V

ýběr toho pravého antivirového programu může být tak trochu hledání jehly v kupce sena - nabídka zahraničních i tuzemských antivirů je zkrátka opravdu široká. Pokud máte v hledáčku antivirus AVG, jste na správném místě. V dnešní recenze se podíváme nejen na cenu, za kterou AVG pořídíte, ale také jeho funkce a další zásadní parametry. Tak pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby AVG - 10/10

Společnost AVG Technologies, která stojí za produktem AVG AntiVirus, není na trhu žádným nováčkem - založena byla už v roce 1991, tedy jen o pár let později, než konkurenční Avast (aktuální recenze Avast). Společnost Avast Software však nezmiňujeme náhodou. Sehrála v historii AVG poměrně zásadní roli, když ho v roce 2016 koupila. To odstartovalo novou éru AVG, kdy bylo sice zachováno jméno původního antivirového programu, ale dostal jádro a virovou databázi Avastu.

VYZKOUŠEJTE AVG ZDARMA

Přestože samotný Avast má na kontě nepříjemný škraloup, který si vysloužil skandálem se shromažďováním uživatelských dat, AVG Antivirus lze jednoznačně považovat za důvěryhodnou službu, které můžete věřit.

💪 Jednoduchost používání - 8/10

Pokud máte zkušenost se zmiňovaným Avastem, AVG Antivirus vás z hlediska uživatelského rozhraní a přívětivosti nejak zvlášť nepřekvapí. Téměř totožný je jak proces instalace, tak odinstalace (která bývá poněkud komplikovanější a provádí se přes odinstalační balíčky). Pokud zvolíte bezplatnou verzi, počítejte také s vyskakovacími okny, které vás budou informovat o potenciálním nebezpečí ve snaze přimět vás přejít na placenou verzi. 

AVG AntiVirus - průběh ochranny a zabezpeční vašeho počítače

Avastu se velice podobá i samotné uživatelské rozhraní. Provedení testu počítače je záležitostí na pár kliknutí, stejně tak celková orientace v rozhraní. Hlavní okno AVG antiviru je intuitivně rozděleno do několika klíčových sekcí, což zvyšuje uživatelskou přívětivost. Zatímco horní navigace zahrnuje záložky Výsledky, Podpora a Možnosti, vodorovný pás ve středu okna obsahuje přehled instalovaných komponent, zobrazených jako světle zelené bloky s ikonou příslušné komponenty a informací o jejím aktuálním stavu. Graficky znázorněné Moje aplikace v téže části nabízejí přehled doplňkových aplikací AVG Internet Security. Zkratková tlačítka pro testování, zlepšení výkonu a aktualizaci v dolní části hlavního okna umožňují rychlý přístup k nejdůležitějším a nejčastěji používaným funkcím. 

Celkově vzato je rozhraní AVG antiviru uživatelsky přívětivé a dobře organizované, což usnadňuje správu všech bezpečnostních funkcí.

📊 Funkce - 10/10

Asi nebude žádným překvapením, že AVG Antivirus nabízí širokou škálu pokročilých funkcí, které zajišťují komplexní ochranu počítače před různými formami malwaru. Díky svému pokročilému antivirovému jádru je schopen detekovat a odstranit viry, ransomware, spyware a další formy škodlivého softwaru. Behaviorální štít sleduje chování softwaru na počítači a včas vás upozorní na případné podezřelé aktivity.

Co si budeme povídat, umělá inteligence je trendem posledních let, a není tak divu, že jednou z funkcí, které AVG nabídne, je detekce pomocí umělé inteligence, která umožňuje identifikaci nových vzorků malwaru, díky čemuž poskytuje ochranu před nejnovějšími hrozbami. Funkce CyberCapture zase zasílá potenciálně nové hrozby k analýze a blokování. Testování PUA (potenciálně nevyžádaných aplikací) pomáhá identifikovat aplikace, které byly staženy nevědomky.

AVG AntiVirus - verze zdarma vs. bez omezení

Tím však množství funkcí stále nekončí. Například tzv. Turbo Scan urychluje proces testování tím, že inteligentně přeskakuje soubory, které jsou již považovány za bezpečné. Funkce Aktualizace v reálném čase automaticky instaluje bezpečnostní aktualizace, opravy chyb a nové funkce. Antivirus AVG vás ochrání také před sledováním webovou kamerou, upozorní vás na případně hacknutí hesel a dokáže trvale smazat data, aby zabránil jejich nedovolenému obnovení. 

