Ú

plně na úvod, pro ty, kteří v tom nemají úplně jasno, VPN vám umožňuje používat šifrované připojení k internetu, které zajišťuje anonymitu (nikdo nebude vědět, co sledujete, a firmy tak na vás nebudou moci cílit reklamu), ochranu před hackery, a také vám může pomoci používat služby, které jsou dostupné jen v zahraničí. U větších poskytovatelů VPN si totiž můžete zařídit IP adresu z různých oblastí a využívat tak služby, ke kterým byste jinak neměli přístup. 

Abyste se v nabídce lépe zorientovali, sestavili jsme seznam VPN služeb dostupných v České republice v roce 2022 a popsali jejich výhody a nevýhody na základě předem zvolených parametrů: 

  • důvěryhodnost - to, jestli uživatelé dané VPN důvěřují, je jeden z důležitých faktorů při výběru jakékoli služby
  • funkce - u každé služby je důležitý nejen počet funkcí, ale často více to, jestli jsou dobře navržené a užitečné pro ty, kteří ji chtějí využívat
  • jednoduchost nastavení - u každé služby je důležité také to, jak jednoduché je ji nastavit, a jestli má přívětivý vzhled a design pro své uživatele
  • zařízení - VPN si můžete nainstalovat na různých zařízeních, jak se nabídky jednotlivých služeb liší?
  • zabezpečení - jelikož VPN nabízí šifrované připojení k internetu a měla by vám zajistit anonymitu, kvalita zabezpečení pro vás bude hrát velkou roli
  • cena - cena samozřejmě hraje roli při výběru čehokoli, a když se řekne cena, neznamená to, že nejlevnější, rovná se nejlepší; cena by však měla odpovídat nabídce
  • zákaznická podpora - kvalitní zákaznická podpora je půlka úspěchu, člověk často pozná, zač služba stojí, až když s nimi řeší nějaké komplikace 

Jak tedy porovnání jednotlivých VPN dopadlo? 

1. Cyberghost

  • cena : od 2,11 do 12,65 euro za měsíc
  • používání: 
  • zákaznická podpora: dostupná 24/7 pomocí livechatu, nebo pomocí formuláře na webových stránkách podpory. Ač jsou webové stránky v češtině, materiály na podporu jsou pouze v angličtině, němčině a francouzštině.

Cyberghost nabízí víceméně to, co všechny ostatní VPN služby, v nabídce funkcí jednotlivých typů VPN nenajdeme takové rozdíly. Nezaznamenává IP adresu, navštívené weby, historii prohlížení a chrání před škodlivými hrozbami, obzvlášť při používání veřejných wi-fi. Cyberghost ale také slibuje vysokou rychlost a rychlé načítání stránek, zašifrovaná data a možnost nastavit si polohu na libovolné místo a využívat tak služby v dané lokalitě. Cyberghost má 9 199 serverů ve 115 lokalitách v 91 zemích. Nejsilnější přítomnost má v USA a v Německu. Co se týče serverů, máte dvě možnosti: můžete si server vybrat sami (služba také nabízí seznam optimalizovaných serverů pro různé aktivity), nebo můžete použít funkci nejlepší umístění serveru. Službu můžete používat až na sedmi zařízeních současně, mezi dostupná zařízení patří Windows, Mac, iOS, Android, Linux, herní konzole, chytré televize a routery.

Firma byla založena v roce 2011, sídlo má v Rumunsku v Bukurešti, ale jako jediná nabízí webové stránky v českém jazyce a mnoha dalších. Společnost, která Cyberghost vlastní od roku 2017, Kape Technologies, vlastní také další VPN služby, jako je Private Internet Access nebo ExpressVPN. CEO společnosti, Robert Knapp, zdůrazňuje, že na rozdíl od jiných VPN je Cyberghost transparentní. On sám vystupuje často na veřejnosti na různých akcích, zveřejňují reporty a také kód, tím pádem jsou otevřeni auditům třetích stran. 

