V

ybíráte fotobanku a zaujala vás firma Shutterstock? V dnešní recenzi se podíváme na to, jestli je tato fotobanka důvěryhodná, jestli nabízí dostatečný výběr fotografií i na to, jaké má ceny. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Shutterstock - 10/10

Shutterstock je na trhu od roku 2003 a má zajímavou historii. Založil ho fotograf Jon Oringer, který se rozhodl, že bude prodávat své fotky na internetu. Pro tento účel založil webovou stránku jménem Shutterstock. Později Jon zpřístupnil svůj web i dalším fotografům a udělal ze Shutterstocku službu, na které mohou fotografové z celého světa prodávat své fotky. 

Od roku 2003 ušla firma velký kus cesty. Dnes ji používají desítky milionů lidí a společnost se obchoduje na americké burze. Je tedy jasné, že je Shutterstock důvěryhodná a prověřená služba

📷 Nabídka fotek - 10/10

Shutterstock nabízí více než 300 milionů fotek a je fotobankou s největší nabídkou fotografií na trhu. Kvalitu fotek si Shutterstock hlídá přísnými kontrolními a schvalovacími procesy. Do své databáze tak pouští jen fotky, které jsou dostatečně ostré a mají vysoké rozlišení. Z naší zkušenosti můžeme říct, že jsme na Shutterstocku nenarazili na žádné nekvalitní fotografie, a to ho používáme už více než tři roky.

Nabídka fotek je pestrá a vybere si z ní každý. Nejvíce bude portfolio Shutterstocku vyhovovat provozovatelům internetových magazínů, blogů, různým agenturám nebo grafickým designerům. Najdete zde také vhodné obrázky pro osobní webovou prezentaci nebo firemní web.

Abyste si uměli lépe představit styl a kvalitu fotek, které na Shutterstocku najdete, pár vám jich nyní ukážeme. 

Toto jsou fotografie, které se objeví po zadání slova “nature”, tedy "příroda":

Koláž fotografií s motivem přírody, které jdou najít na Shutterstocku. Fotky jsou krásné a elegantní. Dominuje hlavně modrá.

K dispozici je více než 112 milionů fotografií, které vyhovují zadání a je na nich vyobrazena příroda. Je to největší nabídka fotografií na trhu - fotobanka Adobe Stock má například 69 milionů fotek s tématikou přírody, fotobanka Depositphotos 31 milionů a 123RF 32 milionů

Na Shutterstocku můžete najít i méně obvyklá témata. Toto je nabídka fotografií, která se ukáže po zadání slov “fish market”, tedy “rybí trh”: 

Koláž fotografií s motivem rybího trhu, které se dají nalézt na Shutterstocku. Fotek je celkem devět a všechny jsou krásné.

K dispozici je více než 403 tisíc fotografií. Znovu se jedná o největší nabídku na trhu - například fotobanka Adobe Stock má k dispozici 241 tisíc fotek pro stejné zadání, 123RF 149 tisíc a Depositphotos 137 tisíc.

Pokud si fotografie budete chtít stáhnout, nabízí Shutterstock tři základní velikosti:

  • malá - 500x334 pixelů 
  • střední - 1000x667 pixelů
  • velká - tato velikost nemá daný pevný formát, nejčastěji se pohybuje okolo 6724x4488 pixelů

Velikost si také můžete kdykoli upravit v nástroji Shutterstock Editor na tu, kterou potřebujete.

Všechny obrázky si můžete stáhnout ve formátu JPEG a některé i jako vektory. 

Nabídka fotek na Shutterstocku je bez přehánění nejlepší na trhu. Fotografie jsou velmi kvalitní a Shutterstock má největší portfolio ze všech fotobank.

PODÍVEJTE SE NA NABÍDKU FOTEK NA SHUTTERSTOCKU

💰 Cena - 8/10

Shutterstock je placená fotobanka. Pojďme se nyní podívat na to, jaké má Shutterstock ceny. V nabídce jsou čtyři varianty předplatného, které se liší podle toho, kolik fotek si můžete stáhnout každý měsíc: 

10 FOTEK ZA MĚSÍC50 FOTEK ZA MĚSÍC350 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA49 euro měsíčně125 euro měsíčně159 euro měsíčně199 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK29 euro měsíčně99 euro měsíčně129 euro měsíčně159 euro měsíčně

