V

ybíráte si fotobanku a narazili jste na firmu Shutterstock? Zajímá vás, jaké fotky se na této fotobance prodávají, jestli jsou kvalitní a kolik stojí? S používáním Shutterstocku máme několikaleté zkušenosti a nyní se s vámi podělíme o odpovědi na všechny otázky, které by vás mohly zajímat!

💡 Co je to Shutterstock?

Shutterstock je jednou z nejpopulárnějších fotobank na světě. Používají ho jednotlivci, malá vydavatelství i velké mediální domy. Největší výhodou Shutterstocku je velký výběr fotografií. V současné době si na této fotobance můžete vybírat z více než 300 milionů fotek a každý den přibývají další.

Jak vůbec Shutterstock začal? Fotograf Jon Oringer se v roce 2003 rozhodl, že bude prodávat své fotky na internetu. Pro tento účet založil webovou stránku jménem Shutterstock. Později se Jon rozhodl zpřístupnit svůj web i dalším fotografům a udělal ze Shutterstocku platformu, na které mohou fotografové z celého světa prodávat své fotky lidem jako jste vy. 

❓ Můžu Shutterstocku věřit? Není to podvod?

Vzhledem k tomu, že firma Shutterstock funguje už od roku 2003 a celá společnost je obchodována na americké burze, můžeme s jistotou říct, že nákupy fotek na Shutterstocku jsou bezpečné. Nemusíme se tedy bát toho, že by se jednalo o nějaký podvod. 

Fotobanka Shutterstock má dobré jméno jak mezi zákazníky (v současnosti jde o nejpopulárnější fotobanku na světě), tak mezi fotografy, kteří na ní prodávají své fotky. Web Shutterstocku každý měsíc navštíví desítky milionů lidí. Je tedy jisté, že se jedná o velkou a prověřenou společnost.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

📷 Je pro mě Shutterstock správná fotobanka? 

Pokud vybíráte fotobanku, možná se ptáte, jestli je pro vás Shutterstock ta správná firma. Pokusíme se na tuto otázku odpovědět. Shutterstock se bude hodit všem, kteří chtějí mít možnost velkého výběru kvalitních fotek a zároveň nechtějí platit vysoké ceny. Tyto dvě věci Shutterstock skvěle splňuje. 

Pokud tak například zakládáte internetový magazín nebo máte blog, pro který potřebujete legální fotografie, je pro vás Shutterstock tou správnou fotobankou. Hodit se vám bude, i pokud jste například grafik v reklamní agentuře a potřebujete fotografie pro bannery nebo reklamní kampaně. 

Pokud naopak hledáte superoriginální fotografie, kterými se chcete odlišit, a které nejsou k vidění nikde jinde, nemusí pro vás být Shutterstock ideálním místem. V takovém případě bude možná lepší se fotobankám vyhnout a oslovit fotografa, který by pro vás fotky nafotil. 

My Shutterstock používáme několik let a nakupujeme na něm fotky pro několik online magazínů. Pro tyto účely slouží Shutterstock perfektně. Z našeho pohledu se zde dají najít skvělé fotografie pro nejrůznější témata (ať už jde o bydlení, sportování, cestování nebo další obory). Na Shutterstocku se nám dobře hledaly i umělecké nebo černobílé fotky - stačilo si ve filtru zaškrtnout požadovanou barvu nebo styl (pro umělecké fotky je ideální styl “vintage”) a vždy jsme objevili, co jsme potřebovali.

Zde jsme pro vás vybrali několik fotek z nabídky Shutterstocku, abyste si uměli lépe představit, jak velká je zde nabídka, a jaký styl fotografií Shutterstock nabízí. 

Fotografie při zadání výrazu nature / příroda:

Koláž z fotografií přírody. V koláži je celkem devět fotek, všechny vypadají krásně a dominuje modrá barva.

K dispozici je více než 102 milionů fotografií, které vyhovují zadání. Jak vidíte, nabídka fotek je opravdu velká.

