P

otřebujete vytvořit poutavou grafiku pro svůj web? Nebo jste naopak grafik, který nabízí své služby? Řešení v obou případech nabídne online tržiště Upwork, alternativa oblíbeného Fiverru, kterému jsme se věnovali v samostatné recenzi o tržišti Fiverr. V dnešní recenzi vám prozradíme výhody, ale také nevýhody platformy Upwork, a bude už jen na vás, kterému z těchto dvou zahraničních online tržišť dáte přednost.

🛡️ Důvěryhodnost služby - 8/10

Upwork má za sebou poměrně dlouhou a komplikovanou minulost. Vznikl totiž řadou sloučení různých společností. Založení první z nich, Elance, se datuje už do roku 1999. Elance byla v roce 2013 sloučena se společností oDesk, založenou v roce 2003. Společně pod hlavičkou Elance-oDesk fungovaly dva roky, načež byly v roce 2015 přejmenovány na současný (a co si budeme povídat, o poznání chytlavější) název Upwork.

VYZKOUŠEJTE UPWORK ZDARMA

Přestože se názory na Upwork různí a mezi hodnocením uživatelů bychom mohli najít spoustu negativních názorů, nedá se popřít, že se tato služba těší velké popularitě po celém světě. Čísla nelžou - v březnu 2017 Upwork hlásil 14 milionů uživatelů ve 180 zemích s roční fakturací freelancerů ve výši 1 miliardy USD. Nápovědou o velikosti a dosahu platformy může být tak fakt, že v březnu 2022 byla společnost Upwork zařazena na seznam TIME100 nejvlivnějších firem roku 2022 podle časopisu Time.

Přestože lze Upwork považovat za bezpečnou a legitimní službu, je třeba se mít (podobně jako na konkurenčních platformách) na pozoru před podvodníky. Ačkoliv Upwork implementoval řadu nástrojů pro ověřování uživatelů, můžete narazit na freelancera, který není tím, za koho se vydává, například nepravdivě uvedenými údaji o státu, ze kterého pracuje, nebo o vzdělání a dalších referencích. Pokud se chcete vyhnout problémům, vždy dodržujte pokyny pro uživatele a nezasílejte ostatním uživatelům žádné osobní údaje a citlivá data. 

Upwork - jak funguje tržiště služeb?

📊 Jak to funguje? - 9/10

Podobně jako zmiňovaný Fiverr, či například české Já udělám nebo Stovkomat, Upwork funguje jako online tržiště, které můžete využívat jako freelancer nabízející služby, nebo naopak klient poptávající služby. Pokud jste na straně nabízející, tedy freelancer, své služby můžete inzerovat v tzv. katalogu projektů (Project Catalog), či reagovat na poptávky, kterou klienti zveřejňují na tržišti talentu (Talent Marketplace). V současné době mohou freelanceři na Upwork nabízet přes devadesát různých služeb, které lze provádět na dálku, tedy například grafický design, copywriting, video editing, překlady, ilustrace a mnoho dalšího. 

Jakmile najdete freelancera, či naopak nabídku klienta přesně podle vašich představ, můžete uzavřít kontrakt, který zahrnuje klíčové informace, jako je hodinová sazba či deadline. Aby byly maximálně omezeny podvody, klienty mají poměrně vysokou míru kontroly nad průběhem zakázky. V případě smluv placených za hodinu jsou počítány stisky kláves a zároveň jsou náhodně pořizovány snímky obrazovky freelancera, abyste jako klient viděli, že se na zakázce skutečně pracuje. U smluv s pevným honorářem se obě strany dohodnou na milnících a klient platí pouze tehdy, když jsou tyto milníky splněny.

⚙️ Uživatelské prostředí - 8/10

Upwork na první pohled zaujme moderním a čistým designem. Bát se nemusíte ani v případě, že jste se na podobném online tržišti ocitli poprvé, všechno snadno najdete během pár kliknutí na horní liště, kde kromě záložek pro hledání a nabízení práce najdete také vyhledávací okno, odkaz na nápovědu, uložené inzeráty, případná upozornění a svůj profil. Naopak v zápatí stránky naleznete odkazy na klíčové informace ohledně bezpečnostních pokynů. Zároveň si zde můžete stáhnout desktopovou či mobilní aplikaci. 

Upwork - uživatelské prostředí

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Použití je poměrně jednoduché jak v případě freelancerů, tak klientů. Pokud se registrujete jako freelancer, ihned po registraci a vyplnění přihlašovacích údajů budete provedeni vyplněním profilu, v rámci kterého dostanete různé otázky týkající se vašich předchozích zkušeností, ale například také vašich pracovních preferencí. Zároveň zadáte svou hodinovou sazbu a další důležité údaje. Profil můžete i po uložení dále upravovat.

