P

okud bychom se podívali na žebříčky těch nejlepších antivirů, ESET na nich zpravidla nechybí - podobně jako Avast či AVG patří mezi nejpoužívanější antivirové programy u nás. V případě, že zvažujete, zda sáhnout právě po antivirové ochraně od společnosti ESET, jste na správném místě. V dnešní recenzi se dozvíte, jak si ESET stojí a zda bude pro vás tou pravou volbou.

Důvěryhodnost služby ESET - 10/10

Zatímco zmiňované antiviry Avast (aktuální recenze zde) a AVG (aktuální recenze AVG) jsou dílem českých programátorů, společnost ESET se zrodila na sousedním Slovensku. Přestože samotný vznik společnosti se datuje více než třicet let do minulosti (konkrétně do roku 1992), svůj první antivirový program vyvinuli její zakladatelé Miroslav Trnka a Peter Paško už v roce 1987. V současné době patří ESET mezi nejúspěšnější slovenské firmy a působí v celosvětovém měřítku.

O důvěryhodnosti společnosti nám tak může napovědět například fakt, že její produkty používá více než miliarda uživatelů po celém světě. 

Výhody antiviru ESET

Jednoduchost používání - 9/10

Vzhledem k tomu, že antivirus používá široké spektrum uživatelů rozmanité technické zdatnosti, klíčovou vlastností je především snadná instalace a použití. Instalaci zvládnete na pár kliknutí pomocí instalačního balíčku, orientace je poměrně přímočará i přímo v aplikaci antiviru. Celé prostředí je v češtině, takže se snadno zorientují i ti, kteří neumí anglicky.

Uživatelské rozhraní se příliš neliší od obdobných antivirových programů, jako je zmiňované AVG a Avast. Zatímco aktuální informace o stavu ochrany a zabezpečení najdete v záložce Domů, sken počítače snadno spustíte v záložce Kontrola počítače. Nechybí ani samostatná sekce pro aktualizace, nástroje, nastavení a samozřejmě také nápovědu a zákaznickou podporu. Plusové body musíme udělit za minimum falešných varovných hlášení o virech v počítači, která jsou poměrně známým neduhem zmiňovaného Avastu (zejména v jeho bezplatné verzi). 

Funkce - 9/10

Zajímat nás budou také zahrnuté funkce antiviru. Jejich množství samozřejmě závisí na zvoleném tarifu, respektive úrovni ochrany. Základní ESET Home Security Essential nabídne například nepřetržitou ochranu před viry, malware, phishingem, rodičovskou kontrolu, štít proti ransomwaru, zabezpečení webkamery, funkci rychlého skenu bez vyrušení, nonstop ochranu bankovnictví, zabezpečený prohlížeč či ochranu pro chytré telefony, bohužel však musíme oželet správce hesel a šifrování citlivých dat a fotografií. Tyto funkce jsou už k dispozici u balíku ESET Home Security Premium. Za zmínku stojí také funkce Anti-Theft, která pomáhá najít ukradené zařízení.

Jaké funkce ESET nabídne?

Pokud chcete skutečně maximální ochranu, jasnou volbou je ESET Ultimate, který kromě všech zmiňovaných funkcí nabídne také vyčištění metadat, blokaci nevyžádaných notifikací a neomezenou VPN. V nabídce nechybí ani speciální řešení pro firmy, která nabídnou dodatečné funkce, jako například ochranu serverů.

Bez ohledu na zvolený tarif zejména při práci či hraní her oceníte tzv. herní neboli tichý mód, kdy se nezobrazují žádná rušivá oznámení a vyskakovací okna o stavu zabezpečení. 

Zátěž na počítač - 10/10

Tím se dostáváme k otázce zátěže počítače. Obecně se dá říci, že antivirus ESET počítač nijak výrazně nezatěžuje. Podporuje operační systémy Microsoft Windows 11/10/8.1/8/7, na disku budete potřebovat minimálně 350 MB, optimálně však alespoň 400 MB (optimálně), a k tomu 500 MB paměti RAM. Například ve srovnání s antivirem AVG (který vyžaduje minimálně 1 GB paměti RAM a 2 GB místa na pevném disku) jsou to velice nízké hodnoty. 

Pokud patříte mezi majitele jablíčka, určitě vám udělá radost, že ESET nabízí své produkty i ve speciální verzi pro Mac.

