P

otřebujete fotky pro váš projekt a nechce se vám utrácet za placené fotobanky? Řešením mohou být neplacené fotobanky, které v posledních letech získávají na popularitě. Jednu z nich si dnes představíme - jmenuje se Unsplash a aktuálně je jednou z největších free fotobank na světě.

Unsplash si ohodnotíme podle několika základních parametrů jako je důvěryhodnost či nabídka fotek. Tyto parametry obodujeme na stupnici od jedné do deseti. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Unsplash - 10/10

Free fotobanka Unsplash byla založena v roce 2013 kanadským podnikatelem Mikaelem Cho. K dnešnímu dni je na ní zaregistrováno přes 110 000 fotografů, kteří do ní nahráli přes 1,5 milionu fotek.

Sídlo firmy se nachází v Quebecu, společnost ale působí mezinárodně a fotky lze stahovat odkudkoli na světě. Zmínky o Unsplashi se objevily v předních médiích - například ve Forbesu či magazínu Entrepreneur. Po celou dobu existence provází firmu dobrá pověst a nepotkal ji žádný skandál. Unsplash je tedy důvěryhodná služba.

Důležité ale je položit si otázku, jestli jsou pro vás fotky z neplacené fotobanky správnou volbou. Kolem tohoto tématu se na internetu vyrojila spousta diskuzí. Někteří tvrdí, že stahování z free fotobank je 100 % bezpečné a legální. Jiní upozorňují na to, že to není tak docela pravda, a mohly by vám hrozit postihy za porušení autorských práv. Jak to tedy je?

Pravda je někde uprostřed. V drtivé většině je stahování z neplacených fotobank opravdu bezpečné a legální. A to z toho důvodu, že fotky pocházejí od amatérských fotografů, kteří tam nabízejí svou práci a nic za to nechtějí. V některých případech se ale může stát, že fotky nenahraje amatérský fotograf, ale uživatel, který si fotky stáhne například z placené fotobanky. A to je problém, kdy už dochází k porušení autorských práv.

Rozhodnutí je tedy na vás. Pokud potřebujete mít 100 % jistotu, že stažené fotografie budou legální, doporučujeme některou z placených fotobank. Pokud vám nevadí trochu zariskovat, můžete využít neplacené fotobanky jako je Unsplash.

📷 Nabídka fotek - 10/10

Unsplash v současné době nabízí ke stažení přes 1,5 milionu fotek. Mezi neplacenými fotobankami je králem - konkurenční Pexels nabízí 1 milion fotek a Pixabay půl milionu.

Pojďme se nyní na nabídku fotek na Unsplash podívat zblízka a srovnat si ji s konkurencí.

Jako první jsme pro porovnání vybrali výraz “dog”, tedy “pes”, po jehož zadání nám Unsplash nabídne 21 tisíc fotografií. Fotky jsou kvalitní, ostré a přišlo nám, že se Unsplash vyrovná i placeným fotobankám.

Tři fotografie psů, které se objeví na free fotobance Unsplash po zadání výrazu "dog".

A kolik fotek se stejnou tématikou jsme objevili na konkurenčních neplacených fotobankách? Pexels jich nabídl 2,6 tisíce, Pixabay pak 1,77 tisíce.

Jako další jsme pro porovnání vybrali méně obvyklé téma, a to “rainy day”, tedy “deštivý den”. Po jeho zadání nám Unsplash nabídne 10 tisíc fotografií. Jejich kvalita opět příjemně překvapí a některé fotky jsou opravdu povedené.

Šest fotografií deštivého dne na free fotobance Unsplash, které se objeví po zadání výrazu "rainy day".

A jak si u stejného výrazu vede konkurence? Pexels našel 2 tisíce fotografií a Pixabay pouhých 46 fotografií.

Jak je vidět, má Unsplash ze všech neplacených fotobank nejširší nabídku fotek. Kvalitou pak nezaostává ani za placenými fotobankami a platí, že se zde dají najít krásné a velmi originální fotografie.

VYZKOUŠEJTE UNSPLASH ZDARMA

💪 Uživatelské prostředí a jednoduchost - 10/10

Unsplash má velmi přívětivé uživatelské prostředí, které je navíc ozdobeno skvělým designem. Fotografie se pohodlně hledají a stahují, navíc je možné mezi nimi filtrovat například podle orientace či barvy.

Celkově jsou stránky služby Unsplash mimořádně přehledné a dobře navržené a překonávají v tomto ohledu i některé placené fotobanky jako například Depositphotos či 123RF.

💬 Jazyková podpora - nabízí Unsplash češtinu? - 2/10

Pokud neovládáte cizí jazyk a potřebujete, aby stránky fotobanky byly česky, Unsplash vás v tomto ohledu zklame. Nabízí pouze podporu anglického jazyka. Pokud je pro vás čeština nutností, doporučujeme se porozhlédnout po free fotobankách Pexels či Pixabay. Obě dvě mají stránky v češtině.

✏️ Pro koho je Unsplash vhodný

Pokud jste rozhodnutí, že nechcete stahovat fotky z placených fotobank a hledáte free fotobanku, Unsplash je v současnosti tou nejlepší volbou. Nabízí největší výběr fotografií a přehledné uživatelské rozhraní. Pokud ale potřebujete 100% jistotu, že stažené fotky budou legální, doporučujeme se podívat po nějaké placené fotobance. Doporučujeme zejména fotobanku Shutterstock.

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Unsplash je v současnosti nejlepší free fotobankou na trhu. Své konkurenty poráží velkým výběrem fotek a jednoduchým a přívětivým uživatelským prostředím. Také se jedná o důvěryhodnou firmu. Jediným drobným mínusem je za nás fakt, že stránky Unsplash nejsou v češtině.

VYZKOUŠEJTE UNSPLASH ZDARMA