S

trochou nadsázky by se dalo říct, kdo nemá web, jako by nebyl. Dvojnásob to platí v případě, že podnikáte, či byste rádi prezentovali své dovednosti či zboží potenciálním zákazníkům online. Ať už zvažujete tvorbu vlastního webu z jakéhokoliv důvodu, máme pro vás dobrou zprávu - dnes se jedná o poměrně nenáročnou disciplínu, kterou pomocí “klikacích” nástrojů pro tvorbu webu zvládne opravdu každý. Abychom vám cestu za vaším vlastním webem usnadnili, připravili jsme si pro vás komplexního průvodce. Tak pojďme na to!

Web bez starostí

Začněme řešením, které představuje tu nejsnazší cestu k vlastním webovým stránkám - klikací systémy pro tvorbu webových stránek. Tyto nástroje, které díky rostoucí oblibě zažívají v posledních letech skutečný rozmach, jsou skvělou volbou pro všechny, kteří nechtějí ztrácet nervy a čas s redakčními systémy a HTML jazyk je pro ně španělskou vesnicí. Nejen, že k tvorbě webu přes tyto nástroje nepotřebujete nikterak odborné technické znalosti, ale navíc můžete vybírat z opravdu velkého množství různých editorů. Pokud vám nebudou vyhovovat ty zahraniční, vyzkoušet můžete například český Webnode.

Nástroj pro tvorbu webů - Mozello

Výhody a nevýhody

O nejlepších nástrojích pro tvorbu webu však až dále. Teď se pojďme podívat na konkrétní výhody, které tyto nástroje poskytují. A že jich není málo:

  • Snadné použití: Jak je asi zřejmé, hlavní výhoda těchto nástrojů spočívá v jednoduchém použití - tyto nástroje jsou obvykle navrženy tak, aby byly intuitivní a uživatelsky přívětivé. To umožňuje i lidem bez technického vzdělání vytvářet profesionálně vypadající webové stránky.
  • Rychlost: Ideální volbou budou také v případě, že na nový web spěcháte. Klikací nástroje mohou výrazně urychlit proces vytváření webových stránek jednoduše tím, že nemusíte psát kód ručně.
  • Nízké náklady: Podobně klíčovým faktorem je také nízká cena. Mnoho klikacích nástrojů nabízí bezplatnou verzi. Zvolit můžete také jeden z mnoha tarifů v různých cenových hladinách, což je ekonomicky dostupná volba pro jednotlivce, malé firmy, či třeba neziskové organizace.
  • Vzhled stránek: I bez znalosti kódu si můžete svůj web snadno přizpůsobit svým představám. Klikací nástroje často nabízejí široký výběr šablon a designových prvků, které umožňují vytvořit vizuálně atraktivní stránky.

Jak už to tak bývá, je třeba počítat také s pár nevýhodami, které však do velké míry souvisí se zvoleným nástrojem a cennovým tarifem:

  • Omezená flexibilita: Pokud potřebujete pokročilé funkce nebo specifický design, můžete narazit na omezení.
  • Šablonový vzhled: Weby, které byly vytvořené klikacími nástroji, mnohdy vypadají velice podobně, protože mnoho lidí používá stejné šablony. Může to snížit jedinečnost vaší stránky. Na druhou stranu to může představovat výhodu v podobě bezproblémové orientace - návštěvníci ví, co na webu kde hledat.
  • Omezené možnosti optimalizace: Pokročilá SEO (Search Engine Optimization) nebo výkonnostní optimalizace mohou být na klikacích nástrojích obtížnější než v případě redakčních systémů či vlastního řešení. Pro úplné nováčky mohou být naopak v klikacím nástroji ideálním řešením.
  • Závislost na poskytovateli: Vaše webové stránky mohou být závislé na poskytovateli služby, což může komplikovat přechod na jiný nástroj či hosting.
  • Omezené možnost rozšíření: Rozšíření funkčnosti webu mimo základní nabídku nástroje může být poměrně složité, což může být problém pro rostoucí webové projekty.

