N

ejen vymýšlení, ale také pamatování si neustále nových hesel není žádný med. V digitální době je však každý z nás přihlášen do nespočtu aplikací, kde se nutnosti vytvořit a především si pamatovat spolehlivé heslo zkrátka nevyhneme. Pomocnou ruku nám naštěstí podá tzv. správce hesel. V dnešní recenzi se podíváme na jeden z nich, 1Password. 

🛡️ Důvěryhodnost - 10/10

Za správcem hesel s výstižným názvem 1Password (neboli jedno heslo) stojí kanadská softwarová společnost AgileBits Inc., která jeho první verzi vydala už v roce 2006. V roce 2017, tedy asi deset let od svého uvedení na trh, byl ve článku Consumer Reports uveden Danem Guidem jako jeden z nejoblíbenějších správců hesel. Ve stejném roce se nástroj mimo jiné dočkal poměrně významné změny, a to přechodu na formát předplatného. Po nějakou dobu bylo stále možné zakoupit trvalou licenci, tato možnost však byla následně zrušena, což si vysloužilo u uživatelů nemalou kritiku.

VYZKOUŠEJTE 1PASSWORD ZDARMA

Dnes, kdy je předplatné služeb a aplikací běžnou součástí života každého z nás, už předplatné mezi uživateli velké vášně nebudí. Ať už patříte mezi fanoušky předplatného, či dáváte přednost jednorázovému nákupu, správce hesel 1Password se navzdory tomuto malému neduhu dá považovat za naprosto důvěryhodný. Mimo jiné díky 256bitovému šifrování, dvoufázovému ověření či zásadě nulového ukládání, sledování či prodávání vašich osobních údajů. 

1Password - Více než jen správce hesel

📊 Funkce - 10/10

Jak asi od správce hesel očekáváte, jeho primární funkcí je správa hesel, tedy jejich zapamatování a automatické vyplňování. Tím však množství funkcí, které nabídne, rozhodně nekončí. Těšit se můžete také na tyto funkce, ač je samozřejmě jen na vás, zda je vůbec využijete:

  • Dvoufázové ověření - pro přihlášení je potřeba jak hlavní heslo, tak bezpečnostní kód, 
  • Monitorování síly hesla - upozorní na případná slabá hesla náchylná k prolomení, 
  • Třídění hesel do trezorů - možnost rozřazení hesel do tematických složek, 
  • Generátor hesel - vymyslí za vás skutečně silné heslo,
  • Cestovní režim - umožňuje skrýt hesla na cestách,
  • Virtuální platební karty - udrží vaše platební údaje v bezpečí a na jednom místě,
  • 1 GB dat - úložný prostor k uložení jakýchkoliv dat, například důležitých dokumentů, které chcete mít v naprostém bezpečí.

Kromě všech výše uvedených funkcí potěší například také mobilní a desktopová aplikace pro snadný přístup v mobilním telefonu, rozšíření do prohlížeče, či možnost přesunutí hesel z jiného správce hesel, který jste používali dosud (třeba Google Chrome či LastPass). Pokud zvolíte rodinný tarif, nechybí ani možnost sdílení hesel v rámci rodiny. Mimo jiné také nabízí funkci “masked e-mail”, tedy automatické vytvoření nové náhodné e-mailové adresy, kterou můžete používat při registraci na online služby a ochránit se tak svůj skutečný e-mail a soukromí. Jakékoli e-maily od těchto služeb jsou automaticky zasílány přímo do vaší hlavní schránky příchozí pošty. Pokud začnete dostávat nevyžádanou poštu, můžete tuto adresu jedním kliknutím zablokovat.

VYZKOUŠEJTE 1PASSWORD ZDARMA

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

V prvé řadě je třeba říci, že pokud neumíte moc dobře anglicky, možná vás zklame, že 1Password nepodporuje češtinu, a to jak v rámci zákaznické podpory, tak samotného uživatelského rozhraní. Pokud však pomineme toto menší mínus, samotné uživatelské prostředí je poměrně přehledné a snadno se v něm zorientujete. Po přihlášení najdete po pravé straně všechny zásadní kategorie, které byste mohli při obsluze potřebovat: odkaz na domovskou stránku, vývojářské nástroje, integrace, fakturace (správa předplatného) a možnost pozvání dalších uživatelů, například v rámci předplatného pro rodiny či firmy. Hned na úvodní stránce nechybí odkaz na mobilní a desktopovou aplikaci. 

Další důležité záložky najdete po rozkliknutí svého profilu v pravém horním rohu. Zde můžete upravovat přihlašovací a osobní údaje, vygenerovat tajný klíč pro přihlášení, změnit e-mail či hlavní heslo, zapnout cestovní mód, nastavit automatické odhlášení po deseti minutách nečinnosti, změnit jazyk rozhraní (ačkoliv jak již bylo řečeno, čeština momentálně chybí) či účet zcela smazat. 