U ceny hraje velkou roli, zda si předplatíte VPN na roky dopředu, nebo zda dáváte přednost platbě za každý měsíc zvlášť. V případě druhé možnosti se cena výrazně zvedne. Můžete se tedy uvázat na tři roky a tři měsíce a pak zaplatíte v přepočtu 2,11 euro za měsíc, ačkoli reálně budete platit celou částku dopředu najednou. V případě, že si VPN předplatíte na dva roky, vyjde vás to na 3,12 euro měsíčně, při předplatném na rok pak na 3,97 euro za měsíc. Všechny tyto mají mezi sebou poměrně malé rozpětí, ačkoliv při celkové částce mohou být přesto znatelné (82,29 euro na tři roky a 47,64 euro za rok, což vyjde na 142,92 euro za tři roky). Finančně nejméně výhodnou variantou je platit zvlášť za každá měsíc. V tom případě vás předplatné vyjde na 12,65 euro měsíčně. Ať už však zvolíte jakoukoli variantu, máte 45 dní na to (v případě měsíčního předplatného 14 dní), abyste si službu ozkoušeli a v případě nespokojenosti zažádali o refundaci. 

Zákaznická podpora je k dispozici 24/7 pomocí chatu. Další možností je vyplnit formulář, který najdete na webové stránce podpory, kde také najdete mnoho návod, manuálů, ale také odpovědi na často pokládané otázky. 

2. Private Internet Access (PIA)

  • cena:  od 1,99 do 10,69 euro za měsíc
  • používání
  • zákaznická podpora: 24/7 pomocí livechatu, e-mailu a různých pomocných materiálů

I Private Internet Access se honosí svou transparentností a open-sourcem, jejich kódování je tedy dostupné všem a každý si může ověřit, že je vše v pořádku. Služba nabízí již výše popsané funkce, jako je skrytí IP adresy a možnost využití IP adresy z jiné lokality, blokování reklamy, skrytí historie vyhledávání a ochranu před hrozbami, dokonce i zabudovaný antivirus (za ten si však musíte připlatit). Žádná data nejsou uchovávána. Tato VPN má servery v 84 zemích po celém světě a s jedním předplatným ji můžete používat až na deseti zařízeních najednou. Mezi dostupná zařízení patří Windows, macOS, Linux, Android, Android TV, iOS a routery.

Společnost vznikla v roce 2010 a od roku 2019 je vlastněna Kape Technologies, sídlo má ve Spojených státech. V současnosti má kolem 15 milionu uživatelů. Obsah na webových stránkách sice nabízí v šestnácti jazycích, ale čeština mezi nimi bohužel není. 

Cenově funguje Private Internet Access obdobně jako ostatní VPN. Můžete buď zaplatit větší částku najednou a předplatit si tak službu na delší dobu, nebo zaplatit méně jednorázově, ale víc dohromady. To, jak si zvolíte se také odvíjí od toho, jak dlouho chcete službu využívat. PIA si můžete předplatit buď na dva roky a dva měsíce (ty máte zdarma) za 1,99 euro na měsíc (dohromady to je 51,74 euro), nebo na půl roku za 6,79 euro na měsíc (40,74 euro dohromady) a nebo si můžete pořídit předplatné pouze na měsíc za 10,69 euro. Službu můžete během 30 dnů ozkoušet, a pokud vám nebude vyhovovat, můžete požádat o vrácení peněz. V případě Private Internet Access můžete navíc platit anonymně pomocí dárkových karet více než sedmdesáti značek (např. Starbucks nebo Wallmart) nebo pomocí kryptoměn. 

Zákaznická podpora nabízí návody, odpovědi na všemožné otázky a políčko pro vyhledávání pomocí klíčových slov. Kromě toho ale můžete také kontaktovat jiné uživatele pomocí fóra, nebo podporu pomocí livechatu, který je dostupný 24/7, nebo vyplněním formuláře na stránkách, kde popíšete svůj problém.