Shrnutí, pro koho je Shutterstock vhodný: 

  • provozuji internetový magazín, pro který potřebuji legální fotografie
  • mám blog, na který často přidávám fotky a potřebuji, aby byly legální
  • pracuji jako grafik a potřebuji fotky pro reklamní materiály a bannery
  • pracuji jako social media manager a potřebuji fotky pro mé posty na Facebook a Instagram

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

🤔 Potřebuji Shutterstock? Nestačí mi obrázky z free fotobanky nebo z Googlu?

Pokud potřebujete fotky pro váš online byznys, možná vás napadlo, že byste za ně nemuseli platit, ale místo toho byste mohli použít free fotobanku nebo si fotky stáhnout na Google Obrázcích. Ani jednu z těchto možností však důrazně nedoporučujeme

Free fotobanky se chlubí tím, že zadarmo nabízejí fotky, jejichž použití je 100% legální. Není to však vždy pravda. Na free fotobankách nikdy nevíte, kdo je skutečným autorem fotografie. Často jsou tam ke stažení fotky, které si někdo stáhl z placené fotobanky a nahrál je na free fotobanku. Tím pádem je používání fotografie nelegální. Může se tak stát, že si v dobré víře stáhnete fotku z free fotobanky a pak se vám ozve skutečný majitel fotografie, který po vás bude chtít uhradit pěticifernou škodu za použití kradené fotky. Vedle toho je na free fotobankách menší výběr a fotky nejsou tak kvalitní. 

S Google Obrázky je to podobné. Můžeme na nich najít pěkné fotky, ale nikdy si nemůžeme být jistí tím, kdo je skutečným autorem a zda při komerčním použití neporušujeme autorská práva. Proto doporučujeme vybrat si kvalitní placenou fotobanku, kde je vše 100% legální.

💰 Jaké má Shutterstock ceny a jaký plán se mi vyplatí pořídit?

Shutterstock je placená fotobanka. To znamená, že pokud z něj chceme stahovat fotky, budeme muset zaplatit. Shutterstock má hned několik cenových plánů. Nyní se podíváme, které jsou nejvýhodnější a kterým se naopak vyhnout. 

První možností je koupit si takzvaný předplacený balíček fotek. V tomto případě zaplatíme jednorázový poplatek a v budoucnu si pak můžeme stáhnout určitý počet fotek. 

Na výběr máme dvě možnosti: 

  • zaplatíme 49 euro a v budoucnu si můžeme stáhnout 5 fotek 
  • zaplatíme 179 euro a v budoucnu si můžeme stáhnout 25 fotek

Tento balíček však nedoporučujeme, a to hlavně z důvodu příliš vysoké ceny. Pokud bychom si přepočítali, na kolik by nás vyšla koupě jedné fotky, dojdeme k částce 250 korun (při pořízení balíčku s 5 fotkami) a 182 korun (při pořízení balíčku s 25 fotkami). Platit tolik za jedinou fotku nám přijde příliš drahé. 

Naštěstí má Shutterstock další cenové plány, které jsou o poznání výhodnější. Říká se jim roční a měsíční předplatné. Začneme tím, jak funguje měsíční předplatné: každý měsíc zaplatíme poplatek a v daném měsíci si můžeme stáhnout určitý počet fotek. Roční předplatné funguje na stejném principu. Je ale ještě výhodnější než to měsíční, protože se u Shutterstocku zavážeme na celý rok.

📅 Jaké jsou ceny u měsíčního předplatného? 

