R

ádi byste spustili svůj vlastní internetový obchod a vybíráte si eshopové řešení, které pro vás bude nejvhodnější? V dnešním článku se podrobně podíváme na službu Shoptet. Ta slibuje, že díky ní si každý může založit vlastní eshop na pár kliků. Je to skutečně pravda? Jak kvalitní služby Shoptet nabízí? Jak složité je jeho používání a kolik to celé stojí? Nejen na to se podíváme v dnešním průvodci.

💡 Co je to Shoptet

Začněme tím, co vlastně Shoptet dělá. Je to služba pro všechny, kdo chtějí spustit a provozovat svůj vlastní eshop. Velkou výhodou Shoptetu je to, že nabízí již hotové eshopové řešení. To znamená, že nemusíte najímat drahé programátory a grafiky a začínat s vývojem eshopu od nuly. Místo toho si vyberete předpřipravený eshop na Shoptetu, doladíte si ho pomocí jednoduchých nástrojů, a poté už můžete začít prodávat zboží.

Úvodní dashboard eshopového řešení Shoptet. Dominuje modrá a zelená barva. Jednotlivé prvky a nastavení jsou umístěny vlevo.
Základní dashboard eshopové platformy Shoptet.

Vyhnete se tedy vysokým počátečním nákladům, které by vás čekaly, pokud by vám eshop vyvíjela externí firma. Na Shoptetu žádné takové počáteční náklady nejsou, budete platit jen jeden měsíční poplatek, až na Free tarif, který je zdarma. Měsíční poplatek se tedy pohybuje od 0 Kč až 3 970 Kč měsíčně podle toho, jak pokročilé řešení budete potřebovat..

❓ Můžu Shoptetu věřit? Není to podvod?

Zajímá vás, kolik eshopů na platformě od Shoptetu běží a jestli této firmě můžete věřit? Zjistili jsme pro vás pár čísel a faktů. Na Shoptetu v současné chvíli běží více než 37 000 českých eshopů. Ty každý den zaznamenají objednávky za více než 162 milionů korun. 

Firma Shoptet je na trhu od roku 2009. Pravidelně se o ní píše v médiích (vyšly o ní články například na Lupě nebo ve Forbesu) a zakladatel Shoptetu Miroslav Uďan patří mezi známou a respektovanou postavu české internetové scény. 

I proto můžeme říct, že Shoptet je 100% bezpečné řešení, které můžeme s klidným svědomím začít používat a nemusíme se ničeho obávat.

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

🛒 Je pro mě Shoptet to správné eshopové řešení?

Pokud vybíráte eshopové řešení, možná se ptáte, jestli je pro vás Shoptet ta správná firma. Pokusíme se na tuto otázku odpovědět. Shoptet je ideální pro všechny, kteří hledají univerzální a kvalitní eshopové řešení za rozumné peníze.

Je to dobrá volba, pokud: 

  • s podnikáním na internetu začínáte a tohle bude váš první eshop
  • nejste programátor a nechcete trávit příliš času vývojem eshopu
  • provozujete malý nebo středně velký eshop

Ve všech těchto scénářích je Shoptet výborný pomocník. Obzvláště ho ocení ti, kteří s prodejem zboží na internetu začínají. Díky tomu, že se na Shoptetu platí jen jeden měsíční poplatek a váš eshop můžete spustit prakticky ihned, si můžete provozování eshopu vyzkoušet při velmi nízkých nákladech a zbytečně neriskovat. Někteří lidé udělají na začátku chybu a investují velké peníze do vývoje eshopu a technického řešení, ale pak jim už nezbyde na marketing a další důležité výdaje. S pronájmem eshopu od Shoptetu se této chybě můžete vyhnout.

Shoptet je vhodný i pro ty, kteří nemají zkušenosti s programováním a stačí jim univerzální eshopové řešení. Pod výrazem “univerzální” nemáme na mysli něco, co by bylo odfláknuté nebo příliš jednoduché: naopak Shoptet má řadu pokročilých funkcí a jedná se o sofistikované řešení, za kterým je několik let vývoje. Vzhledem k tomu, že firma pronajímá své služby několika tisícům lidí, však musí klást důraz na to, aby její řešení bylo univerzální, a aby s ním uměl zacházet úplně každý.

Shoptet se také hodí pro všechny, kteří provozují malý nebo středně velký eshop, a ke svému podnikání potřebují pokročilejší funkce. Shoptet nabízí featury jako je zasílání newsletterů, možnost zařídit si pro zákazníky slevové kupony nebo propojení s různými prodejními kanály jako je Heureka nebo Glami. Je také plně kompatibilní s GDPR a nabízí možnost napojení na EET (i když to se vám bude hodit jen v případě, kdy byste od zákazníků přijímali hotovost například v kamenné prodejně).

⛔ Komu se naopak Shoptet nevyplatí?

Z klasických tarifů si nevyberou následující dva typy klientů. Pro ně Shoptet ale připravil službu Shoptet Premium.

Nevyplatí se vám, pokud:

  • jste programátor a celý vývoj a technické řešení si chcete ošéfovat sami
  • jste opravdu velký eshop, který potřebuje vlastní řešení s vlastními moduly

Pro tyto dva typy zákazníků není Shoptet to správné řešení. Kvůli jeho univerzálnosti je v něm většina věcí pevně naprogramovaných. A proto pokud byste potřebovali platformu nějak výrazně upravit, mohli byste narazit a nemuselo by to jít. Z tohoto důvodu Shoptet nedoporučujeme programátorům, kteří chtějí mít 100% kontrolu nad celým kódem i vývojem eshopu. Nebude to možné zkrátka proto, že Shoptet je hotové a dopředu připravené řešení. 

Tento stav také nemusí vyhovovat opravdu velkým eshopům (máme tím na mysli eshopy o velikosti Zootu nebo Notina). Ty často potřebují speciální moduly nebo pokročilé funkce, které nemá nikdo jiný na trhu. Tyto funkce je pak snadnější naprogramovat a implementovat in-house s vlastním týmem vývojářů. Také je to daleko rychlejší, než spoléhat na to, že Shoptet požadovanou funkci vyvine a zavede ve svém řešení.

Pokud ale nejste programátor, který si chce eshop vyvinout od základu, nebo opravdu velký eshop, který by potřeboval vlastní pokročilé funkce, je pro vás řešení od Shoptetu to pravé.

⚡ Jak rychlé jsou eshopy běžící na Shoptetu?

Pokud budete na Shoptetu spouštět svůj vlastní eshop, určitě pro vás bude důležitá i jeho rychlost. Studie ukazují, že pokud se webová stránka nenačte do tří sekund, 40 % návštěvníků web opustí. Je proto důležité, aby se váš eshop načetl co nejrychleji.

Jak dlouho trvá načtení eshopu běžícího na Shoptetu? Vyzkoušeli jsme to. Vzali jsme tři internetové obchody používající platformu Shoptet a změřili jsme jejich rychlost na renomovaném webu Pingdom Website Speed Test. Jaké jsou výsledky? 

  • BezdrátovéPecky.cz - eshop, který se zaměřuje především na prodej sluchátek a příslušenství. Rychlost načtení: 1,39 sekundy
  • inkospor.cz - eshop zaměřený na prodej výživových doplňků. Rychlost načtení: 1,24 sekundy
  • girlswithoutclothes.cz - eshop s oblečením a doplňky. Rychlost načtení: 1,02 sekundy

Při pohledu na výsledky musíme uznat, že jde o velmi dobrá čísla.

💰 Kolik stojí používání Shoptetu?

Shoptet nabízí 30 dní na vyzkoušení zdarma. Výhodou je, že během těchto 30 dní si můžete založit vlastní testovací eshop a celou platformu si zadarmo osahat. Můžete si vyzkoušet všechny funkce a vyladit vizuální podobu eshopu. Do eshopu také můžete přidat všechno zboží, které chcete prodávat. Po uplynutí 30 dní (nebo dříve) pak můžete přejít na ostrou verzi a váš eshop oficiálně spustit na vámi zvolené doméně.