3. ExpressVPN

  • cena - od 6,67 do 12,95 dolarů za měsíc
  • používání
  • zákaznická podpora - 24/7 pomocí livechatu s reálnými lidmi a různých podpůrných materiálů

ExpressVPN se už několik let pohybuje na seznamech nejvíce doporučovaných VPN. Nabízí mimo jiné zamaskování vaší IP adresy, takže ji ani vaši lokalitu nebude nikdo znát, vaše aktivita a přihlášení na různé servery se po dobu používání nikam neukládají a ExpressVPN vám také zajišťuje bezpečí v případě použití veřejné wi-fi. Nabídka je opět poměrně standardní. Pokud máte o VPN zájem, můžete využít jeden z 94 serverů, které EpressVPN má po celém světě, a službu můžete mít aktivní až na pěti zařízeních najednou. VPN si ale můžete nainstalovat na neomezeném počtu zařízení. Mezi podporované typy zařízení patří Windows, macOS, iOS, Android, Linux, chytré televize a routery. 

Společnost vznikla už v roce 2009 v Americe, ale od září 2021 patří společnosti Kape Technologies, stejně jako další VPN. Je zaregistrovaná na Britských Panenských ostrovech, tato země nemá žádné zákony na uchovávání dat, a v tuto chvíli má okolo 3 milionů uživatelů. 

Co se týče tarifů, ExpressVPN funguje na stejné bázi jako většina VPN služeb, může ale nabízet rozdílné časové úseky. Na nejvíce vás vyjde, pokud si VPN předplatíte vždy pouze na měsíc. Sice nebudete muset platit větší částku najednou (pouze 12,95 dolarů měsíčně), ale v dlouhodobém horizontu vás to přijde o dost dráž. Další možností je si službu předplatit na šest měsíců dopředu. V tom případě budete platit 9,99 dolarů na měsíc (59,95 dolarů dopředu na celé období). Nejlépe vás vyjde roční tarif, který vám v prvním roce dokonce nabízí 3 měsíce zdarma. Zaplatíte tedy najednou za 15 měsíců částku 99,95 dolarů (vychází to na 6,67 dolarů na měsíc), po uplynutí této doby už jen za 12 měsíců. Zvolenou částku můžete uhradit kartou, pomocí PayPalu nebo bitcoinu a několika dalších aplikací, které si můžete dohledat na jejich webových stránkách. Ať už si zvolíte jakkoliv, pro každý tarif platí možnost refundace do třiceti dnů. Pokud vám tedy z jakéhokoliv důvodu VPN nesedne, můžete si zažádat o vrácení peněz bez udání důvodu. 

ExpressVPN nabízí své stránky v angličtině a dalších sedmnácti jazycích, čeština mezi nimi však není. To samé platí i pro podpůrné materiály v sekci podpory, až na některé výjimky (například tutoriály na YouTube). Pokud odpovědi nenajdete mezi velkým množstvím témat, která už jsou na webu zpracovaná, můžete podporu kontaktovat přes livechat. I na livechatu budete v kontaktu se skutečnými lidmi, nikoliv s chatbotem. 

4. Surfshark

  • cena - od 2,49 do 12,95 euro na měsíc
  • používání
  • zákaznická podpora - 24/7 pomocí livechatu, e-mailu a formuláře na webových stránkách a také centra pomoci, kde jsou dostupné různé podpůrné materiály

Na stránkách Surfsharku najdeme podobné funkce jako na těch ostatních. Jedním z rozdílu oproti jiným službám je to, že můžete VPN používat na neomezeném počtu zařízení najednou. U zbylých VPN je počet zařízení většinou omezen. Službu můžete používat na přístrojích s Anroidem, iOSem, Windowsem, macOSem i Linuxem; dále na chytrých televizích a routerech. Kromě toho nabízí Surfshark ochranu před zacílenými reklamami a malwary, možnost měnit IP adresu, chrání vám data - nejen že jsou zašifrovaná, ale také jsou soukromá a nejsou uchovávána. Také na vás přestanou vyskakovat žádosti o odsouhlasení cookies. Surfshark má k dispozici více než 3 200 serverů v 99 zemích. 

Firma byla založena v roce 2018 a pravděpodobně má kořeny někde na Balkáně. Nejdřív však měla sídlo na Britských Panenských ostrovech. V roce 2021 bylo však přesunuto do Nizozemí. Surfshark je „pobočkou“ Nord Security, jež má pod sebou i další VPN službu NordVPN. V roce 2020 byla CNN označena za Nejlepší VPN, v roce 2021byla zase oceněna online webem zaměřeným na technologie Trusted Reviews.

