U

ž vás nebaví neustále vymýšlet nová hesla, a ještě si je ke všemu pamatovat? Nejste sami. Není divu, že v posledních letech vzrůstá popularita tvz. správců hesel, které vám nikdy nekončící boj s hesly usnadní. Pojďme se podívat na ty nejlepší z nich, a to jak placené, tak zdarma. 

Co je to správce hesel?

Jak napovídá název, správci hesel jsou nástroje navržené k zajištění bezpečnosti a efektivní správy vašich uživatelských hesel. Pokud máte pouze malé množství účtů, do kterých se pravidelně přihlašujete, správce hesel pro vás bude možná trochu nadbytečnou investicí, avšak v případě většího množství hesel, které si musíte pamatovat, je kvalitní správce hesel skutečně nezbytným pomocníkem. 

A jak to funguje? V prvé řadě vám tyto nástroje umožňují používat opravdu silná a jedinečná hesla, a to pro každý účet jiné, čímž se výrazně minimalizuje riziko neoprávněného přístupu. Co si budeme povídat, zapamatovat si větší počet hesel je zkrátka poněkud obtížné, a často se uchylujeme k podobným heslům na všech účtech, čímž však zvyšujeme riziko jejich prolomení a neoprávněného použití. 

Důsledek opětovného použití slabých hesel?

Se správcem hesel tento problém mizí. Tento užitečný nástroj si pamatuje všechno vaše uložená hesla, ke kterým se dostanete zadáním jednoho jediného “hlavního” hesla. Kromě toho často nabízí i další funkce, jako je automatické vyplňování hesel, synchronizace mezi zařízeními a generátory náhodných hesel. Tímto způsobem správci hesel přispívají k celkovému zvýšení bezpečnosti online identit. Užitečné jsou samozřejmě také v situaci, kdy máte problém si všechna hesla pamatovat, a často se tak dostáváte do situace, kdy se nedokážete přihlásit do svých účtů a musíte je zdlouhavě obnovovat.

Na co myslet při výběru správce hesel

Samozřejmě tak jako u dalších online nástrojů platí, že ne všechny správci hesel jsou si rovni, a je tak nutné vybrat takový, který bude splňovat vaše požadavky a potřeby. Při výběru vhodného správce hesel je důležité zvážit několik klíčových faktorů, aby byla zajištěna efektivní a bezpečná správa vašich hesel.

  • Bezpečnost: V prvé řadě se zajímejte se o úroveň zabezpečení správce hesel. Přesvědčte se, že používá silné šifrování a že vaše hesla jsou ukládána bezpečně. Jen tak se vyhnete nepříjemné situaci, kdy přijdete o všechna svá hesla, či se do vašich účtů přihlásí někdo cizí. Dobrou zárukou bezpečnosti je mimo jiné například vícefázové ověření. 
  • Synchronizace: Málokdo z nás dnes používá pouze jedno elektronické zařízení. Vyberte si proto takového správce hesel, který umožňuje synchronizaci mezi různými zařízeními. To je užitečné, pokud používáte více počítačů, či se třeba chcete do všech účtů přihlašovat i z mobilu nebo tabletu.
  • Generátor hesel: Nedaří se vám vymýšlet opravdu silná hesla, která jen tak někdo neprolomí? V tom případě se při výběru ujistěte, že daný správce hesel obsahuje funkci generování náhodných hesel. To vám pomůže vytvářet silná a unikátní hesla pro každý účet.
  • Snadné používání: Vyberte správce hesel, který je intuitivní a snadno ovladatelný. Zvlášť pokud si s technikou příliš nerozumíte, složité rozhraní by vás mohlo odradit od jeho pravidelného používání.
  • Podpora různých platforem: Ujistěte se, že je vybraný správce hesel kompatibilní s vašimi oblíbenými platformami a prohlížeči, abyste ho využili skutečně naplno.
  • Zálohování a obnova: V neposlední řadě zkontrolujte, zda má správce hesel funkce zálohování a obnovy, abyste minimalizovali riziko ztráty důležitých dat.

Vystačíte si se správcem hesel zdarma?

Přestože nejlepší a nejbezpečnější jsou samozřejmě placení správci hesel, narazit můžete i na ty zdarma. Ty sice lákají nulovou cenovkou, ale mohou s sebou nést řadu úskalí. Pokud se přece jenom rozhodnete, že si vystačíte s bezplatným správcem hesel, ověřte si, že se jedná o spolehlivý a bezpečný nástroj. Chybu zpravidla neuděláte bezplatnými tarify u známých správců hesel, na které se podíváme dále v článku. 

Nejlepší správci hesel

LastPass

VYZKOUŠEJTE LASTPASS ZDARMA

Pokud hledáte bezplatného správce hesel, či byste si tento nástroj zkrátka nejprve rádi bezplatně vyzkoušeli, ideální volbou bude LastPass, který nabízí i bezplatnou verzi. Jedná se o důvěryhodný nástroj, které mimo jiné využívají i velké nadnárodní společnosti. LastPass nabídne prakticky všechno, co byste od správce hesel mohli chtít: generování hesel, automatické vyplňování jak hesel, tak osobních informací. Zároveň kontroluje potenciálně nebezpečné weby, čímž vám pomáhá snižovat rizika spojená s pohybem na internetu. 

LastPass - správce hesel - cena

Velkou výhodou správce hesel LastPass je také pěkné uživatelské prostředí, ve kterém se snadno zorientujete. Využít můžete praktické rozšíření do prohlížeče, které vám usnadní jeho používání. 

Co se týká cen, vyzdvihnout musíme hlavně bezplatnou verzi, která nabídne opravdu velké množství funkcí. Jediným větším nedostatkem tarifu zdarma je tak omezení na jednoho uživatele a zařízení a menší úložný prostor pro bezpečné ukládání důležitých informací, jako jsou adresy, kreditní karty a tak dále. V bezplatné verzi se také nedočkáte osobní zákaznické podpory.

Pokud vám bezplatná verze nebude stačit, vsadit můžete na jeden z mnoha placených tarifů. Výběr je opravdu bohatý, od rodinného tarifu po firemní. Jednotlivé tarify se liší primárně počtem uživatelů. V případě zájmu si můžete i placené tarify vyzkoušet zdarma, a to po dobu 30 dní v rámci free trial. 

1Password

VYZKOUŠEJTE 1PASSWORD ZDARMA

Mezi populární správce hesel se řadí také kanadský 1Password. I tentokrát se můžete těšit na skutečně vše, co od správce hesel čekáte, včetně dvoufázového ověření, monitorování síly hesla, úložného prostoru na důležité osobní údaje a virtuální platební karty. Vhod může přijít také cestovní režim, rozšíření do prohlížeče či mobilní i desktopová aplikace. Nechybí ani spolehlivá zákaznická podpora a příjemné uživatelské rozhraní. 

1Password - správce hesel - cena

Pokud hledáte správce hesel zdarma, bohužel vás musíme zklamat - tarif zdarma 1Password zkrátka nenabízí. Vyzkoušet můžete pouze čtrnáctidenní bezplatný trial, po kterém však budete muset službu buď zrušit, nebo přejít na jeden z placených tarifů. Ty se cenově pohybují podobně jako výše zmiňovaný LastPass, stejně tak se navzájem liší hlavně dle počtu uživatelů a míry podpory. I v tomto směru si vede trochu lépe LastPass, který za podobnou cenu základního tarifu nabídne o jednoho uživatele více a i v levných tarifech nechybí osobní zákaznická podpora. 

Dashlane

  • Nenabízí čistě bezplatnou verzi
  • Cena od 3,33 dolarů měsíčně

Pokud vám nevadí si za kvalitu nějakou tu korunu navíc připlatit, dobrou volbou bude také správce hesel Dashlane. Ten ve všech tarifech nabídne neomezené množství zařízení, bezpečné sdílení, monitorování dark webu, ochranu VPN a wi-fi, dvoufázové ověření a podporu na live chatu. Dražší tarifu navrch nabídnou také podporu odborníka na e-mailu a další výhody. 

Slabým místem se tak stává primárně cena, která je zkrátka vyšší. I nejnižší placený tarif zahrnuje pouze jednoho uživatele, přesto je cenově o něco výše než 1Password a LastPass. Zároveň není k dispozici čistě bezplatná verze, pouze časově omezený free trial.  

NordPass

  • Nabízí bezplatnou verzi
  • Cena od 1,29 eur měsíčně

VYZKOUŠEJTE NORDPASS ZDARMA

V případě, že chcete čistě bezplatný správce hesel, nebo zároveň chcete maximálně ušetřit při koupi toho placeného, jasnou volbou bude NordPass, za kterým stojí stejná společnost jako například za oblíbeným NordVPN. Přestože nechybí základní bezplatný tarif s jistými omezeními, i ceny placených tarifů má opravdu příjemné - při dvouleté platbě základního tarifu zaplatíte pouze 1,29 euro měsíčně, což je doslova pár korun. Ani v této základní verzi nebude chybět vše důležité, co od správce hesel čekáte, jako je správa hesel a důležitých osobních informací, kvalitní šifrování, generátor hesel a ověření jejich síly, či možnost využití rozšíření do prohlížeče. Vhod přijde také tzv. nouzový režim pro vaše blízké. 

Co se týká limitů bezplatné verze, ty spočívají především v omezení použití na 6 zařízení. Dražší verze zároveň nenabídnou o mnoho funkcí víc než ta základní - hlavní rozdíl spočívá především v počtu uživatelů, kteří mohou správce hesel využívat. 

Keeper

  • Nenabízí čistě bezplatnou verzi
  • Cena od 2,92 dolarů měsíčně

Poslední správce hesel, na který se dnes podíváme, je Keeper, jehož hlavní přednostní je především špičková bezpečnost. Mezi funkcemi nechybí například neomezené množství hesel, neomezené množství zařízení, nouzové přihlášení, přihlášení přes ID nebo otisk prstu, aplikace pro všechny operační systémy, 24/7 zákaznická podpora rozšíření do prohlížeče. A to už od základního tarifu.

Keeper - správce hesel - cena

Bohužel i v případě správce hesel Keeper chybí možnost bezplatného tarifu. Jedinou možností zdarma je vyzkoušení na 30 dní. Na druhou stranu nabízí Keeper zvýhodněné tarify pro studenty, kteří mohou získat až 50% slevu.

Bezplatná verzeCena
LastPassAnoOd 2,90 eur měsíčně
1PasswordNeOd 2,99 dolarů měsíčně
DashlaneNeOd 3,33 dolarů měsíčně
NordPassAnoOd 1,29 eur měsíčně
KeeperNeOd 2,92 dolarů měsíčně

Slovo závěrem

Jak je vidět, většina kvalitních správců hesel nabídne srovnatelné základní funkce i míru bezpečnosti. Při výběru se tak rozhodujícím faktorem stane především cena, případně funkce a množství uživatelů/zařízení zahrnutých v rámci daného tarifu. Pokud si chcete správce hesel teprve vyzkoušet, či do něj nechcete investovat vůbec, zajímat vás pak budou především bezplatné verze. Tu nabídne například oblíbený LastPass, ale například také méně známý NordPass, který potěší také příznivými cenami, na druhou stranu trochu pokulhává v množství pokročilejších funkcí a limitu na počet zařízení.