H

ledáte nástroj pro projektový management a zaujala vás služba Hive? V dnešním článku se na ni podrobně podíváme. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Hive - 10/10

Služba Hive vznikla v roce 2016. Založili ji podnikatelé John Furneaux a Eric Typaldos, kteří chtěli vytvořit kvalitní projekťácký nástroj, který by pomáhal firmám se správou jejich projektů.

Tato mise se ukázala být jako úspěšná. Dnes má Hive stovky tisíc zákazníků po celém světě a patří mezi nejoblíbenější nástroje ve svém oboru. V roce 2019 firma získala pro svůj další rozvoj investici ve výši 10,6 milionu dolarů od společností jako Comcast Ventures, Tribeca Venture Partners a Rembrandt Venture Partners.

Hive je tedy důvěryhodná služba s dlouhou historií.

VYZKOUŠEJTE HIVE ZDARMA

📊 Funkce - 10/10

Základní funkcí nástroje Hive je projektový management. Co to znamená? V Hive můžete spravovat vaše projekty a úkoly. K projektům a úkolům můžete přidávat poznámky, můžete si u nich nastavit deadliny a také k nim můžete pozvat kolegy.

Zavedení nástroje Hive ve vaší firmě by mělo pomoci k tomu, že budete mít nad všemi projekty a úkoly větší přehled. Všechno totiž bude jasně naplánované a celý tým bude vědět, kdo je za které úkoly zodpovědný, a do kdy se úkoly mají splnit.

Když se podíváme do dashboardu nástroje Hive, objevíme tam následující funkce:

  • managování projektů a úkolů - možnost přidávat projekty a úkoly, přidávat k nim komentáře, přílohy a kolegy.
  • funkce Gantt chart - umožňuje zobrazit si úkoly na vizualizované časové ose. Také vám ukáže, jak spolu jednotlivé úkoly souvisí.
  • kalendář - zde uvidíte všechny úkoly na časové ose.
  • kanban - rozděluje úkoly do tří úseků: na naplánované, na ty v procesu, a na hotové.
  • summary views - můžete si nechat zobrazit vybrané projekty a získat tak “big picture”.
  • portfolio - ukáže vám všechny projekty a akce na jedné obrazovce.
  • Hive Analytics - díky analýzám můžete sledovat progres vašich kolegů, nebo i celého týmu. K dispozici jsou statistiky, jako například který den v týdnu je nejproduktivnější, nebo kolik úkolů splnili jednotliví členové týmu.
  • automatizace - pokud se některé z vašich úkolů často opakují, můžete si pro ně vytvořit šablonu a ušetřit tak čas.
  • Hive Mail - díky této funkci si můžete Hive propojit s vaším Gmail nebo Outlook účtem a všechnu poštu přijímat přímo v dashboardu nástroje Hive.
  • přidělení úkolů - u úkolů můžete nastavit, který člen týmu bude zodpovědný za jejich splnění.
  • Hive Chat - s vašimi kolegy si můžete psát a chatovat přímo v dashboardu nástroje Hive.

Jak hodnotíme funkce nástroje Hive? Funkce nástroje Hive nás během testování rozhodně zaujaly. Hive nabízí daleko více featur, než kolik je v oboru standardem. Zejména se nám líbila funkce Hive Chat, která vám umožní psát si s kolegy v reálném čase. Kladně hodnotíme i možnost propojit si Hive s Gmailem nebo Outlookem a dostávat tak všechnu poštu přímo do dashboardu Hivu. Co se týče základních funkcí pro projektový management, tak ty jsou u Hive kvalitní a nic důležitého nechybí.

⚙️ Uživatelské prostředí - 9/10

Uživatelské prostředí nástroje Hive je příjemné a velmi dobře se v něm pracuje. Jak to celé funguje? Po registraci zodpovíte na pár dotazů, jako například kolik lidí pracuje ve vaší firmě, nebo kolik členů týmu bude využívat nástroj Hive. Tyto otázky mají za cíl dozvědět se více o vašem podnikání a přizpůsobit Hive na míru vašim potřebám.

Dashboard nástroje Hive. Uživatelské prostředí nástroje Hive je srozumitelné a jednoduché.
Dashboard nástroje Hive.

