C

hcete si vytvořit web a zajímá vás nástroj Elementor? V dnešním článku se na něj podrobně podíváme. Mrkneme se na jeho důvěryhodnost či na to, jak se s ním pracuje. Podíváme se také na jeho ceny a šablony. Všechny tyto parametry si ohodnotíme na stupnici od jedné do deseti. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Elementor  - 10/10

Elementor je nástroj na tvorbu webů, který vznikl v roce 2016. Největší předností Elementoru je, že je plně propojen s redakčním systémem WordPress, a umožňuje tak vytvořit si web běžící na WordPressu snadno a rychle. Elementor má aktuálně více než 5 milionů uživatelů. Má také velmi početnou komunitu na Facebooku.

V minulosti získal nástroj Elementor několik cen. V roce 2020 například vyhrál první místo v soutěži Plugin Madness. Jedná se tedy o důvěryhodnou službu.

💪 Jednoduchost používání - 8/10

Elementor nepatří mezi ty nejjednodušší nástroje na trhu jako například Webnode a chvilku zabere, než si na něj zvyknete. Nám to trvalo zhruba půl hodiny a velmi nám pomohl tento tutoriál, který jsme našli na YouTube:

Po úvodním rozkoukání už nám používání Elementoru připadalo snadné a s nástrojem se nám dobře pracovalo. Jeho editor je intuitivní a obsahuje všechny důležité prvky (mimochodem, svým designem editor Elementoru trochu připomíná editor nástroje Weebly).

Důležité je, že při používání Elementoru nemusíte mít žádné znalosti programování nebo grafického designu. Celý web si můžete jednoduše naklikat. Přidávat můžete všechno od textu, obrázků či videí až po složitější prvky jako jsou facebookové komentáře či uživatelské recenze.

VYZKOUŠEJTE ELEMENTOR ZDARMA

💰 Cena - 10/10

Elementor můžete v základu používat zdarma. Potřebovat budete jen WordPressový hosting, na kterém vaše stránky poběží. Hosting si můžete pořídit buď sami (za nás doporučujeme Wedos nebo Český hosting), nebo si hosting můžete zřídit přímo přes Elementor.

V základní neplacené verzi nabízí Elementor svůj webový editor, přes 40 základních doplňků a přes 30 základních šablon. K tomu, abyste se dostali k většímu množství doplňků a šablon a k dalším prémiovým funkcím, je potřeba zakoupit si placené předplatné. Předplatné nazvané Pro vás vyjde na 49 dolarů ročně a oproti základní neplacené verzi nabízí tyto parametry:

FREE VERZE PRO VERZE
CENAzdarma49 dolarů ročně
POČET DOPLŇKŮpřes 40přes 90
POČET ŠABLONpřes 30přes 330
INTERNETOVÝ OBCHOD
ZÁKAZNICKÁ PODPORA 24/7

S předplatným Pro za 49 dolarů ročně můžete na Elementoru vytvořit a provozovat jeden web. Pokud byste potřebovali více webů, můžete si pořídit předplatné Plus za 99 dolarů ročně (až pro 3 weby) či předplatné Expert za 199 dolarů ročně (až pro 1 000 webů).

U všech placených tarifů nabízí Elementor 30 denní záruku vrácení peněz bez udání důvodů. Pokud nebudete se službou spokojeni, stačí se obrátit na zákaznickou podporu, která vám placený tarif zruší a vrátí vám peníze.

Jak si Elementor cenově stojí oproti konkurenci? Elementor je v porovnání s ostatními nástroji na tvorbu webu velmi levný. Posuďte sami. Zatímco u Elementoru zaplatíte 49 dolarů ročně (tedy zhruba 4 dolary měsíčně), ostatní nástroje si měsíčně účtují tyto ceny:

  • Weebly: 12 dolarů měsíčně
  • Wix: 13,5 dolarů měsíčně
  • Webnode: 16,5 dolarů měsíčně

Čím to je? U Elementoru totiž platíte za samotný nástroj a webový hosting si musíte dokoupit extra. Ostatní nástroje jako Weebly, Wix a Webnode už mají cenu hostingu zahrnutou v rámci předplatného.

Vzhledem k tomu, že webový hosting stojí 2-4 dolary měsíčně, je i tak Elementor velmi levný a patří mezi cenově nejvýhodnější nástroje na trhu.

🌄 Nabídka šablon - 9/10

Elementor v základu nabízí přes 40 šablon. Pokud upgradujete na placený tarif Pro, získáte přístup k dalším více než 300 šablonám. Drtivá většina šablon je velmi povedená a nabízí čistý a profesionální design. Vybrat si můžete šablony pro různé příležitosti - v nabídce jsou například šablony pro blog, restauraci, kadeřnictví, hotel, designové portfolio nebo fitness centrum.

Nabídka šablon je bohatší a větší než u většiny konkurenčních nástrojů. Například český Webnode nabízí přes 100 šablon a americký Weebly přes 70 šablon. Šampionem je izraelský Wix, který má v nabídce přes 500 šablon.

Doporučujeme však tolik neřešit, kolik šablon jednotlivé nástroje nabízejí, a spíše se podívat, jestli na Elementoru najdete ideální šablonu, která vám bude vyhovovat. Nabídka šablon je dostatečně pestrá a určitě je velká pravděpodobnost, že si zde vyberete.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY OD ELEMENTORU

💬 Jazyková podpora - nabízí Elementor češtinu? - 0/10

Elementor zatím bohužel nemá stránky v českém jazyce a nabízí pouze angličtinu a další světové jazyky. Pokud tedy potřebujete, aby byl nástroj na tvorbu webu v češtině, doporučujeme poohlédnout se jinde. Za nás doporučujeme zejména český Webnode, který je kompletně v češtině.