Zapomenout nesmíme ani na funkce pro ochranu na internetu, jako je Link Scanner pro testování bezpečnosti odkazů, webový a e-mailový štít pro ochranu před malware a phishingem, Wi-Fi Guard, který vás upozorní, když se připojíte k nezabezpečené Wi-Fi síti, či Toolbar Remover, který vás zbaví nevyžádaných nebo potenciálně škodlivých panelů nástrojů a rozšíření v prohlížečích.

U bezpečnosti se však funkce nezastavují. Pokud se chcete soustředit na práci, stačí zapnout praktický režim Nerušit, který  dočasně pozastavuje všechna vyskakovací okna a oznámení. Podobně Tichý režim odkládá testy, aktualizace a zobrazení vyskakovacích oken, čímž minimalizuje vyrušení během práce na počítači. A co si budeme povídat, vyskakovací okna antivirů dokážou člověku pěkně zabrnkat na nervy!

🤖 Zátěž na počítač - 8/10

Velké množství užitečných funkcí je sice skvělé, jak si však antivir AVG vede z hlediska zátěže počítače? V prvé řadě počítejte s tím, že antivir bude v systému počítače potřebovat minimálně 1 GB paměti RAM a 2 GB místa na pevném disku. Smůlu mají bohužel majitel Linuxu - v současné době je k dostání pouze pro Windows a Mac. Co se týká zmiňované zátěže počítače, nepřekvapivě se o AVG dá říct prakticky to samé, co o Avastu: při srovnání s dalšími antiviry patří k takovému průměru, který počítač nijak extrémně nezpomaluje, ale určitě bychom našli antiviry s menší zátěží. 

💰 Cena - 8/10

Srovnání s dnes již sesterským Avastem se nabízí i z hlediska ceny. Odpověď na otázku, který z antivirů je ekonomičtější volbou, není jednoznačná. Zatímco ze srovnání ceny za první rok pro jedno zařízení vychází vítězně Avast Premium, běžná cena je již shodná. Naopak v kategorii tarifu pro 10 zařízení nabídne lepší cenu na první rok AVG a běžná cena je opět shodná. Pokud tedy chcete u antiviru zůstat dlouhodobě, při rozhodování mezi AVG a Avastem se zaměřte spíše na srovnání funkcí. Cenově je AVG srovnatelné například také s oblíbeným antivirem ESET, který však nenabízí kompletně bezplatnou verzi.

VYZKOUŠEJTE AVG ZDARMA

AVG AntiVirus- Ceny a balíčky

Tím se dostáváme k bezplatné verzi, kterou AVG Antivirus nabízí. Ta vám poskytne základní ochranu, která zahrnuje blokování virů, ransomware, spyware, malware, nebezpečných odkazů a e-mailů, zlepšení výkonu počítače a aktualizaci v reálném čase. Všechny ostatní funkce bohužel musíte oželet. Pokud byste chtěli vyzkoušet výhody placených tarifů, můžete si je vyzkoušet zdarma na třicet dní, jsou však potřeba údaje z vaší platební karty.

Počet zařízení 1Počet zařízení 10
Cena za první rok 849 Kč/rok899 Kč/rok
Běžná cena 1 490 Kč/rok1 790 Kč/rok

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Co se týká zákaznické podpory, velkou výhodou je především česká lokalizace, a to jak samotného rozhraní antiviru, tak nápovědy na webu. Pokud řešení svého problému nenajdete v sekci nápovědy, obrátit se můžete na zákaznickou technickou podporu, a to prostřednictvím kontaktního formuláře, psát můžete bez obav česky. Telefonní kontakt či alespoň live chat bychom však na stránkách AVG hledali marně. 

AVG AntiVirus - Zákaznická podpora

✏️ Pro koho je služba AVG vhodná?

Vzhledem k velkému množství funkcí a cenové dostupnosti je AVG rozumnou volbou pro širokou škálu uživatelů, od jednotlivců přes domácnosti po malé firmy. V případě větších společností, které shání kvalitní antivirus, stojí za zmínku AVG AntiVirus Business Edition pro firmy a školy. 

VYZKOUŠEJTE AVG ZDARMA

✅ Závěrečné hodnocení - 8,5/10

Jak je asi vidět z recenze výše, při hodnocení AVG se nevyhneme srovnání se sesterským Avastem, který AVG trochu zastiňuje. V zásadně však nabídnou zhruba stejné funkce i ceny, a je tak jen na vás, který z těchto oblíbených českých antivirů zvolíte. Přestože ani jeden z nich by se do první trojky těch nejlepších antivirů pravděpodobně nedostal, nabídnou skvělý poměr ceny a výkonu, a jejich pořízením tak rozhodně neprohloupíte.