1Password - Uživatelské prostředí správce hesel

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Použití 1Password není žádná věda. Po přihlášení a uložení, případně přesunutí hesel a například platebních údajů z jiného správce si stačí pamatovat své hlavní (master) heslo, které vám umožní přístup ke všem uloženým heslům a údajům. Pokud se budete chtít do účtu správce hesel přihlásit z jiného zařízení, potřebovat budete také tajný klíč, který vám byl vygenerován při registraci. Kromě toho, že ihned po registraci si ho můžete stáhnout v PDF formátu a bezpečně uložit (či třeba vytisknout), najdete ho také ve svém profilu po přihlášení. V případě potřeby lze vygenerovat klíč nový, ovšem za předpokladu, že znáte ten starý. Rozhodně tam nepočítejte s možností “obnovení hesla”, jak jste zvyklí například u e-mailu. Pro případ, že se vám například rozbije původní zařízení, tak proto mějte secret key raději uložený ve fyzické kopii či na jiném zařízení, abyste se do správce dostali. Pokud nastane situace, kdy staré zařízení nefunguje, ale vy neznáte secret key, vám nezbývá než účet smazat - k tomuto si vystačíte s e-mailovou adresou použitou při registraci. Ačkoliv je tato situace nepříjemná, svědčí o vysoké bezpečnosti. 

Samotné používání usnadňuje jak rozšíření do prohlížeče (které je u správců hesel dnes již samozřejmostí), tak desktopová a mobilní aplikace. Přestože použití správce hesel je poměrně přímočaré, v případě jakýchkoliv problémů s nastavením či třeba zmiňovaným přenosem hesel z jiného správce můžete nahlédnout do obsáhlé nápovědy. Bohužel opět platí, že není dostupná v češtině. 

💰 Cena - 9/10

Celkem nabídne správce hesel 1Password čtyři různé tarify, které se liší počtem osob, které mohou předplatné využívat. Přestože dražší tarify nabídnou několik pokročilejších funkcí, základní funkce jsou u všech typů předplatného v podstatě stejné.

IndividualFamiliesTeams Starter PackBusiness
Cena měsíčně (při roční platbě)$ 2,99$ 4,99$ 19,95$ 7,99
Počet uživatelů15101
Počet zařízeníNeomezenoNeomezenoNeomezenoNeomezeno
Úložiště1 GB1 GB1 GB5 GB
Měsíční cena za dodatečného uživatele-$ 1-$ 7,99
Rozšíření pro prohlížečAnoAnoAnoAno
PodporaZákladníZákladníZákladníPodpora pro podnikatele
Prioritní přístup k novým funkcímNeNeNeAno

Za zmínku stojí fakt, že na rozdíl od LastPass nenabízí tento správce hesel kompletně bezplatný tarif. Na druhou stranu si všechny tarify můžete vyzkoušet na 14 dní zdarma, ačkoliv je třeba zadat platební informace a v případě nespokojenosti předplatné včas zrušit. 

1Password - ceník služby správce hesel

🤖 Bezpečnost 10/10

1Password se může pochlubit skutečně vysokou bezpečností, a to jak díky šifrování a nulovému ukládání vašich osobních dat, tak díky možnosti nastavení dvoufázového ověření. Bezpečnost hesel zvyšuje také monitorování jejich síly či tzv. cestovní režim. V případě, že navštívíte podezřelou aplikaci, vás navíc správce včas varuje před ukládáním a používáním citlivých údajů. 

Jedním z důvodů, proč je bezpečnost 1Password tak vysoká, je především dvoufázové ověření tajným kódem. Jak však bylo řečeno, jedná se tak trochu o dvousečný meč - pokud přijdete o původní zařízení a zároveň si nepoznamenáte secret code (a co si budeme namlouvat, takto dlouhý sled čísel si zapamatuje asi jen málokdo), nezbyde vám než účet smazat a založit nový. 

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Velkým plusem zákaznické podpory je především rozsáhlá sekce nápovědy, která zahrnuje jak knihovnu zdrojů s výzkumy a návody, tak přidružený blog se zajímavými články, tipy a radami. Shlédnout můžete také užitečné webináře či využít tzv. 1Password univerzity. Pokud se chcete obrátit přímo na podporu, využít můžete komunitního fóra, kde vám poradí ostatní uživatelé, či e-mailové podpory. Na podporu se bohužel nedovoláte a opět je nezbytné počítat s angličtinou či dalším z nabízených jazyků, mezi kterými čeština bohužel není. Pokud pomineme absenci české lokalizace, trochu chybí živý chat či telefonická podpora, avšak i podpora na e-mailu je poměrně pohotová. 

1Password - prostředí akademie a vzdělávání

✏️ Pro koho je 1Password vhodný?

Správce hesel 1Password ocení opravdu všichni, kteří se denně někam přihlašují. Pokud používáte pouze svou e-mailovou schránku, správce vám nejspíš bude k ničemu - pro všechny ostatní je 1Password (či obdobný správce) jasnou volbou pro zvýšení bezpečnosti dat a citlivých údajů. Další správci hesel jsme porovnali v samostatné recenzi nejlepsích správců hesel.

VYZKOUŠEJTE 1PASSWORD ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9/10

Přestože má 1Password ve světě správců hesel velkou konkurenci, rozhodně za nimi nezaostává. Právě naopak - za poměrně příznivou cenu nabídne široké množství funkcí, které ocení každý uživatel. Radost udělá bohatý výběr tarifů pro různý počet uživatelů, přičemž ani nejzákladnější tarif pro jednoho uživatele není nijak osekaný o důležité funkce. Jedinou větší nevýhodou tak zůstává absence české lokalizace a prakticky nemožné obnovení účtu v případě ztráty secret key, které na druhou stranu pomáhá zvyšovat bezpečnost služby.