C

Chcete spustit vlastní web a hledáte pro to ideální nástroj? Vyzkoušeli jsme službu Wix a v naší recenzi vám řekneme, jestli se vyplatí. Pojďme na to!

Wix je v současné době jedním z nejpopulárnějších nástrojů na tvorbu webu na světě. Z naší zkušenosti můžeme říct, že má spoustu výhod, ale našli jsme na něm i pár chyb. Pojďme se nyní podívat na ty nejdůležitější parametry, ať se můžete rozhodnout, jestli je pro vás Wix ten správný nástroj.

🛡️ Důvěryhodnost služby WIX - 10/10

Wix vznikl v roce 2006 a od té doby nasbíral desítky milionů uživatelů. V současné době na něm běží přes 160 milionů webů. Je tedy jasné, že se jedná o prověřenou a stabilní firmu. Wix má také velmi silný marketing a v posledních letech investuje značné prostředky do reklamy. Firma spolupracuje s mnoha celebritami - možná jste zaznamenali videa, ve kterých se objevili například herec Jason Statham či modelka Karlie Kloss.

💪 Jednoduchost používání - 6/10

Editor Wixu je velmi komplexní a obsahuje obrovské množství prvků a možností úprav. To může způsobit, že nováčkům chvíli zabere, než si všechno osahají a než si na Wix Editor zvyknou.

To byl i náš případ. První kroky ve Wixu nebyly úplně jednoduché a trvalo několik desítek minut, než jsme si na jeho fungování zvykli. Oproti nástrojům jako Webnode či Mozello působí Wix robustně a komplikovaně. Je to daň za jeho komplexitu.

Tvorba webu funguje s Wixem následovně. Vyberete si šablonu, která nejvíce odpovídá vašemu zaměření (v nabídce jsou například šablony pro restaurace, svatební fotografy či wellness studia) a pak si šablonu upravíte podle potřeby. Můžete změnit úplně všechno - texty, pozadí, či jednotlivé prvky a stránky. Až budete se svým nově vytvořeným webem spokojeni, můžete ho zveřejnit na internetu.

Editor nástroje Wix, ve kterém je otevřena šablona s motivem bistra. Dominuje bílá, černá a modrá barva.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA

Drobným úskalím při tvorbě webu může být responzivita stránek pro mobily. Občas se nám stalo, že na desktopu vypadal nový web skvěle, ale na mobilu byly některé prvky jinak, než jsme si představovali. Wix naštěstí ve svém editoru umožňuje nahlédnout na mobilní verzi webu, a tak můžete veškerou optimalizaci pro mobily provádět přímo v editoru.

Samotný Wix Editor, ve kterém nový web vzniká, nám ani po několika týdnech používání k srdci příliš nepřirostl. Věříme ale, že je to subjektivní záležitost. Pro někoho, kdo hledá komplexnost a chce si vyladit každý detail, může být Wix ideální.

Pokud ale dáváte přednost jednoduchosti a potřebujete, aby byla tvorba webu rychlá a intuitivní, bude se vám lépe pracovat například s nástroji Webnode či Mozello.

💰 Cena - 8/10

Pokud budete chtít váš web vytvořený ve Wixu publikovat na internetu, máte dvě možnosti. Nemusíte utratit ani korunu a mít vše zdarma. Vaše stránka však bude obsahovat reklamní pole s textem, že tento web byl vytvořen platformou Wix, a také váš web nebudete moct umístit na vlastní doménu. Místo toho bude mít doména tvar vasejmeno.wixsite.com/nazev-webu

Pokud se těmto omezením chcete vyhnout a web chcete umístit na vlastní doménu, je potřeba si Wix zaplatit. Pojďme se nyní podívat na to, kolik služba stojí.

Na výběr jsou celkem čtyři varianty předplatného: 

CONNECT DOMAINCOMBOUNLIMITEDVIP
CENA7 euro měsíčně12 euro měsíčně16 euro měsíčně30 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK4,5 euro měsíčně8,5 euro měsíčně12,5 euro měsíčně24,5 euro měsíčně
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
BEZ REKLAM NA WIX
PROSTOR NA SERVERU500 MB3 GB10 GB20 GB
PŘENOS DAT1 GB2 GB

Pojďme se nyní na jednotlivé varianty blíže podívat.

Connect Domain

  • cena: 7 euro měsíčně (a 4,5 euro měsíčně při platbě na jeden rok) 
  • Nabízí celkem 1 GB pro přenos dat a 500 MB úložného prostoru na vašem webu. Umožňuje web provozovat na vlastní doméně, ale velkou nevýhodou je, že vaše stránka bude stále obsahovat reklamní pole s textem, že web byl vytvořen na platformě Wix. To na některé návštěvníky vašeho webu nemusí působit profesionálně.

Combo

  • cena: 12 euro měsíčně (a 8,5 euro měsíčně při platbě na jeden rok) 
  • Nabízí celkem 2 GB pro přenos dat a 3 GB úložného prostoru. Umožní vám provozovat web na vlastní doméně bez reklamního pole s textem. Toto předplatné je podle nás ideální, pokud chcete rozjet menší web, například webové stránky s osobní prezentací nebo firemní webovky.

