R

ádi byste spustili vlastní eshop a vybíráte technické řešení? V dnešní recenzi si představíme platformu Shoptet. Podíváme se, jestli tomuto nástroji můžete důvěřovat, kolik zaplatíte za jeho používání nebo na to, jestli nabízí dostatečné množství šablon. Všechny tyto parametry ohodnotíme na stupnici od jedné do deseti.

🛡️ Důvěryhodnost služby Shoptet - 10/10

Shoptet je český nástroj na tvorbu eshopů, který vznikl v roce 2009. V současné době je Shoptet lídrem trhu a jeho řešení využívá téměř polovina tuzemských eshopů. Zakladatelem Shoptetu je podnikatel Miroslav Uďan a jedním z investorů je Ondřej Tomek. Oba patří mezi známá a respektovaná jména české internetové scény.

Je tedy jasné, že Shoptet je důvěryhodná služba, která má na trhu tradici a dobré jméno, a není se čeho bát. 

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Shoptet patří mezi poměrně jednoduché nástroje a vlastní eshop si v něm zvládnete vytvořit i pokud nemáte znalosti programování nebo zkušenosti s vývojem webů. Výhodou je, že si celé řešení můžete zdarma na třicet dní vyzkoušet a zaplatit až poté, co si budete jistí, že vám vyhovuje.

Úvodní dashboard eshopového řešení Shoptet. Dominuje modrá a zelená barva. Jednotlivé prvky a nastavení jsou umístěny vlevo.

Vytvoření eshopu na Shoptetu nám trvalo několik hodin. Během úvodní půlhodinky jsme se rozkoukali a pochopili, jak to celé funguje. Ve zbylém čase jsme pak nastavili vzhled eshopu, nahráli na eshop produkty a celý web otextovali. Za celou dobu jsme se nikde nezasekli ani nás nic nezdrželo a tvorbu eshopu na Shoptetu můžeme hodnotit jako příjemný zážitek. 

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

💰 Cena - 8/10

Shoptet je placený nástroj. Sice nabízí i FREE verzi, ta je však velmi omezená a slouží spíš jako demo pro vyzkoušení. Pro plnohodnotné provozování eshopu je tak potřeba vybrat si některý z placených měsíčních tarifů. Ty Shoptet nabízí celkem čtyři. Pojďme se nyní podívat na jeho ceny a srovnat si je s konkurencí.

FREEBASICBUSINESSPROFIENTERPRISE
CENA0 Kč340 Kč/měsíc1 370 Kč/měsíc2 070 Kč/měsíc3 970 Kč/měsíc
CENA PŘI PLATBĚ NA ROK0 Kč326 Kč/měsíc1 315 Kč/měsíc1 987 Kč/měsíc3 811 Kč/měsíc
POČET PRODUKTŮ V CENĚ101001 0005 00050 000
POČET DOPLŇKŮ V CENĚ2434465868
E-MAILY13510Neomezeně
UŽIVATELÉ135NeomezeněNeomezeně

Rozdíl mezi cenovými tarify je hlavně v počtu produktů, které můžete na eshopu prodávat, a v počtu doplňků. Roli také hraje počet emailových schránek a počet uživatelů, kteří budou mít přístup k administraci. 

Pokud s provozováním eshopu začínáte nebo máte malý eshop, bude vám stačit tarif FREE zdarma, případně BASIC či BUSINESS za 340 Kč a 1 370 Kč měsíčně.

Pro větší eshopy je pak vhodné předplatné PROFI či ENTERPRISE za 2 070 Kč a 3 970 Kč měsíčně. U nich můžete na eshopu prodávat až 5 000 nebo až 50 000 produktů a získáte několik desítek doplňků. I tyto ceny považujeme za rozumné. 

A jak si Shoptet cenově stojí oproti konkurenci? 

  • Eshop-rychle má ceny výrazně nižší. Nabízí dva tarify, za 390 Kč měsíčně a 790 Kč měsíčně. Oba mají neomezený počet produktů. Řešení od Eshop-rychle nám přišlo maličko složitější než to od Shoptetu. Celkově se ale jedná o kvalitní a důvěryhodnou službu. Pokud je pro vás při výběru eshopového řešení důležitá hlavně cena, eshop-rychle můžeme doporučit. 
  • UPgates nabízí ceny od 450 Kč do 2 950 Kč měsíčně. Při srovnání se Shoptetem vychází o několik stokorun měsíčně dráž. Jeho uživatelské rozhraní se nám líbilo stejně jako to od Shoptetu. Celkově považujeme UPgates za mimořádně kvalitní řešení. 
  • kanadské Shopify nabízí ceny od 725 Kč do 7500 Kč měsíčně. Ve všech tarifech je neomezený počet produktů. Shopify má velmi příjemné uživatelské rozhraní a dají se v něm vytvořit krásné eshopy. Nevýhodou může být, že Shopify není tolik přizpůsobené pro český trh a můžete tak narazit při implementaci některých doplňků a služeb. 

