C

hcete si vytvořit webové stránky a hledáte informace o nástroji Squarespace? V dnešním článku se na Squarespace podrobně podíváme.

Zaměříme se na ty nejdůležitější parametry jako je důvěryhodnost, cena či nabídka šablon a tyto parametry si ohodnotíme na stupnici 1-10. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Squarespace  - 10/10

Squarespace je nástroj na tvorbu webových stránek, který vznikl v roce 2004 v New Yorku. Dnes Squarespace používají miliony lidí, kteří v něm pomocí jednoduchého editoru vytvářejí své weby.

Squarespace má aktuálně přes 1 100 zaměstnanců a miliardové tržby. Jedná se tedy o prověřenou a důvěryhodnou společnost, která má několikaletou tradici.

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Squarespace je jedním z nejjednodušších nástrojů na tvorbu webu, se kterým jsme pracovali.

Vše začíná tím, že si vyberete šablonu, která nejvíce vyhovuje vašim potřebám. Šablony jsou pěkně rozřazené podle oborů - vybrat si můžete například šablonu pro webový blog, pro stránky restaurace nebo třeba šablonu se svatebním oznámením.

Poté se o slovo přihlásí webový editor Squarespace, ve kterém si můžete šablonu upravit. Můžete přidávat jednoduché prvky jako je text, fotografie či videa. Vedle toho můžete na stránku přidávat i komplikovanější prvky - třeba kontaktní formulář, odběr Newsletteru či galerii s obrázky. Všechny úpravy probíhají jednoduše a na pár kliků.

Co se nám na editoru Squarespace líbilo je to, že je rozdělený na několik hlavních sekcí:

Editor nástroje Squarespace, který je rozdělený do několika sekcí. Mezi nimi jsou například sekce Pages a Design.

Například v sekci Pages můžete upravovat všechno, co se týká obsahu jednotlivých stránek. V sekci Design se nastavují fonty a barvy. Rozdělení na sekce přispívá k tomu, že se v editoru člověk dobře orientuje.

Co se nám naopak nelíbilo je to, že každou úpravu je na Squarespace potřeba potvrdit a uložit. Pokud by měl Squarespace namísto toho funkci automatického ukládání, ušetřilo by to jeho uživatelům spoustu času.

I tak je ale náš celkový dojem z používání Squarespace velmi kladný. Mimochodem, pokud byste se chtěli do detailu podívat na to, jak Squarespace funguje, doporučujeme toto video od YouTuberky Louise Henry:

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE

💰 Cena - 9/10

Squarespace je placený nástroj. Prvních 14 dní na Squarespace je sice zdarma, poté si ale pro jeho další používání budete muset zakoupit placené předplatné. Jak vypadají jednotlivé tarify? Squarespace nabízí celkem čtyři:

PERSONALBUSINESSCOMMERCE BASICCOMMERCE ADVANCED
CENA16 dolarů měsíčně26 dolarů měsíčně30 dolarů měsíčně46 dolarů měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK12 dolarů měsíčně18 dolarů měsíčně26 dolarů měsíčně40 dolarů měsíčně
WEBOVÝ PROSTOR A PŘENOS DAT
SSL CERTIFIKÁT
POČET UŽIVATELŮ2
PODPORA 24/7
E-SHOP
POKROČILÉ FUNKCE E-SHOPU

Pojďme se nyní na jednotlivé tarify podívat:

Personal

  • cena: 16 dolarů měsíčně (12 dolarů při platbě na jeden rok)
  • Tento tarif nabízí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat, SSL certifikát, přístup pro dva uživatele, zákaznickou podporu 24/7 a základní webovou analytiku.

Business

  • cena: 26 dolarů měsíčně (18 dolarů při platbě na jeden rok)
  • Tarif Business nabízí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat, SSL certifikát, přístup pro neomezený počet uživatelů, zákaznickou podporu 24/7, firemní email od Googlu, pokročilou webovou analytiku, 100 dolarů na Google Ads a možnost zřídit si na Squarespace internetový obchod (s 3% poplatkem ze všech transakcí).

