N

emůžete se rozhodnout, který nástroj vybrat pro vytvoření vašeho nového webu? Právě pro vás jsme tedy připravili srovnání tří nejpopulárnějších nástrojů na českém trhu, ve kterém se věnujeme několika rozhodujícím kategoriím. U každé z nich vám ukážeme, jak jednotlivé nástroje obstály, a v závěru pak vyhlásíme celkového vítěze našeho srovnání.

💰 1. Cena

Jako jedna z prvních věcí vás bude určitě zajímat, na kolik peněz vás nový web vyjde. Rovnou se na to podíváme!

WEBNODEWIXMIOWEB
NÁZEV TARIFUStandardComboMioweb
CENA PŘI PLATBĚ NA JEDEN ROK249 Kč měsíčně230 Kč měsíčně2 000 Kč měsíčně
PŘIPOJENÍ VLASTNÍ DOMÉNY
WEB BEZ REKLAM
.CZ DOMÉNA ZDARMA

Předplatné od Webnode je cenově poměrně přívětivé a zásadní rozdíly mezi balíčky spočívají ve velikosti webového prostoru a v objemu dat, která se přes váš web přenesou. Web s vlastní doménou můžete provozovat už za 75 Kč měsíčně, další tarify pak stojí 125 Kč, 249 Kč a 417 Kč. Ke všem třem předplatným získáte zdarma svoji českou doménu na celý rok přímo od Webnode.

Cenová politika služby Wix je velmi podobná. Obdobně nabízí čtyři druhy předplatného, které stojí 122 Kč, 230 Kč, 337 Kč a 661 Kč měsíčně. A jak je na tom Mioweb? Ten nabízí jeden tarif. Účtuje si vysokých 2 000 Kč měsíčně a stejně jako Webnode vám k němu poskytne českou doménu zdarma.

Jak tedy vidíte, cenově nejpřijatelnější jsou tarify od Webnode a Wix. Zlatá střední cesta, kterou je u Webnode tarif Standard za 249 Kč a u Wix tarif Combo za 230 Kč měsíčně, vám poskytne dostatek dat pro přenos i úložný prostor. S oběma nástroji si za tyto peníze vytvoříte krásný a funkční web.

🏆Vítěz: Wix
🥈Stříbrná medaile: Webnode
🥉Bronzová medaile: Mioweb

💪 2. Jednoduchost používání

Při výběru nástroje pro tvorbu webu je jedním z důležitých kritérií jednoduchost jeho používání. Jen tak vás totiž bude celý proces bavit od začátku do konce a na vašem webu to určitě půjde poznat. Pojďte se s námi tedy podívat, jak na tom jednotlivé nástroje jsou.

Webnode si zakládá na jednoduchosti a uživatelské přívětivosti, má velmi přehledné stránky a tomu odpovídá i jeho editor pro tvorbu webu. Stačí si vybrat vhodnou šablonu podle toho, zda zakládáte web pro kavárnu, prezentaci své tvorby nebo třeba blog, a v té následně provádíte veškeré změny. Finální podobu webu tedy máte neustále před sebou a můžete s ní přímo pracovat. U každého z prvků je navíc jen několik nejnutnějších nástrojů pro jejich úpravu, a tak vám půjde práce rychle od ruky.

Editor nástroje Webnode, ve kterém je otevřena elegantní svatební šablona se ženichem a nevěstou, kteří si dávají polibek.
Editor nástroje Webnode.

Wix je naopak mnohem podrobnější. Nabízí velkou svobodu a umožňuje vám upravit každý z prvků vaší nové webové stránky do nejmenších detailů. Problémem Wixu však je, že jeho editor je velmi robustní a ve srovnání s ostatními nástroji působí zbytečně komplikovaně. V editoru pracujete přímo v šabloně, a tak přesně víte, jak bude web po každé ze změn vypadat. Uživatelské prostředí editoru je však poměrně složité a ve velkém množství prvků je snadné se ztratit.

Určitě budou existovat lidé, kteří si editor od Wixu oblíbí a zvládnou v něm vytvořit skvělé weby. Nám však jeho komplexnost trochu vadila a preferujeme nástroje, ve kterých je tvorba webu jednodušší a rychlejší.

Editor nástroje Wix, ve kterém je otevřena šablona pro bistra a kavárny. Na šabloně jsou dvě fotografie jídla a text.
Editor nástroje Wix.

Práce s nástrojem Mioweb má také svá úskalí. Ještě než se dostanete k výběru šablony a editaci, musíte se proklikat spoustou formulářů, pozvánek a videí. Když se konečně dostanete k výběru šablony, můžete si trochu oddechnout. Úpravy provádíte přímo v ní a editor, ačkoli se v něm budete muset nejprve krátce zorientovat, je jednoduchý a poskytne vám veškeré nástroje, které potřebujete. Vytknout musíme to, že texty některých vložených prvků (například statistik nebo ceníků) nelze přepisovat přímo v šabloně, ale musíte zadat několik příkazů k povolení úprav, než budete moci měnit či přidávat údaje v oddělené tabulce.

Editor nástroje Mioweb se šablonou pro fotografy. Na šabloně dominuje černá barva a je na ní text bílý text a tvář fotografa.
Editor nástroje Mioweb.

🏆Vítěz: Webnode
🥈Stříbrná medaile: Mioweb
🥉Bronzová medaile: Wix

🌄 3. Nabídka šablon

Každý z těchto tří nástrojů vám pro tvorbu webu nabídne šablony rozdělené podle toho, k čemu bude váš web sloužit. Je ale u všech z čeho vybírat?

