H

ledáte nástroj, ve kterém byste si mohli vytvořit web, a rádi byste se dozvěděli více o službě Weebly? V naší recenzi shrnujeme ty nejdůležitější informace. Podívejte se, jestli je pro vás Weebly tou správnou službou.

Weebly patří mezi nejoblíbenější nástroje na tvorbu webů. Z naší zkušenosti můžeme říct, že se jedná jeden z nejjednodušších nástrojů na celém trhu. Jak je na tom ale cena, nabídka šablon nebo důvěryhodnost samotné služby? Pojďme se na tyto věci podívat! 

🛡️ Důvěryhodnost služby Weebly - 10/10

Na rozdíl od svého největšího konkurenta, služby Wix, neinvestuje Weebly tolik do marketingu, a proto není na trhu tolik vidět. I tak ale můžeme říct, že se jedná o velmi důvěryhodnou a transparentní službu. Důkazem může být to, že je na trhu už od roku 2006 a celosvětově na něm běží více než 50 milionů webů.

💪 Jednoduchost používání - 10/10

Používání Weebly je jednoduché. Extrémně jednoduché. Vyzkoušeli jsme všechny populární nástroje na tvorbu webů a v jednoduchosti se Weebly vyrovná jen český Webnode a lotyšský Mozello. Weebly vás po celou dobu vodí za ruku a nedopustí, abyste se při tvorbě webu ztratili. Na rozdíl od některých nástrojů není tak komplexní a při jeho používání nebudete mít takovou svobodu (což může být pro někoho nevýhoda). Weebly vám to však vynahradí svou intuitivností a přehledností. 

Pokud neumíte programovat, nemáte žádné zkušenosti s kódováním a hledáte nejjednodušší cestu, jak si vytvořit jednoduchý web, může být Weebly váš favorit. Jeho editor funguje tak, že všechny prvky máte umístěny vlevo a můžete je myší snadno přetáhnout a přidat na web, který vidíte před sebou. Na horním panelu pak můžete upravovat zásadnější věci jako je změna písma či přidávání dalších stránek:

Editor nástroje Weebly, ve kterém je otevřena roztomilá šablona se psem. Prvky Weebly editoru jsou umístěny vlevo a nahoře.

VYZKOUŠEJTE WEEBLY ZDARMA

A to je celá věda. Takto můžete snadno upravovat písmo, přidávat text, obrázky, pozadí, video či další věci. Všechny změny vám vždy zaberou maximálně několik kliků a progres vidíte okamžitě na vámi vytvářené stránce.

Vedle osobních a firemních webových prezentací doporučujeme Weebly zejména na tvorbu blogu. Práce s textem je snadná a vytváření nových stránek a podstránek je uživatelsky přívětivé. 

💰 Cena - 9/10

Až budete mít vytvořený váš web, můžete ho umístit na internet. Weebly to umí udělat zdarma - v tomto případě ale bude na webu políčko s reklamou na Weebly. Web také nebudete moct nahrát na vlastní doménu, ale bude umístěn na doménu ve tvaru názevwebu.weebly.com

Pokud budete chtít webové stránky nahrát na vlastní doménu, má Weebly připraveno několik cenových balíčků. Ty fungují na bázi předplatného: 

CONNECTPROBUSINESSBUSINESS+
CENA8 USD měsíčně18 USD měsíčně35 USD měsíčně46 USD měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK5 USD měsíčně12 USD měsíčně25 USD měsíčně38 USD měsíčně
WEB NA VLASTNÍ DOMÉNĚ
BEZ REKLAMY NA WEEBLY
ÚLOŽNÝ PROSTOR500 MB
ESHOP
SPECIÁLNÍ FEATURY ESHOPU

Pojďme se nyní na jednotlivé balíčky blíže podívat. 

Connect

  • cena: 8 dolarů měsíčně (a 5 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Tento plán vám umožní provozovat web na vlastní doméně, na webových stránkách však bude stále umístěna reklama na Weebly. Předplatné Connect nabízí 500 MB úložného prostoru pro váš web.

Pro

  • cena: 18 dolarů měsíčně (a 12 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Předplatné Pro vám umožní provozovat web na vlastní doméně a bez reklam. Nabízí neomezený webový úložný prostor. Pokud na Weebly provozujete internetový obchod, s předplatným Pro na něm můžete vystavit maximálně 25 kusů zboží a budete firmě Weebly odvádět 3 % z každé transakce. 

