Ž

ivíte se na volné noze? Musíte si shánět zakázky po všech čertech a pálíte na tom spoustu času? Fiverr představuje jakési tržiště, kde se budete moci přihlásit k nabídkám nebo sami nabízet vaše služby potenciálním klientům.

🛡️ Důvěryhodnost služby Fiverr - 9/10

Fiverr je izraelskou společností, která byla založena v roce 2010 Michou Kaufmanem a Shaiem Winingerem. Sídlo má v Tel Avivu, v Izraeli. 

V minulosti byl Fiverr kritizován za to, že umisťuje na své stránky falešná hodnocení a také za to, že díky svému limitu pět dolarů za zakázku (z toho také vzniklo jméno služby) podporuje neetické podmínky práce, levnou pracovní sílu apod. Odráželo se to pak i na kvalitě odvedené práce. V roce 2014 ale Fiverr odstranil tento limit a na platformě dnes najdete i lepší nabídky, tvůrci si mohou cenu za své služby stanovovat sami. Dnes jde o databázi s více než třemi miliony zakázek. 

Přes všechny kritiky jde však o důvěryhodnou platformu. Fiverr funguje jako prostředník mezi zadavatelem a zpracovatelem zakázky. Po obdržení vykonané práce si ji zadavatel může zkontrolovat a teprve poté za ni zaplatit. Fiverr si za to bere provizi. Po špatném hodnocení neziskové organizace Better Business Bureau Fiverr zapracoval na věcech zmíněných ve stížnostech zákazníků a v následujícím roce se jejich hodnocení o hodně zlepšilo.

VYZKOUŠEJTE FIVERR ZDARMA

📊 Jak to funguje? - 9/10

Tato platforma je určena jak pro ty, kteří potřebují vykonat nějakou práci a shánějí freelancera, který se o to postará, tak pro samotné freelancery, kteří zde své služby mohou nabízet. 

Po zaregistrování budete automaticky přiřazeni do skupiny buyer - tzn. můžete poptávat freelancery pro svou zakázku. Pokud ale chcete služby nabízet, musíte v nastavení kliknout na Become a seller, v tom případě budete moci své služby na platformě nabízet. 

Sháníte freelancery?

Pokud máte práci, kterou potřebujete udat, můžete si prohlédnout portfólio lidí, kteří tam svou práci nabízí. Po přihlášení budete mít automaticky účet uzpůsobený pro buyera. Pokud vás někdo zaujme oslovíte, on vám zodpoví vaše otázky a když se domluvíte, tak po provedení práce si ji zkontrolujete, ohodnotíte jako dobře provedenou a freelancer může dostat zaplaceno. 

Druhou možností je napsat inzerát, na který vám pracovníci budou odpovídat. Pak si musíte projít jejich jednotlivé profily a nabídky a z nich si vybrat. Pak už ale celý proces probíhá stejně. 

Sháníte práci?

Pokud službu používáte, abyste si práci obstarali, musíte si v první řadě přepnout účet na sellera. To uděláte v nastavení, vyplníte si profil, definujete, jaké služby nabízíte a proč by si vás měl někdo vybrat. Samozřejmě to neznamená, že se sami aktivně nebudete koukat po zakázkách, ale lidé vás také mohou oslovovat na základě vaší nabídky. 

Poté co práci uděláte, ten, kdo vám ji zadal ji odsouhlasí, může trvat ještě 14 dnů, než vám budou peníze zaslány. Pokud si chcete peníze z Fiverru vybrat, platíte také malý poplatek (až na PayPal). To, jak velký poplatek je, závisí na typu výběru. 

Fiverr funguje tedy jako prostředník mezi zadavatelem a vykonavatelem práce. Lze ho využívat na různé obory: grafika, digitální marketing, psaní & překlad, data, audio & video apod. Těmto profesím může pak hodně ulehčit život při hledání práce, pokud jsou na volné noze.

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

Uživatelské prostředí Fiverru se po přihlášení příliš nezmění. V horní liště se pouze objeví ikonky pro nastavení, kde si můžete upravit profil, přepnout účet na Seller, vytvořit inzerát, pracovat s nastavením služby nebo s fakturací. Také tam najdete odkaz na podporu. Kromě toho zde uvidíte došlé zprávy, notifikace a můžete si rozkliknout seznam oblíbených spolupracovníků. 

Důležitou záložkou jsou také Orders, kde najdete své objednávky, tedy zakázky (odmítnuté, opožděné, ukončeně atd.) a můžete s nimi dále pracovat. Pokud si nepřepnete účet a používáte ho jako zadavatel práce, máte dvě možnosti: buď budete vyhledávat z nabídky freelancerů a odpovíte těm, kteří vás zaujmou, nebo si vytvoříte inzerát, kde přesně uvedete, o jakou službu máte zájem, vyberete, do jaké kategorie to spadá, určíte, jak dlouho bude spolupráce trvat a jaký na ni máte rozpočet. Pak už jen počkáte, až se freelanceři ozvou vám.

Uživatelské prostředí je vlastně taková nástěnka, kde je vyvěšeno mnoho inzerátů. Svoje data najdete pod ikonkami na horní liště, což nepůsobí úplně přehledně, ale zvyknete si na to. Malý počet tlačítek a složek v rámci uživatelského prostředí vyvolává dojem, že není potřeba mnoho administrativy.

💪 Jednoduchost používání - 8/10

Používání této služby je v zásadě velmi jednoduché. Může být ze začátku náročnější se v nabídkách zorientovat, nebo se naučit hledat ty pravé pro vás, ale můžete si vybrat v zásadě ze dvou přístupů ten, který vám více vyhovuje. 

Buď můžete vzít věci do vlastních rukou a vyhledávat mezi freelancery ty, kteří splňují vaše požadavky. Tento přístup má tu výhodu, že nebudete dostávat hromady žádostí a budete mít pod kontrolou, koho oslovíte a koho ne. Nebo můžete zveřejnit inzerát a počkat, kdo se vám na něj ozve, popřípadě nějakou kombinaci obojího. 

To samé platí proto, když se rozhodnete přepnout si účet do módu seller, což znamená, že jste freelancer shánějící zakázky. Můžete si vyplnit profil a sepsat, jaký typ služeb nabízíte, anebo odpovídat na zveřejněné inzeráty. V tomto případě patrně budete dělat obojí. 

Co se týče samotné registrace, zabere vám to jen chvilku. Vyplníte e-mailovou adresu, vyberete si uživatelské jméno a heslo a můžete začít. Oproti Upworku jde rozhodně o rychlejší proces (recenze tržiště služeb Upwork).

💰 Cena - 9/10

Za vedení účtu u Fiverru nemusíte platit nic. Celá tato služba je zadarmo. Pokud jste seller a na Fiverru sháníte zakázky, služba si z každého vašeho příjmu vezme 20 % za poskytnutí prostoru a zprostředkování. Pokud jste buyer a sháníte freelancery, Fiverr vám naúčtuje poplatek 2 dolary u zakázek do 40 dolarů a pět pro zakázek nad 40 dolarů. Jediné omezení, se kterým se setkáte je maximální počet deseti návrhů za den, tzn. můžete odpovědět pouze na deset inzerátů. 

VYZKOUŠEJTE FIVERR ZDARMA

Když to porovnáme například s velmi podobnou službou Upwork, tam sice můžete používat také bezplatnou verzi, ta je ale omezená, takže pokud jste freelancer na plný úvazek a Upwork je váš hlavní nebo jediný zdroj příjmu, budete si možná muset platit prémiovou verzi za necelých 15 dolarů. Co se týče poplatků spojených s příjmem, nejvyšší je také 20 %, ale čím víc peněz vyděláte, tím méně si Upwork vezme.

VYZKOUŠEJTE UPWORK ZDARMA

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Pokud si s něčím nevíte rady, můžete se pokusit najít odpovědi v nápovědě, podle toho jestli jste buyer nebo seller. Také se můžete poradit s dalšími uživateli na fóru. Pokud se obecně chcete ve službě víc zorientovat, můžete se podívat, jaké události Fiverr nabízí, co píše na blogu, nebo jaká témata rozebírá ve svém podcastu. 

Pokud ale chcete přímo kontaktovat podporu, nemusí to být tak snadné. Můžete je zkusit kontaktovat přes sociální sítě, nebo vytvořit požadavek, který bude zaslán na podporu. Nejprve se musíte proklikat k tématu, na které se chcete ptát. Fiverr vám bude nabízet odkazy na články, které vám daný problém vysvětlí. Pokud ale i přesto potřebujete danou komplikaci či dotaz s někým probrat, dostanete se nakonec k formuláři, ve kterém uvedete předmět a popis vašeho problému. Můžete také přidávat soubory. Odeslané požadavky můžete pak také spravovat v záložce podpory. Na webu uvádí, že podpora funguje 24/7, ale většinou se vám do dne ozvou. Na internetu však kolují různé recenze stěžující si na úroveň podpory Fiverru. 

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Fiverr

Fiverr se většinou doporučuje začínajícím freelancerům, má o něco jednodušší systém, je zcela zadarmo. Když službu porovnáme třeba s Upworkem, tak tam je začátek těžší, protože je složitější získat nové zakázky, aniž byste tam už měli nějaké splněné. Vytvořit reputaci na Upworku vám na začátku bude dělat problémy. Fiverr je vhodnější platforma, kde se to rozjede hned. Fiverr navíc upřednostňuje kratší a jednorázové projekty nad těmi dlouhodobými, takže i to je třeba zahrnout do rozhodovacího procesu.

Závěrečné hodnocení - 8,3/10

Výhodou Fiverru je, že účet budete mít za chvilku hotový, nepodléhá žádným schvalovacím procesům a je dostupný se všemi funkcemi bezplatně. Nevýhodou je, že bude déle trvat, než se dostanete k vašim penězům, schválení může trvat až čtrnáct dní a to, že Fiverr si bere 20 % provizi za každých podmínek. Toto číslo se nemění nehledě na vaši úspěšnost. Obecně jde však o jednu zatím z mála tržišť vhodných pro freelancery a určitě vám usnadní práci, když budete shánět zakázky na jednom místě, než abyste na to šli oldschoolově a obesílali firmy e-maily.

VYZKOUŠEJTE FIVERR ZDARMA