H

ledáte fotobanku, u které byste si mohli nakoupit legální fotografie pro vaši firmu či projekt? V dnešním článku pro vás máme přehled těch nejlepších fotobank na českém trhu. Všechny jsme je otestovali a vyzkoušeli na vlastní kůži.

Při výběru té správné fotobanky hraje roli několik faktorů. My jsme se při sestavování žebříčku zaměřili na tyto parametry:

  • důvěryhodnost - fotobanka by měla být spolehlivá a prověřená velkým množstvím uživatelů.
  • uživatelské prostředí a jednoduchost - některé fotobanky jsou z uživatelského pohledu úžasné a používají se jednoduše, jiné připomínají noční můru. Společně budeme hledat tu, která se vám bude dobře používat.
  • nabídka fotek - fotobanka by měla ideálně nabízet co největší výběr fotografií.
  • cena - za stažení fotek z fotobanky můžete zaplatit několik desítek korun, ale také několik tisíc. Správný výběr fotobanky vám může ušetřit velké peníze.
  • čeština - stránky fotobanky by měly být ideálně v českém jazyce.
  • zákaznická podpora - pokud by nastal nějaký problém, je důležité zvolit fotobanku, která bude mít kvalitní zákaznickou podporu.

Jaké fotobanky si v těchto disciplínách vedly nejlépe?

Vítěz: Shutterstock

  • naše aktuální recenze pro rok 2022
  • nabídka fotek: největší na trhu
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: 199 euro za měsíc
  • jednoduchost používání: extrémně jednoduché
  • čeština: ❌ ne
  • zákaznická podpora: kvalitní (dostupná přes email a přes telefon)

Fotobanka Shutterstock sice nenabízí češtinu, ve všech ostatních ohledech ale kraluje, a proto si zaslouží první místo v našem žebříčku. Shutterstock je dnes první volbou většiny uživatelů, kteří potřebují nakupovat legální fotografie. Používají ho freelanceři, reklamní agentury, velké korporace nebo mediální firmy (Shutterstock dlouhodobě používáme i v naší redakci).

Ohledně důvěryhodnosti této firmy nemusíte mít žádné obavy. Shutterstock vznikl už v roce 2003 a dnes je to největší fotobanka na světě. S akciemi Shutterstocku se obchoduje na americké burze.

Jak vůbec Shutterstock funguje? Jako uživatel si na webových stránkách Shutterstocku najdete fotografii, kterou si budete chtít koupit a stáhnout. Vybírat budete z obří nabídky fotek - jsou tu fotografie lidí, zvířat, objektů, ilustrace, vektory… Na Shutterstocku snad neexistuje kategorie, pro kterou by nebyly žádné fotky. Až budete mít vybráno, zakoupíte si předplatné nebo kredity a fotku si stáhnete. Poté už si s fotografií můžete dělat, co chcete a můžete ji použít pro komerční účely.

Uživatelské prostředí Shutterstocku je perfektní a s touto fotobankou se pracuje velmi dobře. Zaujalo nás hlavně vyhledávání a filtrování: na Shutterstocku si při hledání fotek můžete vybrat konkrétní barvu fotky nebo orientaci (horizontální x vertikální). Navolit si můžete i další detaily jako je například věk lidí na fotce, etnikum nebo počet osob na fotografii. Pokud máte konkrétní představu o tom, jakou fotku hledáte, filtry Shutterstocku vám celý výběr dost usnadní.

Při stahování fotek Shutterstock nabízí tři různé velikosti:

  • malá - 500x334 pixelů
  • střední - 1000x667 pixelů
  • velká - tato velikost nemá daný pevný formát, nejčastěji se pohybuje okolo 6724x4488 pixelů

Velikost fotky si také můžete kdykoli upravit v nástroji Shutterstock Editor na tu, kterou potřebujete. Všechny obrázky si můžete stáhnout ve formátu JPEG a některé i jako vektory.

Platby probíhají přes zabezpečenou bránu a zaplatit můžete platební kartou - podporovány jsou karty od společností VISA, Mastercard, Diners Club, American Express i od některých dalších firem, které nejsou v České republice tak populární.

