H

ledáte CRM nástroj pro správu leadů a obchodních kontaktů? V dnešním článku se podíváme na službu Pipedrive, která přesně k takovému účelu slouží. Je Pipedrive dostatečně důvěryhodný? A jaké má funkce a ceny? Všechny tyto informace se dozvíte na následujících řádcích.

🛡️ Důvěryhodnost služby Pipedrive - 10/10

Pipedrive vznikl v roce 2010 v Estonsku, kde ho založila pětice zakladatelů - Timo Rein, Urmas Purde, Ragnar Sass, Martin Tajur a Martin Henk. Zakladatelé měli od začátku jasný cíl: vytvořit komplexní nástroj, který by pomáhal firmám spravovat jejich obchodní kontakty a leady.

Postupem let se z Pipedrive stal jeden z nejoblíbenějších a nejpoužívanějších CRM nástrojů, který má mezi klienty i takové firmy jako Amazon, Vimeo, Skyscanner nebo Remax. V roce 2020 firma Pipedrive získala status jednorožce (= firma s hodnotou více než 1 miliarda dolarů). Stalo se tak poté, co do firmy investoval globální investiční fond Vista Equity Partners.

K dnešnímu dni má Pipedrive více než 95 000 zákazníků z celého světa. Firma aktuálně zaměstnává přes 700 lidí a má kanceláře například v Tallinnu, na Floridě, v Lisabonu, v New Yorku a dokonce také v Praze. Jedná se tedy o spolehlivou a důvěryhodnou firmu.

Mimochodem, Pipedrive je už pátým jednorožcem, který pochází z Estonska (po firmách Skype, Taxify, TransferWise a Playtech). Tahle země umí produkovat mimořádně skvělé firmy.

VYZKOUŠEJTE PIPEDRIVE ZDARMA

📊 Funkce - 9/10

Základní funkcí služby Pipedrive je správa leadů. Co si pod tím představit? Představte si, že pracujete jako obchodník a neustále narážíte na nové obchodní příležitosti. Pipedrive je místem, do kterého si můžete zaznamenat všechny leady a dealy, na kterých aktuálně pracujete. Do Pipedrive si také můžete poznamenat všechny vaše obchodní kontakty.

Pipedrive je tedy jakýmsi dashboardem pro obchodníky, ve kterém mohou managovat svou práci. Přidáváním leadů to totiž nekončí. V Pipedrive si můžete zapisovat, jak se vám daří uzavírat jednotlivé obchody. Pipedrive můžete také používat jako chytrý kalendář, který vám připomene, komu se máte ozvat, a na čem je ještě potřeba zapracovat, abyste mohli obchod úspěšně uzavřít.

Vedle toho má Pipedrive několik doplňkových funkcí:

  • sales pipeline - obchody si můžete rozdělit do několika škatulek podle toho, v jaké fázi se nacházejí. Můžete mít například kategorii “nové”, “před podpisem smlouvy” nebo “úspěšně uzavřené”.
  • leads inbox - na tomto místě najdete seznam všech vašich leadů. Leady můžete buď přidat manuálně, nebo je můžete naimportovat z tabulky nebo z jiného zdroje.
  • webové formuláře a chat - Pipedrive nabízí možnost vytvořit si speciální salesové formuláře pro vaše webové stránky, přes které můžete sbírat leady. Na web můžete nasadit i živý chat, který vám může vygenerovat další nové leady.
  • contact management - do Pipedrive můžete nahrát všechny obchodní kontakty a dále je zde spravovat. Pokud máte například všechny obchodní kontakty uložené v tabulce v Excelu, můžete kontakty naimportovat do Pipedrive a dále s nimi pracovat (například je přiřadit ke konkrétním dealům).
  • propojení s emailem - Pipedrive můžete propojit s vaší emailovou schránkou a kontakty i leady si v Pipedrive ukládat na několik kliknutí. Propojení je podporováno u těch největších emailových klientů jako Gmail, Outlook nebo Yahoo. Ostatní klienti jdou připojit přes IMAP - tímto způsobem můžete napojit i český Seznam.
  • Caller - s Pipedrive můžete propojit i váš telefon. Pokud pak kliknete na některý z vašich kontaktů v dashboardu Pipedrive, vytočí se jeho číslo na vašem mobilním telefonu.
  • Scheduler - funkce pro plánování hovorů a schůzek. V Pipedrive můžete vyznačit, v jaké termíny jste dostupní, a dát tak ostatním vědět vaše časové možnosti.
  • kalendář - v kalendáři uvidíte všechny vaše budoucí aktivity, které vás čekají.
  • přidávání souborů - k jednotlivým leadům i kontaktům můžete přidávat různé soubory.
  • automatice - pokud se některé vaše činnosti v Pipedrive budou často opakovat, můžete si je nechat zautomatizovat.
  • custom fields - díky této funkci si u vašich leadů a dealů můžete evidovat speciální parametry, které jsou pro vás důležité (jako například oblíbené místo schůzky).
  • reporty - v dashboardu si můžete nechat zobrazit různé reporty a přehledy o tom, jak se vám daří uzavírat vaše obchody.
  • cíle - díky cílům si můžete plánovat věci, kterých byste chtěli v budoucnu dosáhnout. Vedle individuálních cílů můžete nastavovat i cíle pro váš tým.