Surfshark nabízí tři možnosti předplatného, ceny jsou stanovené opět v závislosti na tom, na jak dlouho si službu předplácíte. Pokud si službu předplatíte na 24 měsíců, vyjde vás to na 2,49 euro na měsíc (59,76 euro zaplatíte najednou). Po uplynutí dvou let vám však tato částka bude naúčtována ročně. Pokud si službu předplatíte na rok, vyjde vás to na 3,99 euro na měsíc (první rok vás to vyjde na 47,88 euro, každý další pak už ale na 60,04 za celý rok). A nakonec pokud za službu chcete platit měsíčně, zaplatíte za každý měsíc 12,95 euro. Uvedené ceny tedy platí pouze, když předplácíte poprvé, pak se zvedají, kromě té měsíční. Ceny jsou také uvedené bez daně. Stejně jako u většiny služeb si nákup můžete do třiceti dnů rozmyslet a požádat o navrácení peněz. 

Webové stránky jsou sice dostupné v šestnácti jazycích (čeština mezi nimi ale není), centrum pomoci a s ním veškeré podpůrné materiály jsou však dostupné pouze v angličtině. V materiálech můžete vyhledávat pomocí klíčových slov, vyjedou vám videa a články k různým tématům, ale také články na blogu Surfsharku, pokud se vámi vyhledávaná slova shodují z některým z publikovaných článků. Dále můžete kontaktovat v případě nesnází podporu, a to skrz livechat, formulář na webových stránkách (můžete kromě popisu problému také přidat soubory), nebo e-mail. Surfshark můžete také kontaktovat na sociálních sítích. 

5. AtlasVPN

  • cena - od 1,99 do 10,99 dolarů na měsíc
  • používání 
  • podpora - 24/7, livechat, formulář a e-mail + podpůrné materiály a návody

Atlas VPN má uvedeno na svých stránkách, že sbírá jen ta data nutná k chodu služby. Všechna data, která by mohla být použita k trackování nebo lokalizování uživatele, nejsou sbírána. Služba také blokuje malwary a reklamy, nedovoluje třetím stranám sbírat záznamy o vaší aktivitě a umožňuje vám obejít geografická omezení u některých webů. Tyto funkce jsou ale celkem standardní. Poměrně výjimečné ale je, že Atlas VPN můžete používat na neomezeném počtu zařízení a na různých typech (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, ale i na chytrých televizích). Tato služba vám může nabídnout 750 serverů ve 44 lokalitách. 

Společnost vznikla v roce 2019, takže patří k těm mladším, a sídlo má v USA. V roce 2021 se stala součástí Nord Security. V této chvíli má více než 6 milionů uživatelů po celém světě.  

Stránky jsou dostupné ve 20 jazycích a mezi nimi je i čeština. Ceny za službu si můžete zobrazit ale jen v osmi měnách, tam už českou korunu nenajdete. My ceny budeme uvádět tedy v dolarech. Jako ve většině případů máte tři možnosti. Při volbě předplatného na tři roky zaplatíte 1,99 dolarů na měsíc (tedy 71,49 na první tři roky, pak prodloužíte vždy o rok za 39,42 dolarů). Pokud si VPN předplatíte pouze na rok, zaplatíte v přepočtu 3,29 dolarů na měsíc (jednorázová platba činí 39,42 za celý rok). A pokud zvolíte měsíční předplatné, tak se vám každý nový měsíc strhne 10,99 dolarů. U všech předplatných je opět dostupná garance vrácení peněz do třiceti dnů bez udání důvodu. Atlas VPN si ale také můžete zprovoznit u úplně zadarmo, ač to bude s několika omezeními - k dispozici budete mít méně serverů pouze v několika zemích, budete mít menší rychlost a některé funkce mohou chybět. 