WEBNODEWIXMIOWEB
POČET ŠABLONpřes 100přes 500přes 30

Nabídce šablon suverénně kraluje Wix, který jich nabízí přes 500 - pokud jste tedy nerozhodní, vybrat tu správnou vám dá celkem zabrat. :-) Má je však přehledně rozděleny do 18 kategorií, jako jsou například Hudba, Design, Obchod, Restaurace a jídlo, Cestování a turismus, Komunity či Zdraví a wellness. Samotná kvalita šablon je na vysoké úrovni a dají se tu najít velmi pěkné kousky.

Webnode má značně zredukovanější nabídku, ve které naleznete přes 100 šablon. I zde jsou přehledně rozděleny do kategorií jako Restaurace a jídlo, Portfolio, Blog, Firemní stránky nebo třeba Svatba. Na těchto šablonách se nám líbí jejich čistý líbivý design, který zbytečně neodvádí pozornost od důležitých informací a vytvoří příjemné prostředí pro každého návštěvníka vašeho webu.

Mioweb nabízí zatím jen asi 30 šablon, které jsou rozděleny do tří základních kategorií - Osobní, Firemní a Restaurace. Většině z nich nelze co do vzhledu nic vytknout a všechny navíc poskytují ohromný prostor pro úpravy dle vašeho vlastního vkusu. Nevýhodou je tedy především jejich nízký počet.

🏆Vítěz: Wix
🥈Stříbrná medaile: Webnode
🥉Bronzová medaile: Mioweb

🛒 4. Tvorba e-shopu

Na každé z těchto platforem si také můžete vytvořit svůj vlastní e-shop. Ne všechny vám pro něj ale poskytnou ty nejpříjemnější podmínky.

Webnode vám pro tvorbu e-shopu nabídne 14 kvalitních šablon, které si můžete stejně jako web upravit k obrazu svému. Fungují opět velmi jednoduše a váš internetový obchod tak bude připraven na první nakupující během pár chvil. K provozu e-shopu přes Webnode si musíte pořídit předplatné Standard za 249 Kč měsíčně nebo Profi za 417 Kč měsíčně.

Wix vám pak pro váš e-shop poskytne více než 80 šablon, jejichž úprava funguje stejně jako při tvorbě webu. Wix má pro e-shopy speciální ceník s předplatným za 459 Kč, 675 Kč nebo 945 Kč měsíčně.

A e-shopové řešení nabízí i Mioweb, v konkurenci Webnode a Wix je však s přehledem nejméně výhodné. Vyjde vás totiž na 2 000 Kč měsíčně. Nenabízí navíc šablony přímo pro internetový obchod, a tak může být poměrně pracné vytvořit přehledný a atraktivní e-shop.

🏆Vítěz: Webnode
🥈Stříbrná medaile: Wix
🥉Bronzová medaile: Mioweb

📞 5. Zákaznická podpora

Webnode si klade za cíl odpovídat na e-maily svých klientů do 48 hodin a z naší zkušenosti můžeme potvrdit, že odpověď je vždy milá a věcná. Stejně tak musíme pochválit odpověď od zákaznické podpory služby Mioweb, které jsme se navíc dočkali během několika hodin. Základní dotazy navíc můžete směřovat do chatu přímo na webových stránkách Mioweb, kde vám odpoví chatbot.

Mnohem komplikovanější je kontaktovat zákaznickou podporu u Wix. Tato sekce není na jejich webu ani přeložena do češtiny a to může být pro mnohé české uživatele zádrhel. V sekci najdete obsáhlý výčet nejčastějších dotazů, které mohou klienti mít, a Wix se tak spoléhá na vaši svépomoc. Pokud se vám to nepodaří, můžete zaslat podpoře e-mail. Nám byl dotaz vstřícně zodpovězen během několika hodin.

🏆Vítěz: Mioweb
🥈Stříbrná medaile: Webnode
🥉Bronzová medaile: Wix

Celkový vítěz

🏆1. místo: Webnode

Webnode je ideálním řešením pro ty z vás, kdo si chtějí nenáročnou a přesto zábavnou formou vytvořit vlastní webovou stránku a mít jistotu zákaznické podpory v českém jazyce. Mezi klady tohoto nástroje patří bezesporu přehlednost, jednoduché ovládání a dobré ceny. Upřímně mu nemáme moc co vytknout, a tak můžeme zmínit snad jen to, že za konkurenčním Wix zaostává v počtu šablon.

VYZKOUŠEJTE WEBNODE ZDARMA

🥈2. místo: Wix

Pro náročnější a puntičkářské klienty je tu Wix. Tento nástroj vám poskytne obrovský prostor pro realizaci vlastních nápadů, je však potřeba si vyzkoušet, že vám bude vyhovovat jeho editor. Výhodou Wixu jsou poměrně příznivé ceny. Za výtku naopak stojí trochu komplikovanější spojení s podporou a to, že tento nástroj rozhodně nesedne každému.

VYZKOUŠEJTE WIX ZDARMA

🥉3. místo: Mioweb

Mioweb je dobrý nástroj pro tvorbu webu, mezi konkurencí však nijak nevyčnívá. Má menší nabídku šablon, o něco méně zábavný editor a především pak mnohem vyšší cenu předplatného. Pochvalu si ale určitě zaslouží zákaznická podpora a prostředí kompletně přizpůsobené českým klientům.

VYZKOUŠEJTE MIOWEB

Věříme, že vám naše srovnání pomohlo a přejeme hodně zábavy při vytváření webu!