F

akturoid je služba, která vám pomůže uspořádat si vaše účetnictví a mít ho neustále pod kontrolou. Pokud nechcete dělat účetnictví na koleni, nebo chcete využít funkce jako párování plateb či seznam kontaktů, podívejte se, co vám tato služba nabízí.

🛡️ Důvěryhodnost služby Fakturoid - 10/10

Fakturoid byl vypuštěn do světa na Štědrý den v roce 2009 Lukášem Konarovským a Janem Korbelem. Ti se pro vytvoření takové služby rozhodli ze stejného důvodu jako mnoho lidí před nimi. Sami byli živnostníci a dostupné nástroje nepovažovali za dostačující. Firma se nespoléhá ani na dotace, ani na investice a spoléhá se jen na své vlastní příjmy. 

Dnes Fakturoid používají desetitisíce klientů, kteří každý měsíc vystaví více než 300 000 faktur za více než 4 miliardy korun. Mezi jejich zákazníky je samozřejmě mnoho živnostníků různých profesí a z firem je to například Kiwi.com, Česká obec sokolská nebo cestovatelský portál Amazing places. Službu považujeme za důvěryhodnou.

📊 Funkce - 10/10

Jak je zmíněno výše, Fakturoid je určen k tomu, aby vám usnadnil práci s účetnictvím, s vydáváním a přijímáním faktur, umožňuje vám také mít lepší přehled o vašich financích. Co ale nabízí za konkrétní funkce?

  • Faktury online - vytvářet faktury je s touto aplikací snadné. Stačí zadat IČO a zbytek fakturačních údajů se sám vyplní. Faktury navíc můžete posílat rovnou z aplikace, nemusíte je stahovat. Další výhodou je, že rovnou uvidíte, zda ji váš zákazník nebo partner viděl a kdy přesně. 
  • Vzhled faktury - vzhled si můžete upravit tak, aby co nejvíce souznil s vaším brandem. Můžete si vybrat základní vzhled z pěti možností včetně barvy a také můžete přidat vaše logo a podpis.
  • Párování plateb - tato funkce vám umožní propojit platby, jež vám přijdou na účet, s fakturami, které jste vydali. Pokud platba nejde propojit s žádnou fakturou, dostanete upozornění.  
  • Automatizace - různé procesy spojené s účetnictvím si můžete automatizovat. Například pokud některým klientům fakturujete pravidelně stejné částky, můžete si nastavit, kdy se má faktura odeslat a že se po spárování platby s fakturou odešle daňový doklad. Také si můžete nastavit upomínkové e-maily, které budou lidem chodit, pokud nezaplatí do data splatnosti. 
  • Exporty - tato funkce se bude hodit vaší účetní. Pouze jí dáte přístup do vašeho účtu a ona si už vyexportuje přesně to, co bude potřebovat, a to ve formátu, ve kterém to potřebuje. Navíc může uzamknout ty doklady, které jsou už zaúčtované, abyste v nich už nic neměnili. Také jí můžete k jednotlivým dokladům doplňovat interní poznámky. K nákladům jde také přidat PDF nebo obrázek původního dokladu. 
  • QR kód - na fakturách si můžete zobrazit QR kód. Vaši klienti tak mohou zvolit variantu platby pomocí QR kódu, jež je pro mnoho lidí rychlejší a jednodušší. 
  • Platební brána - díky této funkci můžete svým klientům umožnit také platit faktury kartou. Tato možnost se jim pak bude ukazovat na online faktuře, která jim přijde do e-mailu. 
  • Statistiky - Fakturoid vám nabízí také statistiky, díky nimž si budete moct udržovat přehled o vašem podnikání. Výdaje a náklady si můžete oštítkovat podle toho, na co je platba určena (školení, marketing apod.). Můžete si tak udržovat přehled o tom, z čeho vám jdou největší příjmy a za co nejvíce utrácíte.
  • Evidence nákladů - stejně jako můžete ve Fakturoidu spravovat vydané faktury, můžete také zadávat vaše náklady, abyste měli opravdový přehled o vašem podnikání. Jakmile zadáte všechny náklady, můžete je pouze označit a aplikace vám vygeneruje hromadný příkaz k úhradě. Ušetříte si tím tedy čas. 
  • Mobilní aplikace - v první řadě je třeba zmínit, že Fakturoid používá responzivní web, takže se obrazovka vždy přizpůsobí displeji, ať už ho budete používat na počítači, tabletu nebo na mobilu. Fakturoid ale nabízí také mobilní aplikaci, takže můžete mít vyúčtování vždy po ruce. 
  • Daňové přiznání - abyste se s daněmi nemuseli dělat úplně sami, můžete si některé podklady vygenerovat ve Fakturoidu. V aplikaci si můžete vygenerovat například přiznání k dani z příjmů a přidané hodnoty, kontrolní hlášení apod. 