Jakmile se dostanete do samotného uživatelského rozhraní, používání je poměrně snadné a intuitivní. V horní části stránky najdete záložku Find Work, která zahrnuje pracovní nabídky, poptávky, nabídky, které jste si uložili do oblíbených, ale také nástěnku či třeba statistiky. Vše související s již zadanými zakázkami najdete v záložce My Jobs, pro zprávy s ostatními uživateli je tu záložka Messages. No a nechybí ani záložka Reports, která zahrnuje vše související s fakturací, transakcemi, poplatky Upworku a tak dále. 

Upwork - dashboard a nastavení prostředí

Pokud se na Upwork registrujete jako klient, celý proces je o poznání jednodušší. Po vyplnění přihlašovacího e-mailu, hesla a ověření e-mailové adresy se dostanete do uživatelského rozhraní, kde vás budou zajímat primárně dvě záložky v levém horním rohu: Jobs a Talent. Zatímco v sekci Jobs můžete postovat poptávky a inzeráty, v kategorii Talent si můžete zobrazit nabídky freelancerů. Stejně jako v případě freelancerského profilu nechybí záložka Reports a Messages.  

Pokud jste přihlášeni jako klient, těšit se můžete na tyto funkce:

  • Fakturace za hodinu nebo pevnou cenu,
  • Milníky projektu,
  • Profily a portfolia freelancerů,
  • Recenze a doporučení,
  • Zprávy,
  • Hlasové hovory,
  • Videohovory přes Zoom,
  • Plánování schůzek pomocí Calendly,
  • Návrhy a smlouvy,
  • Sledování času,
  • Automatická fakturace,
  • Zabezpečené platby,
  • Spolupráce s členy týmu,
  • Pomoc od profesionálních rekrutérů Talent Scout™.

💰 Cena - 8/10

Na Upworku platí freelanceři servisní poplatek ve výši 10 % z příjmů, které na platformě generují. Tento poplatek se účtuje na všechny smlouvy s klientem, ať už se jedná o hodinovou práci, smluvní cenu nebo projekt z Project Catalog. Výše poplatků je viditelná ve zprávách o fakturaci a výdělcích a v přehledu transakcí. Stejným způsobem jsou poplatky účtovány i agenturám, které spolupracují s běžnými klienty, a to ve výši 10 % z výdělků na smlouvách.

Kromě klasické bezplatné verze, v rámci které platíte pouze procento z příjmů, je k dispozici také placené členství. Za necelých patnáct dolarů měsíční získáte celou řadu bonusových funkcí a výhod, které zahrnují: 

  • Celkem 80 Connects měsíčně (v rámci bezplatné verze pouze 10),
  • Zobrazení nabídky konkurence,
  • Skrytí vašich příjmů, 
  • Přizpůsobení URL vašeho profilu,
  • Váš profil nikdy nebude skrytý kvůli nečinnosti,
  • Třídění zpráv,
  • 0% servisní poplatek, pokud přivedete nové klienty.

VYZKOUŠEJTE UPWORK ZDARMA

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Když se bavíme o zákaznické podpoře, v prvé řadě je nutno říct, že není dostupná v češtině, což není u zahraniční služby nijak překvapivé. Nechybí jak poměrně obsáhlá nápověda a FAQ, tak fórum, ve kterém se můžete zeptat na radu ostatních uživatelů. K dispozici je také podpora na live chatu, případně můžete zkusit Upwork kontaktovat na sociálních sítích. 

Upwork - zákaznická podpora a Upwork academy

✏️ Pro koho je Upwork vhodný

Pokud hledáte levného freelancera, Upwork určitě není špatnou volbou, ačkoliv je třeba vybírat opatrně, abyste ve snaze ušetřit nenarazili na podvodníka, který ani zdaleka nemá schopnosti a reference, které uvádí. Upwork bychom příliš nedoporučili na nějaké větší projekty, kdy je potřeba koordinovat větší tým freelancerů, což je v prostředí Upwork poměrně komplikované.

Ani pro freelancery nebude Upwork špatnou volbou, přestože je potřeba počítat s vysokou konkurencí, mezi kterou může být obtížné se prosadit.

VYZKOUŠEJTE UPWORK ZDARMA

✅ Závěrečné hodnocení - 8,5/10

Celkově si Upwork nevede špatně, ačkoliv v posledních letech se zhoršuje jeho cenová politika. Uživatelé kritizují hlavně zavedení pevné fee za zakázku (10 %), která se zejména u velkých zakázek nemusí vyplatit. Zatímco dříve s rostoucí cenou zakázky toto procento klesalo, dnes je tato sazba jednotná bez ohledu na velikost zakázky. Pokud na Upwork teprve začínáte, příliš se vám nemusí vyplatit ani placené členství, na druhou stranu můžete využít bezplatné verze, která je sice značně osekaná, ale pro začínající freelancery svůj účel plní.