Unlimited 

  • cena: 16 euro měsíčně (a 12,5 euro při platbě na jeden rok)
  • Celkem nabízí 10 GB prostoru a neomezený přenos dat. Samozřejmostí je provoz webu na vlastní doméně bez reklamního okna. Toto předplatné doporučujeme například pro provoz blogu s větší návštěvností nebo složitějších firemních stránek, na kterých je více obsahu a obrázků.

VIP

  • cena: 30 euro měsíčně (a 24,5 euro při platbě na jeden rok)
  • Nejdražší předplatné Wixu vám nabídne 20 GB prostoru a neomezený přenos dat. Vedle toho je součástí balíčku také tvorba profesionálního loga v hodnotě 50 dolarů a přednostní zákaznická podpora. Toto předplatné doporučujeme těm nejnáročnějším a nejnavštěvovanějším webům vytvořených ve Wixu. 

Součástí balíčků Combo, Unlimited a VIP je také doména na jeden rok zdarma. Wix však bohužel nerozdává domény s koncovkou .cz (v nabídce jsou koncovky .com, .net, .info, .biz, .rocks, .pictures, .co.uk, .club, .space a .xyz).

Jak hodnotíme cenu předplatného my sami? Podle nás je cenová politika Wixu rozumná a dobře nastavená. Pokud si například vytvoříte firemní web s předplatným Combo, vyjde vás ročně předplatné na 102 euro, tedy zhruba na 2 800 Kč. To je částka, za kterou byste neměli šanci web pořídit, pokud byste se obrátili na profesionály nebo si web objednali u agentury (připomeňme, že hodinová sazba programátora či grafika se pohybuje kolem 600 korun).

A jak se cena Wix předplatného různí oproti dalším nástrojům na tvorbu webů? Musíme říci, že se příliš neliší. Dva největší konkurenti, americký Weebly a český Webnode, mají ceník nastavený podobně. Zatímco u Wixu dáte za druhé nejvyšší předplatné 12,5 euro měsíčně při platbě na jeden rok, za podobné předplatné u Weebly zaplatíte 11 euro a u Webnode v přepočtu 15 euro.

Wix sice není nejlevnější, ale pokud se vám bude dobře pracovat s jeho webovým editorem a budou vám vyhovovat i další parametry, je Wix dobrou volbou.

Závěrem dodejme, že Wix nabízí čtrnáctidenní záruku vrácení peněz. Pokud tedy nejste s jeho službami spokojeni, do čtrnácti dní od zakoupení předplatného můžete zažádat o vrácení. 

🌄 Nabídka šablon - 10/10

Nabídka a kvalita šablon je u nástroje pro tvorbu webu jednou z nejdůležitějších věcí. Pokud si chcete vytvořit web, chcete vybírat jen z těch nejlepších šablon a zvolit si tu, která vám ideálně vyhovuje.

Wix si je této skutečnosti dobře vědom a jeho nabídka šablon tomu odpovídá. Nabízí více než 500 kvalitních šablon. Výběr je opravdu široký a aktuálně má Wix největší nabídku šablon na trhu. Konkurenční Weebly nabízí přes 70 šablon a český Webnode pak více než 100 šablon.

Infografika, která hodnotí šablony od Wix. Jako plusy uvádí responzivitu šablon, velký výběr a povedený design. Mínusy nejsou

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY OD WIX

Wix je velmi silný jak v nabídce šablon pro podnikatele (nechybí šablony pro agentury, wellness studia, kadeřnictví, fotografy či muzikanty), tak v šablonách pro osobní prezentaci. Založit si tak můžete například cestovatelský blog nebo třeba stránku s recepty. 

Pokud budete chtít, můžete si webové stránky ve Wixu vytvořit úplně od nuly bez použití šablony. A nebo použít takzvanou Wix ADI, což je služba založená na umělé inteligenci, která vám po zodpovězení několika otázek nadesignuje vlastní šablonu přímo na míru. 

💬 Jazyková podpora - nabízí Wix češtinu? - 9/10

Wix nabízí podporu českého jazyka. Do češtiny jsou přeloženy jak jeho stránky, tak i samotný webový editor. To znamená, že svůj web si zde mohou založit i ti, kteří nevládnou angličtinou. To považujeme za velkou výhodu.

Zároveň přitom platí, že čeština není u podobných služeb standardem. Například největší mezinárodní konkurent Wixu, firma Weebly, podporu českého jazyka nenabízí. Z konkurenčních služeb, kteří češtinu podporují, můžeme zmínit například Webnode či Mozello.

Jedinou drobnou výtkou vůči Wixu může být, že některé e-maily od něj nechodí v češtině, ale v angličtině. To však považujeme jen za drobný nedostatek.

⚙️ SEO - 10/10

Wix byl v minulosti kritizován za to, že jeho řešení plně nepodporovalo SEO, a některé weby vytvořené ve Wixu tak nebyly v internetových vyhledávačích tolik vidět. Tento problém už je naštěstí minulostí. Byl způsoben tím, že Wix dříve používal Flash, který si se SEO příliš nerozumí. 

