V

posledních letech není výjimkou, že mnoho firem i jednotlivců hledá řešení mimo tradiční zaměstnanecké vztahy. Freelanceři, nabízející své služby na dálku, se tak stali nepostradatelnou součástí moderního pracovního trhu. Ale jak a kde toho pravého freelancera najít?

Na této otázce do velké míry závisí úspěch vašeho projektu nebo spolupráce. Abychom vám hledání freelancerů ulehčili, v dnešním článku se podíváme na různé světové i tuzemské platformy, které vám pomohou najít freelancery, kteří budou odpovídat vašim specifickým požadavkům, bez ohledu na to, zda potřebujete webového designéra, programátora, grafika, ilustrátora nebo třeba copywritera.

Zahraniční online tržiště

Asi nebude žádným překvapením, že největší koncentrace freelancerů existuje především na zahraničních portálech. To může být tak trochu dvousečnou zbraní. Přestože máte možnost vybírat z opravdu bohatého množství různých freelancerů, občas je to trochu hledání jehly v kupce sena. Většina portálů se naštěstí snaží nalezení odborníků na slovo vzaté ulehčit. Jak se jim to daří, to si povíme u hodnocení jednotlivých platforem níže, případně se můžete začíst do některé z našich rozsáhlejších recenzí.

Než se však podíváme na jednotlivé zahraniční platformy, je třeba připomenout jednu hlavní nevýhodu - absenci češtiny. Pokud si s cizími jazyky příliš nerozumíte, či potřebujete výsledek práce freelencera v češtině, možnosti jsou výrazně omezené. Přestože i na světových portálech samozřejmě najdete české freelancery, samotná uživatelská rozhraní mnohdy nenabízí možnost přepnutí do češtiny. Zároveň je třeba počítat s tím, že i když nepotřebujete výstup zakázky v češtině (například v případě ilustrací a grafiky), rozdílný jazyk a kulturní pozadí může výrazně stěžovat komunikaci. Nepřesné porozumění zadání nebo specifikaci projektu může vést k chybám a nedorozuměním. Zkrátka a dobře, něco se může ztratit v překladu. 

Fiverr

  • Není k dispozici čeština ani české koruny
  • Dostačující zákaznická podpora
  • Ochrana nakupujícího (peníze se vám odečtou až po schválení zakázky)

VYZKOUŠEJTE FIVERR ZDARMA

Asi nejpopulárnější zahraniční platformou, o které jsme podrobněji psali v této recenzi, je Fiverr. Založena byla v Tel Avivu v roce 2010 a během let svého fungování si získala plno spokojených uživatelů, a to jak na straně freelancerů, tak jejich klientů. 

Hlavní výhodou Fiverru je poměrně snadné použití a přehledné uživatelské prostředí, ve kterém se snadno zorientujete. Nechybí jak možnost vystavit inzerát s poptávkou, tak reagovat na zveřejněné nabídky freelancerů. To je zpravidla efektivní možnost, jak se vyhnout záplavě odpovědí na váš inzerát od osob, které jednoduše nesplňují vaše požadavky na kvalifikaci a tak podobně. 

Fiverr - freelance tržiště

Pokud pomineme snadné použití, neméně zásadní je míra kvality freelancerů, kteří toto online tržiště využívají. Přestože zpočátku byla úroveň kvality trochu horší (pravděpodobně z důvodu horního limitu pěti dolarů za zakázku), dnes zde již najdete opravdu schopné freelancery. O tom napovídá už samotný fakt, že se platforma může pochlubit počtem zakázek v řádech milionů. Důvěryhodnost zvyšuje také možnost zaplatit zakázku až po její kontrole a schválení. Nemusíte se tak bát, že byste zaplatili předem a práce neodpovídala vašim představám, či byste ji dokonce vůbec neobdrželi. 

Dalším důležitým parametrem je cena. Samotné používání Fiverru je zadarmo. Platit budete pouze v případě, že nějakou ze služeb skutečně využijete, a to jak samotnému freelancerovi dle jím stanovené ceny, tak Fiverru. Poplatky za služby činí 5,5 % z kupní částky. Pro nákupy do výše 75 dolarů je uplatněn další poplatek za malý nákup ve výši 2,50 dolaru. Prodávající (freelancer) zaplatí Fiverru 20% ze svého zisku, což se samozřejmě promítá do cen.

