mozella. Má svůj specifický styl a je tak jednoduchý, že máme pocit, že by v něm zvládlo pracovat i pětileté dítě. Celkově je podle nás Mozello nejzábavnějším nástrojem na trhu, na paty mu šlape jen český Webnode.

VYZKOUŠEJTE MOZELLO ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Mozello - 7/10

Pokud si chcete vytvořit e-shop, můžete využít řešení od Mozella. Pro spuštění internetového obchodu je potřeba mít některý z placených tarifů. S tarifem Premium za 169 Kč měsíčně při platbě na jeden rok můžete na e-shop přidat až patnáct produktů, s tarifem Premium Plus za 329 Kč měsíčně je pak počet produktů neomezený. Cena e-shopu je sama o sobě v pořádku a na trhu patří k nejnižším. Potěší také fakt, že služba podporuje platební platformy Stripe, Paypal a Braintree a za jejich používání si neúčtuje žádné provize.

Nevýhodou je, že Mozello nenabízí žádné speciální šablony pro e-shop, ale pouze šablony pro web, které upraví a vytvoří z nich internetový obchod.

Pokud potřebujete jednoduchý a levný e-shop, může pro vás být řešení od Mozella to pravé. Pokud naopak hledáte sofistikovanější řešení a důležitou roli pro vás hrají nabídka šablon a design, doporučujeme spíše konkurenční služby Shoptet či Webnode.

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Zákaznická podpora je dostupná na e-mailu support@mozello.com. Na dotaz nám odpověděla během několika hodin. Odpověď byla vstřícná, věcná a dozvěděli jsme se vše, co jsme potřebovali. 

Menším handicapem je, že Mozello neposkytuje podporu na živém chatu či telefonu. Ty jsou však i u ostatních nástrojů pro tvorbu webu spíše vzácností, a proto to nepovažujeme za velký nedostatek. 

✏️ Pro koho je Mozello vhodný (a pro koho ne)

Mozello pro vás bude skvělou volbou, pokud chcete jednoduše a rychle vytvořit webové stránky. Pokud neumíte programovat a od webového nástroje čekáte především jednoduchost, budete z Mozella nadšeni. Naopak pokud jste hračička a je pro vás důležité mít co největší svobodu, bude pro vás Mozello možná až příliš primitivní. Mozello doporučujeme zejména na jednoduché weby - pokud tolik nelpíte na designu a chcete mít web spuštěný co nejrychleji, je Mozello naprosto jasná volba.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Mozello hodnotíme velmi kladně. Musíme přiznat, že zpočátku jsme od lotyšského nástroje tolik nečekali. Získal si nás však svou intuitivností, zábavností a v neposlední řadě i cenou. Líbí se nám, že v Mozellu jde web vytvořit velmi rychle a také to, že je nástroj v češtině. Za slabinu považujeme menší počet šablon a také jeho e-shopové řešení, které ve srovnání s konkurencí neobstojí. 

VYZKOUŠEJTE MOZELLO ZDARMA