Tvorba webu krok za krokem

Pokud jste se rozhodli pro tvorbu přes webový nástroj, těšit se můžete na opravdu přímočarý postup. Přestože u každého z nástrojů může tvorba webu či administrativní rozhraní vypadat mírně odlišně, v drtivé většině případů je postup následující:

1. Vyberte si nástroj pro tvorbu webu:

Vyberte si ten, který nejlépe vyhovuje vašim potřebám a dovednostem. Není na škodu porovnat jak nabízené služby a funkce, tak cenové tarify.

2. Zaregistrujte se a vyberte tarif:

Mnoho klikacích nástrojů nabízí bezplatnou verzi, která však obvykle nabídne jen základní funkce a například omezené možnosti úprav šablon. Pokud chcete při tvorbě webu větší flexibilitu a možnosti, budete si muset koupit placený plán. 

3. Vyberte doménu:

Mnoho klikacích nástrojů nabízí možnost zakoupit doménu. Obvykle nemusíte řešit ani webhosting, který získáte v rámci zvoleného tarifu. 

4. Vyberte šablonu:

Jakmile máte vyřešenou “administrativní” část, můžete se pustit do designování webu. Zpravidla můžete vybírat z bohatého množství šablon - vyberte si tu, která nejlépe odpovídá tématu nebo účelu vašich webových stránek.

5. Upravte šablonu:

Upravte zvolenou šablonu tak, aby odpovídala vašim potřebám a představám. Měňte barvy, písmo, rozložení a další designové prvky. 

6. Přidejte obsah a funkce:

Použijte vizuální editor, který vám umožní přidávat text, obrázky, videa a další obsah. Mnoho klikacích nástrojů pracuje na principu drag-and-drop, který usnadňuje manipulaci s obsahem. Mnoho klikacích nástrojů umožňuje přidat různé funkce na web, jako jsou formuláře, galerie obrázků, sociální média nebo blogování.

9. Nastavte SEO:

Pokud to váš klikací nástroj umožňuje, proveďte základní SEO optimalizaci, jako je nastavení meta tagů, titulků stránek a popisů.

Oblíbené nástroje

Nástrojů, mezi kterými můžete vybírat, je skutečně bezpočet. Chybu neuděláte s českým Webnode, mezi poměrně populární zahraniční alternativy patří například Mozello a Squarespace. 

Webnode (recenze Webnode, Vyzkoušejte Webnode ZDARMA)

  • Podpora češtiny
  • Snadné použití
  • Ceny od 95 do 519 Kč + časté slevy

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

Pokud bychom vám měli doporučit jediný nástroj pro tvorbu webu, který stojí za vyzkoušení, pak rozhodně Webnode. Tato původně česká firma nabízí uživatelsky přívětivý systém, ve kterém vytvoříte krásný web během doslova pár kliknutí. Vhod přijde podpora češtiny i možnost propojení s vlastní doménou - zakoupit si zde můžete doménu s koncovkou .cz. Pokud sáhnete po dvou nejlevnějších tarifech, je nutné počítat s reklamami. Více se dočtete v naší recenzi Webnode.

Nástroj pro tvorbu webů - Webnode

Mozello (recenze Mozello, Vyzkoušejte Mozello ZDARMA)

  • Podpora češtiny
  • Snadné použití
  • Ceny od 199 do 399 Kč

VYZKOUŠEJTE MOZELLO ZDARMA

Zatímco Webnode patří mezi nejpopulárnější nástroje u nás, o lotyšském Mozello možná slyšíte poprvé. To je však trochu škoda. Nejen, že za skvělé ceny získáte nástroj s podporou češtiny, ale těšit se můžete také na skutečně neotřelý přístup k tvorbě webu - nevybíráte z šablon, ale vzhled stránky upravujete přímo v editoru. Pokud zvolíte některý ze dvou placených tarifů, samozřejmostí je doména .cz a žádné reklamy. Více informací o tomto nástroji najdete v naší recenzi Mozello.

