P

okud stále hledáte antivirus, který by vám vyhovoval jak z hlediska počtu funkcí a míry ochrany vašeho počítače, tak ceny, možná zvažujete pořízení oblíbeného antiviru Norton. Jste-li stále na vážkách, možná vám s rozhodováním pomůže naše dnešní recenze. Tak pojďme na to!

Důvěryhodnost služby Norton- 10/10

Vzhledem k dlouhé historii antiviru Norton se rozhodně nemusíte bát, že by se jednalo o nespolehlivou či nesolidní společnost. Podobně jako další populární antiviry spatřil světlo světa už počátkem devadesátých let a během doby svého fungování se neustále zlepšuje a přizpůsobuje novým hrozbám. Jako jeden z průkopnických produktů v oblasti ochrany proti malware byl navržen k detekci a odstranění virů, spyware a dalšího škodlivého softwaru, ale během let se vyvinul do komplexnějšího bezpečnostního řešení, známého jako Norton 360, které nabízí komplexní ochranu včetně firewallu, ochrany e-mailu a prohlížeče, VPN služby, správce hesel a ochrany proti phishingu. Program je mimo jiné k dispozici pro různé operační systémy včetně macOS, iOS a Android.

Celkově vzato tak můžeme označit službu Norton za důvěryhodnou. 

Jednoduchost používání - 8/10

Jednou z velkých výhod Nortonu je snadné použití. Registraci, pořízení předplatného, stažení i instalaci zvládnete skutečně během chvilky i v případě, že se s technologiemi příliš nekamarádíte. Pokud byste si přece jen nevěděli rady, jednoduše si můžete pustit video návod na oficiálním YouTube kanálu společnosti Norton. 

Snadná a rychlá instalace antiviru Norton

Uživatelsky přívětivé je i samotné rozhraní. V prvé řadě nechybí čeština, což jistě potěší všechny, kteří nevládnou angličtinou. Na dashboardu najdete přehledně vše důležité, od aktuálního stavu zabezpečení zařízení po další funkce, jako je rodičovská kontrola, VPN nebo správce hesel. Množství těchto funkcí už se samozřejmě odvíjí od zvoleného tarifu, na které se blíže podíváme dále v recenzi. Po otevření záložky Zabezpečení se dostanete k dalším podrobnostem týkající se ochrany počítače, jako jsou informace o posledním zálohování, stav ochrany počítače a internetu, výkon počítače, možnost spuštění kontroly či počet dní do konce předplatného. 

Uživatelská přívětivost je samozřejmostí také v případě mobilní aplikace Norton, jejíž rozhraní sice vypadá mírně odlišně od desktopové verze, ale okamžitě se v něm zorientujete. 

Pokud bychom měli najít nějaké mínus, bohužel to budou ona nechvalně proslulá vyskakovací okna s nabídkami nejrůznějších doplňků, kterými je známý například také Avast (recenze na Avast zde). Zatímco u bezplatného Avastu to člověk zkousne, v případě placených antivirů už je to zkrátka trochu otrava. 

Funkce - 9/10

Norton musíme pochválit také z hlediska množství funkcí, které svým uživatelům nabízí. Skutečně jich není málo, ale jak již bylo řečeno, jejich počet se odvíjí od tarifu, který jste si pořídili. Nejméně funkcí najdeme u základního tarifu Norton AntiVirus Plus, který nabídne ochranu před viry, malwarem, ransomwarem a hackováním a zálohování do cloudu s kapacitou 2 GB.

Mnohem větší množství funkcí nabízí Norton 360 Standard. Zde už se kromě klasické ochrany před hrozbami můžete těšit také na soukromé připojení k internetu pomocí VPN, které lze samozřejmě pořídit i samostatně, ale finančně se tato kombinace určitě vyplatí, nemluvě o tom, že máte všechno hezky na jednom místě. V případě Norton 360 Standard je kapacita cloudu navýšena na 10 GB

Aplikace Norton Secure VPN

Pokud vám je to stále málo, zvolit můžete o něco dražší tarif Norton 360 Deluxe, který kromě všeho výše zmíněného přidává funkci rodičovské kontroly a navýšení cloudu na 50 GB. Bezpochyby nejvýkonnější je pak tarif Norton 360 Premium, který vychází o pár korun dráž než Delux a jako bonus přidává kapacitu cloudu 75 GB.

U všech tarifů nechybí inteligentní brána firewall, správce hesel a funkce SafeCam, která vás okamžitě upozorní na pokusy o přístup k webové kameře. Tarify Deluxe a Premium navíc kromě rodičovské kontroly nabídnout také funkci Školní čas, která je skvělým pomocníkem v případě, že má vaše dítě výuku na dálku a chcete, aby se plně soustředilo na práci. 

Bohužel je však třeba dodat, že některé funkce nejsou dostupné pro počítače Mac. Jde například právě o rodičovskou kontrolu, Školní čas, zálohování na cloudu a SafeCam. 

Zátěž na počítač - 9/10

Pokud pomineme chybějící funkce u některých operačních systémů, Norton je kompatibilní jak s Windows, tak operačními systémy Mac, Android a iOS. Přestože systém nijak výrazně nezatěžuje, za zmínku stojí tarif Norton 360 for Gamers, který nabídne zvýšení a optimalizaci výkonu při hraní her. 

Antivirus Norton pro gamery

Požadavky na systém vypadají následovně:

  • 2 GB RAM (minimálně 512 MB paměti RAM vyžadováno pro nástroj Recovery Tool),
  • 300 MB volného místa na pevném disku.

Cena - 9/10

Pak je tu samozřejmě otázka ceny. Ta je v případě antiviru Norton poměrně příznivá - roste exponenciálně s počtem doplňků, které váš tarif zahrnuje, respektive také s velikostí prostoru na cloudu. Dražší tarify můžete navíc používat na větším množství zařízení, viz tabulka níže. Cenu ovlivňuje také to, zda si zaplatíte předplatné na jeden či dva roky. Níže uvedené ceny jsou platné pro první rok, poté výrazně narůstají. 

NORTON ANTIVIRUSNORTON 360 STANDARDNORTON 360 DELUXENORTON 360 PREMIUM
Cena první rok399 Kč799 Kč1 199 Kč1 399 Kč
Cena 2 roky-1 589 Kč2 399 Kč2 889 Kč
Cena další rok1 099 Kč1 719 Kč2 519 Kč2 819 Kč
Počet zařízení11510

Pokud jste doufali, že Norton podobně jako Avast nabízí free verzi, musíme vás zklamat. K dispozici je bohužel jen 14denní zkušební lhůta, během které si můžete produkt bezplatně vyzkoušet. 

Zákaznická podpora - 8/10

V prvé řadě musíme dát palec nahoru za stránky i rozhraní v češtině, což je rozhodně užitečné. Pro základní a bezplatné produkty není k dispozici live chat či zákaznická linka, kde bychom mohli rychle získat odpověď na případné otázky. Vystačit si musíme s komunitním fórem a interaktivní nápovědou, která je sice rozsáhlá, ale hledání odpovědi či řešení chvíli zabere. Bohužel chybí i obyčejný kontaktní formulář či e-mail. Pokud však máte některý z placených produktů, využít můžete telefonního kontaktu i chatu. 

Nápověda antiviru Norton

Pro koho je služba Norton vhodná?

Vzhledem k širokému množství doplňků a funkcí je Norton ideální pro všechny, kteří hledají nejen klasický antivirus, ale rádi by používali také VPN, rodičovskou kontrolu, správce hesel a další užitečné pomocníky. Vhod přijde i verze pro mobily a tablety a větší množství zařízení zahrnuté v dražších tarifech, které je výhodnou volbou například pro rodiny. 

Závěrečné hodnocení - 8,8/10

Na závěr lze říci, že ačkoliv se občas objeví stížnosti některých uživatelů na rychlost či otravná vyskakovací okna, Norton je jeden z nejspolehlivějších antivirů na trhu. Ocenit musíme hlavně široké možnosti rozmanitých funkcí a doplňků, mobilní verzi, rozhraní i nápovědu v češtině a celkově dobrou uživatelskou přívětivost. Přestože je cena za první rok používání skutečně příjemně nízká, je bohužel nutné počítat s tím, že následující roky o poznání povyroste. Mínusem je také absence bezplatného tarifu, kterou nabízí například konkurenční Avast či AVG. Je tak jen na vás, zda si vystačíte s některou z těchto bezplatných alternativ, či raději vsadíte na placenou verzi, která minimálně první rok vychází u Nortonu levněji než třeba u zmiňovaného Avastu.