H

ledáte ideální fotobanku, která by nabízela velký výběr fotek a zároveň byla levná? Prošli jsme fotobanky na českém trhu a máme pro vás výběr těch, které nás nejvíc zaujaly. Podívejte se na naše favority! 

Fotobanka je místo, ze kterého můžete stahovat fotky legálně a bez omezení. Další výhodou je, že fotobanky nabízejí fotky v té nejlepší kvalitě. Podívejme se nyní na firmy, které v tomto oboru patří k nejlepším. 

1. Pokud hledáte velký výběr fotek za rozumnou cenu - Shutterstock

Shutterstock má největší výběr fotek ze všech fotobank. Najdete tu fotky pro každou příležitost, navíc ve skvělé kvalitě a ve vysokém rozlišení. Cenově patří Shutterstock mezi lepší průměr. Například za měsíční předplatné pro stažení 350 fotek zaplatíte 159 euro. Vzhledem k tomu, že má Shutterstock největší portfolio fotografií, však jeho ceny hodnotíme jako velmi rozumné. 

Koláž fotografií s tématikou přírody, které je možné najít na fotobance Shutterstock. Celkem devět krásných fotografií.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

Uživatelské prostředí Shutterstocku je pohodlné a přívětivé a dobře se nám v něm pracovalo. Stránky této fotobanky mají velmi pěkný design, kterému se z konkurenčních fotobank vyrovná pouze fotobanka Adobe Stock.

Pokud hledáte univerzální fotobanku, je pro vás důležitý velký výběr fotek a nechcete zbytečně utrácet, je aktuálně Shutterstock nejlepší volbou na trhu. 

Shrnutí:

  • cena: od 49 euro za měsíční předplatné, ve kterém jde stáhnout 10 fotek
  • čeština - ano
  • podpora: email, telefon (pro telefonickou podporu je k dispozici německé, britské a americké telefonní číslo)

Přečíst recenzi.

2. Pokud je pro vás důležitá hlavně cena - 123RF

V Čechách nepříliš známá fotobanka 123RF nás příjemně překvapila. Při jejím používání na nás zapůsobila hlavně její nízká cena. Například za měsíční předplatné pro stažení 10 fotek zaplatíte u 123RF 739 Kč, což je zhruba o polovinu nižší částka než u konkurence. Nabídka fotografií na 123RF patří spíše k průměru. Platí ale, že zde můžete najít velmi pěkné a povedené fotky.

Koláž fotografií, které souvisejí s vařením těstovin, a které jsme našli na fotobance 123RF. Celkem dvanáct fotografií.

VYZKOUŠEJTE 123RF

Používání fotobanky 123RF je jednoduché a uživatelské prostředí je příjemné. Design je povedený, i když je o něco horší než u Shutterstocku a Adobe Stock, jejichž webové stránky jsou mezi fotobankami ty nejhezčí. 

Pokud hledáte kvalitní fotobanku a nejdůležitější je pro vás hlavně cena, 123RF je velmi dobrá volba.

Shrnutí:

  • cena: od 739 Kč za měsíční předplatné, ve kterém jde stáhnout 10 fotek
  • čeština - ano
  • podpora: email, telefon a livechat

Přečíst recenzi.

3. Pokud máte rádi produkty od Adobe - Adobe Stock

Máte rádi Photoshop, Illustrator či další software od firmy Adobe? Pracuje se vám s těmito nástroji dobře a líbí se vám jejich design? Tak přesně pro vás bude fotobanka Adobe Stock. Ta patří do portfolia výše zmíněné firmy a nabízí především příjemné uživatelské prostředí a jednoduchost.

Koláž z fotografií pláží, které jsme našli na fotobance Adobe Stock. Celkem dvanáct krásných a optimistických fotografií.

VYZKOUŠEJTE ADOBE STOCK ZDARMA

Nabídka fotek je u Adobe Stock druhá nejlepší na trhu, více fotografií najdete jen u Shutterstocku. Cenově se pak Adobe Stock drží ve středu - je o něco dražší než méně známé fotobanky a jeho ceny zhruba odpovídají tomu, co si účtuje Shutterstock. Například za měsíční předplatné pro stažení 750 fotek zaplatíte 199,99 euro.

Pokud máte rádi produkty od Adobe, je pro vás důležitý velký výběr fotek a z nějakého důvodu nechcete používat Shutterstock, bude pro vás Adobe Stock ideální volba.

Shrnutí:

  • cena: od 49,99 euro za měsíční předplatné, ve kterém jde stáhnout 10 fotek 
  • čeština - ano
  • podpora - livechat

Přečíst recenzi. 

4. Pokud chcete co nejvýhodnější předplatné - Depositphotos

Fotobanka Depositphotos nemá největší výběr fotek a v tomto ohledu je spíše pod průměrem. Nabízí ale jedno z nejvýhodnějších předplatných na trhu. 

Toto předplatné se nazývá Flexibilní plán a za v přepočtu 725 Kč měsíčně vám umožní stáhnout až 30 fotek. Pokud tento limit vyčerpáte, každá další stažená fotka vás bude stát 25 Kč. Tak výhodné předplatné jsme neobjevili u žádné jiné fotobanky na trhu. 

VYZKOUŠEJTE DEPOSITPHOTOS

Dalšími plusy fotobanky Depositphotos je, že je v češtině a nabízí zákaznickou podporu nejen přes email, ale také přes telefon a live chat, který je dostupný 24 hodin denně 7 dní v týdnu.

Pokud vám nevadí menší výběr fotografií, než jaký nabízejí ostatní fotobanky, a roli pro vás hraje hlavně cena, může pro vás být Depositphotos ideálním řešením.

Shrnutí:

  • cena: od 725 Kč za měsíční předplatné, ve kterém jde stáhnout 30 fotek 
  • čeština - ano
  • podpora - e-mail, livechat a telefon

Přečíst recenzi. 

5. Pokud potřebujete aktuální a výběrové fotografie - Getty Images

Potřebujete fotky z Oscarů, z fotbalových turnajů, z koncertů nebo jiných akcí? Hledáte fotky osobností či celebrit z akcí a eventů, na které mají vstup povolený jen profesionální fotografové? Nejlepší fotobankou, která se specializuje na podobné události, je fotobanka Getty Images. 

Koláž z fotografií s tématikou Oscarů, které jsme našli na fotobance Getty Images. Koláž je z celkem pěti fotografií.

VYZKOUŠEJTE GETTY IMAGES

Getty Images je prestižní fotobanka s dlouholetou tradicí (na trhu je přes 25 let), která nabízí příjemné uživatelské rozhraní a skvělý design. Nevýhodou této fotobanky jsou však vysoké ceny. A to řádově vyšší, než je běžné u konkurence. 

Kvůli tomu, že se Getty Images zaměřuje na aktuální akce, které často fotí pouze profesionální fotografové, je jeho cenová politika jiná než u ostatních fotobank. Například za stažení 10 fotek zaplatíte jako jednotlivec 2800 euro, tedy 280 euro za jednu fotografii. 

Z toho důvodu není tato fotobanka vhodná, pokud potřebujete fotky pro klasický magazín, blog či osobní nebo firemní prezentaci. Pokud jste ale velká redakce nebo někdo, kdo potřebuje nejlepší vizuální obsah například pro zpravodajství, můžou být fotky od Getty Images to, co vás odliší od konkurence. Pokud navíc zvolíte řešení pro týmy, dá se oproti cenám na webu výrazně ušetřit. 

Shrnutí:

  • cena: od 2800 euro  za stažení 10 fotek 
  • čeština - ne
  • podpora - e-mail, telefon