Po vyplnění těchto otázek budete nasměrování do dashboardu. V něm se děje vše podstatné. Najdete tam seznam projektů a úkolů, notifikace i updaty od firmy Hive. Z dashboardu také můžete ovládat všechny funkce.

Přidání projektů a úkolů je jednoduché - stačí kliknout na tlačítko “+New”. Projekty a úkoly spravujete tím, že na ně kliknete. Nastavit můžete nejrůznější věci jako například deadline, popisek, status nebo člověka, který je za úkol zodpovědný.

Pokud budete chtít aktivovat nějakou funkci, stačí kliknout na tlačítko “Apps”. Tam najdete všechny funkce. K aktivování konkrétní featury pak stačí jedno kliknutí.

Pojďme se teď zastavit u toho, co všechno najdete najdete v dashboardu nástroje Hive:

  • My actions - přehled projektů a úkolů, které se vás nějakým způsobem týkají.
  • Notes - poznámky, které jsou buď vaše, nebo je s vámi nasdílel nějaký kolega.
  • Apps - zde najdete všechny funkce a také aplikace třetích stran, které můžete s Hive propojit.
  • Projects - seznam všech vašich projektů.
  • Groups - skupiny, které si můžete vytvořit s vašimi kolegy.
  • Direct - tady najdete seznam vašich kolegů, se kterými můžete chatovat v reálném čase.
  • Notifikace - upozornění (například pokud vás kolegové označí u nějakého úkolu).
  • Updaty - zprávy o posledních produktových novinkách od firmy Hive.

Byť je Hive komplexním nástrojem, který toho hodně umí, jeho uživatelský dashboard je jednoduchý a přehledný. Zaujal nás také pěkný design, který je daleko hezčí než u některých konkurenčních nástrojů - například v porovnání s nástrojem Wrike.

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Podle našich zkušeností je Hive velmi jednoduchým nástrojem. V této disciplíně se vyrovná i tem nejlepším projekťáckým nástrojům jako ClickUp nebo Monday.com. Může za to především jeho dashboard, který je dobře navržený.

Pokud budete s používáním nástroje Hive potřebovat pomoct, firma si pro vás připravila malý tutoriál. Ten je dostupný v dashboardu:

Tutoriál u služby Hive můžete vyvolat kliknutím na malé žluté pole v dashboardu.
Kliknutím na toto okénko si zobrazíte tutoriál.

Tento tutoriál se skládá z několika jednoduchých úkolů jako například “vytvořit nový úkol” nebo “pozvat kolegu”. Za splnění každého úkolu získáte procenta progresu, takže pokud jste soutěživý člověk, budete mít motivaci tutoriál dokončit. :-)

Další informace o používání nástroje Hive můžete najít přímo na oficiálních stránkách, kde je k dispozici rozsáhlé Help Centrum. Řeší se tu jednotlivé funkce a najdete tu například i video tutoriály o tom, jak Hive správně používat. Další návody a tutoriály můžete najít také na YouTube.

Na jakých platformách se dá Hive používat? Většina uživatelů používá Hive v prohlížeči. Stáhnout si ho ale můžete i jako aplikaci do počítače a telefonu. Podporovány jsou všechny důležité platformy jako Windows, Mac, Android a iOS. Během testování jsme zjistili, že aplikace Hive není náročná na výpočetní výkon, takže ji bez problému rozjedete i na starších strojích.

💰 Cena - 8/10

Hive aktuálně nabízí jeden cenový tarif, který je možné si vyzkoušet na 14 dní zdarma v rámci zkušební doby.

PŘEDPLATNÉ HIVE
CENA16 dolarů měsíčně za uživatele
CENA PŘI ZÁVAZKU NA JEDEN ROK12 dolarů měsíčně za uživatele
ZÁKLADNÍ FUNKCE
PRÉMIOVÉ FUNKCE
TRACKOVÁNÍ ČASU

Pojďme se na tento tarif blíže podívat. Co všechno umí? V rámci tohoto tarifu získáte přístup ke všem základním funkcím pro projektový management a také k těmto prémiovým funkcím:

  • Gantt chart, Kanban, kalendář
  • summary views
  • chatování s kolegy
  • Hive Mail propojený s vaší Gmailovou nebo Outlookovou schránkou
  • funkce automatizace

Za tarif zaplatíte 16 dolarů za měsíc za jednoho uživatele. Tarif si také můžete objednat na jeden rok dopředu. V tomto případě cena klesne z 16 dolarů měsíčně na 14 dolarů měsíčně.

