V

šichni dobře známe YouTube a většina z nás ho používá, ať už pasivně nebo aktivně. Služba Vimeo slouží také ke sdílení audiovizuálního obsahu, ale na rozdíl od YouTube, který je určen převážně k masovému použití a komerční reklamě, na Vimeu jsou sdílena spíše autorská a umělecká díla filmových nadšenců a kreativců, i když i tam už dnes funguje mnoho malých i velkých firem. Pokud nabízíte obsah tohoto charakteru, v článku najdete popis toho, co služba nabízí a jak funguje. 

🛡️ Důvěryhodnost služby Vimeo - 10/10

V roce 2004 založili filmoví nadšenci Jakob Lodwick a Zach Klein. Vlastníkem služby je InterActiveCorp, investiční společnost se sídlem v New Yorku. Tato společnost vlastní mimo jiné také Tripadvisor nebo Expedia, Inc. Vimeo má sídlo v New Yorku a Portlandu. Samotné Vimeo přidružilo k firmě také inovativní společnosti jako je VHX, Live stream nebo Magisto.

Dnes má více než 230 milionů uživatelů z více než 190 zemí, 1,6 milionů z toho jsou platící uživatelé. Ti denně přidávají více než 350 tisíc videí dosahující více než 100 miliard shlédnutí. Uživatelé Vimea nabízí obsah s různou tématikou, od profesionálních filmařů přes učitele a fitness lektory až po majitele různých malých podniků. Používají ho i firmy jako Nikon, Toyota nebo Deloitte. 

Tato služba je nám k dispozici už 18 let a stojí za ní velká investiční společnost a velké množství platících (i neplatících) zákazníků. Tuto službu považujeme za důvěryhodnou. 

VYZKOUŠEJTE VIMEO ZDARMA

📊 Funkce - 9/10

Vimeo slouží k tomu, abyste mohli prezentovat svůj audiovizuální obsah a sdílet ho tak se stejně naladěnými jedinci, potenciálními zákazníky nebo prostě s lidmi, kteří podobný typ obsahu vyhledávají. Tvůrci obsahu mohou také sdílet své pohledy na věc a vytvářet komunitu a spolupracovat s ostatními. 

Jaké funkce vám budou k dispozici, pokud si vytvoříte účet u Vimea? 

