P

okud vlastníte webovou stránku, nejspíš byste rádi své články a další texty doprovodili ilustračními fotografiemi. V případě, že nepatříte mezi nadané fotografy, se pravděpodobně budete muset uchýlit k použití fotek z fotobank. V rámci naší série článků věnovaných nákladům na tvorbu webu se pojďme podívat, s jakou cenou za fotky je třeba počítat, či kde pořídit kvalitní ilustrační fotografie zcela zdarma.

Proč využívat fotobanky?

Důvodů, proč pořizovat fotky právě z fotobank, je hned několik. Nejen, že ušetříte čas strávený pořizováním vlastních fotografií, případně peníze za služby profesionálního fotografa, ale fotky budou ve vysoké kvalitě a dobrém rozlišení. Pokud zvolíte některou z placených fotobank, zpravidla můžete vybírat z opravdu obrovské množství obrázků, mezi kterými jistě najdete ten, který splňuje vaše představy.

Zároveň je na místě dodat, že fotky z fotobank nemusí být tou pravou volbou pro každého. Příkladem budiž situace, kdy máte vlastní produkt, který byste chtěli na svém webu propagovat. V tomto případě bude mnohem lepší volbou nafocení vlastních fotek, na kterých si budou moci vaši potenciální zákazníci či klienti produkt dobře prohlédnout. Zároveň se nebudete muset bát, že se totožný obrázek objeví třeba v konkurenčním projektu. 

Některé fotografie z fotobank jsou zkrátka trochu nadužívané a narazit na ně můžeme doslova na každém rohu. 

Co zvážit aneb nejde jen o cenu

Předpokládejme, že se vás výše uvedená situace netýká a hledáte spíše ilustrační fotografie pro svůj web. Možná už jste sami zjistili, že fotobank je dnes opravdu přehršel, a může tak být obtížné se rozhodnout, u které z nich nakoupit. Řídit se můžete podle několika základních parametrů:

  • Důvěryhodnost: Sázejte na ověřené fotobanky, které nabídnout vysokou kvalitu služeb.
  • Množství fotek v nabídce: Čím větší výběr, tím menší šance, že už zakoupenou fotografii použil někdo před vámi. A samozřejmě mnohem větší výběr.
  • Zákaznická podpora: Pokud nastane nějaký problém s nákupem, či například licencí, kvalitní zákaznická podpora vždy přijde vhod.
  • Prostředí a podpora češtiny: Aby vyhledávání a nákup fotek proběhl bez problémů, je důležité intuitivní a přehledné uživatelské prostředí, na škodu nejsou ani stránky v češtině. 

Cena: Poslední faktor, na který se blíže podíváme dále v článku.

Pixabay - fotobanka zdarma

Fotobanky zdarma

Pokud máte opravdu omezený rozpočet, využít můžete bezplatné fotobanky. Jedná se o jednoduchý způsob, jak bez nadbytečných nákladů doplnit vaše články a další projekty fotografiemi a další grafikou. Mnohé bezplatné fotobanky mají rozsáhlé sbírky fotografií a grafiky s různými motivy, mezi kterými s trochou snahy naleznete to, co potřebujete. 

Stejně jako například u bezplatného hostingu je bohužel potřeba počítat i s nějakými těmi nevýhodami. Jde zejména o omezenou kvalitu - zkrátka a dobře, fotky zdarma nemusí dosahovat stejné kvality jako placené alternativy, ať už z hlediska rozlišení či třeba kompozice obrázku. Obecně řečeno, bezplatné fotobanky nemají tak rozsáhlý výběr, a může tak být poněkud obtížné najít fotky, které budou splňovat vaši specifickou představu. A co je nejzásadnější - přestože jsou obrázky na bezplatných fotobankách zdarma, mohou mít omezenou licenci, tedy například zákaz použití pro komerční účely, úprav nebo redistribuce.

Pokud vás výše uvedené nevýhody neodradily, vyzkoušet můžete například bezplatné fotobanky Pixabay, Unsplash či Freepik. Vlastní bezplatnou fotobanku nabízí například také oblíbený online grafický nástroj Canva.

