A

vast vám asi nemusíme zdlouhavě představovat - jedná se o jeden z nejznámějších a nejrozšířenějších antivirových programů u nás, který se pro mnohé stal synonymem pro bezpečnostní software. Avast se v průběhu let vypracoval k vytvoření komplexního balíčku nástrojů, který nejenom chrání uživatele před viry a malwarem, ale také nabídne také další užitečné funkce pro optimalizaci výkonu počítače a ochranu soukromí online. V dnešní recenzi se hezky zblízka podíváme na klíčové vlastnosti, účinnost, uživatelskou přívětivost a další parametry. Tak pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Avast - 9/10

Přestože Avast vznikl v roce 1988, tedy ještě za dob Československa, dnes se jedná o prosperující mezinárodní společnost. Avast, původně pod jménem ALWIL, založili Češi Eduard Kučera a Pavel Baudiš, který je dnes v představenstvu nové společnosti. Během více než třicetiletého fungování se společnost značně rozrostla a dnes je k dostání v celkem 45 jazycích po celém světě.

Avast - bezplatný antivirus - stáhnout zdarma

Přestože dnes se dá Avast za důvěryhodnou společnost, v minulosti se jí nevyhnul menší skandál. V roce 2020 bylo zjištěno, že Avast shromažďoval anonymizovaná data o chování uživatelů pro účely výzkumu a analýz. I když to bylo prováděno za účelem zdokonalení produktů, některé uživatele to znepokojilo, protože si sběru a prodeje svých dat nebyli vědomi. Po vlně kritika však byla divize Jumpshot, která data zpracovávala a prodávala, trvale uzavřena, a dnes se tak již obchodování s daty o vás obávat nemusíte. Obavy mít nemusíte ani z hlediska jeho primární funkce, tedy bezpečnosti - bezpečnostní databáze jsou pravidelně aktualizovány, a antivir tak na nové hrozby reaguje efektivně a včas. 

VYZKOUŠEJTE AVAST ZDARMA

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Antivirus patří mezi základní software, který by neměl chybět v žádném počítači, což by měli výrobci zohledňovat i z hlediska uživatelské přívětivosti. V případě Avastu je používání opravdu jednoduché a poradí si s ním i technicky méně zdatní jedinci. Instalaci zvládnete na pár kliknutí a podobně snadná je obsluha ovládacího panelu. Vše zde najdete přehledně rozděleno do základních kategorií a podkategorií.

Avast Premium Security - dashboard

Když se bavíme o uživatelské přívětivosti, velkým plusem je rovněž to, že se jedná o původně českou firmu, a nechybí tak rozhraní i podpora v českém jazyce. Pokud zvolíte bezplatnou zkušební verzi, dokonce se pro instalaci a následné spuštění antiviru Avast nemusíte ani registrovat. Pokud však sáhnete po placené verzi, registrace je spolu se zadáním platebním údajů samozřejmě nevyhnutelná. 

📊 Funkce - 10/10

Dalším zásadním rozdílem mezi placenou a bezplatnou verzí Avastu je počet funkcí, které máme k dispozici. Asi nebude žádným překvapením, že free Avast nabídne jen úplně základy, tedy vás bezpečně ochrání před nejrůznějšími viry, malwarem a dalšími hrozby. Kromě toho umožňuje provádět automatické celkové testy softwaru, souborů a aplikací, odesílá podezřelé soubory k analýze do cloudu či upozorňuje na potenciální hrozby.

Za zmínku stojí v případě bezplatné verze také zabezpečení sítě wi-fi, prohlížeče a e-mailu, kdy zablokuje škodlivé weby a nebezpečné stahované soubory. Těšit se můžete také na ochranu proti ransomwaru a upozornění v případě úniku dat. 

Avast antivirus - dashboard

Pak tu máme samozřejmě verzi placenou, která funkcí nabídne o poznání více. Prémiová verze Avast Premium Security zahrnuje kromě všeho, co free verze, také komplexní sadu funkcí, které mají za cíl poskytnout uživatelům ještě vyšší úroveň ochrany před různými kybernetickými hrozbami. 

Mezi klíčové funkce patří například ochrana před e-mailovými podvody, která aktivně monitoruje elektronickou poštu a identifikuje potenciálně nebezpečné nebo podvodné zprávy, což výrazně snižuje riziko phishingových útoků. Při provádění finančních transakcí prostřednictvím internetového bankovnictví poskytuje prémiový Avast ochranu před falešnými webovými stránkami, které mohly být vytvořeny s cílem krádeže citlivých údajů. S využitím pokročilé firewall chrání uživatele před pokusy hackerů o neoprávněný přístup k počítači, další významnou funkcí je ochrana před nežádoucím sledováním prostřednictvím webové kamery. Prémiový Avast také aktivně pracuje na zabezpečení hesel uložených v prohlížeči, čímž vás ochrání před jejich neoprávněným odhalením nebo krádeží. Pomáhá také chránit citlivé dokumenty před spywarem a umožňuje trvalé smazání citlivých souborů, čímž předejde jejich potenciální obnově neoprávněnými osobami.