Pokud se rozhodnete řešení od Shoptetu využít, budete platit jen jeden měsíční poplatek, až na Free tarif, který je zdarma. Měsíční poplatek se tedy pohybuje od 0 Kč až 3 970 Kč měsíčně podle toho, jaký tarif si zvolíte:

FREEBASICBUSINESSPROFIENTERPRISE
CENA0 Kč340 Kč/měsíc1 370 Kč/měsíc2 070 Kč/měsíc3 970 Kč/měsíc
CENA PŘI PLATBĚ NA ROK0 Kč326 Kč/měsíc1 315 Kč/měsíc1 987 Kč/měsíc3 811 Kč/měsíc
POČET PRODUKTŮ V CENĚ101001 0005 00050 000
POČET DOPLŇKŮ V CENĚ2434465868
E-MAILY13510Neomezeně
UŽIVATELÉ135NeomezeněNeomezeně

Jak vidíte, jednotlivé tarify se liší hlavně podle toho, kolik produktových položek nabízejí. Free tarif nabízí nahrání až 10 produktů. V základním tarifu BASIC za 340 Kč měsíčně můžete na váš eshop nahrát maximálně 100 produktů. U tarifu BUSINESS za 1 370 Kč měsíčně pak můžete na váš eshop nahrát až 1 000 produktů. Další tarify pak nabízejí k nahrání až 5 000 a až 50 000 produktů

Jednotlivé tarify se liší i podle toho, kolik doplňků nabízejí. Free tarif  zahrnuje 24 doplňků. K základnímu tarifu BASIC je 34 doplňků. Jsou mezi nimi klasické doplňky jako jsou sociální sítě, napojení na prodejní sítě Heureka a Glami nebo export pro Českou poštu. Tarif BUSINESS nabízí navíc některé další doplňky jako například napojení na Aukro, platbu Twistem nebo platební bránu GoPay, která nám z pohledu provozovatele eshopu připadá v dnešní době jako must-have věc. Další dražší tarify pak nabízejí další zajímavé funkce. Tarif PROFI za 2 070 Kč měsíčně nabízí například diskuze k produktům, Mailchimp pro rozesílání emailů či možnost vytvoření slevových kuponů. Nejdražší tarif ENTERPRISE za 3 790 Kč měsíčně pak navíc nabízí třeba možnost propagace přes affiliate pomocí řešení od Affilboxu či platební službu PayPal.

Pokud zakládáte svůj první eshop a budete chtít prodávat méně než 1000 produktů, doporučujeme vám druhý nejlevnější tarif BUSINESS. Ten by vám měl v prvních měsících podnikání bohatě stačit. Výhodou tohoto tarifu je, že obsahuje doplněk pro platební bránu GoPay, takže budete moct přijímat platby kartou. 

V případě, že budete potřebovat přejít na vyšší tarif (nebo někdy v budoucnu přejít na nižší tarif), můžete to udělat zdarma přímo v administraci eshopu. Pokud by vám ve vašem tarifu chyběl doplněk, který byste nutně potřebovali, můžete si ho objednat zvlášť. Doplňky většinou stojí 100 Kč nebo 200 Kč za měsíc a objednat je můžete také v administraci eshopu. Ceny všech doplňků jsou k dispozici zde.

Pokud byste zjistili, že vám řešení od Shoptetu vyhovuje, firma nabízí speciální tarify s ročním a dvouletým závazkem. Jejich výhodou je, že získáte slevu 4 % (v případě ročního závazku) a 10 % (v případě dvouletého závazku).

Ať už využijete měsíčních tarifů, nebo se Shoptetu zavážete na delší období, platba se platí vždy na konci měsíce. Shoptet vám vystaví a pošle fakturu, první má splatnost 7 dní, každá další 14. 

💪 Je používání Shoptetu jednoduché?

Pokud vás zajímá, jak jednoduché je používání Shoptetu, a jestli to zvládne i úplný začátečník, tak pro vás máme dobrou zprávu. Zvládne to opravdu úplně každý. My sami nemáme žádné zkušenosti s programováním a i tak jsme na Shoptetu zvládli vytvořit, spustit a provozovat vlastní eshop. Ani nám to nezabralo moc času. 

Začali jsme tím, že jsme na stránkách Shoptetu vyplnili náš email a kliknuli na tlačítko VYZKOUŠET ZDARMA. Do emailu nám zanedlouho přišel odkaz s přístupy na náš testovací eshop. Na něm jsme soi nejprve celou platformu vyzkoušeli. Seznámení s tím, jak to celé funguje, nám zabralo necelou hodinu. Poté už jsme měli celkem jasnou představu, kde se nastavují jednotlivé věci. Věděli jsme tak, kde se do eshopu přidává zboží, kde se nastavuje jeho vzhled i třeba to, jak se připojují jednotlivé doplňky a služby (jako například Heureka). Po celou dobu nám byl k ruce velmi užitečný tutoriál, který nás hravou formou seznámil se všemi důležitými funkcemi: 

Tutoriál Shoptetu. Na obrázku je vidět seznam splněných a nesplněných úkolů i procenta ukazující, kolik je splněno.

Samotná příprava našeho nového eshopu pak zabrala zhruba 5 hodin. Toto číslo je hodně závislé na tom, kolik času chcete do přípravy vašeho eshopu investovat. Někomu bude stačit pár hodin. Pro někoho, kdo bude potřebovat přidat hodně produktů a bude si chtít s celou přípravou vyhrát, to může být práce na několik dní. 

V momentě, kdy budete s podobou vašeho testovacího eshopu spokojení, ho můžete překlopit do ostrého provozu. To uděláte přímo v administraci Shoptetu.

Možná se nyní ptáte, jak to bude s hostingem a doménou. Hosting nemusíte řešit. Shoptet naštěstí používá vlastní hostingové řešení a o všechno se postará za vás. Jediným vaším úkolem tak bude vybrat vhodnou doménu a koupit si ji (můžete to udělat třeba na wedosu či Českém hostingu). V administraci domény pak bude potřeba nasměrovat DNS záznamy na servery Shoptetu a pak v nastavení obchodu vyplnit platný název domény. Poté již obchod bude fungovat na vaší adrese. Podrobný návod, jak spustit Shoptet na vlastní doméně, najdete zde.

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

👇 Co mě čeká, pokud si otevřu eshop na Shoptetu?

Pokud vás zajímá, jaké věci budete muset nastavit, až budete váš testovací eshop na Shoptetu chystat ke spuštění, připravili jsme pro vás malý přehled. Před úspěšným startem eshopu je potřeba nastavit: 

  1. Vzhled eshopu

Pravděpodobně nejzásadnější věcí je pro všechny eshopaře to, jak bude jejich nový eshop vypadat a jestli bude designově pěkný. Shoptet nabízí několik nástrojů, díky kterým si můžete design obchodu nastavit tak, aby se vám líbil. Základem jsou designové šablony, kterých je více než 30. 11 zdarma a dalších 20 placených. U každé šablony jde nastavit barvu. Takto například vypadá základní modrá šablona nazvaná Classic: 

Modrá šablona Classic ve službě Shoptet. Vypadá přehledně a působí jako klasická eshopová šablona.

Každá šablona se také dá designově upravit v takzvaném Editoru. V něm můžeme upravit barevnost šablony a vybrat si písmo.

Pro pokročilé uživatele je pak k dispozici HTML editor, do kterého je možné vložit kód a ovlivnit tak vzhled webu.

Pokud byste chtěli změnit rozvržení prvků na jednotlivých stránkách, tak tuto možnost Shoptet nabízí. Stejně tak můžete některé prvky na stránky vašeho eshopu přidat sami (například plugin pro Pinterest, bannery nebo třeba Anketu pro uživatele). Tato nastavení se provádějí v administraci v sekci šablony.

