V

ýběr spolehlivého webhostingu může být hledání jehly v kupce sena. Nabídka je opravdu široká, nemluvě o rozmanitých tarifech, kteří jednotliví poskytovatelé nabízejí. Abychom vám výběr vhodného hostingu pro váš web trochu ulehčili, připravili jsme si srovnání těch nejlepších webhostingů 2024.

Na co myslet při výběru webhostingu

Přestože vás možná lákají především nízké cenové nabídky, cena ideálního webhostingu by rozhodně neměla být tím jediným parametrem. Výběr správného poskytovatele webhostingových služeb je důležitý z mnoha důvodů – od rychlosti načítání vašich stránek, přes dostupnost online obsahu, až po zabezpečení a podporu. Na co tedy rozhodně při výběru webhostingu rozhodně nezapomínat?

  • Rychlost a výkon: Rychlost načítání webu má přímý vliv na spokojenost návštěvníků vašeho webu. Vyberte hostingovou službu, která garantuje vysokou dostupnost (uptime) a rychlou odezvu serveru.
  • Bezpečnost: Ujistěte se, že váš poskytovatel hostingu nabízí pravidelné zálohy, ochranu proti malware a DDoS útokům, SSL certifikáty a další bezpečnostní opatření.
  • Podpora: Výběr hostingu s vynikající zákaznickou podporou je pro bezproblémový provoz webu klíčový. Měli byste mít možnost snadno kontaktovat podporu prostřednictvím různých kanálů, jako je telefon, e-mail nebo live chat, a to 24/7.
  • Uživatelská přívětivost: Přehledná administrativní část vám umožní snadno spravovat hostingové služby, vytvářet e-mailové účty a provádět další úkony.
  • Limit přenosu dat a úložiště: Ujistěte se, že limity pro přenos dat a velikost úložiště odpovídají vašim potřebám.
  • E-mail: Ujistěte se, že hostingový balíček zahrnuje e-mailové služby.

Pokud vybraná hostingová řešení splňují vaše požadavky, na řadu samozřejmě přichází i srovnání cen. Více o cenách hostingu se dočtete v tomto článku

Nejlepší webhosting

Teď už se však bez dalších průtahů pojďme podívat na konkrétní poskytovatele webhostingů. Kompletní tabulku srovnání parametrů najdete na konci dnešního článku. 

Váš Hosting

Váš Hosting nás v prvé řadě zaujal snadným použitím a přehlednou administrací. Jakékoliv operace, jako je nastavení DNS, zapnutí HTTPS či třeba migrace e-mailových adres od jiných poskytovatelů jsou opravdu hračka i v případě, že jsou pro vás tyto pojmy tak trochu španělská vesnice. V případě jakýchkoliv nejasností navíc můžete snadno nahlédnout do rozsáhlé sekce nápovědy, a to přímo v administračním rozhraní. Pochválit musíme také zákaznickou linku, kterou oceníte při řešení naléhavých problémů. Nechybí ani praktický live chat. 

Co se týká jednotlivých parametrů, ty se odvíjejí od zvoleného tarifu. Všechny tarify nabídnou neomezené množství přenesených dat, denní zálohování v ceně, možnost instalace na 1 kliknutí a neomezený počet subdomén. Malou vadou na kráse může mít velikost úložiště, která je u nejnižšího tarifu 3 GB a 16 GB u nejdražšího. Pokud potřebujete úložný prostor větší, nezbývá než si za něj připlatit (16 Kč za GB). 

Co se týká cen, ty jsou poměrně příznivé. Na první rok navíc získáte 50% slevu, která rozhodně potěší. Ceny jednotlivých tarifů můžete sami srovnat v ceníku níže: 

Ceník webhostingu Váš Hosting

Český hosting

Dalším webhostingem, který se dostal do našeho výběru, je Český hosting, který se může pochlubit dlouhou patnáctiletou tradicí. Než se podíváme na jednotlivé parametry, v prvé řadě musíme dát palec nahoru za možnost bezplatného vyzkoušení na 14 dní, během kterých si můžete hosting, a zejména administrativní rozhraní vyzkoušet. Kromě toho nabízí 30denní garanci vrácení peněz.

Administrativní rozhraní Český hosting

Co se týká parametrů, těšit se můžete na poměrně velký prostor pro web, a to hned 20 GB. Pozadu nezůstává ani prostor na e-maily, který je také 20 GB. E-mailových schránek můžete mít neomezené množství, stejně tak subdomén a databází. Zdarma získáte parkování domény a vedení DNS záznamů. Slušnou práci odvádí i zákaznická podpora, která sice není dostupná 24/7, ale nechybí telefon, live chat či rozsáhlá nápověda na webu. Ta se vám bude jistě hodit i navzdory přehledné administraci, ve které se snadno zorientujete. 

Jedinou nevýhodou tak zůstává fakt, že Český hosting nabízí pouze jediný tarif. Pokud je pro vás stávající tarif zbytečně naddimenzovaný, budete se muset porozhlédnout jinde. 