V neposlední řadě Avast Premium aktualizuje nejpopulárnější aplikace na počítači, což pomáhá zabránit zneužití slabých míst v zabezpečení, a otevírá podezřelé soubory v bezpečném prostředí, kde nemohou počítači způsobit škodu.

Když se bavíme o funkcích prémiového Avastu, opomenout nesmíme ani balíček Ultimate, který Avast nabízí. Jak název napovídá, jedná se o balík pro kompletní ochranu vašeho počítače. Kromě Avast Premium zahrnuje také další užitečné aplikace a programy, jako je SecureLine VPN, Cleanup Premium a AntiTrack

🤖 Zátěž na počítač - 8/10

Samozřejmě se nabízí otázka, jak je na tom Avast z hlediska zátěže počítače. Co se týče místa v počítači, bezplatná i placená verze vyžadují celkem přijatelných 1 GB paměti RAM a 2 GB místa na pevném disku. Při provozu počítač nijak zvlášť nezatěžuje - při srovnání s jinými antiviry patří spíše k takovému průměru, kdy počítač nijak extrémně nezpomaluje, ale našly by se i antiviry s menším zpomalením.

💰 Cena - 8/10

Bavíme-li se o placených verzích, Avast nabízí celkem dvě, respektive prémiovou verzi a balíček Ultimate, který kromě prémiové verze obsahuje také další prémiové programy. U obou verzí záleží cenovka na tom, zda zvolíte tu pro jeden počítač, či deset zařízení. Srovnání cen a také jejich nárůst po prvním roce používání (kdy získáte poměrně velkou slevu) si můžete prohlédnout v následující tabulce. Zároveň je třeba dodat, že uvedené ceny jsou pro operační Windows, ceník pro Mac se mírně liší.

Avast PremiumAvast Ultimate
Cena za první rok pro 1 zařízení690 Kč/rok1 190 Kč/rok
Běžná cena pro 1 zařízení1 490 Kč/rok2 290 Kč/rok
Cena za první rok pro 10 zařízení990 Kč/rok1 490 Kč/rok
Běžná cena pro 19 zařízení1 790 Kč/rok2 890 Kč/rok

Pokud pomineme placenou verzi, k dostání je také free verze, kterou Avast už od svých počátků před pár dekádami používal jako chytrý marketingový nástroj. Bezplatná verze pochopitelně nabídne o poznání okleštěné funkce (jak jsme vám přiblížili výše v sekci věnované funkcím), počítat musíme také s poměrně častými vyskakovacími okny, která upozorňují na bezpečnostní hrozby a pobízejí k pořízení placené verze.

VYZKOUŠEJTE AVAST ZDARMA

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Jak již bylo řečeno, velkou výhodou Avastu je česká lokalizace, a to včetně podpory. Ačkoliv musíme pochválit rozsáhlou nápovědu přímo na webu, zákaznická podpora má i nějaké ty mouchy. V prvé řadě nelze podporu kontaktovat telefonicky - spokojit se musíme s kontaktním formulářem. Zároveň na webu chybí live chat, takže při řešení naléhavého problému vám nezbývá nic jiného, než si počkat na odpověď na dotaz vznesený skrze formulář, nebo se pustit do pátrání po řešení v sekci nápovědy.

Avast antivirus - zákaznická podpora

✏️ Pro koho je služba Avast vhodná?

Jasnou volbou je Avast v případě, že hledáte efektivní bezplatný antivirus. Zároveň nabízí několik různých tarifů, a svou cenovou kategorii si tak najde opravdu každý, ať už potřebujete chránit jedno zařízení, či více. K dispozici je jak pro Windows, tak Mac, uživatelé Linuxu však přijdou zkrátka. 

✅ Závěrečné hodnocení - 8,5/10

Celkově vzato je Avast spolehlivým antivirem za poměrně příznivou cenou, a to hlavně v prvním roce používání. Přestože maximum funkcí nabídne samozřejmě placený tarif, ani bezplatná verze nezůstává pozadu a poskytuje základní ochranu. Na druhou stranu je u free verze nutné počítat s otravnými vyskakovacími okny, která se člověka snaží dostačit k pořízení placeného tarifu. V závěrečném zhodnocení nemůžeme opomenout ani trochu horší podporu - pokud potřebujete pohotově vyřešit nějaký problém, bohužel nemůžete podporu kontaktovat telefonicky.

VYZKOUŠEJTE AVAST ZDARMA