  • Live stream - díky této funkci můžete vysílat v HD kvalitě bez reklam v reálném čase. Ke streamu můžete přidávat logo vaší firmy nebo jiné grafické přídavky. U live streamu můžete také využívat ankety, chatové okno pro posluchače apod. Po ukončení streamu budete mít také k dispozici analýzy, na jejichž základě budete moct vylepšovat svá vystoupení. 
  • Nahrávání - pokud nechcete promlouvat k lidem naživo, ale ani pomocí dlouhých e-mailů a zpráv, můžete je kontaktovat pomocí přednahrané videozprávy. Nahrajte jim vzkaz přímo skrz Vimeo, můžete nejen nahrát sami sebe, ale také (spolu s vámi) ukázat posluchačům prezentaci, nebo jakýkoli jiný podpůrný materiál. Nahrávky můžete rozdělovat do složek a organizovat je do skupin, ke kterým pak můžete dát práva jednotlivým skupinám. 
  • Vytváření videí - při výrobě videí můžete vybírat z více než 3 000 šablon, nebo můžete začít úplně od začátku. Ať už zvolíte jakoukoli možnost, video můžete obohatit o animace, stickery, filtry a podobně. Vimeo nabízí také pokročilejší funkce pro editaci. Můžete si zvolit, zda jsou pro vás dostačující, nebo zda chcete použít externí program. S vyrobeným videem můžete nakládat stejně, jako byste ho na platformu pouze nahráli.
  • Analýzy - na Vimeu také naleznete analýzu a statistiku, jak si vaše videa vedou na jednotlivých platformách (vaše webové stránky, sociální sítě apod.). Také můžete sledovat, zda lidé vaše videa dokoukají do konce, jakým způsobem se k nim dostali, na jakém zařízení si je pouštějí nebo zda je sdílejí. 
  • Videobanka - Vimeo nabízí k použití velké množství videí přímo na své platformě, nemusíte tedy hledat na Shutterstocku či jiných videobankách a po vytouženém klipu se můžete porozhlédnout přímo na Vimeu. Videa jsou „royalty-free“, což znamená, že za licenci zaplatíte pouze jednorázový poplatek při koupi, neplatíte za opakované použití. Videa jsou rozdělena do spousty kategorií, která vám usnadní hledání, jako je fitness, cestování, vesmír atd. V bance můžete samozřejmě také vyhledávat pomocí klíčových slov. 
  • Videoknihovna - zde můžete spravovat všechna videa, jež jste vy či  vaše firma vytvořili a stejně tak ostatní členové vašeho týmu. Jak už jsme zmínili, videa můžete uspořádat do složek a tematických celků a k jednotlivým složkám můžete přidělovat práva jenom těm, kteří je opravdu potřebují. V knihovně můžete vyhledávat nejen podle jména, ale také podle obsahu. Vimeo automaticky přepíše veškerá videa, takže stačí zadat některá klíčová slova, která si z videa pamatujete, a Vimeo vyhledávač by ho měl být schopen najít.  
  • Přehrávač - Vimeo nabízí kromě vlastního editoru i přehrávač videí. Přehrávač nepouští žádné reklamy před, během ani po přehrání videa. S pomocí vestavěného přehrávače můžete vaše videa jednoduše zasadit na vaše webové stránky, nebo do e-mailových kampaní. 
  • Webináře - na Vimeu můžete pořádat také webináře a jiné virtuální události. Můžete zde vyrábět registrační formuláře, ze kterých pak jednoduše uděláte seznam účastníků, Vimeo můžete propojit s marketingovými nástroji, jako je Mailchimp, Hubspot nebo Marketo, nebo také například s Eventbrite, kde lze lístky na webinář prodávat. Velkou část akce si jde předpřipravit, přednahrát, můžete si připravit materiály nebo ankety a během akce Vimeo nabízí tzv. „backstage area“, kde spolu (a s vámi) mohou řečníci soukromě chatovat, před tím, než přijdou na řadu. Akce se automaticky ukládají, takže k nim budete mít přístup i později. 
  • Najdi spolupracovníka - přes Vimeo můžete také hledat spolupracovníky anebo projekty, pokud naopak práci sháníte. Můžete požadavky specifikovat pomocí zadání lokality, vytoužené pracovní pozice a typu projektu. A můžete začít vyhledávat!
  • Monetizace - můžete použít Vimeo také k monetizaci vašeho obsahu. Například tak, že nabídnete vašemu publiku předplatné, nebo pomocí reklamy. 

Jak lze z popisu funkcí vidět, Vimeo lze používat ve mnohem širší kapacitě, než na co jsme zvyklí u YouTube. Hlavní rozdíl je převážně v tom, že Vimeo vám chce ulehčit vytvoření komunity, která sdílí vaše zájmy, nebo se kterou musíte či chcete spolupracovat. Nejde jen o vytvoření, úpravu a sdílení videí, ale také o sdílení myšlenek, ideí nebo inspirace. 

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

Po přihlášení se vám zobrazí domácí nástěnka, kde uvidíte vámi nedávno nahraná videa a váš feed, kde se budou zobrazovat videa dalších tvůrců. V horní liště najdete vyhledávač, kde můžete vyhledávat pomocí klíčových slov nejen videa, ale také lidi nebo šablony. Najdeme tam také notifikace, nastavení účtu a odkazy na všechny podpůrné materiály. Co vás ale bude nejvíce zajímat je sekce, ve které můžete pracovat s vašimi videy. Můžete se dívat na vámi nahraná videa, nahrávat nová, organizovat je do složek, sledovat ve statistikách, jak si vedou, prodávat je a tak dále. 