Abyste si mohli udělat lepší představu o tom, jak velkou databázi fotek má Shutterstock a další fotobanky v našem seznamu, pár fotek vám nyní ukážeme. Tohle jsou fotografie, které se na Shutterstocku objeví po zadání slova “cat”, tedy kočka:

Stránka fotobanky Shutterstock, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

V nabídce jsou přes tři miliony fotek s touto tématikou.

Jak to vypadá, když na Shutterstocku hledáte nějaký méně obvyklý výraz? Zkusme to třeba se slovem “camp fire”, tedy táborák. V nabídce najdeme přes 195 tisíc fotografií.

Nabídka fotek na Shutterstocku je tedy obří.

Jak jsou na tom ceny? Shutterstock není tou nejlevnější fotobankou na trhu, jeho ceny ale nejsou přestřelené a patří mezi lepší průměr. Na Shutterstocku si můžete zakoupit buď balíček kreditů, nebo měsíční předplatné.

Balíček kreditů vám příliš nedoporučujeme. Stažení pěti snímků vás vyjde na 49 euro. Stažení 25 snímků vás vyjde 179 euro. Pokud to přepočítáme na cenu za stažení jedné fotografie, vyjdou nám hrozivě vysoké částky.

S předplatným už je to daleko lepší. Předplatné funguje na tom principu, že každý měsíc platíte Shutterstocku jistou částku a v daném měsíci si za to můžete stáhnout jistý počet fotografií. Ceny vypadají následovně:

10 FOTEK ZA MĚSÍC50 FOTEK ZA MĚSÍC350 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA49 euro měsíčně125 euro měsíčně159 euro měsíčně199 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK29 euro měsíčně99 euro měsíčně129 euro měsíčně159 euro měsíčně

Jak vidíte, tak pokud se k platbě měsíčního předplatného zavážete na jeden rok, dostanete se k daleko lepším cenám.

Z našich zkušeností můžeme doporučit hlavně druhý nejvyšší plán za 159 euro měsíčně, v rámci kterého si můžete každý měsíc stáhnout až 350 fotek. Stažení jedné fotografie pak vychází na cca půl eura, což je ve světě placených fotobank velmi dobrá cena.

Jak je na tom Shutterstock se zákaznickou podporou? Zákaznická podpora je dostupná na emailu a telefonu. Volat do Shutterstocku se ale českému uživateli příliš nevyplatí - firma má k dispozici pouze americkou, německou a britskou linku.

Zbývá tedy email, na který vám Shutterstock odpoví do 24 hodin.

Naše zkušenosti se zákaznickou podporou Shutterstocku jsou velmi dobré. Jednou jsme například měli aktivované automatické prodloužení předplatného a Shutterstock nám strhnul peníze z naší karty. Když jsme do Shutterstocku napsali, že šlo o omyl a předplatné nechceme v daný měsíc používat, firma nám bez řečí vrátila celou částku. Kdykoli jsme v minulosti se Shutterstockem něco řešili, byli jsme s úrovní zákaznické podpory spokojeni.

Mimochodem, aktuálně Shutterstock nabízí zkušební předplatné na jeden měsíc zdarma. S předplatným si můžete bezplatně stáhnout až 10 fotek. Pro využití nabídky klikněte sem.

2. místo: Adobe Stock

  • naše aktuální recenze pro rok 2022
  • nabídka fotek: obří
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: 199,99 euro za měsíc
  • jednoduchost používání: extrémně jednoduché
  • čeština: ✅ ano
  • zákaznická podpora: kvalitní (dostupná přes živý chat)

Fotobanka Adobe Stock patří pod americký kolos Adobe. Tato fotobanka vznikla v roce 2014, kdy Adobe koupilo za 800 milionů dolarů fotobanku Fotolia, přejmenovalo ji a dnes ji provozuje pod názvem Adobe Stock.

Adobe Stock aktuálně patří mezi tři nejpoužívanější fotobanky na světě. Od svého hlavního konkurenta Shutterstocku se příliš neliší. Cílí na všechny typy firem a fotky prodává malým startupům i velkým korporacím.

Uživatelské prostředí fotobanky Adobe Stock je krásné, čisté a přehledné. Je poznat, že tuto fotobanku vlastní společnost Adobe, která se proslavila svým grafickým softwarem. Design Adobe Stocku je mimořádně povedený.

