P

okud jste se rozhodli vytvořit vlastní webové stránky, blog či e-shop, čeká vás několik nevyhnutelných výdajů. Jedním z prvních kroků za novým webem by měla být především registrace domény. Abychom vám začátky tvorby webu trošku ulehčili, připravili jsme si pro vás průvodce registrace domény a přehled dobrých registrátorů, se kterými neuděláte chybu.

K čemu slouží doména

Nejprve si však zopakujme úplné základy a připomeňme si, co to ta doména vlastně je a k čemu slouží. Podobně jako adresa vašeho umožňuje najít místo, kde bydlíte, má i webová stránka svoji doménu, která určuje, kde se nachází na internetu. Doména obvykle obsahuje doménové jméno a koncovku, jako například .com či .cz. 

Pokud bychom chtěli poněkud odbornější vysvětlení, je na místě dodat, že doména jako taková “zastupuje” číselný kód v podobě IP adresy. Zapamatovat si název domény, který zpravidla souvisí s tématem, na který se web zaměřuje, je zkrátka mnohonásobně snazší, než si vybavit dlouhou číselnou řadu udávající umístění serveru.

Co je to subdoména?

Možná jste někdy narazili na pojem subdoména, případně doména třetího řádu. Jedná se o rozšířením doménového názvu na další úroveň. Tuto úroveň lze vytvořit pouze na existující doméně druhého řádu, respektive hlavní doméně. Subdomény slouží k logickému členění webových stránek na tematické sekce, jako jsou různá oddělení e-shopu, přidružený blog nebo třeba jazykové mutace. 

Druhým častým využitím subdomén je při zřizování webhostingu zdarma, kdy poskytovatel poskytuje doménu druhého řádu, na které běží vaše subdoména. I když tato možnost láká nulovými náklady, pro profesionálně vypadající web doporučujeme použití vlastní domény. Roční náklady nebývají ani u nejdražších poskytovatelů nijak zvlášť vysoké.

Nákup domény krok za krokem

Teď už však k samotnému jádru dnešního článku - jak se vlastně pořizuje doména? Žádné strachy, nákup domény je relativně jednoduchý proces, který zahrnuje jen několik málo kroků. Doménu zvládnete zaregistrovat i v případě, že nepatříte mezi technické mágy. 

  1. Zvolte si doménové jméno: Nejdříve si vyberte jméno, které chcete pro svou webovou stránku použít. To by mělo být krátké, snadno zapamatovatelné a zejména relevantní pro obsah vaší webové stránky.
  1. Zkontrolujte dostupnost: Vymysleli jste název, který váš web dokonale vystihuje? Bohužel ještě není vyhráno - nejprve je třeba zjistit, zda je vámi vybrané doménové jméno vůbec volné. K tomu vám poslouží doménový vyhledávač. Pokud je jméno již zabráno, budete bohužel muset vymyslet jiné. Alternativou je vyhledat majitele zabrané domény a zkusit se s ním domluvit na odkupu, případně počkat, zda majitel doménu po expiraci prodlouží její pronájem. 
  1. Vyberte registrátora: Registrační společnost, známá také jako registrátor, je firma, která vám umožní doménu zaregistrovat. Existuje mnoho registrátorů, například Wedos či Welgobe - na některé z nich se blíže podíváme dále v článku. Vyberte si registrátora, který vám vyhovuje nejen z hlediska ceny, ale také služeb a zákaznické podpory. 
  1. Zaregistrujte doménu: Po výběru registrátora se přihlaste na jeho webu a vyplňte požadované informace, jako jsou vaše osobní údaje, kontaktní informace a platební údaje. V této fázi si také vyberte, na kolik let chcete doménu zaregistrovat. Pokud zvolíte kratší dobu, nezapomeňte pronájem domény pravidelně obnovovat, aby nezanikla či vám ji nevyfoukl někdo jiný.
  1. Zkontrolujte nastavení: Po dokončení registrace zkontrolujte nastavení domény. Měli byste nastavit DNS záznamy, aby byla doména připojena k vašemu webovému hostingu, pokud ho již máte zřízený. Pokud ne, můžete si ho zakoupit u stejného registrátora, či u jiného poskytovatele. Když budete mít doménu a hosting u stejného poskytovatele, nebudete muset spravovat různé účty a přihlašovací údaje u různých společností. Pohodlnější bude i administrace a integrace, jako například snazší nastavení DNS záznamů, e-mailových služeb a dalších funkcí, které souvisejí s vaší doménou.
  1. Ověření a platba: Registrační společnost vás požádá o ověření vašich údajů a provedení platby za registraci domény. Cena domény se může lišit podle jejího typu (např. .com, .cz, .eu) a délky registrace.
  1. Potvrzení registrace: Po úspěšné platbě vám v e-mailu přistane potvrzení registrace, které obsahuje důležité informace o vaší doméně, včetně dat, kdy bude třeba provést její obnovu. Tato data si nezapomeňte poznamenat, abyste o doménu nechtěně nepřišli kvůli jejímu neprodloužení.
  1. Správa domény: Po zakoupení domény budete moci provádět různé správné operace, jako je změna DNS záznamů, obnova domény a další úpravy. Tyto akce můžete provádět prostřednictvím webového rozhraní svého registrátora. Po úspěšném zaregistrování domény můžete začít pracovat na tvorbě webu, nebo připojit doménu k již existujícímu webu.