Po levé straně je pak druhé menu, kde uvidíte, kolik z maximální kapacity úložiště jste již zaplnili a jaké novinky Vimeo přináší. Také tam najdete magické tlačítko Nové video, na které když kliknete, můžete se rozhodnout, zda chcete video vytvářet nebo nahrát už hotové, zda chcete spustit nahrávání nebo live stream (případně začít vyrábět webinář, pokud si platíte tarif Premium). V levém menu jinak najdete víceméně to samé, co už bylo jinde: můžete se opět prokliknout na banku vašich videí, nebo i vaše uložené live streamy. Navíc tam však najdete takzvaný Showcases, kde si můžete vytvářet portfolia, s jejichž pomocí můžete snadno odprezentovat svou práci potenciálním zaměstnavatelům či klientům. 

Uživatelské prostředí vypadá vlastně úplně stejně jako webové stránky Vimea, jen se vám tam objeví nové věci a sekce. Vzhledem k tomu, že tam pořád uvidíte i všechny informace pro zájemce, jako je přehled funkcí, nebo odkazy na všechny materiály a ceník, uživatelské prostředí může na první pohled působit trochu nepřehledně. Služba je dostupná v prohlížečích a také jako aplikace na počítači pro Macy, jako mobilní aplikace pro iOS, Android (Vimeo pro organizaci vašich videí a také Vimeo Create). V zásadě nejde o složité uspořádání, mnoho funkcí lze najít na více místech a to nejzásadnější najdete v menu po levé straně. 

💪 Jednoduchost používání- 8/10

Vimeo v sobě skrývá jak jakousi sdílenou složku pro váš audiovizuální materiál, tak pracovní plochu, kde můžete spolupracovat s kolegy nebo dokonce program na výrobu vašich videí, pokud chcete mít všechno na jednom místě. Platforma je celkem přehledná a všechny základní funkce najdete po levé straně. Službu si také můžete přepnout do jednoho ze sedmi dostupných jazyků (angličtina, španělština, francouzština, němčina, portugalština, japonština a korejština). 

Pokud se rozhodnete založit si účet u Vimea, máte dvě možnosti: použijete google účet, nebo si účet založíte s použitím úplně jiné (například pracovní) e-mailové adresy. Zadáte vaše celé jméno, e-mailovou adresu a vytvoříte si heslo. Jakmile tyto údaje potvrdíte, okamžitě vás to přenese do uživatelského prostředí. Jediné, co po vás Vimeo bude ještě chtít, je ověření e-mailové adresy, ale pak už se můžete vrhnout na práci s videy.

‍💰 Cena - 8/10

Vimeo nabízí čtyři různé tarify plus ještě bezplatnou možnost s omezenými funkcemi. Kromě toho si každý z tarifů můžete bezplatně vyzkoušet po dobu třiceti dnů.

BASICPLUSPROBUSINESSPREMIUM
CENA ROČNĚzdarma84$240$600$ 900$
ÚLOŽIŠTĚ5GB250GB1TB5TB7TB
TVORBA VIDEÍ
REVIEW A SCHVALOVÁNÍ
GENEROVÁNÍ LEADŮ
LIVESTREAM
WEBINÁŘE.

Zde nabízíme krátký přehled toho, v čem se jednotlivé tarify liší. 

Basic

  • Cena: zdarma
  • Základní bezplatný tarif vám nabízí úložiště až 5 GB s tím, že každý týden můžete nahrát videa o velikosti až 500 MB. Dále máte k dispozici základní funkce pro ukotvení videí a statistiky. Můžete videa také vytvářet, ale v omezené kapacitě, můžete nahrát až 10 videí denně, vytvořit jeden kanál, jednu skupinu a jednu prezentaci na představení vaší práce. 

Plus

  • Cena: 12 dolarů měsíčně (7 dolarů, pokud platíte rovnou za celý rok)
  • Tento tarif nabízí možnost nahrát 5 GB týdně a 250 GB každý rok. Můžete vytvářet a publikovat videa neomezeně a také využívat šablony pro videa, můžete vaše videa a gify ukotvit kdekoliv, stříhat je a uzpůsobovat si přehrávač vaším potřebám. Můžete sdílet videa se svými spolupracovníky a vaše zoomové nahrávky budou automaticky uloženy. 

