H

ledáte grafický editor a zaujala vás služba Crello? V dnešním článku se na ni podrobně podíváme. Mrkneme se třeba na to, jestli je Crello důvěryhodná služba, jak se používá nebo kolik stojí. Pojďme na to!

🛡️ Důvěryhodnost služby Crello - 10/10

Crello je grafický editor, který vyvinula firma Depositphotos. Tato firma není v oboru žádným nováčkem. Vedle Crella provozuje například fotobanku Depositphotos.com, která patří mezi pět největších fotobank na světě. Naši aktuální recenzi této fotobanky najdete zde.

Samotné Crello vzniklo v roce 2016 a nyní zaměstnává desítky lidí ve svých kancelářích v New Yorku.

Aktuálně má Crello přes dva miliony uživatelů a každý den se v něm vytvoří více než 30 000 grafických návrhů. Crello je tedy důvěryhodná služba s dlouhou historií.

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Cílem Crella je nabídnout svým uživatelům jednoduchý a intuitivní grafický editor, ve kterém si každý může vytvořit grafické návrhy pro nejrůznější příležitosti. Crello se zjevně inspirovalo australskou Canvou, která nabízí v podstatě totožnou službu a je hlavním konkurentem Crella.

Kdo zná a používá Canvu, bude se v Crello cítit jako doma. A pokud žádné předchozí zkušenosti s grafickými editory nemáte, i tak věříme, že si na Crello rychle zvyknete. Aplikace je jednoduchá a dobře navržená. Musíme přiznat, že jsme si ji během testování rychle oblíbili. Nepotřebovali jsme číst žádné tutoriály ani návody - Crello se nám dostalo pod kůži a zvykli jsme si na něj během pár minut.

📊 Uživatelské prostředí - 9/10

Crello si sice můžete stáhnout do mobilního telefonu a používat ho tam, většina uživatelů ale Crello používá ve webovém prohlížeči. Má to několik výhod - nemusíte nic stahovat a nástroj je vám dostupný na několik kliknutí, stačí si otevřít webový prohlížeč. Crello funguje jak v Chromu, tak v Mozille, v Safari i v dalších méně populárních prohlížečích. Není vůbec náročné na výpočetní výkon, takže ho rozjedete i na starším notebooku nebo počítači.

Uživatelské prostředí funguje velmi jednoduše. Na úvodní obrazovce Crello si vyberete, jaký grafický návrh chcete vytvořit. V nabídce jsou nejrůznější formáty. Mezi ty nejpopulárnější patří:

  • plakát
  • příspěvek na Instagram
  • příspěvek na Facebook
  • grafika pro Pinterest
  • logo
  • pozvánka
  • prezentace
  • vizitka
  • infografika
  • životopis

V momentě, kdy si vyberete, vás Crello odkáže do svého grafického editoru. V něm můžete do vašeho návrhu přidávat různé prvky. Přidávat můžete fotografie, videa, text nebo různé objekty jako grafy či rámečky. Vybrat si také můžete šablonu, která bude sloužit jako základ vašeho grafického návrhu.

Grafický editor služby Crello. Je jednoduchý a intuitivní - všechny prvky najdete vlevo a hotové dílo vpravo.

Nabídka prvků je dostatečně široká. Líbil se nám zejména velký výběr obrázků a fotek. Těch je na výběr více než 650 tisíc a jsou zdarma. Služba je také propojena s fotobankou Depositphotos, takže si můžete pro vaše návrhy zakoupit i některé prémiové fotky. Ceny se pohybují okolo 0,99 dolaru za použití jedné fotky. Při použití prémiových fotografií si nemusíte zakládat účet na fotobance Depositphotos a můžete jednoduše zaplatit přímo na stránkách Crello.

Vedle fotek se nám líbila i nabídka animací a grafických objektů. Na Crello najdete v podstatě všechno, na co si vzpomenete: od různých ikonek, šipek, štítků, emotikon a samolepek, až po různé grafy nebo webové prvky jako jsou tlačítka či bannery.

Co se týče nabídky videí, tak ta není špatná - na Crello najdete několikavteřinové klipy, které můžete použít zadarmo. Ocenili bychom ale větší pestrost. Například pro výrazy jako “dog” nebo “cooking” se ukáže hodně kvalitních výsledků, ale třeba u cestování je nabídka videí slabší.

Vedle toho si na Crello můžete nahrát i vlastní obrázky nebo videa a pracovat s nimi. Tuto možnost najdete v grafickém editoru pod záložkou “Mé soubory”.

Pokud vám nevyhovuje jeden z předpřipravených formátů (plakát, příspěvek na Facebook, …), můžete si vytvořit vlastní formát. Ten funguje jako nepopsaný list: zvolíte si velikost návrhu v pixelech, v centimetrech nebo v palcích a objeví se před vámi jen čistá bílá plocha, kterou si můžete zaplnit a nadesignovat podle vašich představ.