Obecně se dá říct, že pokud pro vytvoření eshopu hledáte co nejlevnější nástroj, a hlavním rozhodujícím parametrem je pro vás cena, nebude Shoptet tím pravým řešením. Pokud jste si ale ochotni několik stovek měsíčně připlatit a dostat za to komplexní řešení, které je kompletně přizpůsobené českému zákazníkovi a jeho potřebám, je Shoptet dobrá volba. 

🌄 Nabídka šablon - 8/10

Shoptet nabízí celkem jedenáct šablon zdarma a dalších 20 placených. U každé šablony můžete měnit rozvržení nebo měnit různé prvky (například přidat banner či odkaz na stránku na Facebooku). U každé šablony, kromě nejnovější šablony Samba, si také můžete vybrat z osmi barevných variant. Všechny šablony jsou responzivní.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY NA SHOPTETU

Kolik šablon nabízejí konkurenční řešení? 

  • Eshop-rychle - 25 responzivních šablon
  • Shopify - 9 responzivních šablon (a dalších 64 šablon, které je však potřeba zaplatit extra)
  • UPgates - 9 responzivních šablon

Z naší zkušenosti můžeme říct, že pro cílovou skupinu Shoptetu, tedy pro začínající, malé a středně velké eshopy, je nabídka šablon dostatečně velká. Možná vám chvilku zabere, než si vyberete tu pravou, odladíte rozvržení a vyberete správné barvy. Na konci tohoto procesu vás ale čeká pěkný a přehledný eshop. 

⚡ Rychlost - 9/10

Rychlost je důležitým parametrem každého webu a pro eshopy to samozřejmě platí také. Studie ukazují, že pokud se webová stránka nenačte do tří sekund, 40 % návštěvníků web opustí. Proto je důležité, aby se stránky eshopu načítaly opravdu rychle. 

Změřili jsme tedy rychlost eshopů postavených na Shoptetu. Jaké jsou výsledky? 

  • BezdrátovéPecky.cz - eshop, který se zaměřuje především na prodej sluchátek a příslušenství. Rychlost načtení: 1,39 sekundy
  • inkospor.cz - eshop zaměřený na prodej výživových doplňků. Rychlost načtení: 1,24 sekundy
  • girlswithoutclothes.cz - eshop s oblečením a doplňky. Rychlost načtení: 1,02 sekundy

To jsou velmi dobré výsledky. Pro porovnání ještě přidáváme rychlost načtení u eshopů, které běží na konkurenčních platformách: 

📊 Správa produktů - 10/10

Správa produktů je alfa a omega každého eshopového řešení. Pokud je vyřešena jednoduše, ušetří vám to spoustu času. Pokud ne, čeká vás spousta únavné práce.

Vyzkoušeli jsme si správu produktů na Shoptetu a můžeme říct, že český nástroj v této disciplíně obstál. Přidávání produktů i jejich správa je jednoduchá a nenáročná činnost. Všechno je dostupné na pár kliknutí a problém nebyl ani s přidáváním popisků a fotek.

🤖 Nabídka doplňků - 8/10

Eshopy od Shoptetu je možné vybavit velkou spoustou doplňků. Nechybí doplňky jako je napojení na SMS bránu GoSMS, na emailingový nástroj SmartEmailing nebo na platební bránu GoPay. Nabídka doplňků je široká a Shoptet si dává záležet na tom, aby bylo na jeho eshopy možné napojit všechny důležité české služby. Mezi doplňky je tak například i napojení na prodejní kanály Zboží.cz či Heureka nebo na odložené platby Mall Pay

Doplňky jsou závislé na měsíčním tarifu. Pokud si předplatíte nejlevnější tarif BASIC, najdete v něm základní doplňky jako export pro Českou poštu či napojení na Glami a Heureku. V dražším tarifu BUSINESS pak najdete například možnost zřídit si platební bránu u GoPay či Twista. Tarif PROFI nabízí například diskuze k produktům či podporu nástroje Mailchimp. Nejdražší tarif ENTERPRISE pak nabízí například PayPal či možnost propagace přes affiliate službu Affilbox. 

