M

áte webový projekt a chcete pro něj získat nové zákazníky? Tak to byste mohli využít affiliate marketing, který je trendem posledních let. Jak affiliate marketing funguje? A jak vám při něm může pomoct služba AffilBox? To se dozvíte v dnešním článku. Pojďme na to!

💡 Co je to affiliate marketing?

Představme si podnikatele, který má svůj vlastní eshop. Pokud chce takový podnikatel získat pro svůj eshop nové zákazníky, má několik možností, jak to udělat. Může si například zaplatit reklamy na Facebooku nebo na Googlu. Nebo si může nakoupit reklamní bannery na různých webových portálech.

Tyto způsoby jsou fajn, mají ovšem jednu podstatnou nevýhodu. Podnikatel za reklamy zaplatí peníze, ale dopředu netuší, kolik lidí z reklam přijde a jaké mu udělají tržby. Je tedy dopředu nemožné říct, jestli se mu peníze vydané za reklamu vyplatí.

A právě tady přichází ke slovu affiliate marketing. U tohoto typu reklamy si můžete nastavit, kolik chcete utratit za každého nového zákazníka. Dopředu tedy víte, kolik zákazníků získáte za investované peníze.

Jak to celé funguje? Součástí affiliate marketingu jsou dva hlavní články:

  • inzerent - v tomto případě majitel eshopu
  • partner - tedy člověk, který daný eshop propaguje na svých webových stránkách nebo na jiných kanálech

V praxi to může vypadat následovně: Majitel eshopu se rozhodne, že za každého nového zákazníka je ochotný zaplatit 100 Kč. Partnerovi se taková nabídka líbí a začne eshop propagovat na svém webu.

Na konci jsou všichni spokojení: inzerent získá pro svůj eshop nové zákazníky za rozumné a dopředu stanovené náklady. Partner zase získá odměnu 100 Kč za každého nového přivedeného zákazníka, který se z jeho stránek proklikne na daný eshop a začne tam nakupovat.

Díky důrazu na výkon a také díky faktu, že affiliate spolupráce je win-win pro všechny zúčastněné strany, se z affiliate marketingu v posledních letech stává obrovský trend. Aktuálně ho využívají firmy jako Alza, Zonky nebo KetoMix.

🤔 Proč potřebujete AffilBox?

Pokud máte internetový projekt a rádi byste affiliate marketing využili ve svůj prospěch, budete potřebovat platformu, která vám pomůže vše nastartovat a technicky zajistit. A právě tady přichází ke slovu AffilBox.

S AffilBoxem můžete vstoupit do světa affiliate marketingu a vytvořit v něm reklamní kampaně, které nabídnete partnerům, kteří vás budou propagovat. My jsme AffilBox podrobili důkladnému testování a na následujících řádcích se podíváme na to, co od této služby můžete čekat.

🛡️ Důvěryhodnost služby Affilbox - 10/10

Začněme tím nejdůležitějším. Je vůbec AffilBox důvěryhodná firma? Při pohledu na fakta zjistíme, že ano. AffilBox vznikl už v roce 2009 a dlouho ho provozoval Mário Roženský, který je dnes známý svou službou SupportBox. V roce 2019 Roženský AffilBox prodal dvěma mladým internetovým podnikatelům - Jaroslavu Janíčkovi a Ondřeji Martinkovi.

Aktuální spolumajitelé služby AffilBox Jaroslav Janíček a Ondřej Martinek pózují na společné fotce.
Spolumajitelé AffilBoxu Jaroslav Janíček a Ondřej Martinek.

Tato dvojice má v oblasti affiliate marketingu velké zkušenosti. AffilBox pod jejich vedením rychle roste a obsluhuje klienty jako například Zonky, Mironet nebo Lentiamo (dříve Vaše-čočky.cz).

Aktuálně se AffilBox soustředí hlavně na český trh, kde je dnes nejpoužívanějším nástrojem pro affiliate marketing. V průběhu příštích let plánuje AffilBox expanzi do zahraničí, takže by se z něj měla stát mezinárodní služba.

VYZKOUŠEJTE AFFILBOX ZDARMA

📊 Funkce - 9/10

Co všechno AffilBox umí a jak se s ním zachází v praxi? Tento nástroj vám nabídne kompletní platformu pro vytváření a správu vašich affiliate kampaní.

Před tím, než v AffilBoxu spustíte svou první affiliate kampaň, však bude potřeba udělat pár věcí:

  • spárovat AffilBox s doménou, na které běží váš projekt
  • vložit měřící kód na váš web, aby bylo možné identifikovat zákazníky, které vám affiliate marketing přinese
  • napsat popis vašeho programu - to kvůli tomu, aby všichni, kteří vás budou propagovat, lépe poznali vaši firmu a věděli, jakou odměnu za propagaci dostanou

Všechny funkce, které budete k těmto aktivitám potřebovat, jsou dostupné přímo v dashboardu AffilBoxu.

Po zmáknutí úvodního nastavení se můžete pustit do vytváření reklamních kampaní. Kampaň můžete vytvořit v dashboardu na několik kliknutí (Reklamní kampaně => Nová reklamní kampaň). U kampaně můžete nastavit:

  • název kampaně
  • cílovou URL, na kterou kampaň povede
  • délku platnosti cookies (v oboru je standardem, že platnost cookies je většinou okolo 30 dní)
  • odměnu - může to být fixní částka, procenta z prodeje nebo kombinace obojího. Partnery také můžete odměňovat platbou za kliknutí - takový model odměny je však v tomto oboru spíše výjimkou.
  • … a další věci jako typ odkazu (nofollow x follow) nebo dostupnost kampaně (všem partnerům x pouze vybraným partnerům).

Výstupem reklamní kampaně bude textový odkaz nebo banner, který si vaši partneři budou moct umístit na jejich weby. Pokud na odkaz někdo klikne a nakoupí ve vašem eshopu nebo použije vaši službu, všechno se automaticky zaznamená v rozhraní AffilBoxu a parnerovi se započte provize.

Mimochodem, vaši partneři budou mít na AffilBoxu k dispozici svůj vlastní dashboard, do kterého se budou moct přihlásit, a ve kterém najdou všechny propagační materiály, které pro ně vytvoříte.

Se správou reklamních kampaní vám pomůžou některé doplňkové funkce AffilBoxu. Patří mezi ně hlavně:

  • statistiky - AffilBox vám ukáže seznam všech kliků a konverzí, které přes něj proběhly. Uvidíte také datum, kdy k prokliku nebo ke konverzi došlo, a výši provize.
  • fakturace - do AffilBoxu si můžete přidávat informace o vyplacených provizích. V přehledu pak najdete celkovou výši provize, partnera, kterému byla provize určena, a informace o tom, zda už byla faktura zaplacena.
  • CMS - díky funkci CMS můžete pro vaše partnery vytvářet různé návody. Funkci CMS aktivujete v dashboardu v sekci Pluginy => CMS.

Poté, co budete mít vytvořené reklamní kampaně, bude potřeba najít partnery, kteří budou váš eshop nebo službu přes affiliate marketing propagovat. Tahle disciplína už bude na vás - AffilBox je platforma, která vám pomůže všechno zajistit technicky, ulovit nové partnery ale musíte sami. Pokud byste si ale v této oblasti nevěřili, můžete AffilBox kontaktovat a poradit se s jeho týmem o tom, jak nábor nových partnerů co nejlépe uchopit.

Tip: Pro získání nových partnerů můžete využít službu AffiliateKatalog. Na AffiliateKatalogu můžete zveřejnit detaily vaší kampaně a získat tak nové partnery, kteří vás budou propagovat. AffilBox je partnerem tohoto katalogu a obě služby patří stejným majitelům.

⚙️ Uživatelské prostředí - 9/10

Vzhledem k tomu, že AffilBox je technologická služba, jsme měli trochu strach, jak si budeme rozumět s jeho uživatelským prostředím. Řadíme se totiž spíše mezi technologické analfabety. Obavy ale byly zbytečné. Uživatelské prostředí AffilBoxu je jednoduché, přehledné a během testování tohoto nástroje se nám v něm velmi dobře pracovalo.

Uživatelské prostředí AffilBoxu, ve kterém právě probíhá přidání nové kampaně.

Základem všeho je dashboard, ve kterém najdete tyto kategorie:

  • nástěnka - nástěnka slouží jako přehled pro vás coby uživatele AffilBoxu. Najdete tu počet kliknutí, konverzí a další čísla k vašim affiliate kampaním. Také zde najdete přehled aktivních kampaní.
  • seznam uživatelů - zde vidíte všechny partnery, kteří se v AffilBoxu registrovali k propagaci vašeho projektu.
  • fakturace - v sekci fakturace najdete přehled plateb.
  • reklamní kampaně - v této části najdete všechny vaše aktivní reklamní reklamě. Vidíte u nich trackovací odkaz a výši provize. V této kategorii také můžete vytvořit nové reklamní kampaně.
  • statistiky
  • nastavení
  • fakturační historie - tady najdete informace o platnosti vaší AffilBox licence (služba se platí vždy na jeden rok dopředu).
  • pluginy - AffilBox je možné si propojit s oblíbenými českými službami. O možnostech propojení se rozepíšeme dále.
  • nápověda - na této stránce najdete užitečné informace a články, které vám pomohou při používání AffilBoxu.