A nyní si pojďme ceny Shutterstocku srovnat s konkurencí. Pro porovnání jsme vybrali měsíční předplatné, při kterém si můžete stáhnout 10 fotek. Za toto předplatné zaplatíte u Shutterstocku 49 euro. U ostatních fotobank pak za stejné předplatné zaplatíte: 

  • fotobanka 123RF - 27 euro
  • fotobanka Adobe Stock - 49,99 euro
  • fotobanka iStock - 80 euro
  • fotobanka Getty Images - 2800 euro (není to překlep, GI je nejdražší fotobanka na trhu)

Porovnali jsme také ceny měsíčního předplatného, při kterém můžete stáhnout až 750 fotek. Za předplatné dáte u Shutterstocku 199 euro měsíčně. U ostatních fotobank pak za stejné předplatné zaplatíte: 

  • fotobanka 123RF - 187 euro
  • fotobanka Depositphotos - 184 euro
  • fotobanka Adobe Stock - 199,99 euro
  • fotobanka iStock - 339 euro
  • fotobanka Getty Images takové měsíční předplatné nenabízí

Cenově tak Shutterstock patří mezi levné až středně drahé fotobanky. Vzhledem k tomu, že má největší nabídku fotek na trhu, však hodnotíme jeho ceny jako velmi dobré.

Vedle měsíčního předplatného, při kterém si můžete stáhnout 10 a 750 fotek nabízí Shutterstock ještě plány pro stažení 50 snímků (cena je 125 euro měsíčně) a 350 snímků (cena je 159 euro měsíčně). Pokud se rozhodnete objednat si předplatné na jeden rok, dostanete se na lepší ceny, které jsou oproti měsíčnímu předplatnému nižší o desítky procent.

Využít můžete i balíčky kreditů za 49 euro a 179 euro. Za ty si můžete stáhnout 5 a 25 fotek.

Nemělo by vám uniknout, že Shutterstock nyní nabízí zkušební předplatné na jeden měsíc. Můžete tak získat 10 fotek zcela zdarma.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

💪 Uživatelské prostředí a jednoduchost - 10/10

Uživatelské prostředí patří spolu s velkou nabídkou fotografií mezi největší přednosti Shutterstocku. Jeho stránky jsou přehledné, ve fotografiích se dobře vybírá a celé uživatelské prostředí je velmi intuitivní.

Vedle toho mají stránky Shutterstocku líbivý design, kterému se z konkurenčních fotobank mohou rovnat jen Adobe Stock a iStock.

Při procházení fotek je k dispozici mnoho filtrů. Vybrat si můžete například barvu fotky, minimální výšku či šířku v pixelech nebo to, jestli chcete fotky bez lidí nebo s lidmi (můžete si dokonce zvolit i věk lidí na fotce). 

Shutterstock je podle nás jedna ze tří uživatelsky nejpříjemnějších a nejjednodušších fotobank na trhu.

💬 Jazyková podpora - nabízí Shutterstock češtinu? - 10/10

Fotobanka Shutterstock je kompletně přeložena do českého jazyka. Pokud tedy nevládnete angličtinou a hledáte fotobanku, kterou byste mohli používat v mateřském jazyce, je Shutterstock fotobankou pro vás.

Kladně hodnotíme i to, že do češtiny jsou přeloženy e-maily, které firma posílá svým uživatelům.

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Zákaznickou podporu Shutterstocku můžete kontaktovat přes e-mail a přes telefon

Na e-maily reaguje Shutterstock velmi dobře. Za dobu, co fotobanku používáme, jsme Shutterstock kontaktovali několikrát a vždy jsme vyřídili, co jsme potřebovali.

Kontaktovat firmu přes telefon se českému uživateli příliš nevyplatí. Shutterstock nemá pobočku v České republice, a tak je potřeba volat na americkou, německou či britskou linku, kde však mohou být vysoké ceny za odchozí hovor.

I přes tento malý handicap ale hodnotíme uživatelskou podporu Shutterstocku kladně. 

✏️ Pro koho je Shutterstock vhodný

Pokud hledáte univerzální fotografie pro váš projekt, firmu nebo osobní prezentaci, je Shutterstock zlatou střední cestou. Nabízí ideální poměr cena/kvalita.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Na Shutterstocku nás zaujal jeho široký výběr fotografií, příjemná cena i velká uživatelská přívětivost a jednoduchost. Oceňujeme i to, že je fotobanka kompletně v češtině. Při porovnání s ostatními fotobankami si Shutterstock vedl skvěle a aktuálně ho považujeme za nejlepší fotobanku na trhu.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA