H

ledáte nástroj pro tvorbu webu a zaujala vás služba Webnode? V recenzi se podíváme na to, jak se s ní pracuje, kolik stojí a jestli obstojí ve srovnání s konkurencí.

Webnode patří mezi nejpoužívanější nástroje na tvorbu webů. Z naší zkušenosti můžeme říct, že je velmi minimalistický a designově skvěle zpracovaný. Jak je na tom Webnode v dalších ohledech?

🛡️ Důvěryhodnost služby Webnode - 10/10

Webnode je důvěryhodná služba, která vznikla v roce 2008. Aktuálně ji používá více než 40 milionů uživatelů z celého světa. České uživatele může těšit, že za vývojem Webnode stojí česká firma sídlící v Brně. O důvěryhodnosti může svědčit i to, že si Webnode odnesl druhé místo z prestižní mezinárodní soutěže LeWeb'08 o nejlepší startup. 

💪 Jednoduchost používání - 10/10

Ze všech nástrojů pro tvorbu webu, které jsme vyzkoušeli, je Webnode rozhodně ten nejminimalističtější. Má čisté a jednoduché stránky a stejně takový je i jeho editor, ve kterém weby vznikají. 

Vývoj webu je velmi jednoduchý. Stačí si vybrat šablonu a následně v ní upravit texty, obrázky a další prvky, aby web vypadal tak, jak potřebujete. Na rozdíl od svých konkurentů jako jsou Wix či Webflow nemá Webnode velký a komplexní editor, ale jednotlivé změny provádíte přímo v šabloně. To může být velká výhoda pro úplné začátečníky, kteří chtějí mít tvorbu webu co nejsnazší.

Editor nástroje Webnode, ve kterém je otevřena elegantní šablona s motivem svatby. Na šabloně jsou ženich s nevěstou.

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

Pokud nemáte žádné zkušenosti s programováním nebo kódováním, baví vás minimalistický styl a od nástroje na tvorbu webu čekáte především jednoduchost, bude pro vás Webnode to pravé. Pokud naopak potřebujete velkou volnost, šablony byste si rádi výrazněji upravili a je pro vás důležitý co největší počet možností a prvků, doporučujeme spíše nástroj Webflow

💰 Cena - 8/10

Webnode není drahý nástroj a na trhu patří jeho ceny mezi lepší průměr. Pojďme se nyní podívat na to, kolik si Webnode účtuje. Funguje na bázi předplatného. Jednotlivé balíčky se liší hlavně tím, kolik webového prostoru dostanete a kolik dat se přes váš web přenese: 

LIMITEDMINISTANDARDPROFI
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK75 Kč měsíčně125 Kč měsíčně249 Kč měsíčně417 Kč měsíčně
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
PROSTOR NA SERVERU100 MB500 MB2 GB5 GB
PŘENOS DAT1 GB3 GB10 GB
.CZ DOMÉNA NA JEDEN ROK ZDARMA
ESHOP

Pojďme se nyní na jednotlivé balíčky podívat zblízka:

LIMITED

  • cena: 75 Kč za měsíc při platbě na jeden rok
  • Tento plán vám umožní provozovat web na vlastní doméně, také získáte webový prostor 100 MB a 1 GB pro přenos dat. 

MINI

  • cena: 125 Kč za měsíc při platbě na jeden rok
  • Tato varianta vám umožní provozovat web na vlastní doméně a získáte webový prostor 500 MB a 3 GB pro přenos dat. Součástí je také doména na jeden rok zdarma. Také si budete moci zřídit jednu emailovou schránku. 

STANDARD

  • cena: 249 Kč za měsíc při platbě na jeden rok
  • S tímto předplatným budete moct provozovat web na vlastní doméně a získáte webový prostor 2 GB a 10 GB pro přenos dat. Součástí předplatného je také doména na jeden rok zdarma a možnost zřídit si dvacet e-mailových schránek. Předplatné STANDARD patří mezi nejoblíbenější variantu předplatného na Webnode.

PROFI

  • cena: 417 Kč za měsíc při platbě na jeden rok
  • Toto předplatné vám umožní provozovat web na vlastní doméně a získáte webový prostor 5 GB a neomezený přenos dat. Součástí předplatného je také doména na jeden rok zdarma a až sto e-mailových schránek.
Součástí předplatných MINI, STANDARD a PROFI je také doména na jeden rok zdarma. Webnode rozdává i domény s koncovkou .cz, což považujeme za velkou výhodu. Ostatní nástroje při podobných akcích domény .cz většinou nenabízejí. 

Jak si ceny Webnode vedou v porovnání s konkurencí? Pro porovnání jsme vybrali předplatné STANDARD za 249 Kč měsíčně, které nám u Webnode přijde jako ideální volba pro provozování webu. Za podobné předplatné u izraelské služby Wix zaplatíme v přepočtu 230 Kč a u lotyšského Mozella pak dáme 169 Kč. U českého Miowebu pak za podobné předplatné zaplatíme 2 000 Kč měsíčně.

Drobnou nevýhodou Webnode je, že jeho služby jde předplatit minimálně na jeden rok. U ostatních služeb jde předplatné většinou vyzkoušet i na jeden měsíc, byť za o něco vyšší cenu. Naopak výhodou Webnode je, že nabízí patnáctidenní záruku vrácení peněz, pokud nebudete s předplatným spokojeni. 

Webové stránky na Webnode můžete spustit i zdarma. Má to ale dvě omezení: web nepoběží na vlastní doméně, ale na doméně ve tvaru názevwebu.webnode.cz. Dole na webu bude také umístěn malý reklamní boxík s textem, že stránky byly vytvořeny ve Webnode. 

🌄 Nabídka šablon - 8/10

Webnode nabízí více než 100 kvalitních šablon. Většina z nich je graficky velmi povedená a všechny jsou responzivní, takže fungují jak na desktopu, tak na mobilu. Líbilo se nám, že šablony mají svou osobitost a často i minimalistický styl, který je charakteristický i pro samotný nástroj Webnode. 

Infografika hodnotící šablony od Webnode. Jako plusy uvádí například skvělý design. Upozorňuje na Wix, který má větší výběr.

PROHLÉDNĚTE SI ŠABLONY NA WEBNODE

Nabídka šablon je o něco větší než u konkurenčního Weebly, který jich má 70. Naopak za nástrojem Wix, který má šablon více než 500, Webnode zaostává. Doporučujeme však tolik neřešit, kolik šablon jednotlivé nástroje nabízí, a spíše se podívat, jestli na Webnode najdete ideální šablonu, která vám bude vyhovovat.

Webnode nabízí šablony jak pro osobní či firemní prezentaci, tak například pro blogy. Dodejme, že nás zaujala hlavně široká nabídka šablon pro svatby, restaurace a firemní stránky. I jiné obory zde ale mají zastoupení a nabídka šablon je pestrá.

💬 Jazyková podpora - nabízí Webnode češtinu? - 10/10

Velkou výhodou Webnode je, že nabízí plnou podporu českého jazyka. V češtině jsou jeho stránky, editor i e-maily, které vám firma posílá. Vzhledem k tomu, že je Webnode česká firma, je kvalita textů perfektní a jde poznat, že nejde o překlady z angličtiny, ale o originální texty. 

Z konkurenčních nástrojů podporuje češtinu například Mozello, které má do češtiny přeložené stránky, editor a emaily, které posílá zákazníkům. Naopak například u Weebly čeština chybí a tento nástroj nabízí pouze nejrozšířenější světové jazyky. 

Pokud tedy hledáte nástroj pro tvorbu webu, který umí kompletně česky, je Webnode aktuálně tou nejlepší volbou.

⚙️ SEO - 10/10

Jak si vedou weby vytvořené ve Webnode v internetových vyhledávačích? Jsou v nich vidět? A nabízí vůbec Webnode nějaké SEO? Pojďme se na tuto problematiku podívat.

V posledních letech se na internetu šířily zprávy o tom, že nástroje pro tvorbu webu nepodporují SEO, a vytvořené weby tak budou mít problém objevit se ve vyhledávačích. Bylo to způsobené tím, že některé nástroje kdysi používaly Flash, který si se SEO úplně nerozumí. Dnes už je ale situace jiná. Žádný z populárních nástrojů už Flash nepoužívá a SEO je tak vždy podporované a plně funkční. To platí i pro Webnode. Webnode navíc umožňuje si všechny SEO prvky pohodlně nastavit přímo ve svém editoru. Přidat tak můžete klíčová slova, titulek stránky či popisek stránky.

Je však důležité dodat, že SEO je hlavně o novém a kvalitním obsahu, a pokud chcete, aby byly vaše stránky ve vyhledávačích vidět, je důležité zaměřit se hlavně na něj.

🕹️ Zábavnost - 10/10

Pokud připravujete webové stránky, mělo by vás to bavit. S Webnode je vývoj webu hračka. Velmi se nám líbilo, že je celý proces intuitivní a rychlý. Vlastně si jen stačí vybrat co nejvhodnější šablonu, upravit ji a je to. Na rozdíl od svých konkurentů nemá Webnode tak komplexní editor a drtivá většina úprav se odehrává přímo v šabloně. To znamená, že příprava webu probíhá ďábelsky rychle. Pokud potřebujete jednoduchý a nekomplikovaný web, je přesně v tomhle největší výhoda Webnode. 

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

🛒 Tvorba e-shopu přes Webnode - 8/10

Pokud potřebujete vytvořit internetový obchod, můžete to udělat přes Webnode. Tvorba e-shopu probíhá stejně jednoduše jako tvorba webových stránek. Vyberete si šablonu (na výběr jich je v tuto chvíli 14) a upravíte ji podle potřeby. 

Pro spuštění e-shopu je potřeba mít aktivované předplatné STANDARD (249 Kč měsíčně) nebo PROFI (417 Kč měsíčně). Webnode se hodí hlavně na provozování malých či středně velkých e-shopů - ideální je například pro prodej šperků či dekorací.

Na e-shopovém řešení od Webnode nás zaujala hlavně jednoduchá správa produktů. Produkty včetně popisků lze přidat na pár kliků, stejně jednoduše jde změnit i jejich pořadí. Kladně hodnotíme také to, že si můžete celý e-shop vytvořit a předplatné je potřeba zakoupit až těsně před spuštěním - díky tomu si můžete e-shopové řešení zdarma osahat a rozhodnout se, jestli je pro vás to pravé. 

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Webnode slibuje, že emaily od zákazníků vyřídí do 48 hodin. Nám z Webnode odpověděli za 6 hodin po odeslání dotazu. Odpověď byla věcná, milá a dozvěděli jsme se, co jsme potřebovali. Jako velké plus hodnotíme to, že zákaznická podpora mluví česky, to u konkurenčních služeb nebývá zvykem. Drobným mínusem je pak to, že Webnode nenabízí zákaznickou podporu prostřednictvím živého chatu.

V urgentních případech, které se týkají například expirace domény či prémiových služeb, je možné Webnode kontaktovat přes soukromou zprávu na Facebooku. 

✏️ Pro koho je Webnode vhodný (a pro koho ne)

Pokud jste člověk, který má rád jednoduchost a minimalismus, bude Webnode přesně pro vás. Během tvorby webu nenarazíte na žádný zbytečný prvek, naopak všechno bude čisté a přehledné. Pokud chcete vytvořit jednoduchý web a neumíte programovat, je Webnode přesně pro vás. Pokud naopak dáváte přednost komplexnějším řešením, jste hračička a chcete mít k dispozici hodně možností a prvků, doporučujeme se poohlédnout po jiném nástroji.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Webnode považujeme za jeden ze tří nejlepších nástrojů na tvorbu webů na světě. Získal si nás svým minimalismem a absolutní jednoduchostí. Je to nástroj, ve kterém stránky vytvoříte snadno a rychle (v rychlosti je Webnode úplnou světovou špičkou). Líbí se nám, že je celý nástroj v češtině a jako patrioti oceňujeme i jeho český původ. Cenově patří Webnode mezi lepší průměr. Velmi dobře hodnotíme zákaznickou podporu, byť chybí možnost kontaktovat ji přes live chat. Celkově je Webnode perfektní služba, která nabízí skvělý poměr cena/výkon.

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA