P

okud provozujete vlastní webovou stránku, jedné položce z celkových nákladů na web se bohužel nevyhnete - a to doméně. Přestože by se dalo napsat spoustu stránek o tom, jak zásadní je zvolit chytlavé doménové jméno, který si každý snadno zapamatuje, v dnešním článku se blíže podíváme na problematiku, která bude zajímat každého začínajícího provozovatele webu. Kolik za doménu zaplatíte u jednotlivých registrátorů a co ovlivňuje její cenu?

Co je to doména a proč ji potřebujete?

Jak bylo zmíněno v úvodu, doména je klíčovým prvkem každého webu. Jednoduše řečeno, její podstata je srovnatelná s adresou v reálném světě. Tak jako vaše adresa specifikuje místo, kde právě bydlíte, každá webová stránka má svou vlastní doménu, která jí přiděluje umístění na internetu. Tato doména se obvykle skládá z doménového jména a koncovky, jako například .com, .eu nebo .cz.

Celá problematika je samozřejmě trochu komplikovanější. V podstatě lze říci, že doména slouží jako náhrada číselného kódu, kterým je IP adresa. Pamatovat si název domény, obvykle spojený s tématem webové stránky či názvem projektu, je zkrátka mnohem snazší, než si zapamatovat dlouhou číselnou řadu, která určuje umístění serveru. Doména tak usnadňuje uživatelům přístup k webovým stránkám a zefektivňuje proces navigace na internetu.

Jak pořídit doménu?

Přestože postupu pořízení domény krok za krokem jsme se podrobněji věnovali v článku Kde a jak pořídit doménu, opakování je matkou moudrosti a stručně si celý proces shrneme. Pořízení domény je relativně snadný proces, který zahrnuje několik klíčových kroků. Prvním je výběr vhodného doménového jména, které by mělo být krátké, snadno zapamatovatelné a relevantní pro obsah webové stránky. Poté je nutné ověřit dostupnost zvoleného jména pomocí doménového vyhledávače.

Následně si vyberete registrátora domén, třeba některého z těch, na které se podíváme dále ve srovnání ceníků. Samotná registrace domény probíhá po přihlášení na webových stránkách registrační společnosti, kde je třeba vyplnit osobní údaje a kontaktní informace a zaplatit. Po registraci je důležité zkontrolovat nastavení domény a případně nastavit DNS záznamy pro připojení k webovému hostingu. Po úspěšné registraci můžete spravovat doménu pomocí webového rozhraní registrátora. 

Ceník registrace domény Active24

Na čem závisí cena domény?

Samozřejmě se nabízí otázka, od čeho se cena domény vlastně odvíjí. Významným faktorem ovlivňujícím cenu je v prvé řadě zvolená koncovka - za českou koncovku .cz například zaplatíte o poznání méně, než za koncovku .com. Obecně velice levná je také koncovka .eu. 

Více zaplatíte naopak za domény s doménovým jménem, o který je velký zájem. Cena se samozřejmě liší také u každého registrátora, kteří svým zákazníkům často nabízí slevy na první rok či nejrůznější slevové akce. Za zmínku stojí také fakt, že doménu můžeme (ač zpravidla na omezenou dobu) získat zdarma jako bonus k webhostingu či online nástroji pro tvorbu webu.

Výhody registrace domény u Váš hosting

Ceny českých registrátorů domén

Teď už se však pojďme podívat na konkrétní registrátory. Kromě krátkého představení každé společnosti a případných dodatečných služeb, které nabízí (například webhosting nebo nástroj pro online tvorbu webu) se zaměříme především na ceník nejčastějších koncovek, a to jak v rámci počáteční registrace, tak následného prodloužení. 

Wedos

Když se řekne registrátor domén, většina z nás si vybaví právě Wedos. Není žádným překvapením, že se jedná o jednoho z největších registrátorů domén u nás. K popularitě Wedosu přispívá především obrovské množství různých koncovek, ale také možnost hromadné registrace více domén či třeba bezplatný převod domény od jiného poskytovatele. Radost udělá rovněž základní webový editor pro tvorbu webu či první rok provozu domény zcela zdarma, samozřejmě za předpokladu, že jste si u Wedosu pořídili některý z placených tarifů webhostingu.

