P

okud jste živnostník nebo podnikáte, fakturaci se asi nevyhnete. Abyste si co nejvíce usnadnili život a nemuseli se trápit s vypisováním faktur v excelu, využít můžete fakturační nástroj, který většinu práce odvede za vás. Jedním z nich je platforma SuperfFaktura.cz, na kterou se zblízka podíváme v dnešní recenzi. 

Důvěryhodnost - 10/10

Vzhledem k tomu, že SuperFaktura.cz patří k nejpoužívanějším nástrojům u nás, se není třeba obávat nekalých praktik nebo nespolehlivého jednání. Původně slovenská společnost začala svou historii psát v roce 2011, a brzy tak oslaví své patnácté narozeniny. Zatímco v úplných počátcích se jednalo o poměrně základní fakturační nástroj, během let její existence přibývaly další a další funkce, kterými se odlišuje od konkurence. 

VYZKOUŠEJTE SUPERFAKTURA ZDARMA

Zkrátka a dobře, čísla nelžou - jen za poslední měsíc služeb SuperFaktury využilo 127 tisíc uživatelů, kteří vyfakturovali celkem na 8,5 miliardy korun. V současné době funguje Superfaktura v hned třech zemích, kromě České republiky také na Slovensku a v Rakousku. A kdyby vám čísla náhodou nestačila, známkou vysoké důvěryhodnosti je rovněž kvalitní zákaznický servis, či možnost si vše vyzkoušet na měsíc zdarma a bez závazků. 

Jednoduchost používání - 9/10

Přestože jsme teprve na začátku recenze, už jsme tu párkrát zmiňovali obrovské množství funkcí. Nabízí se tak otázka, zda to nevede k poněkud náročné orientaci v administraci. V tomto ohledu vás můžeme uklidnit, používání je opravdu hračka. Administrace je v prvé řadě poměrně logicky rozdělena do přehledných záložek, ve kterých intuitivně najdete vše, co hledáte. Přestože poprvé si možná budete muset v systému všechno postupně projít a proklikat, rozhodně se není třeba bát, že byste se každou chvíli ztráceli a museli hledat odpovědi v sekci nápovědy. 

Po přihlášení do administrace před sebou máme několik základních záložek. Zatímco v Přehledu naleznete obecné informace, jako je bilance, cashflow, či příchozí zprávy (například upozornění na konec předplatného), vše související s fakturací na vás čeká hezky na jednom místě pod hlavičkou Faktury. Nechybí ani sekce věnovaná Nákladům a Kontaktům, které jsou navíc hezky abecedně seřazené. 

Pokud si potrpíte na dodatečné funkce, zajímat vás bude hlavně záložka Nástroje, kde najdete například online platby, knihu jízd, podání k DPH, nastavení SMS upozornění, ceník, sklad a další. 

Aplikace SuperFaktury

Co se týká vašeho zákaznického účtu, veškeré potřebné informace jsou k nalezení v Nastavení, které naleznete hned vedle uživatelského jména v pravém horním rohu. V nastavení si můžete upravit své kontaktní a fakturační údaje, bankovní účty, ale třeba také podpis a logo. Zde lze rovněž celý účet smazat, či v rámci jednoho účtu přidat další firmu. 

A když se bavíme o uživatelském prostředí, zapomenout nemůžeme ani na mobilní aplikaci, kterou superfaktura.cz svým klientům nabízí. Dostupná je jak pro Android, tak iOS. 

Cena - 9/10

Co si budeme povídat, nikdo z nás nechce přeplácet za něco, co vlastně ani nevyužívá. V tomto ohledu Superfaktura.cz potěší možností výběru z různých tarifů, které zahrnují rozmanité funkce. Vybírat můžeme ze tří zakladních tarifů (základní, standardní, prémiový), z nichž všechny lze vyzkoušet na 30 dní zdarma. Kromě samotného předplatného jsou k dispozici také doplňkové služby, za které si lze připlatit. 

Poradce výběrem vhodného tarifu

Pokud si nejste jistí, který z tarifů bude pro vás ten pravý, vhod přijde tzv. poradce výběrem. Jednoduše odpovíte na několik základních otázek a systém vám sám doporučí tarif, který bude nejvíce odpovídat vašim potřebám, aniž byste zbytečně platili za funkce, které nevyužijete. Přehled zahrnutých funkcí naleznete v ceníku Superfaktury. 

Základní tarifStandardní tarifPrémiový tarif
Cena při měsíční platbě169 Kč/měsíc339 Kč/měsíc549 Kč/měsíc
Cena při půlroční platbě149 Kč/měsíc309 Kč/měsíc509 Kč/měsíc
Cena při roční platbě129 Kč/měsíc279 Kč/měsíc469 Kč/měsíc

Jak je asi vidět z ceníku výše, kromě platby na měsíční bázi můžete předplatné zaplatit jednorázově za celý rok, případně jednou za půl roku. Přestože se jedná o nárazově vyšší částku, tyto varianty vycházejí o poznání ekonomičtěji, než platba na měsíční bázi. Cena nijak zvlášť nevybočuje a je srovnatelná s konkurencí, ač samozřejmě najdeme i mírně levnější alternativy, jako například oblíbený Fakturoid, který mimo jiné nabízí i čistě bezplatnou verzi.