Filtrování na Adobe Stock umožňuje nastavit si různé parametry - například orientaci fotky, hloubku ostrosti, velikost nebo barvu. Fotografie se dají stáhnout ve formátu JPEG a některé fotky i ve formátu .AI. Na rozdíl od Shutterstocku a některých dalších fotobank nemá Adobe Stock sjednocené formáty velikostí, a tak zde narazíte na nejrůznější velikosti.

Toto je příklad velikostí obrázků, na které jsme narazili při jeho používání:

  • 3886 x 3716 pixelů
  • 3931 x 2621 pixelů
  • 5188 x 3384 pixelů
  • 6458 x 4000 pixelů
  • 9614 x 3356 pixelů

Platby probíhají přes zabezpečenou bránu. Adobe Stock podporuje platby přes PayPal a přes kreditní nebo debetní kartu. Podporováni jsou všichni velcí vydavatelé karet v čele s firmami VISA a Mastercard.

Jaká je na Adobe Stock nabídka fotek? Můžeme vyzkoušet náš malý test s výrazy “cat” a “camp fire”. Při zadání prvního výrazu najdeme v databázi Adobe Stock přes dva miliony fotografií. Po zadání druhého výrazu objevíme přes 300 tisíc fotek.

Stránka fotobanky Adobe Stock, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE ADOBE STOCK ZDARMA

Portfolio Adobe Stock je obří a aktuálně má tato fotobanka druhý největší počet fotografií hned po Shutterstocku.

Cenově se Adobe Stock drží v lepším průměru. U měsíčního předplatného nabízí velmi podobné ceny jako Shutterstock:

10 FOTEK ZA MĚSÍC40 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA49,99 euro měsíčně99,99 euro měsíčně199,99 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK29,99 euro měsíčně79,99 euro měsíčně159,99 euro měsíčně

Vedle toho nabízí Adobe Stock pět kreditových balíčků. Stáhnutí jednoho obrázku stojí v průměru 5 kreditů. Platnost kreditů je jeden rok. Kredity se bohužel příliš nevyplatí. U fotobank je skoro vždycky lepší dát přednost měsíčnímu předplatnému.

POČET KREDITŮCENACENA ZA 1 KREDIT
1.539,95 euro39,95 euro
2.16121,45 euro37,95 euro
3.40269,99 euro33,74 euro
4.80499,99 euro31,24 euro
5.150899,99 euro29,99 euro

Zákaznická podpora služby Adobe Stock je dostupná přes živý chat v angličtině. Pro spojení s operátorem je potřeba mít uživatelský účet. Když jsme zákaznickou podporu zkoušeli, byli jsme s operátorem spojeni během několika vteřin. Operátor byl vstřícný a pomohl se vším, co bylo potřeba.

Adobe Stock aktuálně nabízí zkušební předplatné na jeden měsíc zdarma. S předplatným si můžete bezplatně stáhnout až 10 fotek. Pro využití nabídky klikněte sem.

3. místo: 123RF

  • naše aktuální recenze pro rok 2022
  • nabídka fotek: velká
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: 5 099 Kč za měsíc
  • jednoduchost používání: jednoduché
  • čeština: ✅ ano
  • zákaznická podpora: úžasná (dostupná přes email, telefon a živý chat)

V České republice není 123RF tak známá, jedná se ale o jednu z deseti největších fotobank na světě. Nabídka fotek u této fotobanky patří k průměru, své uživatele si 123RF získala především nízkými cenami.

Uživatelské prostředí 123RF není tak vymazlené jako u výše zmíněných fotobank. Stránky 123RF můžou působit lehce přeplácaně. Samotné vyhledávání a stahování fotek ale funguje bez problému. Filtrování je o něco méně pokročilé než u Shutterstocku a Adobe Stock: vybrat si můžete například barvu, orientaci nebo počet lidí na fotce.

Fotografie můžete stahovat ve formátu JPEG ve třech různých velikostech - M, L a XL. Velikost fotografie je pokaždé jiná a 123RF nemá sjednocený formát velikostí.

Placení na 123RF je bezpečné a probíhá přes platební kartu. Zaplatit můžete také převodem z účtu - pro tuto možnost je potřeba poslat objednávku na email cz@123rf.com a v 123RF vám následně vystaví zálohovou fakturu.

Nabídka fotek je u 123RF řádově menší než u Shutterstocku. 123RF nabízí přes 100 milionů fotek, což je zhruba 3x méně, než kolik nabízí světová jednička.

Jak si 123RF poradí s výrazem “cat”? Ukáže nám přes jeden milion fotografií. Na výraz “camp fire” vyhledá 123RF přes 130 tisíc fotek.

Stránka fotobanky 123RF, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE 123RF

Ceny fotobanky 123RF patří mezi její největší klady. 123RF patří mezi nejlevnější fotobanky na trhu a aktuálně nabízí tyto varianty měsíčního předplatného:

10 FOTEK ZA MĚSÍC150 FOTEK ZA MĚSÍC350 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA739 Kč měsíčně1 999 Kč měsíčně4 049 Kč měsíčně5 099 Kč měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK6 649 Kč16 799 Kč36 449 Kč45 889 Kč

Například u měsíčního předplatného pro stažení 10 fotografií zaplatíme 739 Kč měsíčně, což je 73,90 Kč za jednu fotku. To je zhruba polovina toho, co zaplatíte u Shutterstocku. U plánů pro stažení vyššího množství fotek už nejsou rozdíly tak markantní. Například u předplatného pro stažení 350 fotek zaplatíte u 123RF 11,50 Kč za fotku a u Shutterstocku 13 Kč za fotku.

Stejně jako ostatní fotobanky, i 123RF nabízí kreditový systém. Kreditový systém je u 123RF o poznání výhodnější než u konkurence. Fotky vás vyjdou na několik desítek korun.

POČET KREDITŮCENACENA ZA 1 KREDIT
1.401 335 Kč33,34 Kč
2.902 935 Kč32,60 Kč
3.2005 899 Kč29,50 Kč
4.40011 245 Kč28,11 Kč

Nejnižší cena fotek na 123RF je jeden kredit. Kredity mají platnost jeden rok.

Zákaznická podpora služby 123RF patří mezi nejlepší na trhu. Je dostupná přes email, telefon a živý chat. Podpora je navíc v češtině - a to u všech tří kanálů. U podpory přes telefon je k dispozici české číslo 800 606 060, na které se můžete dovolat zdarma. V rámci testování jsme vyzkoušeli všechny tři způsoby kontaktování fotobanky 123RF a vždy jsme byli s úrovní zákaznické podpory spokojeni.

4. místo: Depositphotos

  • naše aktuální recenze pro rok 2022
  • nabídka fotek: velká
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: 199 dolarů za měsíc
  • jednoduchost používání: jednoduché
  • čeština: ✅ ano
  • zákaznická podpora: úžasná (dostupná přes email, telefon a živý chat)

Depositphotos je nenápadnou fotobankou, která sází na nízké ceny. Nabídka fotek je zde o úroveň níže než u velké dvojky Shutterstocku a Adobe Stock.

Uživatelské prostředí Depositphotos nepatří zrovna mezi nejsilnější stránky této fotobanky. Design působí kostrbatě a ne úplně čistě. Technicky však všechno funguje tak, jak má, včetně bezproblémového placení i stahování fotek. Nabídka filtrů je doslova obří - vybrat si můžete například úhel pohledu, čas přidání fotky, orientaci nebo počet, pohlaví a etnikum lidí na fotce.

Fotografie si můžete stahovat ve formátu JPEG v pěti různých formátech - S, L, XL, SUPER a EL. Formáty mají nejčastěji tyto velikosti:

  • S - 100x667
  • L - 2000x1333
  • XL - 6720x4480
  • SUPER - 13440x8960
  • EL - 6720x4480

Pokud potřebujete stahovat fotky v obřích velikostech a rozlišení, je pro tyto účely Depositphotos tou správnou fotobankou. Za fotky můžete u Depositphotos zaplatit platební kartou od VISA, MasterCard, American Express a Discover a také PayPalem.

Depositphotos nabízí okolo 113 milionů fotografií a jeho nabídka fotek se drží na podobné úrovni jako u fotobanky 123RF.

Pro výraz “cat” jsme u Depositphotos našli přes 885 tisíc výsledků. Pro výraz “camp fire” jsme našli přes 46 000 fotek.

Stránka fotobanky Depositphotos, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE DEPOSITPHOTOS

Ceny fotobanky Depositphotos patří k absolutní špičce. Může za to hlavně předplatné s názvem Flexibilní plán, v rámci kterého je možné za 29 dolarů měsíčně stáhnout 30 fotografií. Dolar za stažení jedné fotky je nabídka, která v podstatě nemá na trhu placených fotobank konkurenci. Fajn také je, že pokud si s Flexibilním plánem stáhnete všech 30 obrázků a budete potřebovat stáhnout další, zaplatíte za každý další stažený obrázek jen jeden dolar a služba po vás nebude chtít víc.

Vedle toho nabízí Depositphotos klasické měsíční předplatné s několika tarify:

75 FOTEK ZA MĚSÍC150 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA69 USD měsíčně99 USD měsíčně199 USD měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK699 USD999 USD1 999 USD

Dále Depositphotos nabízí i kreditové balíčky. Při porovnání s výhodným předplatným Flexibilní plán jsou ale jejich ceny tak vysoké, že se jimi vůbec nevyplatí zabývat.

Zákaznická podpora Depositphotos je dostupná na emailu, telefonu a živém chatu (živý chat běží 24/7). Email a živý chat jsou v angličtině, podpora přes telefon je dostupná v češtině na telefonním čísle 255 790 503. V našem případě byli vždy operátoři maximálně ochotní a příjemní.

5. místo: iStock

  • nabídka fotek: velikostí průměrná, kvalitou nadprůměrná
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: 339 euro za měsíc
  • jednoduchost používání: jednoduché
  • čeština: ❌ ne
  • zákaznická podpora: kvalitní (dostupná přes email a telefon)

iStock je prémiovou fotobankou, která nabízí krásné fotografie za poněkud vyšší ceny. iStock vznikl v Kanadě a jeho mateřskou společností je firma Getty Images, která iStock v roce 2006 koupila za 50 milionů dolarů.

Uživatelské prostředí iStocku je prvotřídní. Fotobanka nabízí krásné a rychlé webové stránky, které mohou v kvalitě designu soupeřit i s fotobankou od Adobe. Možnosti filtrování jsou na iStocku velmi široké - při hledání fotek si můžete vybírat například podle velikosti obrázku, barvy, etnika, orientace nebo věku lidí na fotce. Fotky si můžete stáhnout ve formátu JPEG v několika různých velikostech včetně těch největších formátů.

Za fotografie na iStocku je možné zaplatit platební kartou od společností VISA, Mastercard nebo American Express.

Na iStocku najdete okolo 88 milionů fotografií a jeho nabídka je tedy menší než u všech fotobank zmíněných výše. Na druhou stranu je potřeba říct, že iStock má opravdu vytuněné portfolio, ve kterém najdete jen ty nejhezčí fotky, a proto může být srovnání s ostatními fotobankami lehce zavádějící.

Po zadání výrazu “cat” nám iStock ukázal přes 1,2 milionu fotografií. Fotek s tématikou táboráku fotobanka nabízí přes 117 tisíc.

Stránka fotobanky iStock, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE ISTOCK

Ceny fotobanky iStock jsou poměrně vysoké. U této banky zaplatíte za fotky více než u Shutterstocku, Adobe Stocku, 123RF i Depositphotos. Ceny měsíčního předplatného vypadají následovně:

10 FOTEK ZA MĚSÍC25 FOTEK ZA MĚSÍC50 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA85 euro měsíčně125 euro měsíčně190 euro měsíčně339 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK70 euro měsíčně120 euro měsíčně159 euro měsíčně266 euro měsíčně

Vedle toho nabízí iStock balíčky kreditů. Ty jsou ale daleko méně výhodné než měsíční předplatné.

Zákaznická podpora je u iStocku dostupná na emailu a také na telefonu (k dispozici je české telefonní číslo). Z toho, co jsme měli možnost vyzkoušet, považujeme zákaznickou podporu iStocku za kvalitní - firma na emaily reaguje během několika hodin a na telefonu je vždy k zastižení v běžných pracovních hodinách.