Fakturoid nabízí běžné funkce, které od služby nabízející správu účetnictví jednoduše očekáváte, ale také mnoho funkcí navíc, které vám práci s financemi usnadní a dá se říct, že i zpříjemní. 

⚙️ Uživatelské prostředí - 9/10

Uživatelské prostřední má celkem líbivý design a poměrně jednoduchou strukturu. Hned po přihlášení na vás vyskočí jednoduchý přehled, kde najdete vaši finanční bilanci (příjmy versus náklady) za měsíc, čtvrtletí nebo rok; uvidíte, pokud je nějaká částka po splatnosti, a to co se týče vydaných faktur, ale i vašich nákladů; a také uvidíte, co je potřeba vyřešit (e-maily, nespárované platby apod.).

V dalších sekcích uživatelského prostředí pak můžete spravovat faktury, zadávat náklady, vytvářet seznamy kontaktů a sledovat statistiky, kde si také můžete vytvořit plán, což vám pak může pomoci udržet vše pod kontrolou. U většiny z těchto kategorií najdete také funkci exportování. 

Po levé straně menu najdete jakési tlačítko rychlé volby, kde se jedním kliknutím dostanete k vytváření faktur, položek ceníku (pokud operujete častěji se stejnými položkami, vyplatí se vám vytvořit ceník a při vytváření faktur pak jednoduše vyberete z ceníku), kontaktů, pravidelných faktur a šablon. 

Uživatelské prostředí není přehnaně komplikované a rozhodně se v něm brzy zorientujete. Lze také využít funkci vyhledávání, kam můžete zadat číslo faktury, jméno odběratele / dodavatele nebo štítek, pod kterým jste si fakturu uložili. 

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Fakturoid má celkem přehledné rozložení, takže bychom řekli, že určitě patří k těm jednodušším aplikacím a všechny základní funkce si osvojíte během pár okamžiků. Co se týče těch pokročilejších, jako je využití statistik naplno, nebo úplné využití automatizace, může chvíli trvat, než si to zautomatizujete natolik, abyste nad tím nemuseli přemýšlet, ale v případě problémů je zde nápověda, nebo podpora. 

Registrace je velmi jednoduchá. Pouze zadáte e-mailovou adresu, zvolíte si heslo a vyberete zemi, ve které podnikáte (Česko nebo Slovensko), aby služba fungovala na základě platné legislativy. IČO zadat můžete, ale nemusíte, pokud ho nemáte. V druhé části formuláře zadáte info o firmě, nebo o vás jako o fyzické osobě a uvedete, zda jste plátcem DPH, nebo ne. 

V posledním kroku už jde o nastavení samotné aplikace. Určíte si, jak bude vypadat číslování vašich faktur, jak bude vypadat jejich patička, jaký bankovní účet chcete spárovat s aplikací a můžete zde rovnou nahrát i logo a razítko s podpisem. 

💰 Cena - 7/10

Fakturoid vám dává na výběr ze tří tarifů: zdarma, základ a komplet. Bezplatná verze je značně omezená, ale pokud fakturujete jen několika málo lidem stále dokola, může vám stačit. Jaké jsou tedy v tarifech rozdíly?

Zdarma

  • Cena: zdarma
  • Tento tarif vám nabízí jeden přístup a možnost zadat až pět odběratelů a dodavatelů, dvoufázové ověření, QR kód na fakturách, možnost vytvářet faktury ve více než 30 měnách a v osmi jazycích. Můžete vytvořit jednu pravidelnou fakturu a posílat upomínkové e-maily. Přístupné máte také statistiky, ale bez štítků nebo možnosti vytváření plánu.

Základ

  • Cena: 210 Kč měsíčně za uživatele s DPH (193 Kč při platbě za celý rok)
  • V ceně tohoto tarifu je přístup pro účetní (neplatí se jako další uživatel) a neomezený počet odběratelů a dodavatelů, můžete dělat hromadné akce u faktur a nákladů jako například hromadný příkaz, budete si moct vybrat až z pěti možností vzhledu faktury. Dále můžete vytvářet ceník a uvidíte, kdy se vaši klienti podívali na fakturu; aplikace vám také bude hlídat, kdy se přiblížíte hranici pro placení DPH. U tohoto tarifu bude dostupné také párování plateb a statistiky s využitím štítků. Nakonec také budete moci vytvářet některé podklady pro daňová přiznání.

Komplet

  • Cena: 420 Kč měsíčně za uživatele s DPH (385 Kč při platbě za celý rok)
  • Tento tarif nabízí, kromě toho co najdete u těch předchozích, možnost výběru vlastní barvy na faktuře, možnost využití platební brány a její umístění na online fakturu, můžete si vytvářet finanční plány a vytvářet podklady ke kontrolnímu hlášení a DPH.

Fakturoid také nabízí začínajícím podnikatelům 50% slevu po dobu prvního roku za předpokladu, že zaplatíte za celý rok.