VYZKOUŠEJTE WEDOS

.cz.com.net.eu
Cena při registraci145 Kč/rok300 Kč/rok341 Kč/rok68 Kč/rok
Prodloužení domény145 Kč/rok300 Kč/rok341 Kč/rok135 Kč/rok

Webglobe

Společnost Webglobe patří rovněž mezi poměrně oblíbené registrátory domén, a to především díky modernímu administrátorskému rozhraní, jednoduchému webovému editoru a výhodným cenám. Ač je třeba poznamenat, že prodloužení domény je u Webglobu na rozdíl od Wedosu dražší než registrace na první rok, k webhostingu u nich dostanete doménu s koncovkou .cz na rok úplně zdarma.

VYZKOUŠEJTE WEBGLOBE

.cz.com.net.eu
Cena při registraci145 Kč/rok335 Kč/rok389 Kč/rok99 Kč/rok
Prodloužení domény299 Kč/rok335 Kč/rok389 Kč/rok239 Kč/rok

Český hosting

Společnost Český hosting nabídne široké spektrum služeb, které zahrnují nejen poskytování webhostingu (o kterém jsme blíže psali v této recenzi), ale rovněž možnost registrace domén. Stejně jako u mnoha jiných registrátorů, i zde máte možnost vybírat z rozmanité nabídky koncovek. Pozornost si zasluhuje sleva, kterou Český hosting poskytuje na první rok registrace. Tato sleva je však omezena na pět využití (respektive pět domén) jedním zákazníkem. Kromě toho Český hosting nabízí také slevu na hosting, pokud je zakoupen současně s registrací domény. Tímto způsobem mohou zákazníci efektivně kombinovat obě služby, a využít tak maximálně výhodné cenové podmínky.

VYZKOUŠEJTE ČESKÝ HOSTING

Váš hosting

Společnost Váš hosting nabídne k registraci domény celou řadu výhod. Kupříkladu se můžete těšit na 100 MB prostoru zdarma (samozřejmě za předpokladu, že u společnosti pořídíte také webhosting). Mezi dalšími bezplatnými službami, které dostanete k registraci, je třeba také bezplatné parkování nevyužitých domén, hlídání expirace, přesměrování nastavitelné na klik či zabezpečení DNSSEC pro české domény. Pokud zvolíte kombinaci s hostingem, těšit se můžete na zvýhodněnou cenu, která se však nepřenáší na prodloužení.

VYZKOUŠEJTE VÁŠ HOSTING

.cz.com.net.eu
Cena při registraci125 Kč/rok240 Kč/rok290 Kč/rok75 Kč/rok
Prodloužení domény270 Kč/rok340 Kč/rok390 Kč/rok250 Kč/rok

Active24

Posledním registrátorem domén, na jehož ceník se dnes podíváme, je společnost Active24. Ta zaujme například bezplatným převodem domény, možností hromadné registrace domén či bezplatných upozorněním na blížící se expiraci. Pokud si zakoupíte roční webhosting, na stejné období získáte doménu s koncovkou .cz zcela zdarma.

.cz.com.net.eu
Cena při registraci199 Kč/rok249 Kč/rok299 Kč/rok169 Kč/rok
Prodloužení domény299 Kč/rok349 Kč/rok399 Kč/rok249 Kč/rok

Slovo závěrem

Závěrem lze konstatovat, že ač cenu domény ovlivňuje mnoho různých faktorů, jako je koncovka domény, popularitu doménového jména či délka registrace, ceny bývají u všech registrátorů zhruba stejné. V každém případě je výběr vhodné domény i registrátora důležitým rozhodnutím, které ovlivňuje nejen vaše finanční náklady, ale také úspěch a identitu vašeho webu. Ať už je vaše webová stránka zaměřena na komerční nebo osobní účely, pečlivý výběr domény i registrátora je klíčem k úspěchu!