Z našich zkušeností můžeme říct, že nabídka šablon je dostatečně velká. Možná vám chvíli zabere, než vyberete tu správnou. Další čas pak může spolknout i ladění barev a výběr prvků pro jednotlivé stránky. Na konci této cesty vás ale čeká hezký a přehledný eshop. 

  1. Přidání produktů 

Nabídka produktů je pro úspěch eshopu klíčová. Až budete chtít přidat produkty na eshop na Shoptetu, funguje to jednoduše. V administraci je pro to speciální tlačítko PRODUKTY, ve kterém můžete přidávat produkty i produktové kategorie. Samotné přidávání je pak opravdu snadné. Stačí kliknout na Přidat produkt a vyplnit základní údaje:

V dalším kroku pak vyplníte krátký popis, podrobný popis, fotografii a doplňující informace. Potvrdíte - a v tu chvíli se produkt ukáže na vašem eshopu. 

  1. Přidání doplňků

Shoptet nabízí k jednotlivým tarifům velké množství doplňků, které by byla škoda nevyužít. Všechny doplňky si můžete aktivovat v administraci v sekci PROPOJENÍ. My bychom vám rádi ukázali, jak aktivace a používání doplňku funguje. Jako příklad jsme si vybrali doplněk Smartsupp, což je chytrý chatovací nástroj pro zákaznickou podporu, který umožňuje komunikaci se zákazníky vašeho eshopu v reálném čase.

Jak jsme doplněk aktivovali?

V administraci Shoptetu nám stačilo kliknout na sekci PROPOJENÍ a z nabídky doplňků vybrat službu Smartsupp. Pak jsme se do služby přihlásili s našimi přístupovými údaji (účet na Smartsuppu jsme už měli založený). 

A to bylo vše. Od tohoto momentu byla služba Smartsupp aktivní na našem eshopu a naši zákazníci nás mohli kontaktovat přes chatovací okénko.

Mimochodem, službu Smartsupp vám vřele doporučujeme. Značně zvyšuje konverze i zisky eshopu. Navíc je skvělé, když má váš zákazník možnost kontaktovat vás napřímo pomocí živého chatu. Službu Smartsupp si můžete objednat zde.  

Podobným způsobem můžete na Shoptetu aktivovat i další doplňky. Jsou jich tu stovky. Jako příklad můžeme uvést nástroj Ecomail pro emailový marketing, marketingový nástroj Behavee nebo napojení na logistický nástroj Skladon

Tímto máme za sebou všechny podstatné věci, které bude potřeba nastavit před spuštěním vašeho eshopu. Není to vůbec nic složitého, no ne? 

Nezapomeňte také, že až budete eshop na Shoptetu provozovat, v administraci najdete i všechny statistiky. Najdete zde informace o zákaznících, kteří u vás nakupovali, ale také budete mít přehled o všech objednávkách: 

⚙️ Shoptet a SEO

Pokud budete chtít se svým eshopem uspět, neměli byste zapomenout na důležitost SEO. Tímto termínem se označuje to, jak bude váš eshop optimalizovaný pro vyhledávače. SEO není žádná věda, je ale potřeba se mu soustavně věnovat a dělat ho kvalitně. Klíčové je správné pojmenování stránek, produktů a kvalitní popisky. Tím Googlu řeknete, o čem váš web je a co na něm nabízíte, což vám pomůže k vyšším pozicím ve vyhledávání. 

Shoptet je z pohledu SEO zcela vhodná platforma. Jeho eshopy jsou technicky udělané tak, aby se ve vyhledávání na Googlu dobře umisťovaly. Hlavní práce ale bude na vás. Čím více kvalitního obsahu na vašem eshopu bude, tím lépe. Nezapomeňte, že texty a popisky by měly být opravdu kvalitně napsané a měly by mít pro uživatele přidanou hodnotu. Čím lepší váš obsah bude, tím lepších výsledků ve vyhledávání váš eshop dosáhne.