⚙️ SEO - 10/10

SEO (search engine optimization) je velmi důležitá část byznysu. Správná optimalizace webu pro vyhledávače způsobí, že bude váš web více vidět, a přijde na něj více lidí.

Všechna nastavení týkající se SEO se v Elementoru provádějí prostřednictvím pluginu Yoast. Díky němu můžete nastavit titulky a popisky jednotlivých stránek a provádět další úpravy. Instalaci a používání pluginu Yoast v Elementoru skvěle vysvětluje toto video.

Na SEO je tedy Elementor kompletně připravený.

🕹️ Zábavnost - 8/10

Pokud připravujete nové webové stránky, mělo by vás to bavit, a celý proces by měl být jednoduchý a intuitivní. Elementor toto zadání v zásadě splňuje. První krůčky možná sice nebudou úplně nejlehčí a chvilku potrvá, než si na nástroj zvyknete. Po chvíli cviku už ale budete webové stránky vytvářet jako zkušený profík a nemělo by vás nic zaskočit.

Editor Elementoru je přehledný - oceňujeme zejména to, že všechny prvky jsou dostupné na pár kliknutí. Webová stránka je vidět celou dobu přímo před vašima očima, a tak se všechny úpravy dělají snadno a rychle.

Editor Elementoru pro nás také představuje jakýsi zlatý střed. Je o něco jednodušší a používá se snáz než komplexní editor od Wixu. Zároveň nabízí více funkcí a větší svobodu než editor od Webnode.

VYZKOUŠEJTE ELEMENTOR ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Elementor - 7/10

Vedle webových stránek je možné si s Elementorem vytvořit i vlastní e-shop. Elementor pro tento účel využívá open source plugin WooCommerce.

Pro vybudování vlastního eshopu je potřeba mít zaplacený tarif Pro za 49 dolarů ročně. Poté je potřeba si do WordPressu stáhnout plugin WooCommerce.

Samotné vytváření eshopu je poměrně jednoduché. WooCommerce nabízí intuitivní rozhraní, ve kterém se dají snadno přidávat a spravovat nové produkty či nastavovat ceny. Díky Elementoru je zase možné upravit si design eshopu a vyladit ho tak, aby odpovídal vašim představám. To, jak funguje vytvoření eshopu v Elementoru, velmi pěkně popisuje tento video tutoriál.

Má to i nějaké nevýhody? Bohužel ano. Vzhledem k tomu, že je WooCommerce mezinárodní řešení, není toto řešení přizpůsobené pro český trh. Propojení s některými službami jako jsou například srovnávače cen Heureka či Zboží.cz či poštovními službami jako Zásilkovna či Uloženka je tedy obtížné a někdy i nemožné.

Pro vybudování vlastního eshopu tedy raději doporučujeme české nástroje jako UPgates či Eshop-rychle.

📧 Zákaznická podpora - 7/10

Elementor nabízí technickou zákaznickou podporu 24/7, ovšem pro možnost ji kontaktovat musíte být zákazníkem a musíte mít zakoupené předplatné Pro. Pokud předplatné nemáte, můžete Elementor kontaktovat jen s dotazy, které se týkají plateb či předplatného.

My jsme zákaznickou podporu Elementoru vyzkoušeli. Se zakoupeným předplatným se nám z podpory ozvali během několika hodin a zodpověděli všechny naše dotazy. S rychlostí a kvalitou jsme tedy byli spokojeni.

Pokud nebudete mít placené předplatné a přesto budete potřebovat pomoct, velmi dobře vám může posloužit neoficiální fórum Elementoru, kde jsou v současné době tisíce témat a odpovědí. Poradit se také můžete na facebookové skupině.

✏️ Pro koho je Elementor vhodný (a pro koho ne)

Pokud si chcete vytvořit web na redakčním systému WordPress a chcete si ušetřit starosti s programováním a grafikou, je Elementor aktuálně nejlepším řešením na trhu. Provázanost s WordPressem je u Elementoru zásadní - a na trhu není nějaký další nástroj, který by s WordPressem fungoval v takové symbióze.

Pokud si chcete vytvořit webové stránky a je vám jedno, jestli poběží na WordPressu, nebo ne, doporučujeme pro vaše potřeby zvážit i konkurenční nástroje jako je například český Webnode. Ten je o něco jednodušší než Elementor a poslouží hlavně pro vytváření jednodušších webů jako jsou osobní nebo firemní prezentace.

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Nástroj Elementor si nás získal. Příjemně nás překvapila zejména jeho nízká cena a možnost vyzkoušet si ho zdarma. Za další plusy považujeme širokou nabídku šablon a kvalitní webový editor. Líbí se nám také fakt, že okolo Elementoru vznikla velká uživatelská komunita, která mezi sebou sdílí rady a návody.

Mezi mínusy naopak řadíme to, že pro kontaktování technické podpory musíte být platícím zákazníkem Elementoru.

Sečteno a podtrženo je Elementor velmi kvalitním nástrojem pro tvorbu webu, který ocení všichni uživatelé WordPressu. Pro ně se Elementor může stát nepostradatelným pomocníkem, který jim ušetří stovky hodin práce, které by jinak museli věnovat programování a designování webu. Za nás tedy Elementor doporučujeme.

VYZKOUŠEJTE ELEMENTOR ZDARMA