Většina funkcí je v AffilBoxu dostupná na několik kliknutí. Nejvíce času vám zabere úvodní nastavování (odhadem zhruba půl hodiny), pak už vás ale používání AffilBoxu nebude stát skoro žádnou energii. Partneři, kteří budou chtít vaše služby propagovat, se do AffilBoxu mohou přihlásit sami a najdou tam všechno, co budou potřebovat - informace o kampani, propagační materiály i přehled toho, kolik si propagováním vašich služeb vydělají.

Na jakých platformách AffilBox rozjedete? AffilBox je SaaSová služba, která běží na stránkách AffilBox.cz. Rozjedete ji v prohlížeči, a nemusíte si proto do počítače stahovat žádnou aplikaci. AffilBox není vůbec náročný na výpočetní výkon, takže ho v pohodě rozjedete i na starších strojích.

💪 Jednoduchost používání - 9/10

Používání AffilBoxu je jednoduché a nebudete k němu potřebovat žádné speciální dovednosti jako například znalost programování. To nejtěžší vás čeká hned na začátku - máme na mysli propojení domény a nahrání trackovacích odkazů na váš web. Je to něco, co byste ovšem měli hravě zvládnout, AffilBox vám totiž k celé akci poskytne detailní návod, který vám krok za krokem vysvětlí, co je potřeba udělat. Pokud byste i tak tápali, můžete se obrátit na zákaznickou podporu, která vám s úvodním nastavením ochotně a zdarma pomůže.

Vytvoření reklamních kampaní je jednoduché a stejně tak jednoduchá je i následná správa. Stačí přidat všechny parametry, jako je například cílová URL kampaně nebo výše provize, a máte hotovo.

Běžné fungování v AffilBoxu probíhá podle našich zkušeností tak, že se každý den přihlásíte a podíváte se na to, kolik vám partneři přivedli nových zákazníků a tržeb. Jednou za čas je potřeba vyřídit výplatu provizí a sem tam také není špatné zkontrolovat, že všechny trackovací odkazy a bannery fungují, jak mají. Pokud byste totiž například měnili tvar URL na vašem webu, je potřeba změnu provést i v AffilBoxu.

💰 Cena - 9/10

AffilBox je možné si vyzkoušet na 14 dní zdarma. Po uplynutí této doby můžete přejít na placené předplatné. AffilBox aktuálně nabízí tři cenové tarify.

AFFILBOXAFFILBOX PROAFFILBOX CUSTOM
CENA9 990 Kč ročně19 990 Kč ročněneveřejná
AKTIVNÍ KAMPANĚaž 5až 10neomezeně
PARTNEŘIneomezeněneomezeněneomezeně
REKLAMNÍ PRVKYneomezeněneomezeněneomezeně
PROVIZE PODLE OBRATU
VÍCE MĚN
TRACKOVATELNÉ KUPÓNY

Pojďme se na ně nyní podívat zblízka.

Tarif AFFILBOX

  • cena: 9 990 Kč ročně
  • Se základním tarifem nazvaným jednoduše AffilBox můžete spravovat až 5 reklamních kampaní. S tímto tarifem si můžete vytvořit neomezené množství reklamních prvků a propagovat vás může neomezený počet partnerů. Součástí tarifu jsou všechny nejdůležitější funkce jako například měření konverzí a kliků či možnost napojení AffilBoxu na vaši vlastní doménu.

Tarif AFFILBOX PRO

  • cena: 19 990 Kč ročně
  • S vyšším tarifem AffilBox Pro můžete spravovat až 10 reklamních kampaní. Vytvořit si můžete neomezený počet reklamních prvků. Počet affiliate partnerů je také neomezený. S tímto tarifem získáte navíc některé pokročilé funkce. Patří mezi ně například možnost nastavit pro partnery různou výši provize podle jejich obratu nebo možnost nastavit si v AffilBoxu více měn. Získáte také možnost vytvořit si trackovatelné kupóny, které můžete využít například při spolupráci s influencery nebo pro offline marketingové kampaně.

