C

hystáte se na vytvoření nového webu a rozhodli jste se k tomu využít službu Webnode? Právě pro vás jsme pak připravili našeho průvodce, který vám pomůže vytvořit vlastní web s Webnode krok za krokem.

Seznámení s Webnode - co vás čeká?

Webnode je online nástroj pro snadnou tvorbu a správu webových stránek, který si oblíbilo již přes 40 milionů uživatelů po celém světě. Úplně sami si díky němu můžete vytvořit vlastní web pro prezentaci svého podniku, tvorby, obchodu nebo osobní blog.

Výhodou při vytváření webu přes Webnode je, že o programování nemusíte vědět vůbec nic. Budete jen přizpůsobovat web svým představám v jednoduchém editoru a nástroj udělá veškerou programátorskou práci za vás. Díky tomu je vytváření stránek taky velmi rychlé - jednoduchý web budete mít hotový za čtvrt hodiny, propracované stránky vám pak zaberou pár hodin.

A kolik za to všechno zaplatíte? Web s vlastní doménou si pořídíte již za 75 Kč měsíčně a komplexní balíčky obsahující veškeré služby, které pro provoz webu potřebujete, stojí 125 Kč, 249 Kč nebo 417 Kč na měsíc. Máte taky možnost provozovat web zcela zdarma, jeho doména však bude mít tvar názevwebu.webnode.cz. A teď se pojďme konečně podívat, jak na to!

1. Promyslete si koncept

Než se pustíte do tvorby webu, měli byste si promyslet, co od něj očekáváte a za jakým cílem ho tvoříte. Zkuste si vzít tužku a papír a sepsat si, jak by měl váš web na návštěvníky působit. Jaké emoce by z něj měli cítit? Jaká slova váš web nejlépe vystihují? My jsme například zkusili vytvořit internetové stránky pro kavárnu, a použili jsme slova jako:

  • minimalismus
  • klid
  • pohostinnost
  • péče

S alespoň trochu vyjasněnou představou, co od svého webu očekáváte, se vám bude mnohem lépe pracovat a vytvoříte web, který jeho návštěvníkům sdělí vše, co potřebujete.

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

2. První krůčky na Webnode

Internetové stránky služby Webnode jsou úžasně přehledné a kompletně v češtině, rozhodně se tedy nemusíte bát, že byste měli problém se zorientovat. Začnete tím, že kliknete na “Vytvořit stránky”, zadáte název webu a zaregistrujete se pomocí své e-mailové adresy. Pak už si jen vyberete, jestli máte zájem o vytvoření webové stránky nebo internetového obchodu. Seznámení s Webnode tak máte za sebou a můžete se pustit do svého projektu.

3. Výběr šablony

V dalším kroku nám Webnode nabídne výběr z více než stovky kvalitních šablon. Jsou tematicky rozděleny, abyste rychle našli to, co potřebujete. Najdete zde kategorie jako Restaurace & jídlo, Hudba, Svatba, Blog a další.

Každou z šablon si můžete nejdříve prohlédnout v náhledu a teprve potom vyhodnotit, která vám padla do oka nejvíce. Pak už jen stačí kliknout na “Zvolit”. Také doporučujeme prohlédnout si vybranou šablonu i na telefonu, abyste věděli, jak bude vypadat její mobilní verze. Většina šablon je ale telefonům velmi šikovně přizpůsobena.

My jsme například pro web kavárny vybrali tuto šablonu:

Šablona s motivem kavárny v editoru Webnode. Na šabloně jsou tři lidé připravující kávu - dva muži a jedna žena.

4. Upravování šablony

Jakmile si zvolíte šablonu, začíná nejkreativnější část celé tvorby vašich stránek. Nyní si můžete každou z částí webové stránky přizpůsobit svým představám. Všechny úpravy probíhají přímo v šabloně - stačí kliknout na text či obrázek, který chcete upravit, a rovnou můžete začít se změnami. Neustále tak máte reálnou představu o tom, jak bude vypadat finální verze vašeho webu, a navíc se nemusíte složitě orientovat v nepřehledném editoru. Jak to přesně funguje?

  • Jak funguje upravování textů

Stačí kliknout na textové pole, původní text vymazat a napsat tam svůj vlastní. Zároveň se vám zobrazí přehledná nabídka toho, co s ním můžete nadále udělat - zvětšit či zmenšit písmo, změnit barvu nebo úplně změnit styl písma.

Šablona s motivem kavárny v editoru Webnode. Šabloně dominuje hnědá. Na šabloně právě probíhá výběr fontu pro úvodní text.

Celkem jednoduché, viďte? Tak pokračujeme dál!

  • Jak funguje upravování složitějších prvků a oddílů

Webnode nabízí také složitější prvky, jako jsou kontaktní formuláře nebo mapy. Do šablony (pokud v ní již nejsou) je přidáváte pomocí tlačítek se symbolem “+” a z nabídky různých prvků si vybíráte ty, které se na váš web hodí. I v nich pak můžete přepisovat a upravovat text podle vašich potřeb.

Editor nástroje Webnode, ve kterém probíhá přidávání prvků. Na výběr jsou prvky jako Obrázek, Fotogalerie, Video a další.

Co se týče našich stránek pro kavárnu, rozhodli jsme se zachovat minimalistický styl, ke kterému čisté šablony od Webnode přímo vybízejí, a v úvodu stránky se drželi jednoduchých hesel a základních barev. Změnili jsme jen styl a velikost písma. Z nabízených prvků jsme k otevírací době, adrese a mapě přidali kontaktní formulář, aby nás mohli návštěvníci kontaktovat přímo z webu a rychle si tak třeba zařídit rezervaci.

5. Zveřejnění webu

Jak vidíte, s Webnode zabere tvorba stránek jen pár chvil. Teď už vám zbývá je jen ukázat světu. Jakmile tedy budete spokojeni s vizuálem i se všemi informacemi, které jste na web vložili, jednoduše ho kliknutím na “Publikovat” zveřejníte a vaše stránky začnou fungovat na doméně názevwebu.webnode.cz.

K dokonalosti chybí ale ještě pár krůčků. V tomto bodě se totiž potýkáte hned s několika nevýhodami:

  • “.webnode” v adrese vaší webové stránky
  • prostor na serveru omezený na 100 MB (to znamená, že data na webu jako například obrázky nemohou překročit tuto hranici)
  • přenos dat, která si uživatelé webu mohou načíst, omezený na 1 GB (pokud tedy máte na webu například data o velikosti 2 MB, může si vaše stránky zobrazit maximálně 500 návštěvníků).

Pokud se budete chtít zbavit “.webnode” vsunutého v doméně a používat svoji vlastní, je potřeba si zaplatit předplatné ve výši 75 Kč za měsíc. Vlastní doménu pak připojíte přímo v šabloně v sekci “Nastavení” pod záložkou “Domény”, kde kliknete na “Použít existující doménu”. Tu pak jen vepíšete do příslušného políčka a převedete k Webnode.

Tím se ovšem nezbavíte datového omezení. Jeho navýšení a další výhody vám přinesou prémiové služby od Webnode, jejichž měsíční předplatné stojí 125 Kč, 249 Kč nebo 417 Kč a jsou závazné vždy na 1 rok. Ke všem těmto třem programům také dostanete doménu přímo od Webnode na celý rok zdarma. Tu tentokrát nikam připojovat nemusíte, jen ji zadáte při objednávce předplatného a pokud bude volná, web vám na ní automaticky začne fungovat.

Jakkoli zní cesta k vlastnímu webu možná složitě, věřte nám, že je to přesně naopak - ani se nenadějete a budete mít svůj pěkný web na pěkné doméně. :-)

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

6. Správa webu

Vytvořením webu to ale nekončí - teď začíná vaše pravidelná péče o něj. I ta vás ale bude s tímto jednoduchým nástrojem bavit. Se založením webu získáte na Webnode svůj účet, do kterého se můžete kdykoli přihlásit a upravovat odtud své internetové stránky. 

Určitě vás také potěší, že se nemusíte starat o hosting - toho se ujme Webnode. Jediné, na co si budete muset jednou za čas vzpomenout, je platnost vaší domény a aktivní předplatné. Obě věci vám však bude Webnode pravidelně připomínat.

Držíme vám s novým webem palce a přejeme, ať k vám přivede spoustu zákazníků a splní vše, co od něj očekáváte!