Kde koupit doménu 2023

Jak je vidět, registrace domény není žádná velká věda. Oříškem však může být výběr poskytovatele, u kterého chcete doménu registrovat. Výběr je totiž veliký a může být těžké se v nabídce zorientovat. S rozhodováním vám tak možná pomůže náš stručný přehled ceníků oblíbených registrátorů domén:

WEDOS - koupě domény

Wedos

Wedos je bezpochyby jedním z největších a nejoblíbenějších registrátorů domén u nás. Nejen, že nabídne opravdu obrovské množství různých koncovek, ale nabízí také hromadnou registraci více domén či třeba bezplatný převod domény od jiného poskytovatele. Pokud si u Wedos pořídíte některý z tarifů webhostingu, na první rok budete mít doménu kompletně zdarma. Vhod může přijít také jednoduchý webový editor s několika základními šablonami. 

Orientační cena za .CZ: 145 Kč bez DPH / rok

Prodloužení: 145 Kč bez DPH / rok

VYZKOUŠEJTE WEDOS

Webglobe - koupě domény

Webglobe

V mnoha ohledech podobné služby a kvalitu nabídne také společnost Webglobe, která se stejně jako Wedos zabývá také poskytování webhostingu. Nechybí bezplatný webový editor s 60 šablonami, zákaznická podpora, bezplatné přesměrování a celkově velice přehledná administrace a správa. Bohužel je třeba počítat s tím, že nabízená nízká cenová nabídka platí jen první rok. 

Orientační cena  za .CZ: 145 Kč bez DPH / rok

Prodloužení: 295 Kč bez DPH / rok

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

Český hosting - koupě domény

Český hosting

Ani společnost Český hosting nenabízí pouze webhosting, ale také možnost zakoupení, respektive registraci domény. Podobně jako u registrátorů výše můžete vybírat z obrovského množství koncovek. Zaujme hlavně skutečně vysokou slevou, která však platí pouze na první rok a jeden zákazník ji může využít pouze pětkrát. Pokud však k doméně pořizujete i hosting, získáte na něj slevu. 

Orientační cena  za .CZ: 125 Kč bez DPH / rok

Prodloužení: 270 Kč bez DPH / rok

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

eBola

Výhodná cena při společné registraci s webhostingem na vás čeká také u poskytovatele eBola.cz. Velkou výhodou je zejména fakt, že pokud pořídíte doménu s hostingem, velká sleva vám zůstane i u všech dalších prodloužení. Ceny jsou obecně trochu vyšší než u možností výše, na druhou stranu společnost nabízí opravdu levný hosting.

Orientační cena  za .CZ: 199 Kč bez DPH / rok (při nákupu s hostingem, 249 Kč bez hostingu)

Prodloužení: 199 Kč bez DPH / rok (při nákupu s hostingem, 249 Kč bez hostingu)

VYZKOUŠEJTE eBOLA

Savana - koupě domény

Savana

Dalším poskytovatelem webhostingu, u kterého si můžete pro snazší správu rovnou zřídit i doménu, je společnost Savana. Bohužel opět platí, že se musíme připravit na zdražení při prodlužování. U všech koncovek vyjma .cz je navíc zpoplatněn převod od jiného poskytovatele. Na druhou stranu, pokud již doménu máte a rádi byste ke společnosti Savana přesunuli svůj hosting, těšit se můžete na první rok bez poplatku, tedy zcela zdarma. 

Orientační cena  za .CZ: 145 Kč bez DPH / rok

Prodloužení: 295 Kč bez DPH / rok

Sečteno a podtrženo

Nákup domény je klíčovým krokem vstupu do světa online, a proto nezapomeňte věnovat pozornost jak jménu domény, tak zvolenému poskytovateli. Jak napovídá výčet výše, ceny za první rok jsou z všech registrátorů zhruba stejné, u některých vás však může čekat při prodloužení zdražení. Zároveň nezapomeňte zvážit praktickou stránku věci, tedy správu domény a hostingu - pokud vsadíte na jediného poskytovatele, můžete si ušetřit starosti, čas i peníze.