Tarif AFFILBOX CUSTOM

  • cena: neveřejná
  • Pro ty nejnáročnější zákazníky má AffilBox připravenou speciální variantu nazvanou AffilBox Custom. Ta nabízí neomezený počet reklamních kampaní, neomezený počet reklamních prvků a neomezený počet partnerů. A také všechny funkce a featury, které nabízejí dva nižší tarify. Na ceně tarifu Affilbox Custom se domluvíte přímo se zaměstnanci AffilBoxu.

Více o jednotlivých tarifech si můžete přečíst na webu AffilBoxu.

Jak hodnotíme ceny AffilBoxu? Ceny AffilBoxu nám připadají rozumně nastavené. Za 9 990 Kč nebo 19 990 Kč ročně dostanete do rukou profesionální platformu, díky které budete moct nastartovat vaše aktivity v oblasti affiliate marketingu, která vám může přinést spoustu nových zákazníků a velký objem tržeb. Měsíčně náklady za AffilBox vycházejí na zhruba 800 Kč u základního tarifu a na 1 600 Kč u tarifu Pro, což nám u takové služby připadá naprosto obhajitelné.

A jak si AffilBox cenově stojí oproti konkurenci? Největším konkurentem AffilBoxu je služba Post Affiliate Pro. Ta si účtuje od 97 do 477 dolarů za měsíc a je tedy výrazně dražší než AffilBox. Post Affiliate Pro navíc není přeložený do českého jazyka a není možné ho napojit na tuzemské aplikace a služby. Byť se jinak jedná o kvalitní software, pro českého uživatele je aktuálně daleko vhodnější řešení od AffilBoxu.

VYZKOUŠEJTE AFFILBOX ZDARMA

🤖 Možnosti propojení - 8/10

AffilBox si můžete propojit s oblíbenými českými i mezinárodními službami. V nabídce jsou aktuálně tyto služby:

  • FAPI - po propojení s fakturačním systémem FAPI si můžete nastavit automatické schvalování konverzí a konverze tak nemusíte schvalovat ručně.
  • MailChimp - po propojení budete moct posílat vašim partnerům emaily přímo z MailChimpu. Nastavit si například můžete automatické posílání uvítacího emailu po registraci nového partnera.
  • SmartEmailing - stejným způsobem jako MailChimp můžete propojit i český emailingový nástroj SmartEmailing.
  • Shoptet - pokud máte eshop běžící na systému Shoptet, můžete si jej s AffilBoxem propojit pomocí jednoduchého pluginu. Podobným způsobem můžete propojit i další eshopové systémy Prestashop a WooCommerce a také redakční systém WordPress.

Byť nabídka nástrojů, které jdou s AffilBoxem propojit, není nijak obří, najdeme v ní ty nejdůležitější české služby. Líbí se nám zejména podpora propojení se Shoptetem, který patří mezi nejpoužívanější eshopová řešení v České republice.

Velmi užitečné nám také připadalo propojení se SmartEmailingem či MailChimpem, díky kterému můžete vašim partnerům posílat emaily a celý proces si můžete jednoduše zautomatizovat.

🕹️ Zábavnost - 9/10

AffilBox je zábavný a cool nástroj. Má za sebou úspěšný příběh, kdy v tuzemsku dokázal porazit dravou zahraniční konkurenci a stal se u nás nástrojem pro affiliate marketing číslo jedna.

Stránky AffilBoxu jsou hezké a přehledné a to samé platí i o jeho uživatelském prostředí. Služba AffilBox se používá velmi snadno a prokazatelně dokáže svým uživatelům nabídnout přidanou hodnotu v podobě nových zákazníků a vyšších tržeb, což se nám na ní velmi líbí.

📧 Zákaznická podpora - 9/10

Zákaznická podpora AffilBoxu je k dispozici na emailu a telefonu od pondělí do pátku mezi 9. a 15. hodinou. Když jsme zákaznickou podporu zkoušeli a kontaktovali ji přes email, odpověď nám přišla do několika hodin. Když jsme testovali zákaznickou podporu po telefonu, dovolali jsme se do AffilBoxu ihned a operátorka na druhé straně byla milá a trpělivá.