Active24

  • Cena od 69 Kč/měsíc
  • Zákaznická podpora na telefonu
  • Garantovaná dostupnost 99,99 %

Dalším kvalitním webhostingem, který v našem seznamu nesmíme opomenout, je hosting Active24. Ten si ve všech směrech vede opravdu dobře - registrace a přihlášení do uživatelského rozhraní je jednoduché, nechybí intuitivní rozhraní a možnost přepnutí do různých jazyků, včetně angličtiny a němčiny. 

Úvodní stránka hostingu Active24

Ve srovnání s konkurencí mohou být ceny vyšší, ale Active24 nabízí mnoho funkcí, jako je neomezený diskový prostor a datový přenos, podpora 24/7, pravidelné zálohování či garantovanou dostupnost 99,99 % pro všechny cenové balíčky. Ty se od sebe liší primárně prostorem pro e-maily. Pokud chcete ušetřit, radost vám jistě udělají speciální akce pro nové klienty a možnosti získání dvojnásobku hostingu při přechodu od konkurence. 

Zákaznická podpora je k dispozici nepřetržitě a nabízí různé komunikační kanály, včetně telefonu, online chatu a e-mailu. K dispozici je také obsáhlé centrum nápovědy pro samostatné řešení problémů.

Webglobe

V posledních letech jste možná zaznamenali vzestup poskytovatele hostingu Webglobe, který pohltil hned několik jiných poskytovatelů, jako eBola či Savana hosting. Díky tomu se může pochlubit mnohaletými zkušenostmi, které se odrážejí v kvalitě služeb. Webglobe se vyznačuje především snadným použitím a moderním uživatelským rozhraním, které usnadňuje orientaci i těm, kteří mohou mít problémy s komplexnějšími systémy, jako je Wedos. Platforma umožňuje jednoduché spravování nastavení, databází, e-mailů a dalších funkcí. Palec nahoru dáváme také za editor webu s výběrem z 60 šablon, přičemž integrace WordPressu je zahrnuta ve všech tarifech.

Garantovaná dostupnost služeb je na 99,98 %, což je sice o trochu méně než některé konkurenční nabídky, ale stále se jedná o dostačující spolehlivost. Webglobe nabízí tři tarify, které nabídnou různý prostor na disku, počet domén a databází. Ceny jsou sice trochu vyšší, ale na druhou stranu je k dispozici 60denní garance vrácení peněz a u vyšších tarifů zdarma doména pro první rok. Ušetřit můžete také předplacením na 3 roky. 

Pochválit musíme také zákaznickou podporu, která je k dispozici i o víkendech a zahrnuje telefon, e-mail a online chat. Přestože podpora není dostupná 24/7, je k dispozici rozsáhlý online zdroj informací a FAQ.

Wedos

Když se řekne webhosting, řada lidí si vybaví právě Wedos. Není tak divu, že se jedná o ten nejpoužívanější hosting u nás. Hlavním lákadlem Wedosu jsou především nízké ceny tarifů, ačkoliv je to u nejlevnějších tarifů vyváženo poněkud limitovaným úložištěm a dalšími mínusy, jako je méně časté zálohování. Bez ohledu na zvolený tarif musíme počítat také s poněkud zastaralou administrativou, která by si zasloužila modernizaci.

Administrativní rozhraní Wedos

Nic z toho však rozhodně neznamená, že by se jednalo o nekvalitní hosting. Wedos nabídne i za pár korun hodně muziky, která zahrnuje například kvalitní a pohotovou podporu na e-mailu a live chatu (telefon bohužel stále chybí). Kromě toho Wedos nabízí jedny z nejlevnějších domén. Co se týká parametrů hostingu, ty se opět odvíjí od zvoleného tarifu, všechny však nabídnou neomezený počet databází i e-mailových schránek či instalaci WordPressu na 1 kliknutí. Prostor na disku je u dvou dražších tarifů neomezený, u nejlevnějšího tarifu se musíme spokojit s 10 GB

Srovnání parametrů webhostingů

Váš HostingČeský HostingActive24WebglobeWedos
Cena nejlevnější tarif (první rok)22 Kč/měsíc59 Kč/měsíc69 Kč/měsíc49 Kč/měsíc33 Kč/měsíc
Cena nejdražší tarif (první rok)324 Kč/měsíc-199 Kč/měsíc219 K/měsíc99 Kč/měsíc
Prostor na disku3 až 16 GB (dle tarifu)20 GBNeomezený5 GB až neomezeně10 GB až neomezený
Počet subdoménNeomezenýNeomezenýNeomezenýNeomezenýNeomezený
Počet databází5 až 20 (dle tarifu)NeomezenýNeomezený1 až neomezenýNeomezený
Počet e-mailových schránek20 až 100 (dle tarifu)NeomezenýNeomezený5 až neomezenýNeomezený
Denní zálohování datAnoAnoAnoAnoNe
Wordpress na 1 kliknutíAnoAnoAnoAnoAno
Podpora na telefonuAnoAnoAnoAnoNe