Placené fotobanky

Zjistili jste, že si v omezené nabídce bezplatných fotobank neumíte vybrat? Či vám zkrátka nevyhovují podmínky licence nebo kvalita obrázků? Pak nejspíš budete muset vsadit na placené fotobanky. I ty naštěstí nabídnou mnoho variant pro každý rozpočet. Pojďme se podívat na konkrétní ceníky placených fotobank. Velkou recenzi s jejich žebříčkem si můžete přečíst v tomto článku

Shutterstock - největší placená fotobanka - úvodní strana

Shutterstock 

(Aktuální recenze pro rok 2022)

Asi nejčastější volbou bývá fotobanka Shutterstock, který na trhu působí už dvacet let. Mimochodem, jedná se o největší fotobanku na světě. V nabídce tak najdeme opravdu obrovské množství fotografií a grafiky v mnoha různých velikostech a rozlišení. Kromě formátu JPG zde můžete pořídit i vektory. Přestože se nejedná o nejlevnější fotobanku na trhu, ceny jsou stále poměrně rozumné. Kromě ročního předplatného můžete využít také nákupu fotek prostřednictvím kreditů. Fotobanka nabízí zkušební verzi zdarma.

10 snímků25 snímků50 snímků150 snímků350 snímků750 snímků
Cena při roční platbě19 eur měsíčně50 eur měsíčně80 eur měsíčně96 eur měsíčně112 eur měsíčně 141 eur měsíčně
Cena při měsíční platbě29 eur měsíčně59 eur měsíčně99 eur měsíčně119 eur měsíčně129 eur měsíčně159 eur měsíčně
Shutterstock - kategorie fotobanky

Adobe stock

(Aktuální recenze pro rok 2022)

Poměrně populární fotobankou je rovněž Adobe Stock, jejíž historie se začala psát v roce 2014. Během těchto téměř deseti let se stala velkým hráčem na trhu, který nabídne miliony fotek. V mnoha ohledech nabídne prakticky vše, co výše zmiňovaný Shutterstock. Opět nechybí zkušební verze zdarma, se kterou si můžete bezplatně stáhnout až 10 fotek. K pořízení fotografií můžete využít speciální balíčky kreditů, mnohem více se však vyplatí předplatné.

10 snímků25 snímků40 snímků750 snímků
Cena při roční platbě předem29,99 eur měsíčně49,99 eur měsíčně79,99 eur měsíčně159 eur měsíčně
Cena při měsíční platbě-69 eur měsíčně99,99 eur měsíčně199, 99 eur měsíčně

123RF

(Aktuální recenze pro rok 2022)

Přestože se musíme smířit s trochu méně přehledných uživatelským prostředím, fotobanka 123RF se stále řadí mezi jedničky na trhu. Zatímco v případě výše uvedených fotobank se příliš nevyplatí nákup na kredity, u 123RT se jedná o finančně poměrně výhodnou variantu. Jak vám napoví pohled na tabulku cen, ceník předplatného se zejména vyšších tarifů opět velice podobá konkurenci. U menšího počtu snímků naopak pár korun ušetříte.

20 snímků50 snímků150 snímků350 snímků
Cena při roční platbě předem550 Kč měsíčně940 Kč měsíčně1 700 Kč měsíčně2 280 Kč měsíčně
Cena při měsíční platbě740 Kč měsíčně1 130 Kč měsíčně1 900 Kč měsíčně2 660 Kč měsíčně
Depositphotos - placena fotobanka - úvodní strana

Depositphotos

(Aktuální recenze pro rok 2022)

Pokud je vaším primárním zájmem nízká cena, za pozornost stojí fotobanka Depositphotos. Ta nabízí kromě klasického měsíčního předplatného, či ročního předplatného s měsíčními splátkami také roční předplatné s platbou předem, díky kterému se dostanete na skutečně nízkou cenu. Kromě toho se v tomto tarifu nepoužitá stažení převedou do dalšího měsíce. Nechybí ani kreditové balíčky či fotografie zdarma, ocenit musíme také velký výběr filtrů pro hledání fotografií.

30 snímků75 snímků150 snímků750 snímků
Cena při roční platbě předem24,9 USD měsíc54 USD měsíc74,9 USD měsíc141,6 USD měsíc
Cena při měsíční platbě-69 USD měsíčně99 USD měsíčně199 USD měsíčně

Sečteno a podtrženo

Jak je vidět, ceny jednotlivých fotobank se nijak zásadní neliší. Při výběru tak zvažte především další parametry, jako je přívětivost uživatelského prostředí, množství fotek v nabídce, či třeba podpora češtiny a zákaznický servis. Pokud vsadíte na bezplatné fotobanky, předem se připravte na menší výběr i kvalitu a v prvé řadě si nezapomeňte pečlivě pročíst licenci k dané fotografii či grafice.