Atlas VPN, stejně jako další služby, garantují podporu 24/7. Můžete je kontaktovat přes livechat, kde také najdete e-mailovou adresu, pomocí níž můžete řešit váš problém. A nebo si můžete vyplnit formulář na jejich webových stránkách, zadáte e-mail, popíšete problém a můžete přidat i přílohu. Kromě toho je samozřejmě k dispozici i centrum pomoci, kde můžete vyhledávat pomocí klíčových slov. Informace jsou ale uskupeny do tematických celků, pokud nevíte přesně, co hledáte. 

6. ProtonVPN

  • cena - od 4,99 do 9,99 euro na měsíc 
  • používání 
  • podpora - pomocí formuláře, e-mailu nebo Twitteru + podpůrné materiály a návody 

Začneme výčtem funkcí, které se opět moc neliší. Proton vám pomůže dostat se k webům, které jsou pro vás z geografického důvodu nedostupné, záznamy o vaší aktivitě na internetu zůstane skrytá, stejně jako vaše IP adresa a ochrání vás před malwary a reklamami. Co už je méně obvyklé je jejich transparentnost (jde o open-source) a to, že k založení účtu není potřeba žádná identifikace. ProtonVPN má svých 1747 serverů v 64 zemích a má 70 milionů uživatelů. Službu můžete používat až na deseti zařízeních najednou, je dostupná pro Windows, Mac, Android, iOS nebo Linux. 

Tento projekt má odlišný původ než další VPN služby. Tato VPN vznikla jako doplněk Proton mailu, což je speciální zašifrovaný e-mail, který byl založen v roce 2014 skupinou vědců ve Švýcarském CERNu. VPN následně vznikla na jeho ochranu. Jejich hlavní ideou je ochrana civilních svobod online. Proto mají sídlo v Ženevě, Švýcarsko má totiž nejsilnější zákony týkající se soukromí. Projekt je finančně podporován Evropskou komisí a neziskovou organizací FONGIT. 

Proton si můžete předplatit na jedno ze tří období. Když si ho zaplatíte na dva roky, přijde vás to na 4,99 euro na měsíc (za první dva roky zaplatíte dohromady 119,76 euro). Když se rozhodnete pro roční předplatné, vyjde vás první rok na 71,88 euro (to je 5,99 na měsíc). A když zvolíte měsíční předplatné, zaplatíte 9,99 euro za měsíc. V rámci předplatného můžete využít 30 denní lhůtu na vrácení peněz. Proton také nabízí bezplatnou verzi, která pracuje s podobnými omezeními, jako to bylo u Atlasu (méně serverů, menší rychlost atd.). 

Pokud budete potřebovat kontaktovat podporu, na webových stránkách najdete kontaktní údaje (e-mailová adresa, Twitter), můžete také využít možnost vyplnění formuláře. ProtonVPN nabízí  samozřejmě také návody a informace rozdělené do kategorií. Samotný web je k dispozici v 18 jazycích, čeština mezi nimi ale není. 

7. NordVPN

  • cena - od 2,38 do 11,97 euro na měsíc
  • používání
  • podpora - přes livechat a e-mail, dále poskytnutí často pokládaných otázek a dalších materiálů 

NordVPN vás pomůže ochránit před malwarem, kyberútoky a reklamou; ochrání vaše soukromí a skryje vaši stopu na internetu a zpřístupní vám geograficky nedostupný obsah, stejně jako další VPN. K dispozici má zhruba 5 600 serverů v 59 zemích. Službu můžete používat až na šesti zařízeních najednou, a to na zařízeních, kde je Windows, macOS, Linux, Android, iOS, na chytrých televizích a routerech. 

Společnost vznikla v roce 2012 jako projekt dvou kamarádů z dětství. Nejdřív ho sdíleli se svými přáteli a poté to pustili do světa. Její mateřskou společností je Nord Security, která funguje pod panamskou jurisdikcí (v Panamě nejsou zákony o povinném uchovávání dat), ale sídlí v Litvě, ve Spojeném království, v Panamě a Nizozemí.  