Business

  • cena: 35 dolarů měsíčně (a 25 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok)
  • S předplatným Business získáte možnost provozovat web na vlastní doméně a bez reklam s neomezeným úložným prostorem. Pokud na Weebly provozujete internetový obchod, s tímto předplatným na něm můžete vystavit neomezený počet kusů zboží a nebudete firmě Weebly odvádět žádná procenta z transakcí. 

Business Plus

  • cena: 46 dolarů měsíčně (a 38 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok)
  • Nejvyšší varianta předplatného nabízí web bez reklam, propojení s vlastní doménou a neomezený úložný prostor. Při provozování e-shopu pak můžete vystavit neomezený počet zboží a neodvádíte firmě Weebly žádná procenta z transakcí. Vedle toho Business Plus nabízí prémiové featury, které se budou hodit při provozování e-shopu: je to například možnost oslovit zákazníky a poslat jim email v momentě, kdy u vás nedokončili nákup. 

Součástí předplatných Pro, Business a Business Plus je také doména na jeden rok zdarma. Weebly však bohužel nerozdává domény s koncovkou .cz. 

Cenově Weebly vychází dobře a ve srovnání s konkurencí snadno obstojí. Pro porovnání jsme vybrali předplatné Pro za 12 dolarů měsíčně při platbě na jeden rok, které nám u Weebly přijde jako ideální volba pro provozování webu. Za podobné předplatné u největšího konkurenta, služby Wix, zaplatíme 13,5 dolarů měsíčně. U českého Webnode dáme v přepočtu 16,5 dolarů měsíčně.

Možná si také říkáte, jestli se vůbec vyplatí si podobnou službu jako Weebly předplácet a neobrátit se raději na někoho, kdo by vám web vytvořil? Myslíme si, že použít Weebly a udělat si web sami je lepší varianta. Počítejte s námi: za roční předplatné na Weebly ve verzi Pro utratíme 12 x 12 dolarů, tedy 144 dolarů. V přepočtu zhruba 3 600 korun. Za tuto částku je nereálné web pořídit jinou cestou - hodinová sazba programátora a grafika se totiž dnes pohybuje okolo 600 korun. 

Závěrem dodejme, že Weebly nabízí třicetidenní garanci vrácení peněz, pokud nebudete s jejich předplatným spokojeni. V takovém případě stačí napsat na zákaznickou podporu a oni vám peníze vrátí.

🌄 Nabídka šablon - 7/10

Weebly nabízí responzivní šablony, které fungují dobře jak na desktopu, tak na mobilních zařízeních. Počet šablon na Weebly není velký - má jich okolo 70, čímž zaostává za svým největším konkurentem, nástrojem Wix, který jich má více než 500.

Samotná kvalita šablon je však skvělá a designem nám šablony od Weebly přišly o trochu povedenější než šablony od Wixu. Proto záleží na každém, co si zvolí. Pokud hledáte velký výběr a chcete být originální a lišit se, doporučujeme Wix. Pokud vás zaujme některá ze šablon na Weebly a od nástroje vyžadujete hlavně co největší jednoduchost, doporučujeme Weebly. 

Infografika, která shrnuje kvalitu šablon od nástroje Weebly. Chválí hlavně responzivitu šablon a jejich design.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY NA WEEBLY

Velkou výhodou Weebly je, že šablona jde v průběhu změnit. Pokud tedy máte rozdělaný web a budete chtít změnit design, stačí si z nabídky vybrat jinou šablonu a web se automaticky upraví do jejího stylu.

💬 Jazyková podpora - nabízí Weebly češtinu? - 2/10

Pro neanglicky mluvící uživatele může být velkým handicapem, že Weebly nenabízí podporu českého jazyka. Weebly nabízí hlavní světové jazyky jako jsou angličtina, němčina, francouzština nebo italština, ale jazyková podpora pro menší země chybí. Pokud potřebujete, aby nástroj na tvorbu webu uměl česky, raději se poohlédněte po konkurenčním Mozellu či českém Webnode, které češtinu bez problémů zvládají.

Pokud však umíte aspoň trochu anglicky, tvorbu webu s Weebly zvládnete. Slovíčka a výrazy nejsou těžké a bude vám stačit i velmi malá slovní zásoba na to, abyste si s nástrojem porozuměli. 

