Z

aslechli jste o službě Webflow a přemýšlíte, jestli se vyplatí? V dnešní recenzi se podíváme na to, pro koho Webflow je a co všechno umí. Také se podíváme na důležité parametry služby jako je důvěryhodnost a cena a ohodnotíme je na stupnici od jedné do deseti. Pojďme na to!

‍🛡️ Důvěryhodnost služby Webflow - 10/10

Webflow je americká služba původem z Kalifornie, která byla spuštěna v roce 2013. V současné době na ní běží několik milionů webů. V roce 2019 pak firma firma představila dvě zásadní novinky: v únoru spustila své řešení pro e-shopy a v srpnu oznámila, že do ní fond Accel investoval 72 milionů dolarů.

Webflow je tedy důvěryhodná a velmi dobře financovaná firma.

💪 Jednoduchost používání - 8/10

Webflow je služba, která vám umožní připravit, nadesignovat a spustit kompletně celý web, aniž byste museli napsat jen jeden řádek kódu. V tom je její největší přednost. Pokud jste designer, který chce vyvinout web, a nechcete se obtěžovat s programováním, bude pro vás Webflow nástroj snů. Z pohledu webového designéra se používá jednoduše a je velmi intuitivní. Pokud jste zvyklý na nástroje jako Sketch či Figma, budete se ve Webflow cítit jako doma a na jeho fungování si rychle zvyknete.

Editor nástroje Webflow, ve kterém je otevřena šablona s motivy fitness. Je na ní mladá žena. Prvky editoru jsou po stranách.

VYZKOUŠEJTE WEBFLOW

Webflow je také skvělou volbou pro uživatele, kteří mají nějakou zkušenost s vývojem a správou webů. Může posloužit jako skvělá alternativa pro WordPress či jiný redakční systém. Díky Webflow CMS totiž můžete na váš web přidávat obsah, a tak si můžete vytvořit třeba pěkný blog či magazín (a opět platí, že po celou dobu nemusíte napsat ani řádku kódu!).

Naopak pokud jste běžný uživatel a chcete si pouze vytvořit jednoduchý web, Webflow vám úplně nedoporučujeme. Pro tyto účely je na trhu spousta jednodušších nástrojů, například český Webnode či americký Weebly.

💰 Cena - 8/10

Webflow funguje na bázi předplatného. Nabízí celkem tři varianty předplatného

BASICCMSBUSINESS
CENA15 USD měsíčně20 USD měsíčně45 USD měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK12 USD měsíčně16 USD měsíčně36 USD měsíčně
HOSTING OD WEBFLOW
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
POČET ČLÁNKŮ NA WEBUmaximálně 2000 maximálně 10 000
POČET EDITORŮ1310

Pojďme se nyní na jednotlivé varianty blíže podívat.

Basic

  • cena: 15 dolarů měsíčně (a 12 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Nabízí rychlý a zabezpečený hosting od Webflow a možnost provozovat web na vlastní doméně. Součástí předplatného není redakční systém (CMS), ve kterém byste mohli na web přidávat články. 

CMS

  • cena: 20 dolarů měsíčně (a 16 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok) 
  • Součástí je rychlý a zabezpečený hosting od Webflow a možnost provozovat web na vlastní doméně. Vedle toho můžete na web přidat až 2 000 článků. Také můžete na web přizvat 3 editory, kteří získají svůj vlastní login a budou moci editovat obsah.

Business

  • cena: 45 dolarů měsíčně (a 36 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok) 
  • Nabízí rychlý a zabezpečený hosting od Webflow a možnost provozovat web na vlastní doméně. S tímto předplatným můžete na web přidat až 10 000 článků. Také můžete přizvat až 10 editorů.

Cenová politika Webflow nám připadá rozumná. Za několik stokorun měsíčně nám dá firma do ruky nástroj, díky kterému si můžeme vytvořit web sami a nepotřebujeme k tomu programátora. Nemusíme tak platit někoho, kdo by psal kód, čímž velmi ušetříme. 

V porovnání s ostatními nástroji na tvorbu webu je Webflow většinou o něco dražší. Jako vzor pro porovnání můžeme použít předplatné CMS, které Webflow nabízí za 16 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok. Weebly si za podobné předplatné účtuje 12 dolarů, Wix 13 dolarů český Webnode 16,5 dolarů. Je však potřeba říct, že nástroj od Webflow je daleko komplexnější a umí toho víc. Proto nám poměr cena/kvalita připadá u Webflow velmi dobrý. 

🌄 Nabídka šablon - 9/10

Výběr a kvalita šablon patří mezi největší přednosti Webflow. Šablony mají svůj specifický styl, jsou čisté a skvěle nadesignované. Samozřejmostí je, že všechny šablony jsou responzivní, a proto fungují dobře na desktopu i na mobilu. 

Čtyři šablony od Webflow, které mají velmi elegantní design. Šablony stojí 24, 49, 79 a 79 dolarů.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY NA WEBFLOW

Webflow nabízí více než 500 šablon, z nichž je zhruba polovina zdarma. Zbytek je placený - ceny začínají na 24 dolarech a končí na 129 dolarech. Na Webflow najdete šablony pro širokou škálu příležitostí. Vybrat si můžete například šablonu pro web restaurace, marketingovou agenturu, svatební web či blog. 

💬 Jazyková podpora - nabízí Webflow češtinu? - 2/10

Webflow bohužel nenabízí podporu českého jazyka. Pokud však umíte aspoň trochu anglicky, tvorbu webu s Webflow zvládnete. Slovíčka a výrazy nejsou těžké a bude vám stačit i velmi malá slovní zásoba na to, abyste si s nástrojem porozuměli. Pokud ale angličtinou vůbec nevládnete a vyžadujete, aby nástroj uměl česky, Webflow pro vás nebude. 