Commerce Basic

  • cena: 30 dolarů měsíčně (26 dolarů při platbě na jeden rok)
  • Tarif Commerce Basic nabízí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat, SSL certifikát, přístup pro neomezený počet uživatelů, zákaznickou podporu 24/7, firemní email od Googlu, pokročilou webovou analytiku, 100 dolarů na Google Ads a možnost zřídit si na Squarespace internetový obchod (s 0% poplatkem ze všech transakcí).

Commerce Advanced

  • cena: 46 dolarů měsíčně (40 dolarů při platbě na jeden rok)
  • Tarif Commerce Advanced nabízí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat, SSL certifikát, přístup pro neomezený počet uživatelů, zákaznickou podporu 24/7, firemní email od Googlu, pokročilou webovou analytiku, 100 dolarů na Google Ads a možnost zřídit si na Squarespace internetový obchod (s 0% poplatkem ze všech transakcí). K tomu tento tarif nabízí několik pokročilých funkcí k internetovému obchodu.

Jak si Squarespace cenově stojí oproti konkurenci? Nevede si vůbec špatně. Za základní předplatné zaplatíme na Squarespace při platbě na jeden rok 12 dolarů měsíčně. U Webnode nás předplatné s podobnými parametry vyjde na 16,5 dolarů měsíčně, u Weebly na 12 dolarů měsíčně, u Wixu na 18 dolarů měsíčně a u Webflow na 16 dolarů měsíčně.

Důležitou výhodou Squarespace je, že u všech tarifů nabízí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat. Takové parametry ostatní webové nástroje většinou nabízejí jen u svých nejdražších tarifů.

🌄 Nabídka šablon - 9/10

Squarespace aktuálně nabízí více než 110 šablon. Šablony se nám moc líbily a jejich styl musíme bez přehánění označit za prvotřídní. Dominují pastelové barvy, výrazné fotky a vkusné fonty. Je znát, že šablony na Squarespace vytvářejí lidé, kteří mají cit pro design a nejnovější grafické trendy.

Stylová svatební šablona od Squarespace, která oznamuje svatbu Teresy a Daria.
Jedna ze šablon na Squarespace.

A jak si nabídka šablon na Squarespace stojí oproti konkurenci? Webnode nabízí přes 100 šablon (jejich design je také mimořádně povedený). Wix nabízí přes 500 šablon, ne všechny jsou ale dokonalé. Americký Weebly pak nabízí okolo 70 šablon.

Squarespace nabízí šablony pro nejrůznější příležitosti. V nabídce jsou například tyto kategorie:

  • Umění & Design
  • Fotografie
  • Zdraví & Krása
  • Profesionální služby
  • Místní podnikání
  • Jídlo
  • Zábava
  • Cestování
  • Restaurace
  • Svatby

Pokud chcete mít webové stránky pěkné a stylové, šablony od Squarespace vás rozhodně nezklamou.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY OD SQUARESPACE

💬 Jazyková podpora - nabízí Squarespace češtinu? - 0/10

Squarespace aktuálně bohužel nenabízí češtinu. Jeho stránky jsou pouze v angličtině, němčině, španělštině a v dalších největších světových jazycích. Pokud tedy hledáte nástroj, který bude umět česky, doporučujeme se poohlédnout jinde. Za nás je favoritem třeba brněnský Webnode.

⚙️ SEO - 10/10

Při vytváření webových stránek je potřeba myslet na optimalizaci pro vyhledávače, neboli SEO. Nástroj Squarespace je pro tyto potřeby dobře vybaven. Všechny SEO úpravy se provádějí přímo ve webovém editoru v sekci Pages. Tady můžete přidávat meta titulky a popisky k jednotlivým stránkám.

Další úpravy ohledně SEO probíhají v sekci Marketing, kde můžete vaši stránku například propojit s Google Search konzolí.

🕹️ Zábavnost - 10/10

Služba Squarespace je jednoduše cool. Nevíme, jestli to tím, že vznikla v New Yorku, nebo je za tím nějaký jiný faktor. Rozhodně se ale jedná o dost možná nejstylovější nástroj na trhu. Už samotná homepage je nablýskaná a stylová a stejné vibes má i samotný editor.