Jak hodnotíme funkce nástroje Pipedrive? Pipedrive nabízí velké množství různých featur. Vedle základní a nejdůležitější funkce spravování leadů je v nabídce velká spousta věcí, které ocení hlavně zkušení obchodníci.

Velmi užitečná je funkce sales pipeline, díky které si obchody můžete rozdělit podle toho, v jaké jsou fázi. Užitečné jsou také reporty, které vám pomůžou zanalyzovat různé věci, jako například historickou úspěšnost uzavírání obchodů. Hodí se také možnost propojit si Pipedrive s emailem a získat tak ještě větší přehled nad vašimi obchodními kontakty.

Pipedrive tedy nabízí všechny funkce, které byste jako obchodník mohli potřebovat.

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

Úplně na začátku vás Pipedrive přivítá krátkým dotazníkem. V něm vyplníte detaily, jako kolik lidí bude Pipedrive používat nebo v jakém oboru pracujete. Cílem těchto otázek je dozvědět se více o vašem byznysu a přizpůsobit uživatelské prostředí na míru vašim potřebám.

Dashboard nástroje Pipedrive.

Všechno důležité na Pipedrive se odehrává v uživatelském dashboardu. Tam najdete seznam vašich leadů a dealů, vaše kontakty a také všechny funkce. Dashboard je rozdělený na několik částí:

  • úvodní stránka, které se také říká timeline - v této sekci najdete přehled všeho, co vás v budoucnu čeká.
  • Leads - zde najdete seznam potenciálních obchodních příležitostí.
  • Deals - zde najdete seznam reálných obchodních příležitostí.
  • Mail - v této sekci si můžete Pipedrive propojit s vaší emailovou schránkou.
  • Activities - v této sekci na vás čeká seznam všech aktivit přehledně seřazený v bodech.
  • Contacts - v této sekci najdete všechny vaše kontakty. V kontaktech můžete jednoduše vyhledávat a filtrovat (například si jedním kliknutím můžete nechat ukázat všechny kontakty, kterým je potřeba zavolat).
  • Insights - místo pro všechny reporty a analýzy.
  • Products - sem můžete přidávat produkty. Produktem může být například zboží, které prodáváte, nebo služba, kterou nabízíte.
  • More - v této sekci najdete všechny další možnosti a funkce jako například přehled uživatelů, kteří spolu s vámi Pipedrive používají, možnosti importu a exportu dat či Knowledge base služby Pipedrive.

Dasbhoard Pipedrive je poměrně přehledný a pracuje se v něm dobře, je však potřeba si na nástroj nejprve zvyknout.

Základní funkcí Pipedrive je přidávání leadů, dealů a kontaktů. Všechny tyto věci můžete přidat kliknutím na tlačítko “+”. U obchodních příležitostí můžete přidávat různé parametry jako například velikost dealu v českých korunách nebo další kroky, které je potřeba udělat k uzavření obchodu. U kontaktů můžete přidávat jméno firmy, jméno konkrétního zaměstnance a kontaktní údaje jako telefon a email.

Až si na Pipedrive zvyknete a nahrajete do něj dostatečně velké množství dat, nástroj vám ukáže různé zajímavé statistiky a analýzy. Nám se nejvíce líbila historická úspěšnost uzavírání dealů, při které vám Pipedrive odhalí, kolik procent z vašich obchodů se vám podařilo uzavřít. A ukáže také celkovou částku, kterou vám vaše uzavřené obchody vynesly.

Na jakých platformách je možné používat Pipedrive? Nejvíce uživatelů Pipedrive používá prostřednictvím webové aplikace, která je k dispozici na adrese Pipedrive.com. Službu si ale můžete stáhnout i do mobilu jako aplikaci. Podporovány jsou operační systémy Android a iOS. Obě verze jsme vyzkoušeli a musíme přiznat, že nás jejich kvalita příliš nenadchla. Problémem byly hlavně občasné bugy a také fakt, že Pipedrive je velmi komplexním nástrojem, který se z desktopu ovládá daleko lépe než z mobilu. Pokud tedy budete Pipedrive využívat, doporučujeme vám jeho prohlížečovou verzi pro desktop.