A jak se pracuje v grafickém editoru Crello? Vlevo najdete nabídku prvků, vpravo pak vidíte před očima vaše dílo. Pokud chcete nějaký prvek přidat, stačí ho uchopit myší a přetáhnout doprava. Vpravo pak můžete prvek dále upravovat (například u textu můžete měnit jeho velikost či font).

Editor grafického nástroje Crello, ve kterém je napsaný text "Zkušební text v Crello" velikostí 86 a fontem Open Sans.

Vaše grafické návrhy můžete nechat rozdělané a kdykoli se k nim vrátit. Crello návrhy automaticky ukládá, takže stačí vypnout prohlížeč a v momentě, kdy Crello znovu zapnete, tam všechno najdete.

Celkově Crello nabízí intuitivní, pěkný a rychlý grafický editor. Nemůžeme se vyhnout srovnání s Canvou, která je podle nás svou úrovní ještě o malý stupínek výš. I tak ale grafický editor Crella hodnotíme velmi kladně.

VYZKOUŠEJTE CRELLO ZDARMA

🌄 Šablony - 8/10

Šablony jsou velmi důležitá součást služby Crello. Slouží jako podklad pro vaše grafické návrhy a ušetří vám hromadu práce a času. Díky šablonám totiž nemusíte grafiku tvořit od nuly, ale můžete si vybrat jednu z předpřipravených šablon a jen si ji doladit.

Ukázka šablon, které nabízí grafický nástroj Crello. Šablony mají elegantní styl, syté barvy a na Crello je jich přes 30000.

Crello aktuálně nabízí přes 30 tisíc šablon. V nabídce jsou šablony pro širokou škálu příležitostí. Třeba při vytváření plakátu vám Crello nabídne šablony pro narozeninovou oslavu, pozvánku na festival nebo pozvánku pro cvičení jógy. Při vytváření facebookových příspěvků jsou k dispozici například šablony s tématikou slev nebo výprodejů. Šablonu si můžete i sami vyhledat - stačí zadat hledaný výraz.

Šablony na Crello mají pěkný a moderní styl a jsou za nás velmi povedené. Líbilo se nám také to, že šablonu můžete jednoduše upravit - stačí na ni kliknout a můžete změnit jakýkoli prvek.

Jak si šablony od Crello stojí oproti konkurenční službě Canva? Designem nám přišly šablony od obou služeb podobné a stejně kvalitní. Liší se ale jejich počet. Zatímco na Crello najdete 30 tisíc šablon, Canva jich nabízí zhruba osmkrát tolik.

CRELLO CANVA
POČET ŠABLONpřes 30 tisícpřes 250 tisíc

Je to velký rozdíl, na druhou stranu pokud nejste profesionální grafický designer, mělo by vám Crello a jeho 30 tisíc šablon bohatě stačit.

💰 Cena - 8/10

Crello je v základu zdarma. Všem uživatelům nabízí v podstatě plnohodnotný produkt - když budete Crello používat zadarmo, budete mít přístup k jeho grafickému editoru, k více než 30 tisícům šablon, k více než 650 tisícům obrázků i k full HD videím a animacím.

Nevýhodou bezplatného plánu je to, že si každý měsíc můžete stáhnout maximálně pět grafických návrhů. K vašim návrhům také nemůžete přizvat vaše kolegy a nemůžete s nimi na návrzích pracovat společně.

Tyto funkce se vám odemknou až s placeným předplatným Pro. To stojí 9,99 dolarů měsíčně nebo 7,99 dolarů měsíčně při závazku na jeden rok. S tímto plánem si můžete stáhnout neomezený počet grafických návrhů a můžete si k práci přizvat členy týmu a pracovat s nimi společně. Vedle toho také získáte prioritní zákaznickou podporu. Nabídka šablon, fotografií a videí se s placeným předplatným nijak nezvýší.

FREE VERZECRELLO PRO
CENAzdarma9,99 dolarů měsíčně
CENA PŘI ROČNÍM ZÁVAZKU-7,99 dolarů měsíčně
GRAFICKÝ EDITOR
POČET STAŽENÍ5 stažení za měsícneomezeně
POČET ŠABLONpřes 30 tisícpřes 30 tisíc
POČET FOTEKpřes 650 tisícpřes 650 tisíc
SPOLUPRÁCE S ČLENY TÝMU

Ceny Crello jsou podle nás férově nastavené. Líbí se nám, že nástroj jde používat zdarma, byť jsou některé funkcionality lehce omezené. 9,99 dolarů měsíčně za placené předplatné je pak o 3 dolary méně, než kolik zaplatíte za předplatné u konkurenční Canvy. To zhruba odpovídá - Canva totiž nabízí více šablon i fotek.