Možnosti předplatného u NordVPN jsou o něco rozsáhlejší než u jiných VPN služeb. Nejen že si můžete vybrat, na jak dlouho si službu chcete předplatit, ale můžete si také zvolit jeden ze tří tarifů, kde je pak rozdíl u v rozsahu funkcí. K dispozici je tarif Standard, který nabízí základní funkce VPN, mimo jiné ochranu před malwary a reklamou a bezpečné a rychlé připojení. Pokud si ho předplatíte na dva roky, zaplatíte 2,38 euro za měsíc (dohromady 67,53 za první dva roky). V případě předplatného na rok by vás to stálo 4,02 euro na měsíc (48,34 za celý rok). A nebo si ho budete platit měsíčně za 9,96 euro.

Dalším dostupným tarifem je Plus, ten kromě již zmíněného nabízí synchronizování a zálohování hesel na všech zařízeních a kontroly, zda nedošlo k úniku dat. V případě předplatného na dva roky vás služba přijde na 3,11 euro na měsíc (87,55 na první dva roky), pokud na jeden rok, bude to stát 4,75 euro na měsíc (56,48 na celý rok). A nakonec můžete zvolit měsíční předplatné za 10,78 euro

A nakonec je tu tarif Complete, kde je ještě navíc k dispozici 1TB úložiště. Možnosti jsou stejné - na dva roky za 4,30 euro na měsíc (119,62 na první dva roky plus 3 měsíce zdarma), na jeden rok za 5,85 euro na měsíc (70,64 za celý rok), nebo měsíční za 11,97 euro. Ceny jsou uvedeny bez daně. Je také možné domluvit se na individuálním řešení pro firmy a různě velké týmy. A k dispozici je samozřejmě i 30 denní garance na vrácení peněz. 

Stránky NordVPN jsou k dispozici ve 23 jazycích, v češtině nejsou. Podpora je však v angličtině. Můžete hledat v dostupných tématech a pomocí klíčových slov, nebo si můžete pročíst často kladené otázky. Podporu pak můžete kontaktovat pomocí livechatu, nebo e-mailu. 

8. IP Vanish VPN

  • cena - od 3,33 do 10,99 dolarů za měsíc 
  • používání 
  • podpora - 24/7, pomocí telefonu, e-mailu nebo live chatu 

VPN vám zajistí bezpečí na veřejném internetu, skryje vaši IP adresu, žádné záznamy o aktivitě nebudou uchovány, ochrání vás před hrozbami a reklamou a umožní vám dostat se k obsahu, který by vám byl jinak zapovězený. Nabízí více než 2 000 serverů ve více než 75 lokalitách. Služba je dostupná pro Windows, macOS, iOS, Android, Linux, chytré televize a routery a VPN můžete mít aktivovanou na neomezeném počtu zařízení.

Společnost byla založena v roce 2012 a je součástí Mudhook Media Inc. Sídlo má ve Spojených státech. V roce 2019 IPVanish změnilo vlastníka a teď spadá pod J2 Global spolu s dalšími VPN službami.

I zde se cena předplatného odvíjí od doby, na kterou si službu chcete zaplatit. Můžete zvolit roční předplatné, v tom případě vás to vyjde první rok na 3,33 dolarů na měsíc (tedy 39,99 na první rok, ale pak už 89,99 dolarů). Tato možnost navíc zahrnuje i ochranu proti ransomwaru a malwaru nebo ochranu před e-mailovými hrozbami. Dále máte možnost zvolit čtvrtletní předplatné za 4,44 dolarů na měsíc (první tři měsíce za 13,33, poté za 29,99 dolarů). V případně měsíčního předplatného se cena po měsíci nemění a za každý započatý měsíc zaplatíte 10,99 dolarů. I zde platí garance třicet dní, takže pokud vám něco nebude vyhovovat, můžete požádat o vrácení peněz. 

Podporu můžete v tomto případě kontaktovat klasicky pomocí formuláře (můžete i přidávat soubory), love chatu a e-mailu, anebo pomocí telefonu. Číslo není na stránkách jednoduché najít, ale když si ho vygooglíte, najdete ho. Jen je třeba počítat s posunem času při hovoru do USA. K dispozici je již tradičně i vyhledávání v nejčastěji pokládaných otázkách a v různých návodech.

Obrázek: pixabay.com (Danny144), Autor: Vojtěch Načeradský