P

okud se některý z poskytovatelů webhostingu dá považovat za největšího u nás, pak rozhodně Wedos, který potenciální zákazníky láká především na nízké ceny a časté slevové akce. Kromě hostingu nabízí Wedos také registraci domény. Zda se hosting u Wedosu vyplatí, a jaké služby můžete očekávat, to vám prozradíme v dnešní recenzi. Tak pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Wedos - 10/10

O tom, že je Wedos důvěryhodnou službou, u které se nemusíte bát nekalých praktik ani nízké kvality služeb, není pochyb. Nápovědou může být nejen už poměrně dlouhá tradice (společnost WEDOS byla založena v roce 2010 a během 31 měsíců se stala největším poskytovatelem webhostingových služeb v Česku), ale také obrovské množství webů, které jejich služeb využívají. V současné době Wedos provozuje na 152 066 aktivních webhostingů, což rozhodně není malé číslo. 

Zkrátka a dobře, tomuto webhostingu můžete věřit.

VYZKOUŠEJTE WEDOS

💪 Jednoduchost používání - 7/10

Přestože samotné administrativní rozhraní není právě přehlídkou moderního designu, svou funkci plní více než dostatečně. V administraci naleznete opravdu vše, co při správě hostingu potřebujete, od nastavení e-mailových schránek, FTP, databází a aliasů po konfiguraci PHP, CRON a HTTPS atd. Nechybí ani možnost snadného nastavení domén přidruženým k webhostingu, a to včetně editace jejich DNS záznamů a změny jmenných serverů. V neposlední řadě lze v administraci upravovat fakturační údaje či provádět platby.

Bohužel musíme strhnout body za trochu horší přehlednost - zatímco zkušení uživatelé během pár kliknutí naleznou, co hledají, úplní nováčci budou zpočátku možná trochu tápat v obrovském množství informací, záložek a odborné terminologie. Naštěstí se v případě nejasností můžete obrátit na zákaznickou podporu (o té však podrobněji až dále), či si pročíst některý z podrobných návodů, které jsou na webu Wedosu k dispozici.

WEDOS - základní přehled administrace

↗️ Uptime - 9/10

Poměrně zásadním faktorem při výběru poskytovatele hostingu je tzv. uptime, neboli doba, po kterou je webová stránka, server nebo služba dostupná online bez výpadků nebo přerušení. Jednoduše řečeno, jde o klíčový ukazatel kvality služby poskytované webhostingovou společností. 

Pokud bychom se podívali na oficiální stanovisko Wedosu, poskytovatel uvádí, že díky kvalitnímu zázemí, profesionálnímu vybavení a dlouholetým zkušenostem nabízí u dvou dražších tarifů garanci dostupnosti minimálně 99,99%. Pro srovnání, konkurenční služba Český hosting nabízí garanci 99,98 %, tedy stejnou jako nejlevnější tarif u Wedosu.

💰 Cena - 10/10

Pokud bychom měli vybrat jedinou silnou stránku webhostingu u Wedosu, bezpochyby by to byla právě cena. Přestože se jedná o jednu z nejlevnějších položek z celkové ceny webu, nižší pravidelné náklady na provoz webu potěší asi každého z nás. Narozdíl od již zmiňovaného konkurenčního poskytovatele webhostingu Český hosting nabízí Wedos hned několik tarifů v různých cenových relacích, mezi kterými si vyberete ten, který splňuje vaše požadavky a zároveň odpovídá vašemu rozpočtu.

Ceník webhostingu Wedos, který je dostupný v celkem 3 různých tarifech, vypadá následovně:

Low CostNo LimitNo Limit Extra
Vhodný proNejlevnější webhostingIdeální pro WordPressPro nejnáročnější zákazníky
Cena bez DPH33 Kč/měsíc39 Kč/měsíc99 Kč/měsíc
Prostor na disku10 GBNeomezenýNeomezený
PHP memory_limit256 MB512 MB1 024 MB
Prostor pro databáze1 GB2 GB5 GB
Instalatér aplikací (Wordpress na 1 kliknutí)NEANOANO
Prostor pro e-maily5 GB5 GB10 GB
Garance dostupnosti99,98 %99,99 %99,99 %
OchranaZákladníChytráChytrá

Ušetřete se slevovým kódem

Jak je vidět výše, cenu za webhosting jsou u Wedosu skutečně příznivé. Přesto můžete ušetřit ještě nějakou tu korunu využitím speciálních akcí, které Wedos svým zákazníkům pravidelně nabízí. Momentálně lze využít například slevových kódů EXTRACZK, NOLIMITCZK a LOWCOSTCZ, které sníží cenu o několik dalších procent.