10 FOTEK ZA MĚSÍC50 FOTEK ZA MĚSÍC350 FOTEK ZA MĚSÍC750 FOTEK ZA MĚSÍC
CENA49 euro měsíčně125 euro měsíčně159 euro měsíčně199 euro měsíčně
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK29 euro měsíčně99 euro měsíčně129 euro měsíčně159 euro měsíčně

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé varianty měsíčního předplatného: 

  • nejlevnější možností je zaplatit 49 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 10 fotek
  • další možností je zaplatit 125 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 50 fotek
  • třetí možností je zaplatit 159 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 350 fotek. Tuto možnost používáme my a doporučujeme ji - v porovnání s těmi předchozími je velmi výhodná, protože za jednu fotku zaplatíte v přepočtu jen 11,5 korun
  • poslední možností je zaplatit 199 euro za měsíc, stáhnout si pak budete moci 750 fotek (jedna fotka vyjde na 7 korun)

Za nás můžeme doporučit variantu, ve které každý měsíc zaplatíte 159 euro a za ně získáte možnost stáhnout až 350 fotek. Pokud například provozujete blog nebo internetový magazín, 350 fotek měsíčně by vám mělo stačit. Cena za jednu staženou fotografii pak vychází v přepočtu na 11,5 korun, což je férová a v porovnání s ostatními fotobankami velmi dobrá cena.

Měsíční předplatné můžete kdykoli zrušit (stačí navštívit váš profil a kliknout na “Podrobnosti o účtu” a poté na “Plány”). K ničemu se tedy nemusíte zavazovat déle než na 1 měsíc.

💸 Jaké jsou ceny ročního předplatného? 

Pokud víte, že budete potřebovat fotobanku na celý jeden rok, a pokud jste si jistí, že chcete používat Shutterstock, má pro vás firma speciální roční předplatné. 

Toto předplatné se platí každý měsíc, je ale potřeba se k němu zavázat na jeden rok. Pokud byste jej chtěli předčasně zrušit, může vám Shutterstock naúčtovat poplatek za předčasné zrušení. 

Pojďme se nyní podívat na jednotlivé varianty ročního předplatného: 

  • nejlevnější možností je platit 29 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 10 fotek
  • další možností je platit 99 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 50 fotek
  • třetí možností je platit 129 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 350 fotek 
  • poslední možností je platit 159 euro za měsíc, stáhnout si pak můžete až 750 fotek

Volba předplatného vždy záleží na situaci a na tom, kolik fotek potřebujete. Obecně se však dá říct, že čím více fotek na Shutterstocku koupíte a čím dražší plán si pořídíte, tím lepší cenu za fotku dostanete. Rozdíly jsou opravdu značné - například při použití předplaceného balíčku fotek můžeme za jednu fotku zaplatit i 250 korun, naopak při použití nejvyššího tarifu u ročního předplatného nás jedna fotka vyjde jen na 5,3 korun

My jsme si nejvíce oblíbili již zmíněný tarif za 159 euro u měsíčního předplatného. Za něj získáváme každý měsíc ke stažení až 350 fotek, což se vždy ukázalo jako dostatečné číslo. Jedna fotka vyjde na 11,5 koruny, což pro nás představuje ideální poměr cena/výkon. V případě potřeby navíc můžeme měsíční tarif vždy zrušit a k ničemu se nevázat, a to považujeme za velmi důležité.

🔔 TIP: Nezapomeňte zrušit automatické obnovení předplatného

Pokud si objednáte měsíční nebo roční předplatné, Shutterstock u vašeho předplatného automaticky nastaví, aby se obnovovalo. To znamená, že pokud máte například měsíční předplatné na leden, Shutterstock vám na konci ledna předplatné obnoví, aby bylo aktivní i v únoru. 

Někomu může tato možnost vyhovovat. Nám ale připadá lepší ji vypnout a předplatné si každý měsíc prodlužovat sami. Někdy se totiž stane, že v daném měsíci nebudeme předplatné potřebovat, nebo nám bude stačit levnější cenový plán.

Jak zrušit automatické obnovení předplatného? Stačí navštívit náš profil, kliknout na tlačítko “Podrobnosti o účtu” a pak kliknout na tlačítko “Plány”. Tam uvidíme naše předplatné a u něj možnost “Automatické obnovení předplatného”, kterou můžeme jedním klikem vypnout. Doporučujeme tuto stránku zkontrolovat po každém nákupu předplatného a Automatické obnovení vždy vypnout.