Pro

  • Cena: 20 dolarů měsíčně (platba odchází jednou za rok)
  • Kromě všeho, co najdete u předchozích tarifů, máte přístup k prémiovým šablonám a k fotografiím, videím a hudbě v bance, v přehrávači můžete přidat logo a jednotlivé kapitoly videa, můžete vytvářet soukromé týmové projekty, dostanete vlastní doménu a stránky a také můžete používat nástroje na hodnocení a schvalování videí a projektů. Každý týden můžete nahrát až 20 GB (ročně 1 TB) a také můžete vytvořit tým o až třech členech. Můžete si vytvářet portfolium a dokonce vaši tvorbu monetizovat. 

Business

  • Cena: 50 dolarů měsíčně (platba odchází jednou za rok)
  • Zde najdete opět to stejné, co u předchozích tarifů, ale u tohoto není žádný týdenní limit pro velikost nahrávaných videí, celková velikost úložiště je 5 TB. Můžete si při vytváření videí více hrát s barvami a logy, vytvořit tým o 10 členech, využít pokročilé marketingové funkce a propojení s Google Analytics. 

Premium

  • Cena: 75 dolarů měsíčně (platba odchází jednou za rok)
  • Poslední možný tarif nabízí úložiště o velikosti 7 TB, neomezenou dobu live streamu a možnost pořádat virtuální akce a webináře (až 100 účastníků, automatické notifikace, až 7 řečníků apod.), s čímž se pojí i pokročilé statistiky.

Pro studenty Vimeo nabízí speciální nabídku na první rok používání. Pokud Vimeo ověří, že jste opravdu student, dostanete 50% slevu. 

Cena za základní tarif je podobná (o něco nižší) než cena za YouTube Premium, ale s dalšími tarify se postupně cena poměrně rapidně zvedá, ale cena se nemění v závislosti na poštu členů týmu, takže pokud využijete možný počet přístupů a placenou část vydělíte jejich počtem, cena se pohybuje stále na stejné úrovni. Pokud maximální počet uživatelů nevyužijete, je na zvážení, zda se vám částku vyplatí platit a na kolik využijete všechny dostupné funkce. 

VYZKOUŠEJTE VIMEO ZDARMA

🌄 Šablony - 8/10

Šablony jsou součástí video editoru a můžete je využít, pokud se rozhodnete vytvářet vaše videa přímo na Vimeu. Služba nabízí šablony rozdělené do více kategorií, můžete v nich také vyhledávat pomocí klíčových slov. V případě, že se vám žádná z nich nezamlouvá, můžete si vytvářet i vlastní. 

Vimeo nabízí šablony v mnoha kategoriích: 

  • Sociální sítě - Instagram, Facebook (Reels, Posts, Stories), TikTok, YouTube, Pinterest, LinkedIn a Twitter
  • Speciální příležitosti - Nový rok, Den matek, Den otců, Black Friday, Vánoce, Valentýn
  • Vzdělávání - Promo, Konference, Přihlásit se na univerzitu 
  • Móda - Nový produkt, Slevy, Nová kolekce
  • Tutoriály - Jak na to, Domácí workout, Make-up tutoriál
  • Fitness - 30 denní výzva, Taneční hodiny, Tipy
  • Zdraví - Reklama - předplatné, Nejlepší smoothies
  • a další

Videa si pak můžete samozřejmě dále upravovat a uzpůsobovat vašim potřebám, ale jednotlivé návrhy vám mohou usnadnit práci nebo vám nabídnout inspiraci - co vše je možné s Vimeo video editorem vytvářet. 

🤖 Možnosti propojení - 9/10

Vimeo nabízí také určité možnosti propojení s aplikacemi třetích stran. Díky tomu můžete snadněji pracovat s vašimi videy, nemusíte videa stahovat a nahrávat na jiné platformy, ale můžete je tam díky propojení rovnou poslat. 

Jaké platformy a služby můžete s Vimeem propojit? Jsou to například marketingové služby (Mailchimp, Hubspot, Google Analytics, Constant Contact), sociální sítě, aplikace pro tvorbu webových stránek (Wix, Shopify, Wordpress), Google produkty (Gmail, Google Drive), příprava akcí a událostí (Eventbrite, Bizzabo, Splash, Zoom) a další (Dropbox, Slack, Adobe). 