Pokud používáte některý z levnějších tarifů a chtěli byste si pořídit doplněk, který není součástí tarifu, můžete si doplněk zakoupit extra. Nejčastěji za něj zaplatíte 100 až 200 Kč měsíčně

Všechny doplňky jsou dostupné u všech tarifů, u nižších tarifů však nemusejí být zdarma. Například v případě platební brány můžete využít doplněk z dílny Shoptet nazývaný Shoptet Pay, který přijímá platební karty, převody, platby pomocí Apple Pay či Google Pay.

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

💬 Jazyková podpora - nabízí Shoptet češtinu? - 10/10

Shoptet je kompletně v češtině. Pokud tedy nevládnete cizími jazyky a hledáte platformu, která na vás bude mluvit česky, je Shoptet ideální volbou. 

⚙️ SEO - 10/10

SEO je velmi důležité pro to, aby váš eshop získal dobré pozice v internetových vyhledávačích. Shoptet je na SEO připravený. Můžete v něm nastavit popisky jednotlivých stránek i produktů. K dispozici je jak možnost přidání titulku (meta title), tak i popisku (meta description). Na Shoptetu také můžete tvořit redakční obsah a vydávat články. 

🕹️ Zábavnost - 9/10

Pokud vytváříte vlastní eshop, mělo by vás to především bavit. Vždyť se jedná o vaši novou výkladní skříň, která by měla oslovit zákazníky a vydělat vám peníze - a to je vždycky zábava! Shoptet je zábavná platforma, která toto zadání splňuje. 

Tvorba eshopu je rychlá a progres je rychle vidět. Dashboard je přehledný a vše je dostupné na pár kliků, takže je práce plynulá a zřídkakdy se na něčem zaseknete. Velmi se nám líbil také úvodní tutoriál, který vás seznámí se všemi funkcemi - a to hravou formou, kdy získáváte procenta za každý splněný úkol.

Zábavný tutoriál služby Shoptet, který vás provede jejím eshopovým řešením. Jsou vidět jednotlivé splněné i nesplněné úkoly.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Zákaznická podpora Shoptetu je dostupná na e-mailu a také na telefonu (pondělí-pátek, 8:00 až 18:30 hodin). Kdykoli jsme se Shoptetem něco řešili, jeho zaměstnanci na zákaznické podpoře byli milí a vždy nám poradili. Odpověď na e-mail nám v pracovní dny přišla do 24 hodin. K úplné dokonalosti Shoptetu chybí, aby zavedl zákaznickou podporu přes živý chat. 

✏️ Pro koho je Shoptet vhodný (a pro koho ne)

Pokud hledáte prověřené a komplexní řešení pro váš eshop, je Shoptet tou správnou platformou. Ideální je zejména pro začínající, malé a středně velké eshopy. Pracovat v Shoptetu zvládnou i ti, kteří nemají zkušenosti s vývojem webů a neumí programovat, což považujeme za velkou výhodu. Naopak pro všechny, kteří si technické řešení rádi naprogramují sami a potřebují absolutní kontrolu nad celou platformou, nebude Shoptet to pravé.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Shoptet bezpochyby patří mezi nejlepší řešení na trhu. Vyniká svou komplexností a také podporou velkého množství doplňků. Pozitivně hodnotíme i jeho rychlost, která je v dnešní době velmi důležitá. Mezi nevýhody naopak patří o něco vyšší cena a také menší nabídka šablon.

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

🏆 Nejlepší alternativy k Shoptetu

Pokud by vás Shoptet z nějakého důvodu nezaujal, můžeme vám doporučit dva další nástroje. 

1. Eshop-rychle (aktuální recenze)

Eshop-rychle nabízí velmi podobné řešení jako Shoptet, výhodou je však jeho velmi nízká cena. Za měsíční tarif zde zaplatíte buď 390 nebo 790 korun (oba přitom nabízejí neomezený počet produktů). Další výhodou je, že Eshop-rychle nabízí všechny doplňky zdarma v rámci tarifu. Za nevýhodu považujeme to, že nám tento nástroj přišel o něco složitější než Shoptet a jeho dashboard nemá tak pěkný a přehledný design. Celkově se však jedná o spolehlivé a kvalitní řešení. 

Vyzkoušet eshop-rychle zdarma můžete zde.

2. UPgates (aktuální recenze)

UPgates je české řešení z Ostravy, na kterém si můžete postavit eshop od A do Z. UPgates nabízí krásné šablony, intuitivní editor a skvělou zákaznickou podporu. Velkou výhodou řešení od UPgates je, že všechny doplňky jsou zdarma i k těm nejlevnějším tarifům. Za doplňky tedy nemusíte nikdy platit.

Vyzkoušet UPgates zdarma můžete zde.