P

okud hledáte efektivní SEO nástroj, nemusíte chodit daleko. Jeden takový totiž vznikl přímo u nás v České republice. Jedná se o Collabim, který vám pomůže například s měřením pozic klíčových slov, monitorováním PPC reklamy, ale třeba také monitorováním organické pozice vaší konkurence. Jak si vedl v našich očích vám prozradíme v dnešní recenzi. Tak pojďme na to!

Collabim - SEO nástroj - hlavní strana

🛡️ Důvěryhodnost - 10/10

O tom, že jde o skutečně důvěryhodný nástroj, napoví možná už samotný fakt, že se jedná o nejpoužívanější (český) SEO nástroj u nás. Má už za sebou více než desetiletou historii - jeho počátky se datují do roku 2011, kdy ho stvořil jeho zakladatel Jiří Koutný. Jakožto bývalý SEO konzultant nástroj vytvářel na skutečné potřeby těch, pro které je nástroj určen. 

VYZKOUŠEJTE COLLABIM ZDARMA

O tom, že udělal krok správným směrem, svědčí i to, že se svým nástrojem v roce 2011 vyhrál první místo na soutěži AMI Mashup Contest. Od té doby však společnost značně pokročila, rozrostla se a expandovala i do zahraničí. 

💪 Jednoduchost používání - 8/10

Samotné používání nástroje není nic složitého ani zdlouhavého. Ať už se rozhodnete začít bezplatnou zkušební verzí, či tou placenou, registrace je otázkou několika málo minut. Stačí vyplnit jméno a příjmení, e-mailovou adresu, případně také mobilní telefon.Jakmile máte registraci hotovou, přichází čas na vložení URL adresy vašeho webu. Collabim vám následně vypíše klíčová slova, která jsou pro váš web relevantně, případně je můžete vložit sami. 

Collabim - recenze - nastavení měření

Poté už se můžete se pustit do objevování rozmanitých funkcí, na které se podíváme dále v recenzi. Přestože může chvíli trvat se zorientovat, po chvíli hledání najdete přesně to, co zrovna potřebujete. Prakticky každá funkce má v menu svou vlastní záložku, což možná působí trochu nepřehledně, ale na druhou stranu nemusíte zdlouhavě pátrat. 

Když se bavíme o uživatelském rozhraní, za zmínku možná stojí také to, že na první pohled nevypadá, že by šlo s dobou. Naštěstí poněkud zastaralé vzezření nemá na jednoduchost použití žádný vliv a jedná se tak spíš o věc osobních preferencí, takže body za takovou drobnost strhávat nebudeme.

📊 Funkce - 9/10

Funkcí nabídne Collabim skutečně přehršel, ačkoliv samozřejmě závisí na zvoleném tarifu (o cenách však až později). Asi nebude žádným překvapením, že mezi základními funkcemi najdeme hlavně historii, návrhy, sledování a měření klíčových slov, přehled zpětných odkazů a jednorázové analýzy. Další užitečnou funkcí je marketingový deník, do kterého si ho můžete zapsat všechny vaše zásahy do SEO. 

Pokud sáhnete po některém z placených tarifů, které nabízejí pokročilé funkce, těšit se můžete například na sledování konkurence, analýzu stránek a reporty. Nechybí ani funkce SiteFinder, která vám pomůže najít vhodné příležitosti pro získání zpětných odkazů pro váš web. A pokud jste freelancer nebo agentura, můžete se bezplatně zařadit do online SEO katalogu, který Collabim provozuje.

V souvislosti s funkcemi, které Collabim nabízí, rozhodně nemůžeme opomenout tzv. Svatý grál, který nástroj odlišuje od konkurence. Svatý Grál představuje vynikající nástroj, který umožňuje podrobně zkoumat klíčová slova online projektů. Tým Collabimu každý týden měří miliony klíčových slov, což vám poskytne důkladný pohled na pozice vašich webů na stránkách vyhledávačů. Pro využití této funkce stačí zadat adresu domény a Svatý Grál okamžitě odhalí, pro kolik klíčových slov se daný web v databázi Collabimu vyskytuje. Umožňuje také získat inspiraci od konkurence nebo kontrolovat efektivitu zobrazování webu ve vyhledávačích. 