Cenově se pohybuje na podobné úrovni jako jiný velmi oblíbený nástroj iDoklad, jenž nabízí o jeden tarif navíc, ale cenově nejde o veliký rozdíl. Co se týče nabídky, obě služby nabízí víceméně stejné funkce, Fakturoid je o něco levnější, přehlednější a uživatelsky příjemnější, pokud si platíte tarif pro jednoho uživatele (a účetní). Rozdíl je však v tom, že platíte za jednotlivé uživatele a ne jednorázovou částku za celý tarif, takže pokud chcete, aby k účtu mělo přístup více lidí, Fakturoid vás nakonec vyjde dráž. 

🤖 Možnosti propojení - 8/10

Účet u Fakturoidu můžete propojit s aplikacemi třetích stran a ušetřit si tak práci. Jde o aplikace z různých oblastí, všechny jsou ale souvisí s podnikáním a měli by vám umožnit pracovat s různými aspekty vaší živnosti na jednom místě. O jaké oblasti tedy jde?

  • E-shopy - Magento, Shopify, WooCommerce a další
  • CRM - SupportBox, Anabix, Raynet
  • Řízení projektů - Freelo, Trello, Todoist
  • Finanční nástroje - Bankonaut Flow, Tooltee
  • Platební brány - PayPal, GoPay
  • Ostatní - Google tabulky, Slack a například Integromat, který vám umožní propojení se stovkami dalších aplikací

Aplikaci můžete samozřejmě napojit na vaši banku, a díky tomu využívat funkci párování plateb, a na pokladní systémy (například Money S3, Ekonom a Pohoda), čímž ušetříte práci své účetní.

Možnosti propojení možná nejsou tak působivé co do kvantity, ale typy dostupných aplikací jsou přesně takové, jaké ke své práci můžete potřebovat. Pokud by vám přesto něco chybělo, je pravděpodobné, že aplikaci najdete přes Integromat a v nejhorším můžete také provést integraci přes API.

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Fakturoid vám nabízí nápovědu, ve které můžete vyhledávat buď podle klíčových slov, nebo podle jednotlivých témat, a ta vám pomůže zorientovat se v aplikaci nebo vám umožní vyřešit nastalý problém aniž byste kontaktovali podporu. Najdete tam také odpovědi na nejčastější otázky. Užitečné a zajímavé informace můžete najít také na jejich blogu, kde jsou často představovány novinky, které Fakturoid přináší. 

Kromě toho na jejich webových stránkách naleznete takzvaný podnikatelský almanach, který vám poskytne informace týkající se všech aspektů podnikání, nejen účetnictví. Najdete tam mimo jiné návody jak založit živnost, nebo s.r.o., jaká je platná legislativa, jak pracovat s daněmi nebo různé rady a tipy do podnikání, jako je cenotvorba nebo profesní vzdělávání. 

Co se týče podpory, můžete je kontaktovat na e-mailové adrese nebo pomocí chatového okna. Podpora funguje ve standardní pracovní době od pondělí do pátku a zaručují odpověď do hodiny. 

Ačkoliv rychlá odpověď je rozhodně ocenitelná, u podpory trochu chybí možnost telefonické konzultace, který může některým z vás více vyhovovat. Pokud ale neradi mluvíte po telefonu a e-mail nebo chat jsou pro vás ideální variantou, pak nepotřebujete nic víc, než co vám Fakturoid nabízí.

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Fakturoid

Tato aplikace je pro všechny, kteří si chtějí udržet pořádek v účetnictví. Mohou ji používat živnostníci na volné noze, kteří třeba nemají tolik rozdílných faktur, protože spolupracují s několika stálými partnery, ale pokud mají externího účetního, aplikace přijde vhod ve chvíli, kdy je třeba zpracovávat daně. 

Nebo i firmy, kteří spolupracují s dodavateli i odběrateli a chtějí mít nejen jednoduchou komunikaci s účetní, ale také opravdový přehled, chtějí využít statistiky a párování plateb jim opravdu usnadní život. 

Závěrečné hodnocení - 8,7/10

Tato aplikace nabízí celou řadu velmi užitečných funkcí, například online fakturu, kam kromě údajů pro bankovní převod můžete přidat možnost zaplatit QR kódem, nebo pomocí platební brány kartou. Fakturiod také nabízí možnost rozdělit si výdaje a příjmy pomocí štítků, které vám pak pomohou udržovat si přehled o tom, odkud k vám plynou peníze a za co je nejvíce utrácíte. Pomůže vám to efektivně hospodařit a dělat plány do budoucna.

Nevýhodou aplikace může být to, že nenabízí telefonickou podporu, nebo to, že pokud chcete, aby k vašemu účetnictví mělo přístup více lidí (nepočítáme účetní), musíte platit za každého uživatele, což například u iDokladu není nutné.