⚙️ SEO - 10/10

Co se týká SEO a viditelnosti webu ve vyhledávačích, je Weebly v tomto ohledu výborně připraveno. Všechny věci týkající se SEO lze nastavit přímo v editoru, kde jdou pod tlačítkem SEO Settings přidat klíčová slova, titulek stránky, popis stránky i další věci. 

Přidávání popisků funguje prakticky a jednoduše. Důležité je ovšem myslet i na to, že v SEO hraje roli hlavně tvorba kvalitního obsahu, a že mít vymazlené titulky a popisky samo o sobě nestačí.

🕹️ Zábavnost - 10/10

Příprava webových stránek by vás měla bavit a nástroj pro tvorbu webu by měl nabídnout zábavné rozhraní, ve kterém se vám bude dobře pracovat. Toto Weebly splňuje na jedničku. Jak už jsme zmínili, celý proces je jednoduchý, Weebly vám dává do ruky přesně ty nástroje, které potřebujete, a nezahlcuje vás. Progres je rychle vidět. Co do zábavnosti je u nás Weebly mezi webovými nástroji na úplné špičce.

VYZKOUŠEJTE WEEBLY ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Weebly - 8/10

Pokud si chcete otevřít e-shop, nabízí vám Weebly své řešení. Tvorba internetového obchodu funguje stejně jako tvorba stránky: vyberete si šablonu, kterou upravíte, pak si zvolíte z nabídky předplatného a e-shop spustíte.

Řešení od Weebly je vhodné hlavně pro malé a středně velké e-shopy. Pokud hledáte jednoduchý způsob, jak rychle spustit pěkně vypadající internetový obchod, bude pro vás Weebly to pravé. Pokud však chcete robustnější řešení, doporučujeme podívat se například na český eshop-rychle či americký Shopify.

Za e-shop od Weebly zaplatíte mezi 12 a 38 dolary měsíčně při platbě na jeden rok. Nejlevnější plán Pro za 12 dolarů měsíčně však nabízí maximálně 25 produktů a nebude tak vhodný, pokud je váš sortiment širší. Zlatou střední cestou může být předplatné Business za 25 dolarů měsíčně, ve kterém je neomezený počet produktů. Nejdražší předplatné Business Plus za 38 dolarů měsíčně pak nabízí bonusové featury jako je například posílání emailů zákazníkům, kteří nedokončili nákup.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Zákaznická podpora Weebly je rychlá a vstřícná. Funguje přes livechat, email i telefon. K dispozici je i poměrně rozsáhlá databáze článků a nejčastějších otázek, které vám mohou pomoci vyřešit váš problém.

My se s podporou spojili přes livechat a během pěti minut jsme byli spojeni se živým operátorem. Odpověděl nám jak na technické otázky, tak na otázky týkající se předplatného. Po celou dobu chatu bylo jeho chování milé a trpělivé. 

Jedinou menší nevýhodou je, že možnost kontaktovat zákaznickou podporu je na webu Weebly trochu skryta a je potřeba přejít až na úplný konec stránky nazvané Support Center. Pak už je to ale snadné. 

✏️ Pro koho je Weebly vhodný (a pro koho ne)

Pokud hledáte extrémně jednoduchý nástroj na tvorbu webu, je Weebly to pravé pro vás. Jeho editor je aktuálně jedním z nejjednodušších na trhu. Zároveň vám poskytne dostatek nástrojů pro to, abyste byli schopni web ideálně upravit. Weebly se skvěle hodí na tvorbu webů a jednoduchých osobních či firemních prezentací. Zvládnete to jednoduše a bez znalosti programování či psaní kódu. Pokud naopak potřebujete robustnější a složitější stránky a chtěli byste si některé věci sami naprogramovat, doporučujeme vám podívat se po jiném řešení, například nástroji Webflow.

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Na Weebly nás zaujal jeho super jednoduchý editor, který vyhoví všem nováčkům. Nabídka šablon není u Weebly tak velká jako u konkurence, ale pokud se vám nějaká šablona bude líbit, u Weebly máte jistotu, že bude kvalitní a bude fungovat jak na desktopu, tak na mobilu. Pro neanglicky mluvící uživatele může být velkou nevýhodou, že Weebly neumí česky. Ostatní uživatelé však tento handicap mohou snadno přejít. Cenově se Weebly drží v lepším středu. Velkou výhodou je pak zákaznická podpora, která může vedle emailu poradit i na živém chatu.

VYZKOUŠEJTE WEEBLY ZDARMA