6. místo: Getty Images

  • nabídka fotek: v kategorii událostí a eventů nadprůměrná
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: firma takové předplatné nenabízí
  • jednoduchost používání: jednoduché
  • čeština: ❌ ne
  • zákaznická podpora: kvalitní (dostupná přes email a telefon)

Getty Images je speciální fotobanka. Zaměřuje se především na aktuální obsah z různých událostí a eventů a nechává si za takový obsah dobře zaplatit. Potřebujete fotky z předávání Oscarů? Nebo fotky z utkání fotbalové Ligy mistrů? Žádný problém, na Getty Images přesně takové fotky najdete. Akorát za ně budete muset zaplatit ranec peněz.

Uživatelské prostředí Getty Images je přehledné a moderní. Firma využívá u webových stránek podobný interface jako fotobanka iStock. Fotky si můžete filtrovat třeba podle orientace, rozlišení, počtu lidí na fotce nebo času přidání fotky. Fotky je možné stáhnout ve formátu JPEG. V nabídce jsou tři velikosti - Small, Medium a Large.

Velikosti těchto formátů nejčastěji vypadají takto:

  • Small - 594x394 pixelů
  • Medium - 1024 x 670 pixelů
  • Large - 2814 x 1842 pixelů

Za fotky můžete zaplatit kreditní nebo platební kartou vydanou společnostmi VISA, Mastercard nebo American Express.

V nabídce Getty Images sice najdeme klasické fotografie, které jsou k dispozici na ostatních fotobankách - klasické fotografie ale na Getty Images kupuje málokdo. Lidé tuto fotobanku využívají hlavně pro prémiové a aktuální fotky.

Proto tentokrát při našem testu nezadáme běžné výrazy “cat” a “camp fire”, ale místo toho zkusíme jiné.

Například pro výraz “jennifer lawrence oscars” najdete na Getty Images více než 3 tisíce výsledků. Po zádání jména fotbalisty Paul Pogby se v databázi objeví více než 33 tisíc výsledků.

Stránka fotobanky Getty Images, na které je ve vyhledávání zadán výraz "jennifer lawrence oscars".

VYZKOUŠEJTE GETTY IMAGES

Getty Images v nabídce aktuálních fotek naprosto dominuje. Jen pro porovnání: když jsme výrazy “jennifer lawrence oscars” a “paul pogba” zadali na Shutterstocku, objevilo se slabých 200 a 1 000 výsledků.

Getty Images si je svého až monopolního postavení dobře vědomé a nebojí si za fotky naúčtovat velké peníze. Takto vypadají jeho ceny:

1 FOTKA5 FOTEK10 FOTEK
CENA335 euro1 500 euro2 800 euro

Ano, nejedná se o překlep. Za stažení jedné fotky na Getty Images zaplatíte stovky euro. Getty Images z tohoto důvodu využívají hlavně velké a bohaté redakce zahraničních médií. Pokud totiž chcete ty nejlepší fotky z celosvětově nejsledovanějších událostí, nemáte jinou volbu, než se obrátit na Getty Images.

Zákaznická podpora Getty Images je stejná jako podpora na iStocku. Obě firmy mají stejného majitele a obě nabízí stejnou úroveň zákaznické podpory. Podpora je dostupná po emailu a na českém telefonním čísle.

7. místo: Pond5

  • nabídka fotek: průměrná
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: firma takové předplatné nenabízí
  • jednoduchost používání: stránky fotobanky jsou trochu nepřehledné
  • čeština: ❌ ne
  • zákaznická podpora: kvalitní (dostupná přes email a telefon)

Pond5 je americká fotobanka, která se specializuje hlavně na prodej komerčních videí. Pokud ale sháníte obrázky, najdete na Pond5 kategorii “IMAGES”, ve které si můžete zakoupit legální fotografie.

Uživatelské prostředí Pond5 nás zaujalo o dost méně než u ostatních fotobank - stránky jsou poměrně nepřehledné a jejich design není žádná sláva. Možnosti filtrování jsou taktéž poměrně chabé - filtrovat můžete podle ceny, orientace a počtu lidí na fotce - a to je v podstatě všechno, další užitečné filtry firma nenabízí.