Tvorba webu na Squarespace nás opravdu bavila. Na webový editor jsme si rychle zvykli a během vytváření webu jsme se nikde nezasekli.

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE

🛒 Tvorba e-shopu přes Squarespace - 7/10

Vedle webových stránek je možné si přes Squarespace vytvořit i vlastní e-shop. Pro postavení e-shopu je potřeba mít alespoň tarif Business (za 26 dolarů měsíčně) nebo vyšší tarif. U tarifu Business budete firmě Squarespace odvádět 3 % poplatek ze všech transakcí, u dvou nejvyšších tarifů se poplatky neodvádějí.

Samotné vytváření eshopu je poměrně jednoduché. Probíhá ve webovém editoru v sekci Commerce, kde můžete spravovat objednávky, přidávat nové produkty nebo nastavovat ceny. V této sekci také najdete seznam všech vašich zákazníků a seznam nových objednávek.

E-shopové řešení od Squarespace je sice elegantní a jednoduché, má ale jednu citelnou nevýhodu. Vzhledem k tomu, že Squarespace je mezinárodní firma, není e-shopové řešení 100% přizpůsobené pro český trh. To může znamenat komplikace při propojování s některými tuzemskými službami (ať už jde například o cenové srovnávače jako Zboží.cz či Heureka, poštovní služby jako Zásilkovna či Uloženka nebo technologické služby jako Balíkobot).

Podle našich zkušeností uděláte lépe, když pro vytvoření e-shopu raději zvolíte některou z domácích služeb. Za nás doporučujeme třeba nástroje UPgates či Eshop-rychle.

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Aby Squarespace odfiltroval co největší množství zákaznických dotazů, nabídne vám nejprve přehled nejčastějších otázek a odpovědí. Pokud to nepomůže, můžete kontaktovat zákaznickou podporu přes email a živý chat.

Z našich zkušeností je zákaznická podpora profesionální a nápomocná, jen je občas potřeba mít trochu trpělivosti - například na živém chatu bývají fronty a několik minut zabere, než se na vás dostane řada. Na druhou stranu oceňujeme, že firma podporu přes živý chat nabízí - u jejích konkurentů to nebývá zvykem.

✏️ Pro koho je Squarespace vhodný (a pro koho ne)

Nástroj Squarespace oceníte, pokud si chcete snadno a jednoduše vytvořit webové stránky. Výhodou je, že nemusíte umět programovat ani nemusíte mít žádné znalosti grafického designu. Ve Squarespace si nový web jednoduše naklikáte ve webovém editoru.

Squarespace se hodí pro vytváření menších webů, které jsou zaměřené na vizuální stránku. Bude dobrým pomocníkem například pro majitele restaurací, kadeřníky, fitness trenéry a všechny další podnikatele, kteří potřebují profesionální webovou prezentaci pro svůj projekt nebo firmu. Hodí se i pro osobní potřeby - nabízí například velmi pěkné svatební šablony nebo portfolio šablony pro fotografy.

Squarespace se naopak nehodí pro velké weby, u kterých je potřeba hodně věcí upravovat a přidělávat. Pokud jste programátor nebo programátorka a máte rádi plnou kontrolu nad celým kódem, Squarespace pro vás pravděpodobně nebude.

✅ Závěrečné hodnocení - 8/10

Squarespace patří mezi nejlepší nástroje na tvorbu webu. Je cool, nabízí skvělé šablony a má velmi dobré parametry. Vypíchnout musíme hlavně to, že všechny jeho tarify nabízejí neomezený webový prostor a neomezený prostor pro přenos dat. Squarespace dále nabízí intuitivní webový editor, se kterým se dobře pracuje, a který obsahuje všechny důležité funkce.

Mezi jednu z mála nevýhod Squarespace patří, že tento nástroj není v češtině. Pokud ale ovládáte angličtinu nebo jiný světový jazyk, neměla by to pro vás být překážka, a doporučujeme Squarespace určitě vyzkoušet.

VYZKOUŠEJTE SQUARESPACE