Na zákaznickou podporu AffilBoxu se můžete obracet jak s obecnými dotazy, tak i ohledně pomoci s nastavením vašeho AffilBox účtu. Zákaznická podpora vám poradí i s technickými záležitostmi - stačí se nebát a zeptat. :-)

✏️ Pro koho je vhodný nástroj Affilbox

Pokud se vám zalíbily možnosti affiliate marketingu a hledáte affiliate platformu, přes kterou byste mohli začít propagovat váš byznys, AffilBox je v Čechách aktuálně tou nejlepší volbou. Dá vám do ruky všechny nástroje, které budete potřebovat ke spuštění a správě vašich affiliate kampaní.

AffilBox se podle našeho názoru hodí jak pro eshopy, tak i pro firmy, které na internetu nabízejí své služby - affiliate marketing v Čechách využívají například i takové firmy jako mBank, Equa bank nebo Zonky.

Závěrečné hodnocení - 9/10

AffilBox je skvělou a technicky nadupanou platformou se spoustou funkcí. Uživatelské prostředí tohoto nástroje je jednoduché a snadno se v něm pracuje. Ceny AffilBoxu jsou rozumně nastavené. Nadto nabízí AffilBox propojení s těmi nejdůležitějšími českými službami a také zákaznickou podporu, která podle našich zkušeností ochotně vyřeší každý váš dotaz nebo problém. Žádné větší nedostatky jsme při používání AffilBoxu neobjevili, a tak vám tento nástroj můžeme upřímně doporučit.

VYZKOUŠEJTE AFFILBOX ZDARMA

Bonus: Q&A s Jaroslavem Janíčkem, spolumajitelem AffilBoxu

Připravili jsme si pro vás krátký rozhovor s jedním ze spolumajitelů AffilBoxu, Jaroslavem Janíčkem.

Spolumajitel služby AffilBox Jaroslav Janíček s úsměvem pózuje na fotografii.

Jaká je podle vás největší výhoda affiliate marketingu oproti ostatním marketingovým kanálům?

Výhod vidím hned několik:

1. Měřitelnost affiliate kampaní
Affiliate marketing se dá skvěle měřit. Navíc vždy víte, kolik za přivedeného zákazníka zaplatíte, a tuto částku si můžete dopředu sami určit. Tohle vám nezajistí žádný jiný marketingový kanál.

2. Optimalizace pro vyhledávače
Weby affiliate partnerů jsou obvykle silné a mají u internetových vyhledávačů určitou autoritu. Pokud na vaši stránku odkazuje několik takových partnerských webů, je pro to vyhledávače signál, že by váš eshop nebo službu neměly ignorovat.

3. Zvýšení povědomí o značce
Představte si, že desítky partnerů začnou najednou propagovat vaše produkty prostřednictvím affiliate marketingu. Najednou budete vidět na desítkách na sobě nezávislých webových stránkách a budete tam mít velký reklamní prostor jen pro sebe. A vaše konkurence? Ta se bude dál snažit získat zákazníky na cenových srovnávačích, kde bude na jednom webu soupeřit s dalšími 20 eshopy.

4. Budete moct zapojit influencery do vašeho affiliate programu
Pokud budete chtít spolupracovat s influencery a zároveň si budete chtít pohlídat, že je cena za spolupráci nastavena efektivně, můžete influencerovi nabídnout zapojení do vašeho affiliate programu. Influencer získá za doporučení nových zákazníků předem domluvenou odměnu a vy jistotu, že budete mít náklady na reklamu zcela pod kontrolou.

5. Setrvačnost jako u žádného jiného marketingového kanálu
U affiliate marketingu je potřeba trpělivost. Pracujete s lidmi a ne s čísly, a proto chvilku trvá, než se všechno správně rozjede. Až se vám to ale podaří, možnosti affiliate marketingu jsou obří a nové zákazníky díky němu budete moct přivádět klidně i celé roky.

Jaké tipy byste doporučil všem, kdo s affiliate marketingem začínají?

Počítat s tím, že bude trvat, než se tento kanál pořádně rozjede. Affiliate marketing má delší rozjezd, ale zároveň skvělou setrvačnost - tedy za předpokladu, že pracujete na rozvoji vašeho byznysu. Affiliate marketing je ziskový kanál a pokud máte někoho, kdo se bude o affiliate marketing starat, pak to prostě bude fungovat.

Jaká je dlouhodobá vize Affilboxu a v čem vidíte pro jeho uživatele největší výhody?

AffilBox je poměrově nejlevnější řešení na trhu a zároveň má největší množství funkcí, protože je to neustále rozvíjený software. Největší výhodu vidím v jeho jednoduchosti napojení na externí systémy, v jednoduchosti používání a UX a v naší prvotřídní podpoře, která dokáže pomoc s technickými i byznysovými otázkami.