Fotky si můžete stáhnout ve formátu JPEG ve čtyřech různých formátech - S, M, L a XL. Velikosti těchto formátů se nejčastěji pohybují v těchto rozměrech:

  • S - 851x567 pixelů
  • M - 1702x1135 pixelů
  • L - 2553x1702 pixelů
  • XL - 3404x2270 pixelů

Za fotky je možné zaplatit PayPalem nebo platební kartou - podporovány jsou všichni velcí vydavatelé platebních karet.

Nabídka fotek je u Pond5 o trochu menší než u ostatních fotobank. Po zádání slova “cat” získáme přes 311 tisíc výsledků. Při zádání slova “camp fire” dostaneme přes 27 tisíc výsledků.

Stránka fotobanky Pond5, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE POND5

Ceny fotobanky Pond5 jsou vysoké. Hodně přitom záleží na tom, jaké fotky budete kupovat. Klasické a obyčejnější fotky vás vyjdou na cca 300 korun za jednu fotografii. Za dražší fotky však můžete zaplatit i částky okolo 4 000 Kč. Nejsnazší je platit za každou fotku zvlášť. Pond5 sice nabízí měsíční předplatné, za to ale zaplatíte 4 800 Kč za měsíc a můžete si v něm stáhnout jen 10 fotek, takže se toto předplatné příliš nevyplatí.

Zákaznická podpora fotobanky Pond5 je dostupná přes email a telefon. Skvělé je, že k dispozici je české telefonní číslo. Na email vám firma většinou odpoví do druhého dne.

8. místo: Envato Market / ThemeForest

  • naše aktuální recenze pro rok 2022
  • nabídka fotek: průměrná
  • cena předplatného, ve kterém si jde stáhnout 750 fotek: firma takové předplatné nenabízí
  • jednoduchost používání: extrémně jednoduché
  • čeština: ❌ ne
  • zákaznická podpora: průměrná (dostupná přes email)

Náš seznam zakončujeme službou Envato Market (dříve ThemeForest). Tato služba uspěla hlavně jako největší světový prodejce šablon pro WordPress, v její nabídce ale najdeme i fotografie.

Uživatelské prostředí Envato Marketu je jednoduché a fungovalo se nám v něm skvěle. Služba funguje jako klasický eshop: vyberete si, o jaké fotky máte zájem, přidáte je do košíku a poté váš nákup zaplatíte. Zaplatit můžete buď platební kartou (od VISA, Mastercard nebo American Express), PayPalem nebo Skrillem. Fotografie si poté můžete stáhnout ve formátu JPEG.

Nabídka fotek je na Envato Marketu průměrná. Při zadání slova “cat” dostaneme přes 16 tisíc výsledků. Při zadání slova “camp fire” získáme přes 1 400 výsledků.

Stránka služby Envato Market, na které je ve vyhledávání zadán výraz "cat". Na stránce se ukazují fotky koček.

VYZKOUŠEJTE ENVATO MARKET

Za fotky se na Envato Marketu platí vždy kus od kusu, služba nenabízí žádné měsíční předplatné. Nejlevnější cena, za kterou můžete pořídit jednu fotku, jsou 2 dolary. V průměru se tu fotky prodávají za 5 až 10 dolarů.

Výhodou Envato Marketu je, že pokud například nutně potřebujete jednu konkrétní fotografii, můžete si ji tu zakoupit jako v eshopu. Jednotlivé fotografie se u fotobank nakupují složitě: fotobanky vás většinou budou tlačit do měsíčního předplatného nebo do nákupu drahého balíčku kreditů.

Zákaznická podpora Envato Marketu je dostupná na emailu. Když jsme podporu zkoušeli, dostali jsme odpověď druhý pracovní den. Firma na svém webu uvádí, že se na všechny dotazy snaží odpovědět do 24 hodin, takže byste nikdy neměli dlouho čekat.

A to je vše. Věříme, že vám náš seznam fotobank pomohl, a že si v něm vyberete tu pravou! Pokud byste potřebovali s výběrem ještě poradit nebo se nás chtěli na něco zeptat, klidně nám napište.