Upwork

  • Nenabízí češtinu
  • Řada užitečných nástrojů pro sledování průběhu zakázek
  • Obsáhlá nápověda a kvalitní zákaznická podpora

VYZKOUŠEJTE UPRWORK ZDARMA

Dalším oblíbeným online tržištěm je Upwork. Přestože i tato platforma se potýkala s kritikou, dnes se jedná o poměrně důvěryhodné místo, kde najít freelancera. Služba funguje podobně jako Fiverr, najdeme však několik rozdílů hlavně v poplatcích za použití. Prodejci (freelanceři) platí o něco menší provizi (10 %), ale zároveň si mohou zaplatit placené členství za zhruba 15 dolarů měsíčně, které nabízí dodatečné služby a funkce. Jako klienta vás však bude zajímat spíše 5% poplatek za každou platbu freelancerovi. Při první platbě freelancerovi je placen jednorázový poplatek za zahájení smlouvy ve výši necelých deseti dolarů.

Upwork - freelance tržiště

Z pohledu klienta jsou tak poplatky za platbu zhruba stejné jako u Fiverru, samozřejmě s tím rozdílem, že Upwork si účtuje za první platbu danému freelancerovi, ale Fiverr má zase vyšší procento ze zisku freelancera, což může zvedat ceny. 

Co se týká samotného prostředí, Upwork je podobně jako Fiverr velice přehledný a snadno se v uživatelském rozhraní zorientujete. Jako klienta vás čeká také opravdu krátká registrace, kdy stačí vyplnit jen základní údaje. Naopak freelanceři musí vyplnit o poznání větší množství informací, abyste se jako potenciální klient dozvěděli vše, co potřebujete před uzavřením zakázky vědět. 

Freelancer

  • Možnost přepnutí do češtiny
  • Soutěžní funkce
  • Obsáhlé centrum nápovědy pro freelancery i klienty

Další, neméně známou alternativou je platforma Freelancer.com. Ta se opět v mnoha ohledech podobá výše zmíněným - umožňuje klientům reagovat na nabídky freelancerů, respektive vyhledávat v jejich databázi, či zveřejňovat poptávky, kdy jednoduše vytvoříte inzerát se svým projektem, na který se vám ozvou freelanceři, mezi kterými můžete vybrat toho pravého. Přestože rozhraní vypadá možná trochu zastarale, umožňuje poměrně podrobné filtrování zveřejněných inzerátů. Další velkou výhodou je možnost přepnutí do češtiny - portál tak můžeme považovat za takového hybrida mezi českou a zahraniční platformou.

Freelancer - freelance tržiště

Co se týká cen, samotná registrace je zdarma, poplatky platíte až se samotnou platbou za zakázku. V současné době činí poplatek pro projekty s pevnou cenou 3 % nebo 3,00 USD (podle toho, která z těchto částek je vyšší). U projektů s hodinovou sazbou se poplatek ve výši 3 % účtuje z každé platby, kterou provedete.

Kde hledat v české republice?

Nevyhovují vám zahraniční online tržiště a radši byste zapátrali v tuzemsku? V tom případě můžete využít některou z českých alternativ. Na rozdíl od zmiňovaného portálu Freelance.com, respektive Freelance.cz, nabídnou nejen rozhraní v češtině, ale také českou nápovědu a freelancery. 

Pokud vám jde hlavně o nízkou cenu, pochodit byste mohli na portále Jaudelam.cz, případně Jaspravim.sk. Přestože nenabídnou tak obrovské množství freelancerů jako zahraniční alternativy, dá se zde občas najít kvalitní freelancer, se kterým navážete dlouhodobou spolupráci. Obecně jsou zde však spíše inzeráty za opravdu nízkou cenu, a ne vždy dostačující kvality. Na podobné úrovni je například také služba Stovkomat.cz

Navolnenoze.cz - freelance tržiště

Z hlediska kvality odvedené práce tak možná budou lepší volbou spíše tzv. katalogy freelancerů, seznamy nezávislých profesionálů, kteří nabízejí své dovednosti a služby v určitém odvětví nebo oblasti. Příkladem budiž katalog Navolnenoze.cz, freelance-market.cz a svým způsobem i zmiňovaný Freelancer.cz. Každý freelancer zde má svůj vlastní profil, který obsahuje informace o jeho dovednostech, zkušenostech, úspěších a případně i portfolio práce. Freelanceři jsou zde obvykle rozděleni do různých kategorií a podkategorií podle dovedností a specializace. V neposlední řadě mnoho katalogů umožňuje klientům hodnotit práci konkrétních freelancerů, což vám pomůže při výběru toho pravého kandidáta.

Sečteno a podtrženo

Jak vidíte, možnosti jsou poměrně široké. Abyste však byli skutečně spokojeni s výsledkem práce, není příliš dobrý nápad sázet na nejlevnější inzeráty v nabídce. Ať už zapátráte po freelancerovi na českém nebo zahraničním online tržišti či katalogu, podezřele nízká cena mnohdy znamená tomu odpovídající kvalitu. Zároveň se mějte na pozoru před podvodníky, kteří se navzdory mnoha bezpečnostním mechanismům těchto platforem mohou objevit.