VYZKOUŠEJTE SUPERFAKTURA ZDARMA

Parametry a funkce - 10/10

Pokud zvolíte nejdražší tarif, těšit se můžete na opravdu obrovské množství nejrůznějších funkcí, jako například:

  • Online fakturace,
  • Úprava vzhledu faktury (možnost vložení loga a podpisu),
  • Párování plateb,
  • Automatizace a automatické SMS upomínky,
  • Exporty,
  • Sklad/ceník,
  • Cenové nabídky, objednávky, koncepty,
  • Přiznání k DPH, kontrolní a souhrnné hlášení, 
  • Možnost přihlášení více uživatelů,
  • API (propojení s e-shopem),
  • Kniha jízd,
  • Různé číslování faktur.

Jak je vidět, nabídka funkcí je opravdu dostačující, zejména v případě nejdražšího tarifu. U levnějších tarifů je jejich počet omezen, avšak základní funkce, jako je import a export, automatické párování plateb, sklad, ceník či prvních 5 000 km knihy jízd zdarma najdeme i u nejlevnějšího tarifu. Zlatou střední cestu představuje tarif Standard, který k základním funkcím nabídne také automatické rozesílání pravidelných faktur, přiznání k DPH, automatické upomínky SMS, cenové nabídky a koncepty. 

Uživatelské rozhraní SuperFaktury

Bez ohledu na zvolený tarif se můžete těšit na možnost fakturace v různých měnách a jazycích, možnost nastavení platby za fakturu kliknutím na tlačítko “Uhradit” či QR kódem, možnost vkládání slev a evidenci nákladů i příjmů (včetně přehledných grafů).

Možnosti propojení - 9/10

Pokud vlastníte e-shop, nebo zkrátka máte rádi věci pod kontrolou, nejspíš je pro vás poměrně zásadní propojení s dalšími nástroji. V tomto ohledu nás SuperFaktura nezklame. Jedná se o otevřený systém, díky čemuž ji dokážete propojit téměř s čímkoliv, ať už jde o e-shop, sklad nebo firemní informační systém. Funguje to i naopak - pomocí SuperFaktury můžete přenášet informace do účetních systémů nebo třeba kurýrovi.

A jaké jsou tedy možnosti propojení?

  • E-shop: WooCommerce, OpenCart, PrestaShop, Shoptet, Upgates, Webareal, Shopify,
  • CMR a sklad: Anabix, Rocketoo, It Studio,
  • Banky a platební brány: Fio, Česká spořitelna, ČSOB, KB, mBank, Moneta a další,
  • Účetní systémy: Pohoda, Money, MRP, Proluc, ISDOC, DUEL,
  • Kurýři: TNT, UPS, DHL, DPD, Geis, GLS, Zásilkovna, PPL, 123kurýr,
  • Konektory: Dativery, Python, Rossum a další.

Zákaznická podpora - 10/10

Pokud si s něčím nebudete vědět rady, obrátit se můžete na rozsáhlou nápovědu, kde najdete odpověď opravdu na vše, co vás napadne. Využít můžete buď vyhledávání dle klíčových slov, nebo si projít jednotlivé (přehledně rozřazené) složky s tématy. Obrátit se samozřejmě můžete také na zákaznickou podporu, která je dostupná jak na e-mailu, tak telefonu. S dotazy se dovoláte každý všední den od osmi do patnácti hodin. Nechybí ani chatovací okno přímo na webu. 

Nápověda pro uživatele SuperFaktury

Pro koho je Superfaktura vhodná?

Díky velkému výběru různých tarifů a možnosti dokoupení doplňkových funkcí je SuperFaktura vhodná pro širokou škálu uživatelů. Zatímco větší společnosti a podnikatelé ocení bohaté možnosti propojení a automatizace, malým živnostníkům, kteří fakturují příležitostně, zase udělá radost poměrně levný základní tarif. 

VYZKOUŠEJTE SUPERFAKTURA ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Pokud bychom měli hodnotit rozsah funkcí a výběr tarifů, SuperFaktura by si rozhodně vysloužila plný počet bodů. Podobně musíme ocenit skvělou zákaznickou podporu, která je u SuperFaktury na rozdíl od mnohé konkurence dostupná i na telefonu. Jediným větším mínusem tak zůstává fakt, že služba nenabízí žádný čistě bezplatný tarif, pouze třicetidenní zkušební verzi zdarma. Pokud vydáváte pár faktur ročně, jistě se najdou vhodnější bezplatné alternativy; naopak pro podnikatele, živnostníky a e-shopy je Superfaktura.cz ideální volbou.