💰 Cena - 10/10

Dalším důležitým kritériem je samozřejmě také cena. V prvé řadě kvitujeme, že Collabim nabízí zkušební verzi, v rámci které si můžete během čtrnácti dní zdarma vyzkoušet všechny funkce a jednorázové analýzy. Kromě toho je k dispozici free verze, která je značně omezenou verzí placených tarifů. V bezplatné verzi se budete muset spokojit s omezením na 150 klíčových slov, 1 web a 150 kreditů na analýzy. Pro free verzi není třeba zadávat údaje z platební karty.

VYZKOUŠEJTE COLLABIM ZDARMA

První placený tarif, který najdete pod názvem Lite, již nabídne i pokročilé funkce, stejně jako dražší tarify Advanced, Profi, Business, Agency a Corporation. Jednotlivé tarify se od sebe liší zejména počtem měřených klíčových slov, webů a kreditů na analýzy, jak vidíte níže v tabulce. Pokud vám ani jedna z možností nevyhovuje, stačí Collabim kontaktovat a nechat si vytvořit nabídku na míru.

LiteAdvancedProfiBusinessAgencyCorporation
Cena při roční platbě 449 Kč/ měsíc855 Kč/ měsíc1 199 Kč/ měsíc2 999 Kč/ měsíc4 498 Kč/ měsíc6 747 Kč/ měsíc
Cena při měsíční platbě499 Kč/ měsíc950 Kč/ měsíc1 332 Kč/ měsíc3 332 Kč/ měsíc4 998 Kč/ měsíc7 497 Kč/ měsíc
Počet klíčových slov7 50015 00022 50060 00090 000135 000
Počet webů51015406090
Kreditů na analýzy7002 500 3 5058 76813 15319 729
Limit jednorázových analýz5 denně15 denně999 denně999 denně999 denně999 denně
Limit návrhů klíčových slov30 denně100 denněNeomezeněNeomezeněNeomezeněNeomezeně

Jak je vidět, výběr tarifů je opravdu široký a ceny nejsou nijak závratné, vybere si tak opravdu každý. A jak již bylo řečeno: pokud si nejste jistí, zda je pro vás Collabim tím pravým ořechovým, vyzkoušet si ho můžete v trialu nebo ve free verzi, která je sice značně osekaná o pokročilé funkce, ale pro to, abyste si udělali o nástroji hrubou představu, naprosto dostačuje. 

🤖 Možnosti propojení - 10/10

Další poměrně zásadní otázkou jsou možnosti integrace s dalšími aplikacemi a nástroji. V tomto směru přijde vhod, že má Collabim své vlastní API a umožňuje exportovat data do jiného nástroje. Pokud provozujete svůj web například na WordPressu, radost vám jistě udělá fakt, že má svůj vlastní plugin, možnost propojení nechybí například u českého e-shopového řešení Shoptet. V neposlední řadě lze Collabim propojit s analytickými nástroji Google Analytics a Google Search Console. 

📧 Zákaznická podpora - 10/10

Pokud máte nějaké dotazy, bez ohledu na zvolený tarif se můžete obrátit na zákaznickou podporu, která je k zastižení na telefonu, e-mailu i prostřednictvím kontaktního formuláře. Kromě toho doporučujeme nahlédnout do sekce Užitečné informace v zápatí webu, kudy se dostanete například do SEO Akademie či blogu s mnoha užitečnými radami a tipy. 

Collabim recenze - Collabim SEO Akademie

✏️ Pro koho je nástroj Collabim vhodný

Ať už jste majitel webu nebo e-shopu, freelancer, agentura nebo třeba markeťák nějaké firmy, předplatným Collabim pravděpodobně neprohloupíte. Cena není nijak závratně vysoká a získáte opravdu bohaté množství rozmanitých a především užitečných funkcí. A pokud se SEO teprve začínáte a občas si nevíte rady, rozhodně oceníte velké množství vzdělávacích materiálů, které je na webu, respektive v rámci akademie Collabim a přidruženého blogu k dispozici.

VYZKOUŠEJTE COLLABIM ZDARMA

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Jak asi vyplývá z hodnocení, které si v dnešní recenzi nástroj Collabim vysloužil, tenhle pomocník se SEO si vaši pozornost rozhodně zaslouží. Přestože bychom nějaké ty mouchy v podobě lehce nepřehledného menu a tak podobně našli, Collabim nabídne dobrý poměr ceny a výkonu. Plusové body získává také za obsáhlou Akademii a sekci vzdělávání, kde najdete různá školení. Přestože to samozřejmě není primárním účelem nástroje, představují přidanou hodnotu, kterou třeba začátečníci a mírně pokročilí ocení. Podobně musíme pochválit zákaznický servis, který je k dispozici pro všechny tarify bez rozdílu.