Pokud budete chtít aktivovat některé pokročilé funkce, je potřeba si za ně zaplatit nad rámec placeného tarifu. Ceník vypadá následovně:

  • Proofing and Approvals - 4 dolary měsíčně - tato funkce nabízí pokročilé možnosti schvalování procesů a feedbacku.
  • Resourcing - 4 dolary měsíčně - tato funkce vám umožní managovat zdroje vašeho týmu a lépe je alokovat na konkrétní projekty.
  • Trackování času - 4 dolary měsíčně - díky trackování času můžete změřit, kolik práce strávíte na konkrétních projektech.
  • External users - 4 dolary měsíčně - s touto funkcí můžete k projektům pozvat externí spolupracovníky, kteří nejsou pevnou součástí vašeho týmu. Za 4 dolary měsíčně je možné pozvat maximálně pět externistů.
  • Enterprise Security - 4 dolary měsíčně - váš účet a vaši práci budete moct zabezpečit pokročilými bezpečnostními metodami.
  • Analytics - 4 dolary měsíčně - tato funkce vám odemkne více než 50 interaktivních dashboardů, ve kterých jsou vidět pokročilé statistiky o progresu vašich projektů a plnění jednotlivých úkolů.

Tyto pokročilé funkce (s výjimkou funkce trackování času) využijí jen ti nejnáročnější uživatelé. Pokud budete Hive používat pro klasický projektový management, vystačíte si se základním předplatným za 16 dolarů měsíčně.

Jak hodnotíme ceny nástroje Hive? Hive patří mezi levnější nástroje pro projektový management. Předplatné za 16 dolarů měsíčně vám zaručí přístup k uživatelskému dashboardu a důležitým funkcím. Jedinou slabinou je, že součástí předplatného není funkce trackování času. Za tu je potřeba si extra připlatit 4 dolary měsíčně.

Jak si Hive cenově stojí v porovnání s konkurencí?

  • ClickUp (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) nabízí tarif za 9 dolarů měsíčně za jednoho uživatele. Za tyto peníze získáte přístup ke všem funkcím včetně funkce trackování času.
  • Projekťácký nástroj Monday.com (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) vás vyjde na 10, 12 nebo 20 dolarů měsíčně za jednoho uživatele. Tarif za 12 dolarů měsíčně nabízí všechny prémiové funkce kromě funkce trackování času, která je dostupná pouze u nejdražšího tarifu za 20 dolarů měsíčně.
  • Nástroj Paymo (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) vás vyjde na 11,95 dolarů měsíčně nebo na 18,95 dolarů měsíčně za jednoho uživatele. Tarify se liší v tom, že ten dražší obsahuje navíc funkci Gant Charts, která vám ukáže všechny úkoly na časové ose a zobrazí vám, jak jsou spolu úkoly navzájem propojené. Funkce trackování času je dostupná u obou tarifů.
  • Za nástroj TeamGantt (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) zaplatíte 24,95 dolarů měsíčně nebo 29,95 dolarů měsíčně za jednoho uživatele. Dražší tarif obsahuje navíc funkci trackování času.

VYZKOUŠEJTE HIVE ZDARMA

🌄 Šablony - 9/10

S nástrojem Hive si můžete vybrat z několika předpřipravených šablon, které vám ušetří čas. Pokud například pracujete jako editor obsahu, můžete si z nabídky vybrat šablonu “Content Calendar Template”, která uživatelské prostředí dashboardu upraví tak, aby ještě více vyhovovalo vaší práci.

Osm různých šablon, které nabízí nástroj Hive. Je mezi nimi například šablona pro produktové roadmapy.
Některé šablony na Hive.

Nabídka šablon je poměrně bohatá a najdete v ní tyto šablony:

  • šablona pro vydávání příspěvků na sociální média
  • šablona pro placené marketingové kampaně
  • šablona pro onboarding nových zaměstnanců
  • šablona pro produkci obsahu
  • šablona pro správu PR kampaní
  • šablona pro produktové roadmapy
  • šablona pro strategické plánování

… a další

Pokud budete chtít Hive využívat pro klasický projektový management, nemusíte si z nabídky vybrat žádnou šablonu. Dashboard se v takovém případě nastaví na defaultní šablonu pro projektový management.