💪 Jednoduchost používání - 7/10

Pipedrive je velmi komplexním nástrojem se spoustou funkcí, a tak nějaký čas potrvá, než si na něj zvyknete. V našem případě to trvalo několik hodin a musíme přiznat, že ani po uplynutí této doby jsme se v nástroji necítili 100% komfortně. Pipedrive je totiž robustní a působí trochu těžkopádně.

Naštěstí je možné si tento nástroj vyzkoušet zdarma a bez rizika a v případě, že vám sedne, si zaplatit placenou verzi.

Pokud budete v začátcích používání Pipedrive potřebovat pomoct, firma si na svém webu připravila Knowledge Base, ve které najdete spoustu článků a praktických tipů s informacemi o tom, jak Pipedrive používat. A pokud to nebude stačit, na YouTube můžete najít spoustu kvalitních video tutoriálů.

💰 Cena - 8/10

Pipedrive nabízí celkem čtyři cenové tarify, které je možné si vyzkoušet na 14 dní zdarma. Pokud budete chtít po uplynutí této doby v používání Pipedrive pokračovat, je potřeba přejít na placený tarif.

ESSENTIALADVANCEDPROFESSIONALENTERPRISE
CENA15 euro měsíčně za uživatele29 euro měsíčně za uživatele59 euro měsíčně za uživatele
CENA PŘI ZÁVAZKU NA JEDEN ROK12,50 euro měsíčně za uživatele24,90 euro měsíčně za uživatele49,90 euro měsíčně za uživatele99 euro měsíčně za uživatele
ZÁKLADNÍ FUNKCE
AUTOMATIZACE
TÝMOVÉ CÍLE
SPECIÁLNÍ ONBOARDING

Pojďme se nyní na nabídku jednotlivých tarifů podívat zblízka.

ESSENTIAL

  • cena: 15 euro měsíčně za jednoho uživatele (nebo 12,50 euro měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Toto předplatné nabízí všechny základní funkce. Dále nabízí možnost importu a exportu dat, funkci custom fields, díky které si můžete u vašich leadů evidovat speciální parametry, propojení s emailem, kalendář, notifikace, přidávání souborů, reporty pro jednotlivé dealy nebo individuální cíle.

ADVANCED

  • cena: 29 euro měsíčně za jednoho uživatele (nebo 24,90 euro měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Toto předplatné nabízí všechny funkce jako předplatné ESSENTIAL. A navíc některé prémiové funkce jako customizované emailové šablony, možnost propojení s Google diskem a službou OneDrive či automatizace.

PROFESSIONAL

  • cena: 59 euro měsíčně za jednoho uživatele (nebo 49,90 euro měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Předplatné PROFESSIONAL nabízí navíc cíle pro jednotlivce i celý tým, funkci Caller, která vám vytočí dané telefonní číslo přes váš dashboard, pokročilé reporty jako například předpověď budoucích tržeb nebo pokročilé možnosti zabezpečení vašeho účtu.

ENTERPRISE

  • cena: 99 euro měsíčně při platbě na jeden rok (plán je potřeba pořídit pro alespoň 10 uživatelů)
  • Nejvyšší plán je určený pro náročné klienty, kteří potřebují Pipedrive vyladit na míru svým potřebám. Toto předplatné nabízí speciální onboarding nových uživatelů ze strany Pipedrive a prémiovou podporu přes telefon.

K předplatnému je možné si dokoupit add-ony. Ty vám zajistí další prémiové funkce. V tuto chvíli jsou k dispozici tyto dva add-ony:

LeadBooster

  • cena: 39 euro měsíčně za celou firmu (nebo 32,5 euro měsíčně při platbě na jeden rok)
  • S tímto add-onem získáte chatovací řešení od firmy Pipedrive, které můžete přidat na váš web. Také získáte možnost vytvářet speciální webové formuláře a sbírat skrz ně další leady.

Web Visitors

  • cena: 49 euro měsíčně za celou firmu (nebo 41 euro měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Tento add-on vám odemkne nástroj, který vám umožní poznat, které firmy navštívily vaše webové stránky. Také vám ukáže statistiky, jako z jakých kanálů tyto firmy na váš web přišly nebo jak dlouho zůstaly na webu.