⚙️ SEO - 10/10

Webflow je kompletně připravené na SEO. To znamená, že pokud v něm vytvoříte web, bude se bez problému ukazovat ve vyhledávačích. Všechny důležité SEO prvky jako je titulek stránky či její popis můžete nastavit přímo ve Webflow v jeho CMS editoru.

Důležité je pamatovat na to, že k lepším výsledkům ve vyhledávání vám může pomoci to, že budete na svůj web pravidelně nahrávat nový a kvalitní obsah. 

🕹️ Zábavnost - 8/10

Weboví designéři si budou ve Webflow připadat jako dítě v cukrárně. Všechny potřebné nástroje jsou na jednom místě a všechno je intuitivní. Není potřeba umět programovat, a i tak se dá vytvořit krásný a funkční web. V podstatě programujete tím, že designujete - vy se staráte o design a Webflow vaši práci převádí do krásného a čistého kódu. Webflow je pro designéry spásou a nástrojem, na který čekali. A pokud si náhodou nevíte s něčím rady, pomůžou vám návody a tutoriály, kterých Webflow připravilo bezpočet. K dispozici jsou jak na jeho stránkách, tak na YouTube. 

Dobře se budou ve Webflow cítit i uživatelé WordPressu a lidé, kteří už mají s provozováním webu nějaké zkušenosti a hledají komplexní (a přesto jednoduchý) nástroj, který by jim ušetřil čas a umožnil vyhnout se psaní kódu. 

Naopak pokud jste běžný uživatel bez jakýchkoli zkušeností a jen si potřebujete vytvořit jednoduchý web, budete se ve Webflow trochu trápit a raději vám doporučujeme nástroje jako je Webnode či Weebly.

VYZKOUŠEJTE WEBFLOW

🛒 Tvorba e-shopu přes Webflow - 7/10

V nástroji od Webflow je také možné vytvořit vlastní e-shop. Firma se na e-shopy v poslední době hodně zaměřila a nabízí řešení, které je sice kvalitní, ale má pár mínusů.

Největší nevýhodou je poměrně vysoká cena. Nejlevnější předplatné Standard pořídíte za 29 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok, ovšem z každé transakce budete muset Webflow odvádět 2% poplatek. Abyste se tomuto poplatku vyhnuli, budete muset sáhnout po dražší variantě předplatného s názvem Plus za 74 dolarů měsíčně nebo po předplatném Advanced za 212 dolarů měsíčně.

To je výrazně více než u konkurence: například u Wixu zaplatíte za nejvyšší předplatné u e-shopového řešení 38 dolarů, u Weebly také 38 dolarů a u Webnode 16,5 dolarů.

Je však potřeba říct, že řešení od Webflow je v porovnání s konkurencí propracovanější a komplexnější a hodí se i pro středně velké a velké internetové obchody. Oceňujeme také to, že nabízí přes 80 propracovaných šablon, které jsou opravdu povedené.

Nevýhodou může být, že e-shopové řešení od Webflow ocení především lidé, kteří mají zkušenosti s webovým designem nebo vývojem webů a začátečníci můžou v nástroji tápat.

Jak se tedy rozhodnout? Pokud vám nevadí o něco vyšší cena a chcete propracované řešení, které si můžete upravit a vyladit, zkuste Webflow. Pokud ale potřebujete jednoduchý a funkční e-shop za dobré peníze, zkuste raději jiné platformy. Doporučujeme například Webnode či Shoptet

📧 Zákaznická podpora - 10/10

Zákaznická podpora patří mezi největší přednosti Webflow. Je bez přehánění famózní. Kdykoli jsme se na ni obrátili s dotazem, vždy jsme dostali uspokojivou a naprosto vyčerpávající odpověď.

Potřebovali jsme například poradit s technickým nastavením, které souviselo s rychlostí našeho webu. Zaměstnanec zákaznické podpory nám poslal detailní informace a navíc rychlost webu otestoval v různých nástrojích a poslal nám screenshoty s výsledky. 

S podporou Webflow jsme si historicky vyměnili desítky emailů a odpověď nás vždy mile překvapí, jejich zákaznická podpora je vždy maximálně ochotná. Byť je k dispozici jen na emailu a nenabízí podporu přes livechat či telefon, musíme jí udělit maximální hodnocení. 

✏️ Pro koho je Webflow vhodný (a pro koho ne)

Pokud jste designér, který chce tvořit vlastní weby, budete Webflow milovat. Pokud hledáte náhradu za WordPress a chcete řešení, kde si nebudete muset lámat hlavu s instalací a aktualizací  pluginů, Webflow pro vás bude to pravé. V případě, že ale zkušenosti s webovým designem nebo správou webu nemáte, Webflow pro vás bude možná až příliš složité a doporučujeme vám raději zkusit Webnode nebo Eshop-rychle.

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Webflow je skvělý nástroj s jasnou killer feature: umí vyrobit propracované a nádherné weby, aniž byste museli napsat jen řádku kódu. Není drahý, má fantastickou zákaznickou podporu a nabízí velký výběr pěkných šablon. Pro některé uživatele může být nevýhodou, že Webflow není přeložený do češtiny. Negativně také hodnotíme vyšší cenu e-shopového řešení.

Nic z toho vás ale nemusí trápit, pokud chcete tvořit weby, ovládáte angličtinu a máte zkušenosti s webdesignem. V takovém případě pro vás Webflow bude nepostradatelný nástroj, který vám usnadní práci a ušetří obrovské množství času.

VYZKOUŠEJTE WEBFLOW