C

hystáte se založit vlastní web a zaujala vás služba Wix? Seznamte se s ní díky našemu průvodci, který vám pomůže s tvorbou webu přes Wix krok za krokem a připraví vás na práci s ním.

Seznámení s Wix - co mě čeká?

Wix (aktuální recenze, odkaz na vyzkoušení zdarma) je online nástroj, který vám umožňuje vytvořit si vlastní web a jednoduše ho spravovat. Může přitom jít o web pro vaši firmu či restauraci, o osobní blog nebo třeba o e-shop. Wix byl vyvinutý roku 2006 v Izraeli a nyní patří k celosvětově nejoblíbenějším nástrojům na tvorbu stránek - svůj web si přes něj vytvořilo již více než 160 milionů lidí.

Úvodní stránka služby Wix. Nejdůležitější je na ní tlačítko Začít nyní, přes které si na Wixu můžete otevřít účet.
Úvodní stránka služby Wix.

Výhoda tohoto nástroje spočívá především v tom, že nepotřebujete vědět vůbec nic o programování a ani si nepotřebujete nějakého programátora najmout. Vy jen budete v editoru přizpůsobovat nový web svým představám a Wix se postará o veškerou programátorskou práci za tím. Díky tomu je tvorba webu navíc poměrně rychlá a jednodušší stránky vytvoříte ani ne za hodinu.

A kolik taková služba stojí? Web s vlastní doménou můžete používat v přepočtu už za 122 korun měsíčně a komplexní předplatné zahrnující veškeré služby, které pro svůj web potřebujete, vás vyjde na 230 korun, 338 korun nebo 661 korun měsíčně, pokud si pořídíte předplatné na celý rok. Další možností je provozovat web zcela zdarma, jeho doména však bude mít tvar vašejméno.wixsite.com/názevwebu. Teď se pojďme podívat, jak na to!

1. Promyslete si koncept

Ještě než se pustíte do díla, je důležité vytvořit si bližší představu o tom, k čemu by měl váš web sloužit a jak má působit na jeho návštěvníky. Jak na to? Za nás můžeme doporučit tu nejobyčejnější metodu - papír a tužku. Sedněte si a pokuste se zachytit veškeré nápady a cíle na papír, stačí přitom klidně jen hesla. My jsme například vytvořili web pro kavárnu se snídaněmi a použili jsme slova jako:

  • pohostinnost
  • minimalismus
  • rychlost
  • pohodlí

S urovnanými myšlenkami se vám bude web mnohem snáze vytvářet, naplní svůj účel a řekne návštěvníkům vše, co potřebujete.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA

2. První krůčky ve Wixu

Internetové stránky služby Wix jsou přeloženy do českého jazyka a rychle se na nich zorientujete. Stačí kliknout na “Začít” přímo uprostřed úvodní stránky a potom se zaregistrovat. Pro registraci pak stačí zadat vaši e-mailovou adresu a heslo a vyplnit krátký úvodní dotazník o tom, jaký web plánujete vytvořit. První krůčky ve Wixu tak máte za sebou a můžete začít s výběrem šablony pro váš nový web. A že je z čeho vybírat!

3. Výběr šablony

Vybrat si vyhovující šablonu, která bude vyhovovat vašemu účelu a zároveň se vám bude líbit, je základ pro úspěšné vytvoření webu. Právě proto jim Wix věnoval ohromnou péči a připravil pro vás více než 500 kvalitních šablon (více informací o Wix šablonách najdete zde). Šablony jsou přehledně rozděleny do několika kategorií jako například Obchod, Fotografie, Hudba, Design, Restaurace a jídlo, Cestování a turismus, Blog nebo Vzdělání.

Každou šablonu si můžete nejprve prohlédnout a přečíst si krátký popisek, co všechno s ní budete moci vytvořit. Teprve až se vám některá zalíbí, kliknete na “Upravit” a pustíte se do tvoření v editoru. Ještě předtím ale doporučujeme podívat se, jak bude šablona vypadat také v mobilní verzi. Skvělé je, že i na to ve Wix mysleli a vy si můžete mobilní verzi prohlédnout přímo v prohlížeči - stačí kliknout na ikonku telefonu v levém horním rohu.

My jsme pro naši kavárnu vybrali tuto minimalistickou šablonu:

Jedna z více než 500 šablon na službě Wix. Tato šablona má tématiku kavárny, je elegantní a dominuje v ní bílá barva.
Jedna z více než 500 šablon, které nabízí nástroj Wix.