Možnosti šablon na Hive jsou poměrně bohaté. Šablony můžete například vytvářet i z vašich existujících projektů a použít je v budoucnu na jiné projekty.

🤖 Možnosti propojení - 8/10

Hive si můžete propojit s aplikacemi třetích stran. Tuto možnost můžete aktivovat přímo ve vašem dashboardu na několik kliknutí (najdete ji v sekci “Apps”). Z nabídky si stačí vybrat aplikaci, kterou chcete propojit, a jedním klikem vaši volbu potvrdit. V tuto chvíli je možné Hive napřímo propojit s těmito službami:

  • Google disk - po propojení můžete přidávat k úkolům v Hive soubory z Google disku.
  • Dropbox - stejně tak můžete přidávat soubory z Dropboxu.
  • Box - po propojení je také možné přidávat soubory z americké služby Box.
  • Slack - z konverzací na Slacku si budete moci vytvářet úkoly v Hive.
  • Zoom - přímo z dashboardu Hive budete moct pořádat videohovory.
  • Salesforce - díky propojení získáte ještě větší přehled nad vašimi projekty a úkoly.
  • Jira - z dashboardu Hive budete moct vytvářet tasky pro Jiru.

V sekci Apps se také aktivují konkrétní funkce služby Hive. Vedle funkcí, které již byly zmíněny, nás zaujala funkce Focus mode. Ta vám na požadovaný čas vypne veškeré notifikace v dashboardu Hive, takže se budete moct plně soustředit na práci.

Pokud byste Hive rádi propojili s nějakou další službou nebo online nástrojem, můžete to udělat prostřednictvím služby Zapier. Díky té je Hive možné propojit s dalšími tisícovkami různých aplikací.

Možnosti přímého propojení se službami třetích stran jsou na Hive široké, ke špičce v této disciplíně ale tento nástroj nepatří. ClickUp, Monday.com, MeisterTask a Teamwork nabízejí ještě o něco větší možnosti a umožňují napřímo propojit ještě více aplikací.

🕹️ Zábavnost - 9/10

Hive patří mezi nejzábavnější nástroje pro projektový management. Jeho dashboard je uživatelsky přívětivý a má skvělý design a jeho stránky působí moderně a profesionálně. Co se týče zábavnosti, tak nás Hive bavil stejně jako lídři trhu, kterými jsou Monday.com a ClickUp.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Hive můžete kontaktovat prostřednictvím živého chatu na oficiálních stránkách firmy. Když jsme tuto metodu zkoušeli, ozvali se nám z Hive během několika minut. Agent zákaznické podpory byl milý a odpověděl na všechno, co nás zajímalo.

Podpora přes živý chat přitom není v tomto oboru standardem. Firmy pro projektový management nejčastěji nabízejí podporu přes email. V tomto ohledu si tedy Hive zaslouží pochvalu. Jedinou nevýhodou je, že chatování probíhá v anglickém jazyce a v nabídce není čeština, což je však u tak velké mezinárodní služby pochopitelné.

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Hive

Hive je skvělý nástroj pro projektový management. Ocení ho majitelé malých i velkých firem. Hive se hodí jak pro malé týmy o několika členech, tak i pro velké týmy o desítkách nebo stovkách lidí. Mezi firmami, které Hive nejčastěji používají, jsou různé reklamní agentury, startupy, ale také třeba právnické nebo stavební firmy, které v Hive managují své projekty.

Závěrečné hodnocení - 9/10

Hive patří mezi ty nejlepší nástroje pro projektový management, které jsme u nás testovali. Nabízí velmi dobré ceny a spoustu funkcí. Jeho dashboard je moderní a velmi dobře se v něm pracuje. Vedle toho Hive nabízí velký výběr šablon, možnost propojení s aplikacemi třetích stran a velmi dobrou zákaznickou podporu přes živý chat. Žádné významné nedostatky jsme během testování tohoto nástroje neobjevili, a tak vám ho můžeme upřímně doporučit.

VYZKOUŠEJTE HIVE ZDARMA