Cena - 9/10

Než se podíváme na ceník antiviru ESET, v prvé řadě nesmíme zapomenout na bezplatnou verzi. Co si budeme povídat, mnoho uživatelů se na free antiviry spoléhá, ale v případě antiviru ESET bohužel nepochodí. Nenabízí klasickou bezplatnou verzi jako například Avast, ale pouze 30denní zkušební lhůtu, během které si můžete antivirus otestovat. 

Co se týká placené verze, cena se samozřejmě odvíjí od zvoleného tarifu, respektive modulu. Za základní ochranu v podobě ESET NOD32 Antivirus a ESET Cyber Security vypadají ceny následovně: 

1 zařízení2 zařízení3 zařízení4 zařízení
Předplatné/prodloužení na 1 rok bez DPH612 Kč715 Kč818 Kč921 Kč

Většina zákazníků však asi sáhne spíše po balíku ESET Home Security, který nabídne dodatečné funkce zmiňované výše. Jak již bylo řečeno, cena se odvíjí dle počtu funkcí, potažmo zvoleného tarifu (Essential, Premium, Ultimate), a počtu zařízení. 

Zatímco za tarif Essential pro jedno zařízení zaplatíte ročně 990 Kč, roční tarif Premium pro tři zařízení vás vyjde na 1 490 Kč. V obou případech se vyplatí zvolit dvouleté předplatné, ke kterému dostanete slevu ve výši 200, respektive 300 Kč. Nejpokročilejší ochrana Ultimate pro pět zařízení vychází ročně na 2 990 Kč, slevy pro dlouhodobé předplatné už se bohužel nedočkáte. Pokud vám tyto konfigurace tarifu a počtu zařízení nevyhovují, konkrétní ceny dle vašich specifických požadavků si můžete jednoduše spočítat na webu ESET, či nahlédnout do sekce Ceník, kde jsou ceny podrobně rozepsány pro všechny dostupné moduly, tarify a balíky. 

Ceník balíků ESET

Zákaznická podpora - 10/10

Bezesporu velkou výhodou antivirů ESET je výborná zákaznická podpora. Nejen, že můžete podporu a zákaznický servis kontaktovat v češtině, ale dostupná je jak e-mailem, tak na telefonu, což bohužel nebývá samozřejmostí. Live chat bohužel chybí. Technická podpora na telefonu je pro uživatele zcela zdarma a dostupná každý všední den od 8:30 do 17:00.

Pokud řešíte technický problém, obrátit se můžete rovněž na rozsáhlou nápovědu, která zahrnuje řešení těch nejčastějších, ale i poměrně okrajových technických problémů. Dále můžete využít uživatelské příručky, které jsou v sekci nápovědy ke stažení, shlédnout na oficiálním YouTube kanálu ESET Knowledgebase vzdělávací videa (pouze v angličtině), či vznést svůj dotaz na ESET fóru. Užitečné informace naleznete také na přidruženém ESET blogu se zajímavými tematickými články. 

Nápověda a zákaznická podpora ESET

Pro koho je antivirus ESET vhodný?

Vzhledem k široké nabídce různých tarifů s rozmanitými funkcemi a pro různý počet zařízení si v sortimentu antiviru ESET vybere opravdu každý. Běžní uživatelé ocení poměrně příjemnou cenu, uživatelskou přívětivost, minimum vyskakovacích oken se zbytečnými varováními i příjemně nízkou zátěž a minimální zpomalení počítače. ESET myslel i na náročnější zákazníky, díky čemuž můžete spolu s antivirem ESET pořídit i VPN či správce hesel a další užitečné pomocníky pro bezpečné procházení webu. 

Nechybí ani speciální nabídka pro malé, střední i velké firmy, pro které si společnost ESET připravila specializovaná firemní řešení, která zohledňují specifické potřeby ochrany firemních serverů a tak dále.

Závěrečné hodnocení - 9,5/10

Na závěr nezbývá než přiznat, že ESET se řadí mezi populární antiviry právem. Navzdory silné konkurenci si vydobyl své místo na trhu, a to jak díky vysoké kvalitě ochrany, tak možnosti přizpůsobit předplatné svým potřebám z hlediska funkcí i počtu zařízení. Kvitovat musíme rovněž celkem nenáročné systémové požadavky a přehledné rozhraní, ve kterém se neztratíte. Zkrátka a dobře, pokud hledáte kvalitní a spolehlivý antivirus, ESET nebude krokem vedle.