Díky Zapieru můžete Vimeo propojit s dalšími více než 4 000 aplikacemi, takže pokud službu, kterou potřebujete, hned nenajdete, můžete ho zkusit před Zapier. 

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Vimeo nabízí různou úroveň podpory podle toho, jaký tarif si platíte. Kromě přímé podpory ale můžete využít i různých materiálů, jež najdete na jejich internetových stránkách.

Informace můžete najít například na blogu Vimeo, kde publikují texty, které vás mohou inspirovat (příběhy jiných tvůrců), jak tvořit videa (nahrávání, vybavení, světlo a zvuk…), jak z videí udělat business (marketing, monetizace, live streamy) a také o nových funkcích a aktualizacích služby. 

Další studnou informací je centrum nápovědy, kde můžete vyhledávat podle všemožných témat nebo také můžete vyhledávat pomocí klíčových slov. 

To jsou ale pouze obecné, nespecifické informace určené všem uživatelům. Pokud byste řešili nějaký konkrétní problém, u kterého se neobejdete bez pomoci z Vimea, můžete svou otázku napsat do chatového okna (tato možnost je vhodná především pro otázky obecného typu), můžete kontaktovat obchodní oddělení, pokud ještě nemáte účet a chcete si například sjednat speciální a novou nabídku (převážně v případě velkých firem se speciálními potřebami) anebo využijete e-mailem podporu, jejíž podmínky se liší podle toho. 

Podpora funguje v zásadě pro všechny tarify stejně, v čem se liší je doba, za kterou dostanete odpověď. U tarifu Plus vám Vimeo garantuje odpověď do čtyř hodin během pracovní doby v USA, u tarifu Pro je to do dvou hodin o pracovních dnech (ale i během noci), u Business tarifu je to do hodiny o pracovních dnech včetně nocí plus omezená víkendová podpora a u Premium tarifu máte navíc podporu při přípravě a streamování akcí, pokud se konají během pracovní doby v USA. 

Jde o základní nabídku podpory. Vimeo garantuje poměrně krátké doby do odpovědi, ale minimálně u levnějších tarifů je vázána na pracovní dobu v USA, a to může pro někoho obzvlášť tady v České republice vzhledem k časovému posunu být nevýhodou. Veškeré materiály jsou navíc v angličtině, webové stránky (a centrum nápovědy) jsou pak dostupné v sedmi jazycích (angličtina, španělština, francouzština, němčina, portugalština, japonština a korejština). 

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Vimeo

Služba je vhodná pro ty, kteří pracují s audiovizuálním obsahem, kteří si chtějí ten obsah zorganizovat a potřebují na něm pracovat v týmu. Obzvlášť výhodná je služba pro ty, kteří pořádají různé virtuální akce, nebo vytvářejí nějaký vzdělávací obsah, jelikož díky funkci webináře, nebo live streamu s ním mohou pracovat na stejném místě. A poslední skupinou, kterou bychom chtěli zmínit, jsou jednotlivci, kteří chtějí své výtvory prezentovat a možná se také propojit s tvůrci podobného typu, protože všichni víme, jak je networking důležitý, obzvlášť (ale nejen) v umělecké sféře.

Závěrečné hodnocení - 8/10

Výhodou této služby je to, že nejde jen o úložiště, kde si můžete uploadovat svá videa, ale že můžete také vytvářet komunitu s lidmi, kteří pracují ve stejném oboru, nebo s lidmi, kteří se zajímají o váš produkt, nebo třeba s tvořivci, kteří vás mohou motivovat nebo vám dodat inspiraci. Služba je navíc dostupná ve více jazycích, čeština sice není jeden z nich, ale pokud pracujete v mezinárodním týmu, v seznamu dostupných jazyků je mnoho mezinárodně rozšířených. 

Jistou nevýhodou může být relativně výrazně stoupající cena, která je sice v poměru k zvyšujícímu se možnému počtu členů týmu stále stejná, pokud však tento počet nenaplníte, vyjde vás to dráž.


VYZKOUŠEJTE VIMEO ZDARMA