Zajímavou nabídkou jsou také akce Doména zdarma. Tu obdržíte jako dárek k prvnímu roku webhostingu v tarifech No Limit a No Limit Extra, či v případě, že přecházíte k Wedosu od jiného poskytovatele webhostingu. Doménu zdarma získáte na dvojnásobek doby, která vám zbývala u předchozího poskytovatele. 

Poslední výhodnou akcí, kterou si rozhodně nenechejte ujít, je online zálohovací prostor 5 GB, který získáte ke každému webhostingu tarifu No Limit a No Limit Extra. 

⚙️ Parametry hostingu - 9/10

Jak už jste mohli vyčíst z ceníku výše, každý cenový tarif nabídne trošku jiné parametry hostingu. U dvou dražších variant zaujme především neomezený prostor na disku pro samotný web, doplněný 5 (potažmo 2) GB pro databáze a 10 (potažmo 5) GB pro e-maily. V případě nejlevnější varianty se musíme spokojit s prostorem na disku 10 GB, 1 GB pro databáze a 5 GB pro e-maily. 

U všech tarifů jistě potěší neomezený počet databází i e-mailových schránek. Zejména nejdražší tarif No Limit Extra nás zaujal vysokou pamětí pro PHP skripty až 1 024 MB (v případě nejlevnějšího tarifu je to stále poměrně příjemných 256 MB). Vhod přijde také instalátor aplikací, díky kterému nainstalujete například Wordpress během pár kliknutí.

V neposlední řadě stojí za zmínku také maximální doba PHP skriptů, která je u nejdražšího tarifu hned 90 vteřin. Pokud však provozujete pouze nenáročný web či blog, plně si vystačíte i s 30 vteřinami, které dostanete v základním, nejlevnějším balíčku. 

V tomto ohledu ještě dodáváme poměrně zajímavou službu - možnost přechodu z nižšího tarifu na vyšší, přičemž jen doplatíte rozdíl v ceně. Pokud naopak zjistíte, že jste zvolili zbytečně vysoký tarif, a naprosto byste si vystačili s některým z nižších, přechod je bohužel možný až od dalšího fakturačního období (Wedos jednoduše nevrací peníze za již započaté fakturační období).

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Co si budeme povídat, při tvorbě a provozování webu se čas od času vyskytnout situace, kdy se něco pokazí, nevíte si rady a zkrátka potřebujete poradit. Wedos vás v tomto ohledu nenechá na holičkách - k dispozici je zákaznická podpora funkční 24 hodin 7 dní v týdnu. A to jak ve formě online chatu, tak kontaktního formuláře. Telefonní linka bohužel stále chybí. Zároveň je však na místě dodat, že Wedos disponuje obsáhlou znalostní databází, ve které najdete odpověď na prakticky každou otázku. Další variantou je nahlédnutí do sekce často kladených otázek FAQ, která nabídne odpověď na nejběžnější dotazy.

WEDOS - zákaznická podpora

V neposlední řadě vám s daným problémem mohou pomoci také ostatní uživatelé, kteří mohou komentovat na případné dotazy na komunitní stránce help.wedos.cz. Na webu je momentálně přes 12 362 otázek s více jak 24 525 tisíci odpověďmi.

✏️ Pro koho je Wedos vhodný?

Díky velkému množství tarifů, ze kterých můžete vybírat, a také příplatkových služeb, je Wedos vhodný pro téměř jakýkoliv web. Přestože administrativní rozhraní může naprostým laikům zpočátku připadat poněkud matoucí a přehlcené informacemi, poměrně rychle se zorientujete. Nespornou výhodou je také znalostní databáze a komunita dalších uživatelů, která Wedos obklopuje a kde vždy najdete někoho ochotného poradit.

Závěrečné hodnocení - 9/10

Přestože má Wedos nějaké ty mouchy (občasné výpadky, trochu chybí také zákaznická podpora na telefonu), jedná se o kvalitního poskytovatele hostingu. Radost udělá příznivými cenami, velkým výběrem tarifů, dobrou dostupností hostingu i bonusovými službami, jako je doména zdarma či možnost instalace WordPressu jedním kliknutím.