✏️ Naše zkušenosti se Shoptetem

Pokud bychom měli shrnout naše zkušenosti se zhruba dvouměsíčním používáním Shoptetu, tak musíme tuto platformu pochválit. Nabízí velmi dobrý poměr cena/výkon. Je spolehlivá, rychlá a intuitivní. Líbí se nám, že Shoptet pravidelně přidává nové funkce jako například doklad o přijaté platbě nebo slevy x+y. Ocenili jsme také velké množství doplňků, které jdou v administraci Shoptetu snadno aktivovat. Pokud se podíváme na český trh s eshopovými řešeními, patří Shoptet jednoznačně mezi ty nejlepší platformy, na kterých můžete svůj eshop provozovat. 

VYZKOUŠEJTE SHOPTET ZDARMA

📧 Naše zkušenosti se zákaznickou podporou

Pozitivní zkušenost máme i se zákaznickou podporou Shoptetu. Obrátili jsme se na ni přes email s několika otázkami. Odpověď nám přišla do 24 hodin. Paní Kateřina Š., která náš požadavek po emailu vyřizovala, byla milá a relevantně nám odpověděla na všechny naše dotazy. Později jsme potřebovali pomoci s nastavením eshopu. I tady nám zákaznická podpora pomohla a všechno vyřešila. 

✅ Výhody a ❌ nevýhody Shoptetu

✅ univerzální eshopové řešení, kde nejsou potřeba žádné vstupní poplatky
✅ 30 dní na vyzkoušení zdarma a testovací eshop, který je poté možné překlopit na ostrou verzi
✅ velmi srozumitelný tutoriál, který nás naučil celé řešení používat zhruba během jedné hodiny
✅ velké množství doplňků, které se pohodlně a snadno aktivují
✅ vysoká rychlost eshopů, které na Shoptetu běží
✅ stabilní a finančně silná firma, která za Shoptetem stojí
✅ rychlá a nápomocná zákaznická podpora

✅ všechny doplňky jsou dostupné pro všechny tarify (kromě 11 určených pro Shoptet Premium, ale tam jde o jinou službu)

❌ uživatelé, kteří budou chtít výrazně měnit kód eshopu, mohou narazit (pro ně je tu služba Shoptet Premium).

🏆 Alternativy k Shoptetu

Pokud byste rádi měli přehled i o dalších eshopových řešeních, můžeme vám s klidným svědomím doporučit i dva konkurenty Shoptetu. 

Eshop-rychle (aktuální recenze)

Prvním je česká společnost Eshop-rychle. Ta funguje na stejném principu jako Shoptet. Zákazníkům nabízí hotové eshopové řešení, které je možné vyladit podle představ. Službu Eshop-rychle jsme vyzkoušeli a připadá nám skvělá. Velmi pohodlně se ovládá a nabízí pěkné šablony. Také nabízí 15ti denní testovací eshop zdarma, který je poté možné překlopit do ostré verze. Má i velmi širokou nabídku doplňků, která je podobná té od Shoptetu. A to vůbec nejlepší na této službě? Je levnější než Shoptet. Nejlevnější tarif začíná na 390 Kč za měsíc a za tyto peníze nabízí neomezený počet produktů.

VYZKOUŠEJTE ESHOP-RYCHLE ZDARMA

UPgates (aktuální recenze)

Druhou alternativou Shoptetu je česká služba UPgates. Ta také funguje na bázi předplatného, kdy platíte jen jeden měsíční poplatek. UPtates nabízí vymakané a technicky nabušené řešení, skvělý editor a ceny od 450 korun za měsíc. Všechny doplňky na UPgates jsou stejně jako na Eshopu-rychle zdarma. UPgates dále nabízí velmi pěkné šablony a skvělou zákaznickou podporu. Řešení od UPgates můžete vyzkoušet na 30 dní zdarma.

VYZKOUŠEJTE UPGATES ZDARMA