Pokud váháte, jestli se placené předplatné služby Crello vyplatí, doporučujeme vám nástroj vyzkoušet nejprve zdarma. Pokud vám bude vyhovovat, dá se na placenou verzi přejít kdykoli - můžete si ji i zdarma vyzkoušet v rámci sedmidenního zkušebního období. Během této doby jde zkušební předplatné kdykoli zrušit.

Placená verze Crello se dá taktéž kdykoli zrušit.

VYZKOUŠEJTE CRELLO ZDARMA

⚙️ Funkce - 9/10

Abyste měli lepší přehled o tom, co všechno Crello umí, sepsali jsme všechny jeho funkce. S Crello můžete:

  • vytvářet grafické návrhy pro nejrůznější příležitosti
  • vytvořit si grafiku k příspěvkům pro sociální sítě (v nabídce je Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter či Tumblr)
  • byť je Crello hlavně grafickým editorem, můžete si v něm vytvořit i videa (i v HD kvalitě)
  • v Crello můžete upravovat obrázky a fotky - můžete měnit jejich velikost či na ně přidat filtry
  • všechnu práci můžete dělat online prostřednictvím grafického editoru, který běží v prohlížeči na webu Crello.com

V Crello zvládnete vytvořit téměř všechno, co se týká grafického designu. Vedle grafiků tento nástroj používají i projektoví manažeři, social media manažeři a další marketingové profese, které ke své práci potřebují nástroj na vytvoření grafiky a obrázků.

Existuje něco, co Crello nezvládne? Ano. Na pokročilé grafické práce, jako je třeba vytváření 3D modelů, není Crello ideální nástroj. Pro tento typ práce se více hodí nástroje od Adobe.

💬 Jazyková podpora - nabízí Crello češtinu? - 10/10

Crello je v češtině, takže pro jeho používání nemusíte umět žádný cizí jazyk. V češtině je jak grafický editor, tak i webové stránky samotné služby.

🕹️ Zábavnost - 9/10

Crello je zábavný nástroj, na který si člověk rychle zvykne, a ve kterém se dobře pracuje. Hodně k tomu přispívá to, že Crello je webový editor, a tak není potřeba ho stahovat do počítače, řešit různé aktualizace a tak podobně.

Opět se nemůžeme vyhnout srovnání s konkurenční Canvou, která je také velmi zábavným a cool nástrojem, a která nás svou uživatelskou přívětivostí a designem bavila ještě o něco více než Crello.

  • Aktuální recenzi Canvy si můžete přečíst zde.
  • Vyzkoušet Canvu zdarma můžete zde.

📧 Zákaznická podpora - 8/10

Zákaznickou podporu Crello můžete kontaktovat prostřednictvím formuláře na webových stránkách. Naše zkušenost se zákaznickou podporou je pozitivní - z Crello se nám ozvali během druhého pracovního dne a ochotně odpověděli na všechno, co nás zajímalo.

Ocenili bychom však, kdyby vedle podpory přes email Crello nabízelo i podporu přes živý chat nebo telefon, jako je tomu u některých jiných služeb, například u eshopových řešení.

✏️ Pro koho je Crello vhodné (a pro koho ne)

Crello je skvělým grafickým editorem, který si své uživatele najde především mezi markeťáky, projekťáky a všemi, kdo potřebují jednoduše a rychle vytvářet pěkné grafické návrhy. Líbí se nám zejména jako nástroj pro tvorbu grafiky pro sociální sítě. Nabízí totiž velkou podporu formátů (Facebook, Instagram, Pinterest či Twitter).

Crello se vám může hodit i při tvorbě domácích videí nebo při tvorbě jednoduchých grafik jako jsou různé pozvánky, životopisy nebo vizitky.

Crello se naopak nehodí pro hardcore designéry, kteří pro svou práci potřebují profesionální a robustní grafický editor.

✅ Závěrečné hodnocení - 9/10

Crello je kvalitní grafický webový editor, který vám můžeme s klidným svědomím doporučit. Nabízí příjemné a jednoduché uživatelské prostředí a pěkné šablony, kterých je na tomto nástroji více než 30 tisíc. Výhodou Crella je, že se dá používat zdarma - byť to má několik omezení, z nichž tím největším je, že si můžete každý měsíc stáhnout maximálně pět grafických návrhů.

Pokud se rozhodnete pro placené předplatné Crello Pro, za zhruba dvě stovky měsíčně získáte přístup ke kompletnímu produktu bez jakýchkoli omezení. Na závěr ještě doporučujeme vyzkoušet i konkurenční Canvu, která nabízí v podstatě identický produkt jako Crello a je možné, že vám sedne o něco víc.

Ať už si vyberete jakýkoli nástroj, přejeme vám spoustu krásných vytvořených návrhů!

VYZKOUŠEJTE CRELLO ZDARMA