A

ť už po hostingu od Webglobe nějakou tu chvíli pokukujete, či je pro vás novinkou, nedá se popřít, že svým zákazníkům nabídne kvalitní služby a přijatelné ceny. Pojďme se v dnešní recenzi podívat na ceník, parametry a celkovou důvěryhodnost hostingu Webglobe. Možná vás překvapí, co vše tento relativně nový hosting nabídne.

🛡️ Důvěryhodnost Webglobe - 10/10

V prvé řadě je třeba uvést na pravou míru dobu působení hostingu Webglobe na trhu. Ačkoliv se jedná o relativně novou společnost, má za sebou dlouhou dvacetiletou tradici - zkrátka a dobře se jedná o nové uskupení několika českých a slovenských webhostingových firem pod jednou hlavičkou. Společnost mimo jiné akvírovala značky IGNUM, Stable.cz, Hosting90, Savana.cz a další. Přestože bychom na českém trhu jistě našli známější či populárnější poskytovatele hostingu, jako například Wedos nebo Český hosting, Webglobe si pomalu, ale jistě nachází cestičku mezi uživatele.

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Dobrou nápovědou o důvěryhodnosti hostingu Webglobe tak může být jak na 100 000 klientů, tak téměř 300 000 registrovaných domén. Důvěryhodnost služby zvyšuje rovněž stále se rozšiřující zákaznická podpora (o té však dále v článku) a možnost bezplatného vyzkoušení na celých 60 dní, respektive dvouměsíční garantované vrácení peněz.

Webglobe - hosting - hlavní strana

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Jedním z velkých plusů Webglobe je opravdu snadné použití a moderní rozhraní, ve kterém se velice snadno zorientujete. Potěší vás hlavně v případě, že jste zkoušeli například zmiňovaný Wedos, a trochu jste se ztráceli v obrovském množství nejrůznějších záložek a odborných pojmů. Wedos je uživatelsky velmi přívětivý - po přihlášení do administrace se vám zobrazí aktuálně využívané služby a během pár kliknutí si můžete prohlédnout podrobnější nastavení, databáze, e-maily a tak dále. Samostatné “kategorie” jsou v administraci věnované fakturám (respektive také kreditům a provizím), nastavení vašeho účtu a technické podpoře. V pravém horním rohu nechybí možnost nastavení jazyka administrace - v současné době můžete zvolit jak češtinu nebo slovenštinu, tak třeba angličtinu a srbštinu. 

V neposlední řadě je třeba zmínit, že v rámci Webglobe můžete využít také editoru webu - stačí si vybrat jednu z 60 šablon a přizpůsobit ji svým potřebám. Zároveň však tato služba není podmínkou, a Webglobe můžete bez problémů používat i v případě, že pro tvorbu webu využíváte jiné krabicové řešení, nebo třeba WordPress. Ten je mimochodem začleněný do všech cenových tarifů. 

↗️ Uptime - 9/10

Když se bavíme o webhostingu, pominout samozřejmě nemůžeme garantovanou dostupnost, která ukazuje dobu, po kterou byla služba dostupná online bez případných výpadků. Webglobe garantuje dostupnost hostingu 99,98 %. Přestože některé společnosti nabízejí garantovanou dostupnost až 99,99 %, stále se jedná o velice dobré číslo. 

💰 Cena - 7/10

Pokud máte rádi na výběr z více možností, máme pro vás dobrou zprávu - Webglobe v současné době nabízí tři různé tarify v různých cenových hladinách a s různými stupni služeb. Přestože je cena hostingu při tvorbě webu zpravidla poměrně nízkou položkou, je třeba říci, že právě Webglobe nepatří mezi nejlevnější hostingy na trhu. Zatímco nejlevnější tarif se stále pohybuje do 50 Kč měsíčně (tedy o nějakých dvacet korun výše než v případě konkurenčního Wedosu), u nejdražšího tarifu se dostáváme na více než 200 Kč (tedy dvojnásobek nejdražšího tarifu Wedos). 

Pokud sáhnete po ročním předplatném, cena vypadá následovně:

Webglobe - Webhosting: Start, Plus, Ultra - ceník

Zatímco u měsíční frekvence plateb je cena o pár korun vyšší (59 Kč, 149 Kč a 269 Kč), pro maximální úsporu doporučujeme platbu na 3 roky dopředu, kdy ceny za měsíc výrazně spadnou na 39 Kč, 99 Kč a 169 Kč. Pokud nebudete s úrovní služeb spokojeni, stále můžete využít 60denní garance vrácení peněz.

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Zároveň je na místě dodat, že u dvou dražších tarifů se můžete těšit na doménu .CZ na první rok zdarma. 

⚙️ Parametry hostingu - 8/10

Vzhledem k mírně vyšší ceně hostingu asi nebude žádným překvapením, že se můžete těšit na poměrně kvalitní služby. Pokud sáhnete po nejvyšším tarifu, samozřejmostí je neomezený diskový prostor, počet databází i e-mailových schránek, v případě levnějších tarifů je to 5 GB a stále velice štědrých 100 GB diskového prostoru. U levnějších tarifů je potřeba počítat s omezeným množství databází (1 a 10).

StartPlusUltra
Diskový prostor5 GB100 GBNeomezeně
Počet databází110Neomezeně
Počet e-mailových schránek5NeomezeněNeomezeně
Domény1310

Jak už bylo řečeno výše, všechny tři tarify nabídnou funkci WordPress na jedno kliknutí, ale také automatické malware skeny, ochranu proti kyberútokům, SSL certifikáty i pro subdomény a automatickou zálohu dat

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Dalším zásadním kritériem je zákaznická podpora. Navzdory pár zádrhelům, na které si stěžovali někteří uživatelů akvírovaných společností, je v současné době technická podpora poměrně obstojná. Nejen, že celou řadu užitečných informací se dozvíte z přidruženého blogu, ale využít můžete také jeden z mnoha dalších kontaktních kanálů. Nechybí jak technická podpora na telefonu a e-mailu, tak nově přibyl online chat přímo na webu. V neposlední řadě můžete využít kontaktní formulář v administraci. Ocenit musíme také fakt, že je technická podpora dostupná i o víkendu, což rozhodně není samozřejmostí. Pokud využijete e-mailové podpory, odpovědi byste se měli dočkat nejpozději do 24 hodin.

Tím však možnosti, jak se dobrat k odpovědi na zapeklitou otázku, stále nekončí. V sekci Poradna, respektive Nápověda, najdete přehledně zpracované FAQ, neboli nejčastější dotazy. Stačí se proklikat základními kategoriemi (Začínáme, Domény, DNS, Webhosting, WordPress, SSL, Servery, Web editor, IceWarp, Microsoft 365, E-mail, Mail Klerk a Zákaznický účet), či zadat klíčové slovo dotazu do vyhledávacího pole. 

Jedinou větší výtku tak musíme udělit za skutečnost, že podpora není dostupná celých 24 hodin denně. Pokud budete řešit problém s webem, respektive hostingem v noci, nezbývá vám než se obrátit na výše zmiňovanou nápovědu.

Webglobe - hosting - zákaznická podpora

✏️ Pro koho je Webglobe vhodný?

Při výběru poskytovatele hostingových služeb byste měli zvážit své konkrétní požadavky, jako je dostupnost, rychlost načítání stránek i technická podpora. Ve všech těchto ohledech si však Webglobe vede poměrně dobře. Vzhledem k velkému výběru tarifů, mezi kterými si vybere skutečně každý, můžeme webhosting Webglobe doporučit pro malé blogy i velké webové stránky a projekty. Obzvlášť vhodným řešením bude v případě, že provozujete web přes WordPress, jelikož s touto variantou se počítá ve všech dostupných tarifech. 

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Pokud vám vzhledem k velikosti vašeho projektu sdílený webhosting nestačí, můžete se na Webglobe porozhlédnout i po dalších řešení, jako jsou virtuální nebo dedikované servery, které rovněž nabízí. 

Závěrečné hodnocení - 8/10

Webglobe představuje kvalitní a bezpečné řešení webhostingu, které nabídne dobrou dostupnost, automatické zálohování dat, podporu WordPressu a celou řadu dalších výhod. Plusové body jsme udělili především za mnoho možností, jak kontaktovat zákaznickou podporu, a přehlednou administrativu, ve které se jen tak neztratíte. Na druhou stranu je nutné počítat s trochu vyššími cenami oproti konkurenci.