Squarespace (recenze Squarespace, Vyzkoušejte Squarespace ZDARMA)

  • Snadné použití
  • Skvělá zákaznická podpora (včetně live chatu)
  • Ceny od 15 do 42 dolarů + slevy při ročním předplatném 

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE

Nelpíte-li tolik na tom, aby nástroj podporoval češtinu, vyzkoušet můžete také celosvětově oblíbený Squarespace, který má za sebou mnoholetou tradici. Uživatelům nabídne obrovské množství kvalitních šablon a špičkovou zákaznickou podporu. Bohužel nepodporuje češtinu a počítat nemůžete ani s koncovou .cz zdarma, jak je tomu u nástrojů výše. Více o tomto nástroji se dozvíte v recenzi Squarespace.

Web přes redakční systém

V případě, že nepatříte mezi naprosté začátečníky a rádi byste měli nad tvorbou webu větší kontrolu, další pomyslnou metu představují redakční systémy neboli Content Management Systems (CMS). Jedná se o softwarové aplikace nebo platformy, které umožňují vytvářet, upravovat, spravovat a publikovat obsah na webových stránkách bez nutnosti pokročilých technických dovedností. CMS jsou navrženy tak, aby usnadňovaly proces tvorby a správy webového obsahu. Nejpoužívanějšími CMS jsou WordPress, Joomla! a Drupal.

Přesto je vhodné mít jistou úrovní znalostí, bez kterých bude tvorba webu v redakčním systému (který může na začátečníky působit příliš komplexním dojmem) zdlouhavým procesem. Pokud si chcete ušetřit starosti s programováním a grafickou stránkou, můžete redakční systém (konkrétně WordPress) propojit s Elementorem. Recenzi na tento nástroj si můžete přečíst zde.

VYZKOUŠEJTE ELEMENTOR ZDARMA

Tvorba webu na Wordpressu

Prvním krokem k tvorbě webu v redakčním systému je zakoupení domény a hostingu. Poté je potřeba stáhnout a nainstalovat WordPress na vašem hostingovém serveru. Pokud si s procesem nebudete vědět rady, na internetu naleznete celou řadu návodů, či můžete využít možnost instalace WordPressu jedním kliknutím, kterou nabízejí někteří poskytovatelé hostingu. 

Samotný WordPress je zdarma, pokud však nechcete design webu vytvářet pomocí CSS a HTML, nevyhnete se pořízení šablony. Těch je k dostání opravdu obrovské množství, díky čemuž si vždy vyberete takovou, která odpovídá vašim představám. Vzhled šablon lze navíc do jisté míry upravovat.

Wordpress a jeho šablony

Web od základu svépomocí

Poslední variantou, na kterou si troufnou je opravdu zkušení jedinci, je tvorba webu od úplného základu. V tomto případě už budete potřebovat znalosti HTML jazyka, a stejně jako v případě tvorby webu přes redakční systém se nevyhnete koupi domény a webhostingu, které bývají u nástrojů pro tvorbu webu zahrnuty v ceně.

Sečteno a podtrženo 

Jak asi vyplývá z řádků výše, vhodná metoda tvorby webových stránek se odvíjí především od vašich schopností a znalostí. Pokud se však řídíte mottem “čas jsou peníze” a nehodláte se s tvorbu webu stresovat více, než je třeba, nejlepší volbou budou nástroje pro tvorbu webu. Přestože je nutné počítat s měsíčním poplatkem (pokud nesáhnete po značně osekané verzi zdarma), web vytvoříte doslova během jediného odpoledne, podobně snadné a bezproblémové bývá napojení e-shopu. Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z možností, vždy dobře zvažte pro a proti, a především čas, který jste ochotni strávit tvorbou stránek a řešením případných problémů.