Jak hodnotíme ceny nástroje Pipedrive? Pipedrive nabízí rozumné (byť trochu vyšší) ceny. Většině uživatelů bude podle našeho názoru stačit základní tarif ESSENTIAL za 15 euro měsíčně, který obsahuje všechny důležité funkce a nabízí dobrý poměr cena/výkon. Tarify ADVANCED, PROFESSIONAL a ENTERPRISE jsou v porovnání s tímto tarifem daleko dražší a nenabízejí toho o tolik navíc.

VYZKOUŠEJTE PIPEDRIVE ZDARMA

🤖 Možnosti propojení - 9/10

Pipedrive je možné propojit s aplikacemi třetích stran. Pro tyto účely nabízí Pipedrive vlastní tržiště s aplikacemi nazvané Pipedrive Marketplace. V něm najdete různé aplikace, které můžete během několika kliknutí propojit s vaším Pipedrive účtem.

Tržiště aplikací Pipedrive Marketplace. Jsou v něm aplikace jako Zapier, Microsoft Teams, Trello či Xero.
Tržiště aplikací nazvané Pipedrive Marketplace.

V nabídce jsou například:

  • Microsoft Teams - po propojení můžete do Microsoft Teams dostávat updaty z Pipedrive. Také budete moct z Pipedrive organizovat a připojovat se na hovory z Microsoft Teams.
  • Zoom - po propojení budete moct vyřizovat Zoom hovory přímo z dashboardu Pipedrive.
  • Trello - po integraci budete moct v kartách na Trellu zobrazovat informace z Pipedrive.
  • Zoho - po propojení si budete moct v Pipedrive vytvářet tasky pro Zoho.
  • Help Scout - propojení vám umožní synchronizovat uživatelské účty u Pipedrive a u Help Scoutu a sdílet mezi nimi data.

... a další

Možnosti integrace se službami třetích stran jsou široké. A pokud na tržišti aplikací neobjevíte vaši oblíbenou aplikaci, velmi pravděpodobně ji budete moci propojit přes nástroj Zapier. Ten umožňuje propojit Pipedrive s další více než tisícovkou různých aplikací a služeb.

🕹️ Zábavnost - 7/10

Pipedrive je zábavný nástroj. Má velmi profesionálně vyhlížející webové stránky, a také jeho uživatelské prostředí působí velmi propracovaně a kvalitně. Tento nástroj obchodníkům rozhodně umí ušetřit spoustu času a také umí vnést pořádek do správy dealů a kontaktů.

Několik bodů ale musíme Pipedrive v této disciplíně ubrat - a to hlavně za to, že dá celkem práci se s Pipedrive naučit, a že tento nástroj není úplně 100% user-friendly.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Pipedrive nabízí zákaznickou podporu přes email a živý chat. Pokud máte objednaný nejvyšší tarif Enterprise, můžete Pipedrive kontaktovat i přes telefon. Zákaznickou podporu jsme vyzkoušeli a byla velmi kvalitní. Odpověď na email jsme dostali do jedné hodiny a na živém chatu jsme byli s operátorem spojeni okamžitě. Agent zákaznické podpory byl milý a zodpověděl na všechno, co nás zajímalo.

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Pipedrive

Pokud pracujete jako obchodník, který potřebuje spravovat své obchodní aktivity a kontakty, bude pro vás Pipedrive skvělým nástrojem. Dobře vám poslouží i v případě, že jste majitelem firmy, která má obchodní oddělení, a chcete své obchodníky vybavit kvalitním nástrojem, který by zefektivnil jejich práci.

Pipedrive se může hodit jak jednotlivcům, tak velkým týmům. Všichni mohou profitovat z jeho velké nabídky funkcí.

Závěrečné hodnocení - 8/10

Pipedrive je kvalitní nástroj pro správu leadů, dealů a kontaktů a zaslouženě patří mezi lídry trhu. Nabízí velké množství funkcí, velmi kvalitní zákaznickou podporu a široké možnosti propojení s aplikacemi třetích stran.

Mezi nevýhody Pipedrive patří to, že chvíli trvá, než se s ním člověk naučí a zvykne si na něj. Uživatelské prostředí totiž není úplně 100% user-friendly. Ceny nástroje Pipedrive jsou vyšší, nikoli ale přehnané. Pokud váháte, jestli je pro vás Pipedrive to pravé, doporučujeme vám vyzkoušet si ho zdarma v rámci zkušebního období a teprve pak se rozhodnout, jestli si koupit i placenou verzi.

VYZKOUŠEJTE PIPEDRIVE ZDARMA