Dnes už Wix SEO plně podporuje, a vše je navrženo tak, aby v tomto ohledu neměly weby vytvořené ve Wixu žádný problém. Všechny akce související se SEO můžete provést v nástroji Wix Wiz, kde můžete vybrat klíčová slova, popsat jednotlivé stránky a provést všechny nezbytné SEO úpravy, které povedou k tomu, že vaše stránka bude ve vyhledávačích lépe vidět. Pamatujte však také na to, že pro kvalitní SEO je také potřeba tvořit nový a dobrý obsah.

🕹️ Zábavnost - 6/10

Pokud si vytváříte web, měla by to být hlavně zábava. Vždyť půjde o vaši novou výkladní skříň a samotná cesta i výsledek by vás měly bavit.

Wix tento faktor splňuje jen zčásti - když vám sedne jeho editor a zvyknete si na něj, je vytváření webu ve Wixu zábavná činnost. Pravdou ale zůstává, že pro většinu lidí bude editor Wixu příliš těžkopádný. Nechceme vás ale odradit - vše si můžete zdarma vyzkoušet a rozhodnout se, jestli pro vás Wix bude ten pravý, nebo dáte raději přednost jinému nástroji.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Wix - 8/10

Všem, kteří si chtějí otevřít vlastní e-shop, nabízí Wix své řešení. Tvorba e-shopu funguje úplně stejně jako tvorba webu: vyberete si šablonu, upravíte si ji podle potřeby, a pak hotovou stránku umístíte na internet.

Ceny předplatného se liší a jsou o něco dražší. Nejoblíbenější balíček Business Unlimited stojí při platbě na rok 25 euro měsíčně a nabízí neomezený přenos dat a 35 GB prostoru. Součástí je také platební brána pro příjem online plateb.

Wix se svým nástrojem pro tvorbu e-shopů cíli hlavně na malé a středně velké podnikatele. V nabídce šablon můžete nejčastěji zahlédnout šablony pro prodej módy, šperků a doplňků, elektroniky, knih či dekorací. Jak je u Wix dobrým zvykem, nabídka šablon je velká, většina z nich vypadá opravdu skvěle a proto si myslíme, že je zde velká šance, že si vyberete.

E-shopové řešení od Wixu může být vhodné pro všechny, kteří nepotřebují robustní a nákladný e-shop. Pokud vám nevadí, že budete do jisté míry limitováni šablonou, a naopak oceníte, že nemusíte umět pracovat s webovým kódem, e-shop od Wix pravděpodobně splní vaše požadavky.

Pokud chcete dát přednost raději českému řešení, které je kompletně připravené a přizpůsobené pro zdejší trh, doporučujeme raději Eshop-rychle (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) či UPgates (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma).

📧 Zákaznická podpora - 4/10

Kontaktování zákaznické podpory je u Wix poměrně složité. Wix na svém webu nabízí takzvané Help Center, kde jsou velmi podrobně zpracována nejrůznější témata, na která byste jako uživatelé Wixu mohli narazit (tato sekce jako jedna z mála není přeložena do češtiny). Firma tak spoléhá na to, že váš dotaz vyřešíte zde.

Pokud se vám váš dotaz vyřešit nepodaří, je potřeba v tomto Help Centru vyhledat stránku “Contacting Wix Customer Care for Support”. Odtud se můžete prokliknout na možnost přímého kontaktování zákaznické podpory a buď se s ní spojit po telefonu, nebo jí poslat email.

Samotná odpověď poslaná mailem nám pak dorazila během několika hodin, byla vstřícná a zodpověděla to, co nás zajímalo. Nemožnost Wix kontaktovat rychle a napřímo však považujeme za nevýhodu.  

✏️ Pro koho je Wix vhodný (a pro koho ne)

Wix doporučujeme, pokud si chcete vytvořit pěkný a nenáročný web. Může to být například váš osobní nebo cestovatelský blog. Může to být vaše umělecká prezentace, pokud jste například muzikant nebo fotograf. Může to být firemní stránka vašeho kadeřnictví nebo wellness studia. Pro všechny tyto případy může být Wix vhodným nástrojem. Důležité však je seznámit se s jeho editorem a vyzkoušet si, jestli vám sedne.

A pro koho Wix není vhodný? Pokud potřebujete stránky vytvořit rychle a jednoduše, jsou na trhu vhodnější nástroje - jmenujme například Webnode či Mozello.

✅ Závěrečné hodnocení - 7,5/10

Na Wixu oceňujeme zejména bohatou nabídku šablon a podporu českého jazyka. Jeho editor je pak dvousečná zbraň - pro někoho bude příliš složitý, jinému naopak může jeho různorodost vyhovovat. Výhodou je, že Wix můžete zdarma vyzkoušet a zjistit tak bez rizika, jestli pro vás bude tím správným nástrojem.

Cenově patří Wix mezi středně drahá řešení. Znatelným nedostatkem pak může být horší dostupnost zákaznické podpory. Celkově Wix hodnotíme dobře, byť podle nás nepatří mezi nejlepší nástroje na trhu.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA