H

ledáte fotobanku a zaujala vás firma Adobe Stock? V dnešní recenzi se na ni podrobně podíváme. Zaměříme se na ty nejdůležitější aspekty jako jsou důvěryhodnost, nabídka fotek či cena a ohodnotíme je na stupnici od jedné do deseti. 

🛡️ Důvěryhodnost služby Adobe Stock - 10/10

Fotobanka Adobe Stock patří americké firmě Adobe. Ta v roce 2014 za 800 milionů dolarů koupila fotobanku Fotolia, přejmenovala ji na Adobe Stock a fotobanku nyní provozuje pod tímto názvem. Vzhledem k tomu, že Adobe patří mezi nejúspěšnější softwarové firmy na světě, je Adobe Stock bezpochyby důvěryhodnou značkou a nemusíte tak mít strach, že by se jednalo o nekvalitní službu. 

📷 Nabídka fotek - 9/10

Adobe Stock nabízí více než 60 milionů fotek. Výběr je pestrý a najdete zde fotografie pro všechny příležitosti. Fotobanka Adobe Stock má přísné schvalovací mechanismy a do své databáze pustí jen fotky, které jsou kvalitní, ostré a mají vysoké rozlišení.

Adobe Stock je ideální, pokud potřebujete fotky například pro internetový magazín, blog či osobní nebo firemní prezentaci. Abyste si uměli lépe představit, jaký výběr fotek na Adobe Stock najdete, vyzkoušeli jsme ho a porovnali jsme velikost výběru s ostatními fotobankami. 

Toto je nabídka fotek, pokud zadáte klíčové slovo “dog”: 

K dispozici je více než 3 miliony obrázků, které splňují zadání a je na nich zachycen pes. Fotobanka Shutterstock nabízí pro stejné zadání více než 3,7 milionu obrázků, fotobanka 123RF přes 1,4 milionu obrázků a fotobanka Depositphotos přes 1,5 milionu obrázků

Adobe Stock si poradí i s méně obvyklými tématy. Pokud do vyhledávání zadáte například “croatia beach”, objeví se vám 122 tisíc fotek s tématikou chorvatské pláže. Shutterstock pro stejné zadání zobrazí 93 tisíc výsledků, 123RF 42 tisíc výsledků a Depositphotos 36 tisíc výsledků.

Koláž fotografií, na které je celkem dvanáct fotek chorvatské pláže. Tyto fotografie jsme našli na fotobance Adobe Stock.

Nabídka fotek na Adobe Stock je druhá největší na trhu hned po Shutterstocku

Pokud se rozhodnete obrázek stáhnout, stáhne se vám v té nejvyšší dostupné kvalitě. Stahovat můžete ve formátech JPEG, některé soubory jsou pak ve formátu .ai. Adobe Stock nemá na rozdíl od některých dalších fotobank jako například Shutterstock sjednocené formáty velikostí, a tak zde narazíte na nejrůznější velikosti. 

Toto je příklad velikostí obrázků, na které jsme narazili při jeho používání: 

  • 3886 x 3716 pixelů
  • 3931 x 2621 pixelů
  • 5188 x 3384 pixelů
  • 6458 x 4000 pixelů
  • 9614 x 3356 pixelů

Celkově nabídku a kvalitu fotek hodnotíme velmi dobře. Vedle fotografií nabízí Adobe Stock také videa. Jeho portfolio videí patří mezi nejlepší na trhu - například pro výraz “Řím” jsme objevili více než 48 000 videí.

PODÍVEJTE SE NA NABÍDKU FOTEK NA ADOBE STOCK

💰 Cena - 8/10

Adobe Stock je placená fotobanka. Pojďme se nyní podívat na to, kolik tato fotobanka stojí. V nabídce jsou tři varianty předplatného, které se liší podle toho, kolik fotek si stáhnete každý měsíc:

10 FOTEK ZA MĚSÍC40 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA49,99 euro měsíčně99,99 euro měsíčně199,99 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK29,99 euro měsíčně79,99 euro měsíčně159,99 euro měsíčně

Nyní si pojďme ceny Adobe Stock srovnat s konkurencí. Pro porovnání jsme vybrali měsíční předplatné, ve kterém si můžete stáhnout 10 fotografií. Toto předplatné se na Adobe Stock prodává za 49,99 euro. Za stejné předplatné pak u ostatních fotobank zaplatíte: 

  • fotobanka 123RF - 27 euro
  • fotobanka Shutterstock - 49 euro
  • fotobanka iStock - 80 euro
  • fotobanka Getty Images - 2800 euro (není to překlep, GI je nejdražší fotobanka na trhu)

Srovnali jsme také ceny měsíčního předplatného, ve kterém můžete stáhnout až 750 fotek. To Adobe Stock nabízí za 199,99 euro měsíčně. Ostatní fotobanky si účtují tyto částky: 

  • fotobanka 123RF - 187 euro
  • fotobanka Depositphotos - 184 euro
  • fotobanka Shutterstock - 199 euro
  • fotobanka iStock - 339 euro
  • fotobanka Getty Images takové měsíční předplatné nenabízí

Celkově tak Adobe Stock patří mezi levnější až středně drahá řešení. Vzhledem k velké nabídce fotografií však hodnotíme jeho ceny jako rozumně nastavené. 

Vedle měsíčního předplatného, při kterém si můžete stáhnout 10 a 750 obrázků nabízí Adobe Stock ještě plán pro stažení 40 obrázků (cena je 99,99 euro měsíčně). Pokud si Adobe Stock předplatíte na rok dopředu, ušetříte oproti měsíčnímu předplatnému několik desítek procent navíc. 

Na Adobe Stock si můžete koupit i balíčky kreditů, za které pak můžete obrázky stáhnout. Zde je kompletní cenová nabídka: 

POČET KREDITŮCENACENA ZA 1 KREDIT
1.539,95 euro39,95 euro
2.16121,45 euro37,95 euro
3.40269,99 euro33,74 euro
4.80499,99 euro31,24 euro
5.150899,99 euro29,99 euro

Stáhnutí jednoho obrázku stojí v průměru 5 kreditů. Platnost kreditů je jeden rok. 

Nemělo by vám uniknout, že Adobe Stock nyní nabízí zkušební předplatné na jeden měsíc. Můžete tak získat 10 fotek zcela zdarma.

VYZKOUŠEJTE ADOBE STOCK ZDARMA

💪 Uživatelské prostředí a jednoduchost - 10/10

Uživatelské prostředí patří mezi největší přednosti fotobanky Adobe Stock. Stránky fotobanky jsou krásně čisté a přehledné. Je poznat, že za firmou stojí americké Adobe, které se věnuje i grafickému softwaru a jeho služby mají většinou perfektní design. 

Samotná práce s fotobankou je jednoduchá a na Adobe Stock si není potřeba nijak zvykat ani se s ním učit. Hledání ve fotkách je rychlé a přehledné a líbily se nám i filtry, ve kterých je možné si nastavit třeba barvu fotky nebo minimální šířku. 

Adobe Stock považujeme za jednu z designově nejpovedenějších fotobank. Na paty jí šlape pouze americký Shutterstock a kanadský iStock. 

💬 Jazyková podpora - nabízí Adobe Stock češtinu? - 10/10

Adobe Stock je kompletně přeloženo do českého jazyka. To je výborná zpráva především pro neangličtináře, kteří potřebují mít rozhraní fotobanky v mateřském jazyce. Tato výhoda není na trhu fotobank samozřejmostí. Vedle Adobe Stock ji nabízejí například Shutterstock, Depositphotos či 123RF

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Adobe Stock nabízí zákaznickou podporu prostřednictvím live chatu v angličtině. Výhodou tedy je, že vám poradí přímo zaměstnanec Adobe a že na odpověď nemusíte dlouho čekat. My jsme byli s operátorem live chatu spojeni během několika minut a dostalo se nám odpovědi na všechny otázky, které nás zajímaly. Agent zákaznické podpory byl příjemný a trpělivý. 

Mírně negativně hodnotíme to, že podporu Adobe Stock nelze kontaktovat přes email. Na druhou stranu je potřeba říct, že livechat funguje spolehlivě a dobře. 

✏️ Pro koho je Adobe Stock vhodný 

Adobe Stock oceníte, pokud potřebujete fotky pro firmu, osobní prezentaci, internetový magazín či blog. Nabízí univerzální a kvalitní fotografie a velký výběr. Hodit se vám bude, i pokud jste například grafik v reklamní agentuře a potřebujete fotografie pro bannery nebo reklamní kampaně.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Pokud hledáte pěkné legální fotografie a je pro vás důležité, aby fotobanka mluvila česky a byla uživatelsky přívětivá, je Adobe Stock skvělá volba. Adobe Stock nabízí velký výběr fotek a práce s ním je pohodlná a jednoduchá. Pozitivně hodnotíme i to, že zákaznická podpora je k dispozici na livechatu a umí nám okamžitě poradit.

VYZKOUŠEJTE ADOBE STOCK ZDARMA