Pokud by se vám stalo, že byste Automatické obnovení zapomněli vypnout a Shutterstock by vám předplatné znovu aktivoval a naúčtoval, i když byste o něj už neměli zájem, existuje řešení. Můžete napsat email na zákaznickou podporu a zažádat o zrušení předplatného a vrácení peněz. My jsme této možnosti využili a Shutterstock nám bez řečí předplatné zrušil a vrátil peníze do 3 dnů.

🌄 Velikosti a formáty fotek na Shutterstocku

Shutterstock nabízí u každé fotky tři velikosti, které jsou označeny stejně jako velikosti u oblečení - S, M a L. Pojďme se nyní podívat na vzorovou fotografii na Shutterstocku a velikosti si na ní blíže představit: 

Fotografie pláže, kterou jsme našli na Shutterstocku. U fotky jsou tři různé velikosti, ve kterých ji lze stáhnout.
  • Nejmenší velikost S má rozměry 500 x 334 pixelů a hodí se například pro menší bannery nebo reklamní materiály. 
  • Střední velikost M má rozměry 1000 x 667 pixelů je ideální například pro obrázky do článků nebo na blog.
  • Největší velikost má různé rozměry, v tomto případě 6523 x 4349 pixelů a je tak vhodná pro tištěné plakáty nebo někam, kde je potřeba velmi ostré rozlišení.

Pokud potřebujeme velikost fotky stažené ze Shutterstocku zmenšit, dobře poslouží například Photoshop nebo staré dobré Malování. 

Co se týče orientace fotek, Shutterstock nám nabízí fotky v horizontálním a vertikálním zobrazení. 

Vedle toho je na Shutterstocku k dispozici celá řada filtrů. Vybrat si můžeme například barvu fotky či typ snímku (běžná fotka, ilustrace nebo vektor). Pokud hledáme fotky s lidmi, tak zde jsou filtry obzvlášť propracované. Můžeme si vybrat věk lidí na fotce, jejich pohlaví i to, jestli chceme fotku, kde jsou například kojenci nebo naopak starší lidé. 

Z našich zkušeností můžeme říct, že velikosti a formáty fotek jsou na Shutterstocku naprosto dostačující a to samé platí i pro vyhledávání a filtry. Nováček si na používání webu snadno zvykne a po několika minutách už bude obrázky vyhledávat a nacházet stejně rychle jako zkušený uživatel.

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

🤑 Můžu si na Shutterstocku vydělat prodejem fotografií? 

Pokud sami fotíte a chtěli byste si přivydělat, můžete své fotky nabídnout na Shutterstocku. Nemusíte být profesionálním fotografem - šanci mají všichni, kteří mají kvalitní fotky. Je ale potřeba říct, že Shutterstock si fotky, které nabídne na své platformě, pečlivě vybírá, a má velmi přísná kritéria.

Pokud Shutterstock vaše fotky schválí, dostanete provizi pokaždé, když si někdo vaši fotku koupí. Kolik to je? Za každou koupenou a staženou fotku dostanete nejprve 25 centů (5,7 Kč). Jakmile si na Shutterstocku vyděláte 500 dolarů, zvýší se provize za jednu prodanou fotku na 33 centů (7,5 Kč). Jakmile si vyděláte 3 000 dolarů, zvýší se provize na 36 centů (8,2 Kč). A pokud vaše výdělky dosáhnou 10 000 dolarů, budete od té chvíle za jednu prodanou fotku inkasovat 38 centů (8,7 Kč)

Zní to lákavě. Pravdou ale je, že je na Shutterstocku mezi fotografy obří konkurence. A protože je Shutterstock na trhu už dlouhou dobu, je zaplněn kvalitními fotografiemi, a je tak těžké se prosadit. Zkusit to ale může každý - registrovat se můžete přímo na stránkách Shutterstocku dole pod tlačítkem “Prodat obsah”. 

Shutterstock se snaží novým fotografům pomáhat. Například tím, že pravidelně zveřejňuje trending témata, o která je mezi lidmi velký zájem, a na která by se měli fotografové zaměřit. V listopadu například frčelo téma “zvláštní příležitost s jídlem a pitím” a Shutterstock vybízel fotografy k tomu, aby fotili snímky znázorňující pikniky a romantické večeře.

📧 Zákaznická podpora na Shutterstocku

Pokud budete mít nějaký problém nebo se budete chtít na něco zeptat, má Shutterstock zákaznickou podporu. Ta je k dispozici na emailu nebo na telefonu

Na emaily reaguje Shutterstock dobře a rychle. Odpověď nám přišla vždy maximálně za 2 pracovní dny, komunikace byla příjemná a vždy jsme vyřídili, co jsme potřebovali. V jednom případě jsme žádali o již zmíněné vrácení peněz, které bylo vyřešeno k naší plné spokojenosti. Pokud budete chtít kontaktovat zákaznickou podporu přes email, je potřeba myslet na to, že komunikace probíhá výhradně v angličtině. 

Kontaktovat firmu po telefonu se českému uživateli příliš nevyplatí. Shutterstock nemá pobočku v České republice, a tak zde ani nemá telefonní číslo, na které by bylo možné se dovolat. Pokud byste přece jenom chtěli firmu kontaktovat po telefonu, podpora je dostupná na americkém čísle 1-866-663-3954 (pozor na poplatky za odchozí hovor, které by vám mohl naúčtovat operátor) nebo na o něco přístupnějším čísle ve Velké Británii (020 8068 3593) či v Německu (0800 724 5983) - i zde doporučujeme dávat si pozor na poplatky za odchozí hovor.

Nedostupnost české telefonické podpory můžeme považovat za lehký handicap, ale jinak platí, že všechny požadavky můžeme se Shutterstockem vyřešit přes zákaznickou podporu na emailu, kde firma reaguje velmi rychle a dobře. 

✏️ Naše zkušenosti se Shutterstockem

Po několika letech používání můžeme s klidným svědomím říct, že Shutterstock je nejuniverzálnější fotobanka na trhu, která splní potřeby všech, kteří podnikají na internetu a potřebují kvalitní fotky. V porovnání s ostatními fotobankami má velmi přívětivé ceny. Měsíční a roční předplatné jsou zde levnější než u konkurence. Měsíční tarif 350 fotek za 159 euro pak považujeme za aktuálně nejvýhodnější nabídku na celém fotobankovém trhu.

Co naopak příliš nedoporučujeme jsou předplacené balíčky fotek, kde si můžeme koupit buď 5 nebo 25 stažení fotografií. Na cenové politice těchto balíčků by mohl Shutterstock ještě zapracovat.

Pokud se ale rozhodnete pro předplatné, rozhodně neuděláte chybu. Získáte velký výběr kvalitních fotografií, přívětivou webovou platformu, kde se fotky dobře hledají a stahují, a v neposlední řadě i zákaznickou podporu, která vám pomůže v případě nesnází. 

VYZKOUŠEJTE SHUTTERSTOCK ZDARMA

✅ Výhody a ❌ nevýhody Shutterstocku

✅ ceny, které jsou nižší než u konkurenčních fotobank
✅ velký výběr fotek, které jsou opravdu kvalitní
✅ příjemný a pohodlný web, na kterém se fotky dobře hledají
✅ cenový model předplatného, který je srozumitelný a dobře se používá
✅ aktuálnost a fakt, že neustále přibývají nové a nové fotky

❌ zákaznická podpora na telefonu nemluví česky
❌ ceny u předplacených balíčků fotek by mohly být nižší