4. Upravování šablony

Tady začíná nejkreativnější část celé tvorby vašeho nového webu, kde každou z jeho částí můžete přizpůsobit svým představám. Wix poskytne ideální prostředí puntičkářům, protože jeho editor umožňuje opravdu širokou škálu nejrůznějších změn. Je tedy zároveň potřeba počítat s tím, že vám chvíli zabere zorientovat se ve všech možnostech, které editor nabízí. Jakmile si ho však osaháte, budete se při vytváření webu určitě bavit. Všechny úpravy provádíte přímo v šabloně - stačí kliknout na sekci, kterou chcete změnit, a můžete začít s úpravami. Neustále tak přímo před sebou vidíte, jak budou vaše stránky nakonec vypadat. Jak tedy funguje úprava základních prvků?

5. Jak funguje upravování textů

Na textové pole, které chcete změnit, stačí kliknout. Pak můžete vymazat původní text a přepsat ho svým vlastním. Po kliknutí na “Upravit text” se vám pak zobrazí rozsáhlá nabídka toho, co s ním můžete dále udělat - změnit velikost, barvu nebo typ písma, nastavit řádkování, udělat z textu odkaz a tak dále. Ještě jednodušší je přemístění textového pole - zkrátka ho myší chytnete a umístíte tam, kde se vám líbí.

Úprava textu v šabloně od nástroje Wix. Úprava textu je naštěstí jednoduchá a probíhá na pár kliknutí.
Úprava textu na Wixu.
  • Jak funguje upravování složitějších prvků a oddílů?

Na web můžete vkládat také složitější prvky, jako jsou kontaktní formuláře, mapy, galerie fotografií nebo třeba chatovací okno. Jejich nabídku najdete v levém sloupci v sekci “Přidat” a každý z vybraných prvků můžete dále do nejmenších detailů upravovat. Jejich umístění opět snadno měníte přetažením myší. Nakonec to nebude tak složité, co myslíte?

My jsme u našeho webu zachovali původní jednoduchý a čistý vzhled, změnili velikost a typ písma a přidali lištu s menu. Vytvořili jsme sekci s denní nabídkou jídel a také stránku s kontakty, kde najdou návštěvníci webu i formulář pro rychlou rezervaci místa a mapu, podle které nás najdou.

5. Zveřejnění webu

Jakmile budete mít pocit, že už jste si se svými stránkami dostatečně vyhráli a jste spokojení, zbývá je jen ukázat čtenářům. To uděláte velmi jednoduše kliknutím na “Zveřejnit” a váš web okamžitě začne fungovat na doméně vašejméno.wixsite.com/názevwebu.

K dokonalosti tomu ale ještě něco málo chybí, viďte? V této chvíli se totiž potýkáte hned s několika nevýhodami:

  • automaticky nastavená doména webu
  • prostor na serveru omezený na 500 MB (to znamená, že data na webu jako například obrázky nemohou překročit tuto hranici)
  • přenos dat, která si uživatelé webu mohou načíst, omezený na 1 GB (pokud tedy máte na webu například obrázek o velikosti 2 MB, může si vaše stránky zobrazit maximálně 500 návštěvníků).

Abyste mohli místo předvolené domény v krkolomném tvaru použít svoji vlastní, je nutné zaplatit si aspoň základní předplatné za 122 Kč. Svoji doménu následně k webu připojíte přímo v šabloně v sekci “Nastavení”. Tady kliknete na “Připojit doménu” a zahájíte její převod ke službě Wix.

Navýšení datového omezení a další výhody vám pak přinesou další druhý předplatného, která stojí při zakoupení na celý rok 230 Kč, 338 Kč nebo 661 Kč měsíčně. Ke každému z nich navíc dostanete doménu přímo od Wix na 1 rok zdarma - jen musíme upozornit, že v nabídce bohužel zatím chybí .cz domény. Více o cenách Wixu se můžete dočíst v naší aktuální recenzi.

Cesta k vlastnímu webu se může zdát poměrně zdlouhavá, věřte nám ale, že vám uběhne velmi rychle a na jejím konci budete mít povedený web, který vám bude dělat radost.

6. Správa webu

Vytvoření webu byl jen první krok, teď o něj budete muset pravidelně pečovat. Je to ale velmi snadné. Stačí se vždy jen přihlásit ke svému uživatelskému účtu na Wix a odtud upravovat své stránky v editoru, se kterým jste se už dobře seznámili.

Nemusíte se také starat o hosting - to za vás dělá Wix. Jediné, na co si budete muset občas vzpomenout, je kontrola platnosti vaší domény a aktivního předplatného. Obě věci vám však bude Wix včas připomínat.

Držíme vám s novým webem palce a přejeme, ať k vám přivede spoustu zákazníků i čtenářů a ať splní vše, co od něj očekáváte!

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA